A királynő (2006) 95

5 díj · 11 jelölés

Az angol Diana hercegnő élete a tündérmese és a rémdráma keveréke, egy életút, mely csillogással és botrányokkal volt kikövezve. Az emberek szerint Diana mindig is szálka volt az angol királyi ház szemében. Nem véletlen, hogy a hercegnő tragikus halálát követően II. Erzsébet és a királyi család… [tovább]

Angol

Képek 3

Szereposztás

Helen MirrenII. Erzsébet királynő
Michael SheenTony Blair
Alex JenningsCharles herceg
Roger AllamRobin Janvrin
James CromwellFülöp herceg
Sylvia SymsErzsébet, a királynő anyja
Jake Taylor ShantosWilliam herceg
Dash BarberHarry herceg
Helen McCroryCherie Blair
Laurence BurgDiana hercegnő

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 8

Várólistára tette 96


Kiemelt értékelések

Nevra 

Ritkán nézek ilyesfajta filmeket. Meg ha nézek is, csak akkor ha egy kedvenc színészszínésznőm játszik benne. Na ez pl. az.
Helen-re lett szabva ez a szerep. Mintha az igazi Királynőt láttam volna a vásznon. Fantasztikusan játszott. Megérdemelte az Oscart.
Példás film. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Rebane 

Na most a királynőről szól a film vagy Tony Blairről?
Furcsa egy kor és nép ez: annyira tisztelik a királynőt, hogy főt hajtsanak előtte, de annyira nem, hogy ne tapossák ki belőle a saját akaratukat…
Én amondó vagyok, hogy mindig tiszteletben kell tartani, ki, hogy akar gyászolni. Ha nyilvánosan, ha otthon, a szoba 4 fala között, akkor is. Mindegy, hogy azért-e, mert nem szerették Dianát. Attól még nem szerette meg a királynő, hogy kierőszakolták, hogy menjen ki, és beszéljen.
Miért ilyen perverz az ember, hogy mindenáron bele akar bámulni a gyászoló arcába? Miért nem lehet békén hagyni a másikat? Miért kell fürdeni mások bánatában?
A film tulajdonképpen azt mutatja be, hogy a királynő személye mennyire nem ér semmit a népnek, ők egy babát akarnak, aki azt csinálja, amit ők szeretnének. És akkor tényleg mire fel a monarchia?
A film nem ezért vacak, mert ez gondolom, valóban így volt, hanem azért, mert épp csak nem avatják Tony Blairt szentté, holott nem ő lett volna itt a lényeg. Illetve a film eleje eléggé katyvaszos, baromira zavaró ez a sok össze-vissza vágott jelenet Dianáról.

desertangelable 

Szinte hihetetlen, hogy szabad utat engedett ennek a filmnek az „elit” már, ha egyáltalán szabad utat engedtek neki. Gyakorlatilag gyönyörűen bemutatta, hogy a királynő több részvétet érzett egy megölt szarvas iránt, mint az unokái anyja iránt. Ezen nem nagyon van mit szépíteni ez minden valószínűség szerint a valóságban is így van. Nekem folyamatosan olyan érzésem volt a film közben, hogy Helen Mirren még ennek ellenére is jobb színben tünteti fel a királynőt, mint amilyen valójában, de ez csak spekuláció, mert nyilván nem ismerhetem őszentségét.
Tony Blair karaktere mindenképp érdekes volt, mert annak ellenére, hogy a film alapján ő alaposan kivette a részét a történtek ilyetén alakulásában, mégis egy kis töketlen majomnak tűnt nekem végig, de lehet, hogy ezt csak az őt alakító színész váltotta ki belőlem, nem tudom. Kicsit hiányérzetem maradt a film után, lehetett volna jobb is.

Nihilchan 

Kicsit vontatott film és kétlem, hogy sok ember találná izgalmasnak; körülbelül csak az, akit érdekel a brit királyi család. Én messze nem mozgok otthonosan a témában, viszont mindig is szimpatizáltam a királynővel; elképesztően méltóságteljes személyiség, és nem tartom problémának, hogy elég sajátosan, magának valóan kezeli az érzelmeket.

Diana élete és halála mindig is szúrós tüske lesz a királyi család és a nép szívében, viszont Tony Blairnek a film vége felé van egy nagyon jó mondata arról, hogy lényegében miért jogos a királynő utálata vagy nem kedvelése, és igazából egyet is értek vele.

A szarvasos szimbólum nagyon tetszett; nekem két elméletem is van a jelentésére, viszont nem akarom kideríteni, hogy mit akart valójában kifejezni vele a film készítője. Helen Mirren pedig nagyszerű színésznő.

A film margójára még annyit, hogy a gyász egy nagyon fájdalmas dolog; és bár a királyi család életének minden pillanatára kíváncsi a nép, nem szabadna, hogy még az ilyen személyes pillanatokba is beleszóljon az alattvalói akarat. Abszolút nem irigylem egyébként az életüket.

Blissenobiarella 

Hát, ezt a filmet angolok csinálták angoloknak. Már Adrian Mole óta tudom, hogy az angolok valami roppant egészségtelen viszonyt ápolnak a királyi családdal, imádják őket egyszerűen. Ez alatt nem feltétlenül a szimpátiát értem, csak azt, hogy állandóan velük vannak elfoglalva.
Nem angolként megnézve ez a film valami eszméletlenül unalmas… konkrétan semmi más nem történik benne, mint hogy Diana meghalt, és megy a sz@rakodás, hogy ezt akkor hogy is kéne lereagálni a nép felé.
Én elhiszem, hogy ez tényleg így történt, de azért ez borzasztó sovány sztori 1 óra 43 perchez.
Helen Mirren dicséretet érdemel, ő ebben a filmben (is) fantasztikusan játszik.

Egy pár apróság:
-A forgatókönyvíró minden bizonnyal Blair-szavazó volt.
-A corgik ultracukik.
-Nagyon zavart, hogy a szinkronban Károlynak szólították Károly herceget, de ez az én hülyeségem, nem szeretem ezeket a magyarításokat.
-Van egy olyan mondat a filmben, hogy Erzsébet leányként lett királynő. Minden bizonnyal arra akarnak utalni, hogy nagyon fiatalon, de leányként semmiképp, már 5 éve házas volt akkor.
-A film végén, amikor sétálnak egy szökőkút mellett, olyan horrorzene szól, hogy azt hittem, Tony Blair előkap egy baltát az egyik bukszus mögül és véget vet Erzsébet uralkodásának.

Kontra_Judit 

Nagyon szép és megrázó film volt. Helen Mirren (Erzsébet királynő szerepében) nagyon hitelesen alakította a konzervatív uralkodót! Jól mutatta be, hogy mennyire nem kedvelte az udvar Dianát, viszont a nép hisztérikus viselkedése, a sok virág, az üzenetek, rádöbbentették a királynőt, hogy ő valamit nagyon nem jól csinál…de őt még így nevelték. (Érzéseket elrejteni, ridegnek mutatkozni)

Bastia 

Helen Mirren kitűnőt alakított, arról nem ő tehet, hogy a film olyan, amilyen.
Nincs problémám a lassú filmekkel, de ez annyira vontatott volt, hogy még az én ingerküszöbömet is meghaladta. :D Tekintve hogy az egész fikció, hiszen a királyi család tagjain kívül csak nagyon kevesen tudják mi és hogyan történt valójában, egyszernézős filmnek elmegy…Szódával.

Osli75 

Imádtam Helen Miller játékát! Nem volt rossz téma, csak nagyon vontatott volt a film. Érdekes volt Tony Blair karaktere is. A film nem csak angol, hanem arisztokratikus is.

LooneyLuna23

A régi hagyományokhoz ragaszkodó uralkodói intézmény és a modernizálásra törekvő miniszterelnök, valamint a változást szintén szomjazó köznép szembenállása állt a cselekmény középpontjában, amihez a Diana halálát követő egy hét sarkalatos pontjainak bemutatása adta a hátteret. Az archív felvételek bekeverése a film jelenetei közé jó megoldás volt, adott egyfajta dokumentumfilmes jelleget neki és az is tetszett, hogy a készítők tartózkodtak az ítélkezéstől, csupán elmesélték a két oldal különböző hozzáállását és hagyták, hogy mi döntsük el, mit gondolunk róluk. Valószínű, hogy nem minden úgy történt a valóságban, ahogy a filmben látható, de nekem egyik jelenet sem lógott ki, nem volt karakteridegen vagy oda nem illő, szóval én szeretném azt hinni, a nagy része igaz volt. A karakterépítésben a szereplők egymáshoz való viszonya, az egymásról, a kialakult helyzetről való véleményük mellett saját személyes gondolataik, érzelmeik is megjelentek, összetettebbé és érdekesebbé téve őket. Én például szeretem az angol történelmet és szoktam is olvasni róla, szóval nekem nem volt meglepetés, amit a királynő fiatal éveiről, a felmenőiről, a trónra kerülésükről mondtak, ettől függetlenül szerintem ezekkel az apró információkkal a nem annyira felkészült nézőhöz is közelebb tudták hozni a szereplőket, s így akár jobban meg is érthették a királynő viselkedését. Ha már királynő: hát nem csodálom, hogy ezért a szerepért Helen Mirren anno Oscar-díjat kapott. Az egész lénye, a kiállása olyan tökéletesen tükrözte II. Erzsébetet, hogy én konkrétan elhittem neki, hogy ő a királynő, nem pedig egy színésznő, aki a királynőt játssza. A belső küzdéseket, a régi rendszerhez való kötődést és a nép akaratának való megfelelni vágyást hitelesen, visszafogottan jelenítette meg, egyszerűen lenyűgöző volt. Mellette még a személyi titkár végtelen elkötelezettségét és nyugalmát, Blair miniszterelnök fiatalos hevületét és az anyakirályné humoros, illetve bölcsebb pillanatait szeretném megemlíteni; a többi színész is jó volt, de a felsoroltak számomra kiemelkedtek közülük.
Egészen elképesztő, hogy mindössze másfél órában milyen komplex történetvezetést és kidolgozott szereplőket produkált ez a film. Áradozhatnék még róla hosszú sorokon át, de maradjunk annyiban, hogy (nem csak a díjai miatt) kihagyhatatlan alkotás.

Oroa 

Helen Mirren nagyon jól alakította a királynőt. Nem gondoltam hogy ez a film ilyen lesz, érdekes volt..


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján