A korona (2016–) 84

7 díj · 13 jelölés

A The Crown című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királynő áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ leghíresebb és leghatalmasabb monarchiájának vezetését, és jó kapcsolatot kell kialakítania az ország ikonikus miniszterelnökével,… [tovább]

angol
angol
angol
angol

Képek 59

Szereposztás

Matt SmithPhilip Mountbatten, Duke of Edinburgh (Fülöp edinburgh-i herceg)
John LithgowSir Winston Churchill
Claire FoyQueen Elizabeth II (II. Erzsébet brit királynő )
David ShieldsColin Tennant
Eileen AtkinsQueen Mary
Jared HarrisKing George VI
Alex JenningsDuke of Windsor
Vanessa KirbyPrincess Margaret
Michael CulkinRab Butler
Nicholas RoweJock Colville

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 66

Várólistára tette 276


Kiemelt értékelések

Lady_Hope

Szerintem egy remekül megkomponált, igazán pontos, és kifinomult sorozat.
Dráma, és nem szappanopera. Elgondolkodtató, igényes, és szép, remek karakterekkel, akik egytől-egyig húsvér emberek.
A színészek remekeltek, a zenéjét nagyon szeretem, igazán csodálatos sorozatnak tartom.
Igazán szépen harmonizál a Király beszédével ami az egyik kedvenc filmem. Akárhogy is, nem csalódtam, egy tiszteletteljes, és remek sorozat ez.
God Save The Queen.

vvn_e 

Nagyon örülök, hogy ideáig halogattam ezt a sorozat 1) a huszadik századra lassabban hangolódok rá „kosztümösöknél”, viszont ezt kár lett volna félre dobni egy rész után, mert nem volt hangulatom hozzá 2) így legalább nem kell annyit várnom a második évadra.

Szuper volt, patika mérlegen kimért pontosságú alakítások, mindenki tökéletes volt, de tényleg senkire nem lehet egy rossz szó sem.
Claire Foy annyira jól hozza, főleg az évad második felére Elizabeth-t (még testtartásban is), hogy néha, mikor nem láttam az arcát elbizonytalanodtam, hogy nem-e valami archív felvételt vágtak be. – Jared Harris, azt hiszem a harmadik György király akit filmen látok volt ugye Colin Firth, meg Rupert Everett és mind nagyon jók voltak a maguk nemében, a maguk filmjéhez, de jelenleg Harris a legjobb nálam egy hajszállal. – Matt Smith bebizonyította ismét csak, hogy nagyon jó színész és nem csak a bohókás furaarcú srác, mondjuk ezt már a DW-ben is hozta egy idő után, hanem ott az a plusz is. – John Lihtgow pedig pazar Churchill volt, egyszerre keménykezű, pokróc modorú zsarnok és cry baby, plusz megtört öregember.
Amúgy basszus a castnál nem csak jószínészeket kerestek, de a hasonlóságra is törekedtek a lehetőségekhez képest, vagy csak nekem tűnik úgy, hogy az anyakirálynén kívül, nagyok a hasonlóságok? http://uk.businessinsider.com/cast-of-the-crown-vs-real…

A díszletek és ruhák gyönyörűek és pontosak voltak, tulajdonképpen minden az utolsó szögig korhű. Azt, hogy szemetgyönyörködtető csak azért nem mondom, mert a színek is olyan szürkés, hidegfényű, ködösek, amitől angol az egész. Az én ízlésemnek több napfény kellene, de persze nem ide :D

A történet jól összerakott és bődületes nagy marhaságok nincsenek is benne nem is engedhetik meg maguknak, hiszen sokan még élnek a szereplők közül, sőt elvileg Erzsébet is nézi a sorozatot… ami egy furcsa dolognak tűnik, de gondolom ő az ilyesmit máshogy kezeli. A töténet íve is oké, a karakterek is fejlődnek, vannak problémáik, céljaik. Érdekes kérdések merülnek fel és érdekes látni, hogy mennyire is nehéz pártatlannak lennie a királynőnek, vagy éppen a királynő vs feleség/nővér/lány/anya mivolta közt egyensúlyozni.

Mindenen túl nekem amúgy Philip a legérdekesebb karakter ő az akiről tényleg nem nagyon tudtam semmit eddig csak, hogy van… jó meg kiwikipédiáztam pár hónapja valamennyi infót róla, mert, akkor olvastam egy cikket és jöttem rá, hogy semmit se tudok róla és elég érdekes ezt a sorozatot, a szintén tavalyi [[https://snitt.hu/filmek/victoria|Victoria]] mellé odatenni érdekes képet kapunk.

Szóval tetszik a sorozat, nem olyasmi, ami beránt és agyalok rajta napokig, hogy most mi is lesz, de ez egy többnyire életrajzi sorozat és nem egy tisztán fiction, szóval logikus is, hogy másként állok hozzá. Ettől függetlenül mindenképpen nézős, sőt akár darálós is, kiemelkedő minőségű sorozat.

tataijucc

Összefüggéstelenül egy pár gondolat:

1, Imádom a zenei világát.
2, A színészek kiválóak.
3, Operatőri munka: HŰHA. Pozitív hűha.
4, Majdhogynem tökéletes.

Egyedül az időbeli követhetetlen ugrálások zavartak, de ezt a legtöbb film esetében nem szeretem.

LaBelle

Nagyon szép, igényes sorozatot szállított a Netflix. A képi világ, a megteremtett hangulat lenyűgöző, az eredeti zenék és a felhasznált darabok mind a helyükön vannak, nagyon találóak. A színészek tökéletesen hozzák a karaktereket, látszik, hogy jelentős kutatómunkát is befektettek, nem pedig véletlenszerűen ripacskodnak egyet a képernyőn.
Nagyon érdekes, ahogy a fix történelmi eseményeket beleszövik a történetbe. A kitalált események logikusak, hihetőek, szépen belesimulnak a történetbe, de ez nem ment a drámaiság rovására. Nyilván nem izgul annyira az ember olyan történeten, aminek tudja, mi lesz a vége, de a finom feszültségkeltés is leköti az embert.
Nekem leginkább Elizabeth vívódásai, gondolkodása, fejlődése tetszett, méghozzá azért, mert a sorozat nem (csak) a királynő, a királyi család konfliktusaiként prezentálja a bonyodalmakat. Sok teljesen hétköznapi témát is boncolgat, közelebb hozva a nézőhöz a szereplőket. Nagyon szeretem az erős női karaktereket, és itt pontosan ez a történet magja. Hogyan lehet valaki egyszerre elkötelezett vezető és feleség, anya, nővér, barát? Mi van akkor, ha a feleség nagyobb befolyással bír férjénél? Fontos politikai és vallási személyként mennyire lehet független az ember magánélete? Hol ér véget a nő és hol kezdődik az uralkodó? Mekkora teret kell engedni a hagyománynak és a fejlődésnek? Néha valóban csak a kérdéseket veti fel, de nekem tetszett, hogy ezzel teret ad a nézőnek, gondolkodásra késztet.

A második évad egyértelműen a személyes kapcsolatokat veszi célba. Azt hiszem, most a fikció nagyobb teret kapott, mint az előző évadban, vagy talán csak a témák emberközelisége miatt éreztem feltűnőbbnek ezt a vonást. Ezzel együtt sokkal emberközelibb is lett az évad, sokkal jobban hatott rám érzelmileg, mint az előző. Hűtlenség, magány, bűntudat, függés, bosszú, árulás, szeretet, megbocsátás, kitartás, méltóság… és az egész történet közepén Elizabeth, akit ebben a történetben nem tudok nem csodálni – vele együtt pedig megszemélyesítőjét, Claire Foyt is, csodálatos alakítást nyújt ebben a sorozatban.

Bazil

Gyorsan leírom, mi az, ami nem tetszett a sorozatban.
A plakátja. Egyáltalán nem illik az egész hangulatához, egy szappanopera szerű limonádét sugall, ami elég távol áll ettől, amit az alkotók letettek itt az asztalra.
Ja, még nem tetszett a főcím sem. És ennyi.
Ezen kívül azt hiszem tökéletes.
Sokszor olvasom a rajongó kommentekben, amikor valami éppen futó aktuális sorozat-sikerről írják, hogy „Jaj, mennyit kell várni a második évadra”, meg „nem tudom kivárni, most akarom, azonnal”.
És tényleg!

A második évadot picit gyengébbnek érzem az elsőnél, de mivel azt szuperlatívuszként értékeltem, így itt marad a 10/9.
Persze ez is felsőfokú évad volt: a körítést, a díszleteket, a ruhákat, az egész megvalósítást nézve.
Mi volt a gyengébb?
Nem volt Churchill, nem voltak azok a magas labdák, amiket az első évadban le is ütöttek végig, a koronázás, az egész misztikum ami körüllengi ez a királynősdit, itt ugye hiányzott. Volt viszont részenként más-más főszereplő, kiragadva az épp aktuális botrányt. Ami persze sokszor, sőt szinte mindig a párkapcsolatok körül forgott. A királynő és kedves férje persze viszik a pálmát, személyes kedvencem azonban a hugica és az ő fényképésze. spoiler Ja, a kiugrott király visszatérési kísérlete volt az évad egyik legjobbja!
Magam részéről sajnálom, hogy a főszereplők e két évad után elbúcsúznak, de kíváncsian várom az új királynőt, meg a többieket.

3. évad: 10/9

Ashtray_Heart

Hibátlan minden létező aspektusból. Felüdülés végre értelmes dialógusokat és valódi emberi drámákat látni.

rhysciar

Első évad után:

Gyönyörű a látványvilága, a díszletek, a kosztümök, a kor érzése teljesen átjön. A hangulata leginkább a Downton Abbey-hez hasonlít, úgyhogy tökéletes időpontban jött a The Crown, mert hiánypótló sorozat lesz ez, feltéve, ha folytatják (és én nagyon remélem, hogy fogják).

Történetileg II. Elizabeth uralkodásának első egy-két évét mutatja be, azt, hogy miként képes Elizabeth egyszerre hús-vér halandó lenni, akinek családja van, és királynő is. Nem mindig jön össze neki, de épp ezért jó ez a sorozat: a karakter szép ívet zár le, és bár áldozatokkal, de végül eljut arra a pontra, amikor ráébred, mit is testesít meg a személye.

A színészek terén is remekel a sorozat. Claire Foy pazar munkát végez, viszont akik kiemelkednek, az természetesen Matt Smith, aki Elizabeth férjét alakítja, valamint John Lithgow, aki Churchill szerepét játssza. Utóbbi egyszerűen csak fergeteges, imádtam az összes jelenetét, mintha valóban az igazi Churchill jelent volna meg előttem.

Az egyetlen problémám a dramaturgiában lelendő, egyszer-kétszer erősen éreztem a történtek dramatizálását (pl. lovász esetében nagyon feltűnő volt), aztán néhol rettenetesen lelassul a sorozat. Ez persze nem feltétlen a készítők hibája, hisz történelmi tényeken alapszik, ráadásul elég hitelesnek is tűnik, ám mégis. Ha a 4. részben egy ködről olyan epizódot kreáltak, amit, akkor azért elvártam volna, hogy a többiben is remekeljenek. Plusz nekem gyenge volt az évadzáró, Elizabeth húga egy elkényeztetett libának tűnt, aki direkt nem akarja megérteni testvére helyzetét, ebből a szempontból tehát adódtak gondjaim.

Ami viszont kárpótol mindenért, az a képi világa és a zene. A zene! Hans Zimmert lassan az imámba fogom foglalni. Megunhatatlan az ipse, és elképesztő érzékkel alkotja meg a zenéit.

*Második évad után: ugyanolyan, ha nem egy kicsivel jobb volt ez az évad. Bár nincs már itt nekünk Churchill (aki szerintem egy hatalmas támaszpontja volt az első évadnak), az epizódok mindegyike van annyira érdekes, hogy ez ne okozzon hiányérzetet. Imádtam mindegyik részt, nem tudnék kedvencet választani. A karakterek közül továbbra is Philip a favorit, meg hát Matt Smith remek választás volt rá, bár ha már a színészeknél tartunk, akkor azért Claire Foyt is muszáj megemlíteni. Valami eszméletlen munkát végez II. Elizabeth-tel, mintha ráöntötték volna ezt a szerepet. Sajnálom, hogy mindketten távoznak, nélkülük biztosan nem lesz ugyanolyan a sorozat.

**Harmadik évad után: Ugyanolyan jó volt mint az előző két évad, és mégis temérdek dologban különbözött. Nyilván a színészgárda lecserélése az egyik nagy pontja ennek a különbözőségnek, és bár tartottam tőle, hogy az első 2 évad után ez most idegen lesz, szerencsére pozitív csalódást okozott. Hatalmas pozitív csalódást. Olivia Colman remek választás volt, ahogy a Philipet alakító Tobias Menzies is – mintha rájuk öntötték volna a karaktereket. Aztán lehetne sorban hozni a többi színészt is, de inkább hagyom ezt a részét, mindenki remek munkát végzett.
Történetileg szuper évad volt, bár kicsit darabosnak éreztem – ez az egyetlen negatívum, amit fel tudok róni ennek a harmadik évadnak. Mindenesetre imádtam az egészet, egyértelműen a harmadik, Aberfan című epizód vitte a pálmát nálam, de a Charles walesi herceggé való beiktatása is szuper rész volt. Egyébként éppen ő lett a harmadik évad nagy favoritja nálam (jó, hát Philipet mondjuk nem fogja megelőzni), soha nem foglalkoztam Charles-szal, ha a királyi családról volt szó, most azonban kíváncsian várom, hogy vajon milyen uralkodó lesz belőle.
Rajta kívül természetesen továbbra is Philip a kedvenc, imádtam minden pillanatot, amit a képernyőn töltött, úgyhogy amikor elértünk a midlife crisis-os részhez, ott rettenetesen sajnáltam. Persze ezen szinte mindenki átesik, mégis nyomasztó volt látni, hogy egy ilyen pozícióban élő ember is hasonló problémákkal tud küzdeni – persze azért amikor ott sírt az amcsiknál, hogy el kellett adni a yachtját, hát azon én is sírva nevettem.
Úgyhogy igazság szerint mást nem is tudok mondani, nagyon szerettem, igyekeztem elhúzni ezt a harmadik évadot, hogy minél később érjek a végére, és sajnálom, hogy csak 10 részt kaptunk. A folytatást már most várom, főleg ugye Diana miatt, egyébként azonban mindenki miatt izgulok – pedig aztán meglepetés nem érhet, mert max. felcsapom a wikipédiát, de ebből is látszik, hogy mennyire értenek a rendezők a feszültségkeltéshez és a szórakoztatáshoz. Szóval remélem mielőbb jön a folytatás, mert már most nézném – és hallgatnám az isteni főcím zenéjét – a következő évadot.

Mesemondo

Két rész után nagyon szép, profi, remek alakításokkal – minden, amit egy brit történelmi drámától elvár az ember. A peremén egyensúlyozik sok súlyosabb kérdésnek (gender, gyarmatosítás, politika), kíváncsi leszek, belemennek-e bármelyikbe mélyebben. God save the Queen.

River

Az első rész után nem volt meg bennem az a „hűű, hol a következő rész” érzés, de azt hiszem ez azért volt, mert ez nem az a fajta sorozat ami erre megy rá. Kellett a második rész, hogy megszeressem a karaktereket, színészeket… Végül az összes rész után azt kell mondjam, hogy az egyik kedvenc sorozatom. Annyira rossz, hogy általában a kedvenceim azok amik nem a 24 részes évadokat követik, de persze ez valószínűleg azért van mert igényesebbek.
A színészek tényleg nagyon hitelesek. Személy szerint a történetet is érdekesnek találom és számomra vannak azért benne csavarok, mert nem ismerem annyira a királyi család életét, például a viszonyok alakulása izgalmas volt(ha éppen nem olvastam utána wikipédián mielőtt a sorozat elért volna oda).
Elizabeth mellett Philip a kedvencem(és nem csak Matt Smith miatt).
Nagyon várom a második évadot!

sztami

Nagyon szerettem az első 2 évadot, így már nagyon vártam az újat is, bár kicsit féltem az új szereplőktől. Gyorsan le is daráltam az egész évadot. Az elején kicsit tényleg furák voltak az új színészek, „önmagukban” hasonlítottak az eredeti szereplőkhöz, csak a régi színészekhez nem annyira (ennek van értelme? :D). Az első pár rész nekem kicsit nehezen indult, nem éreztem azt a hatást, mint az előző évadok esetében. A 3., Aberfan című résznél éreztem azt, hogy megérkezett igazán a sorozat, utána már valamennyi rész igen erős volt. Nagyon vártam már a következő generációt, Charlest, Camillat, Annet, és külön örültem, hogy általam már másik sorozatokban látott színészeket válogattak be (Charles-The Durrells, Camilla-Call the midwife). Ezek után nyilván nagyon várom a következő évadban Diana megjelenését. Összességében szerintem sikerült megőriznie a hangulatát a sorozatnak, ezek után is figyelni fogom.


Népszerű idézetek

Charityy 

Queen Elizabeth II: History is not made by those who did nothing.

LaBelle

Queen Elizabeth II: So what would you have me do?
Professor Hogg: Summon them and give them a good dressing down like children.
Queen Elizabeth II: Why would they stand for that?
Professor Hogg: Because they're English, male and upper class. A good dressing down from Nanny is what they most want in life.

(1. évad, 7. rész)

Kija 

King George VI: You understand, the titles, the… dukedom. They're not the job.
Prince Philip: Sir?
King George VI: She is the job. She is the essence of your duty. Loving her. Protecting her. Of course, you'll miss your career. But doing this for her, doing this for me… there may be no greater act of patriotism. Or love.
Prince Philip: I understand, sir.
King George VI: Do you, boy? Do you, really?
Prince Philip: I think so.

King George VI: Come. Let's go shoot some duck, shall we?
S01xE01

Kija 

Sir Winston Churchill: Have they told you terrible things, your colleagues downstairs? Go on. Be candid.
Venetia Scott: It is said… you can be difficult.
Sir Winston Churchill: I can be a monster. Did they say that?
Venetia Scott: Yes, sir.
Sir Winston Churchill: It's true. But you need to be a monster to defeat Hitler. Did Jock give you my box?
Venetia Scott: He did, sir.
Sir Winston Churchill: What's in it?
Venetia Scott: You'd like me to open it?
Sir Winston Churchill: Unless you have X-ray vision, you will need to open it, so as to be able to tell me what's in it.
S01xE02

Kija 

Queen Mary's letter: Dearest Lilibet,
I know how you loved your papa, my son. And I know you will be as devastated as I am by this loss. But you must put those sentiments to one side now, for duty calls. The grief for your father's death will be felt far and wide. Your people will need your strength and leadership. I have seen three great monarchies brought down through their failure to sperate personal indulgences from duty. You must not allow yourself to make similar mistakes. And while you mourn your father, you must also mourn someone else. Elizabeth Mountbatten. For she has now been replaced by another person, Elizabeth Regina. The two Elizabeths will frequently be in conflict with one another. The fact is, the Crown must win. Must always win.
S01xE02

Ashtray_Heart

Phillip, Duke of Edinburgh(about Peter Townsend): …Not to mention the fact he's dull.
Queen Elizabeth II: He's not dull.
Phillip, Duke of Edinburgh: Desperately dull. I'm confident I've met more interesting plants.

Kija 

King George Vi: If there's anything you wanted to ask me, just fire away.
Queen Elizabeth II: Are they a nuisance?
King George VI: Oh, the boxes. Not if you keep on top of them.
Queen Elizabeth: Even at Christmas.
King George VI: Even at Christmas.
Queen Elizabeth II: Well, what's inside?
King George VI: Everything they want me to know, they stick on top. Everything they'd rather I didn't know, Cabinet meetings, Foreign Office briefings, they tuck away at the bottom. Which is why… the first thing I do when no one is looking, is this.
*megfordítja a papírhalmot, ami az asztalon van*
S01xE01

LaBelle

The Duke of Windsor: Oils and oaths. Orbs and sceptres. Symbol upon symbol. An unfathomable web of arcane mystery and lithurgy. Blurring so many lines no clergyman or historian or lawyer could untangle any of it.
Guest: It's crazy.
The Duke of Windsor: On the contrary. It's perfectly sane. Who wants transparency when you can have magic? Who wants prose when you can have poetry? Pull away the veil and what are you left with? An ordinary young woman with modest ability and little imagination. But wrap her up like this, anoint her with oil, and hey, presto, what do you have? A goddess.

(1. évad, 5. rész)

Babú

Queen Elizabeth II: That’s the thing about unhappiness. All it takes is for something worse to come along and you realize it was actually happiness after all.

Bastia 

Princess Anne: You asked to see me.
Prince Philip: Yes.
Princess Anne: So…
Prince Philip: I've spoken to Colonel Adeane.
Princess Anne: Yes.
Prince Philip: And Martin Charteris.
Princess Anne: Yes.
Prince Philip: And William Heseltine.
Princess Anne: Oh.
Prince Philip: A collection of the people you most hate in life.
Princess Anne: Hmm.
Prince Philip: Well, we all got together.
Princess Anne: In a reptile cage? At a zoo?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján