A korona (2016–) 127

9 díj · 23 jelölés

A The Crown című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királynő áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ leghíresebb és leghatalmasabb monarchiájának vezetését, és jó kapcsolatot kell kialakítania az ország ikonikus miniszterelnökével,… [tovább]

angol
angol
angol
angol

Képek 63

Szereposztás

Matt SmithPhilip Mountbatten, Duke of Edinburgh (Fülöp edinburgh-i herceg)
John LithgowSir Winston Churchill
Claire FoyQueen Elizabeth II (II. Erzsébet brit királynő )
David ShieldsColin Tennant
Eileen AtkinsQueen Mary
Jared HarrisKing George VI
Alex JenningsDuke of Windsor
Vanessa KirbyPrincess Margaret
Michael CulkinRab Butler
Nicholas RoweJock Colville

További szereplők

Kapcsolódó zónák

A korona (The Crown)

8 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2020. október 18., 22:12 · Bővebben


Kedvencelte 91

Várólistára tette 351


Kiemelt értékelések

Lady_Hope

Szerintem egy remekül megkomponált, igazán pontos, és kifinomult sorozat.
Dráma, és nem szappanopera. Elgondolkodtató, igényes, és szép, remek karakterekkel, akik egytől-egyig húsvér emberek.
A színészek remekeltek, a zenéjét nagyon szeretem, igazán csodálatos sorozatnak tartom.
Nagyon szépen harmonizál a Király beszédével ami az egyik kedvenc filmem. Akárhogy is, nem csalódtam, hiszen ez tiszteletteljes, és remek.
God Save The Queen.

Nihilchan 

Az 1. és a 2. évad után:
Elképesztően kifinomult, igényes sorozat, kifejezetten olyan, amilyet látni szeretnék, ha a királyi családról van szó. Nem igénytelen, bántó és lejárató, aminek nagyon örülök. A királynő figurájával én mindig is szimpatizáltam és elég szépen ábrázolták a szerepvállalását, mint uralkodó, aki mindeközben gyermek, testvér, feleség és végül anya is. Claire Foy hihetetlenül jó választás volt; a mimikája, a mozdulatai annyira valósnak hatnak, hogy szinte elhiszem, hogy ő maga a királynő. Elképesztően méltóságteljes az egész. John Lithgow is briliáns volt Churchillként; külön öröm, hogy elég sokat foglalkoztak az ő történetszálával is. Mégis, talán a legérdekesebb (általam egyébként szinte a legkevésbé kedvelt) karakter Philip; férfiként átélni a „másodhegedűs” szerepét a feleséggel szemben nem lehet könnyű harc egy alapvetően férfiközpontú világban.
A cselekmény mondjuk adott, de az én ízlésemnek megfelelő mértékben és izgalommal vagy éppen lassúsággal kidolgozott, mellette pedig csodás a látványvilág és a zene is. Az első két évad abszolút kedvenc lett, biztos megnézem még majd párszor, viszont kissé tartok az új részektől; értem a koncepciót, de az igazság az, hogy az előzetesek alapján az új szereposztás engem nem kifejezetten győzött meg.

3. évad: Tagadhatatlanul féltem az új szereposztástól és tíz epizód után sem mondhatom teljes magabiztossággal, hogy feltétlenül elégedett voltam, viszont hamar megszoktam őket. Tobias Menzies szerintem ragyogott a szerepében; egyrészt kedvelhetőbbé tette a karaktert, másrészt nagyon vonzónak találtam őt. Helena Bonham Carter pedig szintén pozitív csalódás volt Margitként; a színésznőt azonban önmagában is annyira kedvelem, hogy nem igazán tudok elfogulatlan lenni vele.
Ami a főszereplőt illeti: Olivia Colman jó választás volt, de én jobban szerettem Claire Foy játékát. Viszont a koncepció továbbra is tetszik és igazából semmi problémám nem volt a királynő idősebb alakjával. De az első két évadból Claire Foy gyakorolta rám a legnagyobb hatást (meg John Lithgow Churchillje) és miközben a többieket hamar a szívembe zártam, őt végig nagyon hiányoltam.
Maga a sorozat egyáltalán nem veszített a bájából és az erősségeiből, bár a három évad alatt most először volt olyan epizód, amit halálra untam. A zenéje még mindig csodálatos, a kosztümök, a megvalósítás és minden elsőrangú. Mivel nem vagyok a téma szakértője, nem tudom megállapítani, miben mennyi a történelmi hűség, meg nyilván a királyi család fejébe sem látok bele, de ez a sorozat továbbra is nagyon egyben van és nagyon szerethető. Viszont az első két évaddal ellentétben ez (két epizódot leszámítva) nem hiszem, hogy újranézős lesz. Tartok a negyedik évadtól. De majd meglátjuk.

tataijucc

Összefüggéstelenül egy pár gondolat:

1, Imádom a zenei világát.
2, A színészek kiválóak.
3, Operatőri munka: HŰHA. Pozitív hűha.
4, Majdhogynem tökéletes.

Egyedül az időbeli követhetetlen ugrálások zavartak, de ezt a legtöbb film esetében nem szeretem.

vvn_e 

Nagyon örülök, hogy ideáig halogattam ezt a sorozat 1) a huszadik századra lassabban hangolódok rá „kosztümösöknél”, viszont ezt kár lett volna félre dobni egy rész után, mert nem volt hangulatom hozzá 2) így legalább nem kell annyit várnom a második évadra.

Szuper volt, patika mérlegen kimért pontosságú alakítások, mindenki tökéletes volt, de tényleg senkire nem lehet egy rossz szó sem.
Claire Foy annyira jól hozza, főleg az évad második felére Elizabeth-t (még testtartásban is), hogy néha, mikor nem láttam az arcát elbizonytalanodtam, hogy nem-e valami archív felvételt vágtak be. – Jared Harris, azt hiszem a harmadik György király akit filmen látok volt ugye Colin Firth, meg Rupert Everett és mind nagyon jók voltak a maguk nemében, a maguk filmjéhez, de jelenleg Harris a legjobb nálam egy hajszállal. – Matt Smith bebizonyította ismét csak, hogy nagyon jó színész és nem csak a bohókás furaarcú srác, mondjuk ezt már a DW-ben is hozta egy idő után, hanem ott az a plusz is. – John Lihtgow pedig pazar Churchill volt, egyszerre keménykezű, pokróc modorú zsarnok és cry baby, plusz megtört öregember.
Amúgy basszus a castnál nem csak jószínészeket kerestek, de a hasonlóságra is törekedtek a lehetőségekhez képest, vagy csak nekem tűnik úgy, hogy az anyakirálynén kívül, nagyok a hasonlóságok? http://uk.businessinsider.com/cast-of-the-crown-vs-real…

A díszletek és ruhák gyönyörűek és pontosak voltak, tulajdonképpen minden az utolsó szögig korhű. Azt, hogy szemetgyönyörködtető csak azért nem mondom, mert a színek is olyan szürkés, hidegfényű, ködösek, amitől angol az egész. Az én ízlésemnek több napfény kellene, de persze nem ide :D

A történet jól összerakott és bődületes nagy marhaságok nincsenek is benne nem is engedhetik meg maguknak, hiszen sokan még élnek a szereplők közül, sőt elvileg Erzsébet is nézi a sorozatot… ami egy furcsa dolognak tűnik, de gondolom ő az ilyesmit máshogy kezeli. A töténet íve is oké, a karakterek is fejlődnek, vannak problémáik, céljaik. Érdekes kérdések merülnek fel és érdekes látni, hogy mennyire is nehéz pártatlannak lennie a királynőnek, vagy éppen a királynő vs feleség/nővér/lány/anya mivolta közt egyensúlyozni.

Mindenen túl nekem amúgy Philip a legérdekesebb karakter ő az akiről tényleg nem nagyon tudtam semmit eddig csak, hogy van… jó meg kiwikipédiáztam pár hónapja valamennyi infót róla, mert, akkor olvastam egy cikket és jöttem rá, hogy semmit se tudok róla és elég érdekes ezt a sorozatot, a szintén tavalyi Victoria mellé odatenni érdekes képet kapunk.

Szóval tetszik a sorozat, nem olyasmi, ami beránt és agyalok rajta napokig, hogy most mi is lesz, de ez egy többnyire életrajzi sorozat és nem egy tisztán fiction, szóval logikus is, hogy másként állok hozzá. Ettől függetlenül mindenképpen nézős, sőt akár darálós is, kiemelkedő minőségű sorozat.

LaBelle 

Nagyon szép, igényes sorozatot szállított a Netflix. A képi világ, a megteremtett hangulat lenyűgöző, az eredeti zenék és a felhasznált darabok mind a helyükön vannak, nagyon találóak. A színészek tökéletesen hozzák a karaktereket, látszik, hogy jelentős kutatómunkát is befektettek, nem pedig véletlenszerűen ripacskodnak egyet a képernyőn.
Nagyon érdekes, ahogy a fix történelmi eseményeket beleszövik a történetbe. A kitalált események logikusak, hihetőek, szépen belesimulnak a történetbe, de ez nem ment a drámaiság rovására. Nyilván nem izgul annyira az ember olyan történeten, aminek tudja, mi lesz a vége, de a finom feszültségkeltés is leköti az embert.
Nekem leginkább Elizabeth vívódásai, gondolkodása, fejlődése tetszett, méghozzá azért, mert a sorozat nem (csak) a királynő, a királyi család konfliktusaiként prezentálja a bonyodalmakat. Sok teljesen hétköznapi témát is boncolgat, közelebb hozva a nézőhöz a szereplőket. Nagyon szeretem az erős női karaktereket, és itt pontosan ez a történet magja. Hogyan lehet valaki egyszerre elkötelezett vezető és feleség, anya, nővér, barát? Mi van akkor, ha a feleség nagyobb befolyással bír férjénél? Fontos politikai és vallási személyként mennyire lehet független az ember magánélete? Hol ér véget a nő és hol kezdődik az uralkodó? Mekkora teret kell engedni a hagyománynak és a fejlődésnek? Néha valóban csak a kérdéseket veti fel, de nekem tetszett, hogy ezzel teret ad a nézőnek, gondolkodásra késztet.

A második évad egyértelműen a személyes kapcsolatokat veszi célba. Azt hiszem, most a fikció nagyobb teret kapott, mint az előző évadban, vagy talán csak a témák emberközelisége miatt éreztem feltűnőbbnek ezt a vonást. Ezzel együtt sokkal emberközelibb is lett az évad, sokkal jobban hatott rám érzelmileg, mint az előző. Hűtlenség, magány, bűntudat, függés, bosszú, árulás, szeretet, megbocsátás, kitartás, méltóság… és az egész történet közepén Elizabeth, akit ebben a történetben nem tudok nem csodálni – vele együtt pedig megszemélyesítőjét, Claire Foyt is, csodálatos alakítást nyújt ebben a sorozatban.

Bazil 

Gyorsan leírom, mi az, ami nem tetszett a sorozatban.
A plakátja. Egyáltalán nem illik az egész hangulatához, egy szappanopera szerű limonádét sugall, ami elég távol áll ettől, amit az alkotók letettek itt az asztalra.
Ja, még nem tetszett a főcím sem. És ennyi.
Ezen kívül azt hiszem tökéletes.
Sokszor olvasom a rajongó kommentekben, amikor valami éppen futó aktuális sorozat-sikerről írják, hogy „Jaj, mennyit kell várni a második évadra”, meg „nem tudom kivárni, most akarom, azonnal”.
És tényleg!

A második évadot picit gyengébbnek érzem az elsőnél, de mivel azt szuperlatívuszként értékeltem, így itt marad a 10/9.
Persze ez is felsőfokú évad volt: a körítést, a díszleteket, a ruhákat, az egész megvalósítást nézve.
Mi volt a gyengébb?
Nem volt Churchill, nem voltak azok a magas labdák, amiket az első évadban le is ütöttek végig, a koronázás, az egész misztikum ami körüllengi ez a királynősdit, itt ugye hiányzott. Volt viszont részenként más-más főszereplő, kiragadva az épp aktuális botrányt. Ami persze sokszor, sőt szinte mindig a párkapcsolatok körül forgott. A királynő és kedves férje persze viszik a pálmát, személyes kedvencem azonban a hugica és az ő fényképésze. spoiler Ja, a kiugrott király visszatérési kísérlete volt az évad egyik legjobbja!
Magam részéről sajnálom, hogy a főszereplők e két évad után elbúcsúznak, de kíváncsian várom az új királynőt, meg a többieket.

3. évad: 10/9

Szencsike 

3 évad után (2019. december):
Sokáig halogattam a sorozatot, mert valahogy mindig volt más. Aztán idén végre volt időm arra, hogy megnézzem a sorozatot, és azt kell mondanom, hogy butaság volt ennyit várni, mert egy igazán lenyűgöző sorozat. Elképesztő a színészi játék, az egyetlen amit fel tudnék hozni Oliva Colman (&többiek Tobias Menzies, Helena Bonham Carter) ellen, hogy talán egy kissé idősebb(ek)nek tűnnek mint kellene, de beláttam, hogy az évek, a tapasztalatok egy bölcs királynőt ( valamint Fülüpöt és Margitot) tesznek szükségessé, de amúgy zseniálisan oldották meg a szerepüket, csak úgy, mint az első gárda.
Nekem Fülöp és főleg Margit lettek a kedvenceim mindhárom évadban, de sajnos Margitből a második-harmadik körben elég keveset kaptunk. Emberileg mindenképp Margit történetét találtam a leginkább megindítóbbnak. Egyedül tényleg azt sajnálom, hogy Charles Dance-t „elpazarolták” az öreg Mountbattenre (nem mintha nem lett volna jó ebben a szerepben), de az idősebb Fülöpként szerintem brillírozott volna.
Nem tudom, hogy mennyire fedi a valóságot a sorozat (szinte biztos, hogy változtattak valamit, esetleg finomítottak, mégse legyen olyan botrányos a dolog, mint amilyen volt, ki tudja), de annyi biztos, hogy nem egyszerű a család tagjának lenni. David (Windsor hercege) jól mondta, „hiába van bent valaki a családban, az sose lehet igazán biztos abban, hogy tényleg belül van, de ha bárki is kikerül a családból az egyszer és mindenkorra kívülálló lesz”. Sokszor elgondolkodtam, pl. Erzsébet esetén is, hol kezdődik ő mint magánember és hol kezdődik az Uralkodó, hiszen elég keményen a fejébe verték, hogy mindig a Korona lesz az első, bármi is történjen. Sokszor elgondolkodtam, hogyha a Staff (Tommy Lascelles-szel az élen) őszintébbek lettek volna Erzsébettel, vajon mennyi minden alakult volna másképp (és itt jön a kettősség, kedvenc jeleneteim mindig azok voltak, amikor Michael vagy épp Martin valami rossz hírt közöltek Erzsébettel és majd betojtak olyan idegesek voltak viszont nézőként jókat lehetett a jeleneten kucongni). Vajon hány családtag élete alakult volna másképp (pl. Margit esete), ha csak egy kicsit is mások lettek volna a körülmények… De igen, ez már egy másik történet lenne, és hát sokak sajnálatára vagy épp szerencséjére úgy alakultak a dolgok, ahogyan alakultak.
Annyi biztos, hogy a sorozat méltó a királyi családhoz, minden szempontból tökéletesek, és hol van még a vége… A negyedik évadban már lesz Thatcher asszony és Diana, de mint minden jó sorozatnál a várakozás ideje a legnehezebb…

Mesemondo

Két rész után nagyon szép, profi, remek alakításokkal – minden, amit egy brit történelmi drámától elvár az ember. A peremén egyensúlyozik sok súlyosabb kérdésnek (gender, gyarmatosítás, politika), kíváncsi leszek, belemennek-e bármelyikbe mélyebben. God save the Queen.

Ashtray_Heart

Hibátlan minden létező aspektusból. Felüdülés végre értelmes dialógusokat és valódi emberi drámákat látni.

River

Az első rész után nem volt meg bennem az a „hűű, hol a következő rész” érzés, de azt hiszem ez azért volt, mert ez nem az a fajta sorozat ami erre megy rá. Kellett a második rész, hogy megszeressem a karaktereket, színészeket… Végül az összes rész után azt kell mondjam, hogy az egyik kedvenc sorozatom. Annyira rossz, hogy általában a kedvenceim azok amik nem a 24 részes évadokat követik, de persze ez valószínűleg azért van mert igényesebbek.
A színészek tényleg nagyon hitelesek. Személy szerint a történetet is érdekesnek találom és számomra vannak azért benne csavarok, mert nem ismerem annyira a királyi család életét, például a viszonyok alakulása izgalmas volt(ha éppen nem olvastam utána wikipédián mielőtt a sorozat elért volna oda).
Elizabeth mellett Philip a kedvencem(és nem csak Matt Smith miatt).
Nagyon várom a második évadot!


Népszerű idézetek

LaBelle 

Queen Elizabeth II: So what would you have me do?
Professor Hogg: Summon them and give them a good dressing down like children.
Queen Elizabeth II: Why would they stand for that?
Professor Hogg: Because they're English, male and upper class. A good dressing down from Nanny is what they most want in life.

1. évad 7. rész
Charityy 

Queen Elizabeth II: History is not made by those who did nothing.

Ashtray_Heart

Phillip, Duke of Edinburgh(about Peter Townsend): …Not to mention the fact he's dull.
Queen Elizabeth II: He's not dull.
Phillip, Duke of Edinburgh: Desperately dull. I'm confident I've met more interesting plants.

Kija 

King George VI: You understand, the titles, the… dukedom. They're not the job.
Prince Philip: Sir?
King George VI: She is the job. She is the essence of your duty. Loving her. Protecting her. Of course, you'll miss your career. But doing this for her, doing this for me… there may be no greater act of patriotism. Or love.
Prince Philip: I understand, sir.
King George VI: Do you, boy? Do you, really?
Prince Philip: I think so.

King George VI: Come. Let's go shoot some duck, shall we?

1. évad 1. rész
Kija 

Queen Mary's letter: Dearest Lilibet,
I know how you loved your papa, my son. And I know you will be as devastated as I am by this loss. But you must put those sentiments to one side now, for duty calls. The grief for your father's death will be felt far and wide. Your people will need your strength and leadership. I have seen three great monarchies brought down through their failure to sperate personal indulgences from duty. You must not allow yourself to make similar mistakes. And while you mourn your father, you must also mourn someone else. Elizabeth Mountbatten. For she has now been replaced by another person, Elizabeth Regina. The two Elizabeths will frequently be in conflict with one another. The fact is, the Crown must win. Must always win.

1. évad 2. rész
Kija 

Sir Winston Churchill: Have they told you terrible things, your colleagues downstairs? Go on. Be candid.
Venetia Scott: It is said… you can be difficult.
Sir Winston Churchill: I can be a monster. Did they say that?
Venetia Scott: Yes, sir.
Sir Winston Churchill: It's true. But you need to be a monster to defeat Hitler. Did Jock give you my box?
Venetia Scott: He did, sir.
Sir Winston Churchill: What's in it?
Venetia Scott: You'd like me to open it?
Sir Winston Churchill: Unless you have X-ray vision, you will need to open it, so as to be able to tell me what's in it.

1. évad 2. rész
Chiara

– Hogy kellene eljárnom?
– Rendelje be és hordja le őket alaposan, akár a gyerekeket.
– Miért tűrnék el tőlem?
– Mert angol felsőbbosztálybeli férfiak. Nincs amire jobban vágynának, mint egy fejmosásra a dadustól.
I/7

LaBelle 

The Duke of Windsor: Oils and oaths. Orbs and sceptres. Symbol upon symbol. An unfathomable web of arcane mystery and lithurgy. Blurring so many lines no clergyman or historian or lawyer could untangle any of it.
Guest: It's crazy.
The Duke of Windsor: On the contrary. It's perfectly sane. Who wants transparency when you can have magic? Who wants prose when you can have poetry? Pull away the veil and what are you left with? An ordinary young woman with modest ability and little imagination. But wrap her up like this, anoint her with oil, and hey, presto, what do you have? A goddess.

1. évad 5. rész
Babú

Queen Elizabeth II: That’s the thing about unhappiness. All it takes is for something worse to come along and you realize it was actually happiness after all.

nagytimi85

Nurse: The Queen is here, Your Majesty.
Queen Mary: Could you be more specific?
Nurse: Ma’am?
Queen Mary: Which queen?
Nurse: Queen Elizabeth, ma’am.
Queen Mary: Which one? There are two.
Nurse: The young one.
Queen Mary: Oh, the Queen.
Nurse: I thought you were all queens. They gave me a sheet.
Queen Mary: We are. I was the queen so long as my husband was alive, but since he died, I am no longer the queen, I am simply Queen Mary. My late son’s widow was also the queen, but upon the death of her husband, she became Queen Elizabeth, the Queen Mother. Her daughter, Queen Elizabeth, is now queen, so she is…
Nurse: … the Queen.
Queen Mary: Bravo.
Nurse: Nurses and nuns have the same problem. We’re all called sister.
Queen Mary: So you are.
Nurse: Well, she’s outside. The Queen.
Queen Mary: Then let her in. Sister.

1. évad 4. rész

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján