A palota ékköve (2003–2004) 87

Jewel in the Palace / Great Jang Geum · 대장금 (Dae Jang Geum)
65' · dél-koreai · dráma, romantikus, sorozat, történelmi, életrajzi 12
1 évad · 54 rész

Yun királynőt királyi parancsra méreg általi halálra ítélik. Az ítéletet végrehajtó katonák egyike, Seo Cheon-soo hazafelé indul, ám az úton baleset éri. Egy titokzatos öreg remete siet segítségére, aki különös jóslattal ajándékozza meg: sorsát három nő fogja meghatározni. Az elsőnek a halálát… [tovább]

Képek 163

Szereposztás

Ji Jin HeeMin Jung Ho
Lee Young AeSeo Jang Geum
Lim HoJungjong király
Hong Ri NaChoi Geum Young
Yang Mi KyungHan udvarhölgy
Kyun Mi RiChoi udvarhölgy
Yeo Woon KyeJeong udvarhölgy
Kim So YiKim udvarhölgy
Jo Jung EunSeo Jang Geum (fiatal)
Lee Se YoungChoi Geum Young (fiatal)

További szereplők

Kedvencelte 59

Várólistára tette 56


Kiemelt értékelések

Sakara 

Ez a sorozat számomra A koreai sorozat. Nem csak az életemet és a véleményemet, de az elképzeléseimet, az elérni kívánt céljaimat, az érdeklődésemet is teljes egészében megváltoztatta ez az elképesztően magával ragadó sorozat.
Emlékszem, hogy mikor a TV-ben adták minden este a családdal ültünk le és néztük végig az újabb részeket. Még apukám is velünk nézte, ami nagy szó volt.
Ez a sorozat teljesen magába szippantott és egy elvarázsolt világba kalauzolt, ahonnan mai napig képtelen vagyok szabadulni. Mondjuk nem is akarok. Ha nincs ez a sorozat, akkor nem ismerem meg ezt a kultúrát, ezt a történelmet, ezt a teljesen más világot.
Ez az egyik olyan sorozat, ami meghatározó volt az életemben, ami egy apró, de annál biztosabb pontot adott.
Ugyanakkor nem csak emiatt szeretem. Maga a történet, ami megtörtént eseményeken alapszik, a látványvilág, a kultúra ábrázolása, a történelem felelevenítése, a ruhák, a tradíciók és a színészek is mind-mind tökéletesek ebben a sorozatban. Egyetlen egy rossz gondolatom nincs ezzel a sorozattal kapcsolatban, és soha nem is lesz.

Aprile

Első kosztümös koreai dorama-élményeim egyike.:) Előtte láttam már jó pár dél-koreai 'mai történetet', de a 'sageuk' még kimaradt akkoriban a sorból. Emlékszem, magyarul ment a tv-ben, anyum pedig minden egyes nap árgus szemekkel nézte, és teljesen oda volt érte.:) Nem értettem eleinte, hogy miért, hiszen első látásra nevetséges göncökben, totálisan színpadiasan zajlottak az események… aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy én is minden egyes nap nézem, és várom, és amikor vége lett… atyaég, mélységesen kétségbeestem, hogy mi lesz most.:) Jang Geum sorsa révbe ért, én pedig elvonási tüneteket kezdtem tapasztalni, és akkor végképp szerelembe estem Dél-Koreával.:) A szerelem azóta is töretlen, és azt hiszem, örökre szól.:)

Kemiviki 

Nagyon tetszett a sorozat minden apró hibája ellenére is. Igazából csak azt az egyet tudom nagy hibaként felróni, hogy túl egysíkúak lettek a karakterei. Aki jó volt, az nagyon jó volt, aki gonosz az meg velejéig romlott. Gümő is már a túlságosan naivan jó kategóriába esett.
A történet jó volt, izgalmas, és nagyon jól kidolgozott. Sok érdekes dologba futottam bele a királyi udvarral kapcsolatban, amikről még sokat fogok olvasni, mert érdekesnek találtam őket.
A kosztümök hihetetlenül jók lettek! Az ételek, amiket készítettek azok meg gusztusosak voltak. Bár azért nem mindent mertem volna megkóstolni, tudván miből készültek. Például a maci talpa.
Végül de nem utolsó sorban, a színészek előtt is le a kalappal, nagyon jól játszottak.
Egy tanulságot azért érdemes megfogadni a sorozatból, hogy amit igazán akarsz, azt kemény munkával és kitartással el tudod érni, csak soha ne add fel a harcot.

5 hozzászólás
lestal

Imádom. Ez volt életem első doramája. Emlékszem ötödikes voltam amikor előszőr láttam a tévében. Pont akkor kezdődött amikor hazaértem a suliból, úgyhogy amikor hazaérkeztem egyből ültem is le a tévé elé. Már háromszor láttam, de biztos nem utoljára. Ez a sorozat szerettette meg velem Koreát. Betekintést nyerhetünk a középkori Koreába, bemutatják a királyi konyhát az orvostudományt is. A romantikus szál is nagyon aranyos ahogyan lassan közelednek egymás felé. Azóta is szeretem Koreát és ez már így is marad életem végéig.A zenék is nagyon hangulatosak alatta.
https://www.youtube.com/watch…

annna

Bárki bármit mond a koreai csöpögős sorozatokról, én imádtam. A kedvencem mégis az volt, ahogy bemutatták a dél-koreai kultúrát, konyhát, az ételek elkészítését, tálalását, még az elfogyasztása is valahogy olyan szépen volt kivitelezve… :D A történet is csodás, még ha nincs is sok valóságalapja. Az kosztümök pedig.. ahhhh, milyen királyak már?

ivett_hosszu 

Mondhatjuk, hogy elfogult vagyok, de nem bánom. Nem felejtem el soha, hogy drága nagymamám – aki már sajnos nem lehet velünk –, soha nem volt egy TV előtt ülő típus, de ezt a sorozatot úgy nézte, mintha az élete múlna rajta. Máig a fejembe volt az orvosi vizsgás rész, és alig vártam, hogy oda jussunk a történetben, mert az valamiért mamával együtt élénken a fejemben maradt. Akkor még nem értettem, hogy miért tette az a sorozat függővé mamát, de most már értem. Én is az lettem. Csodás remekmű. Kultúra, korbemutató, izgalmas és számomra teljesen újszerű. Egyszerűen csodálatos volt nézni ahogy főznek, a kosztümöket, a hajviseleteket, az intrikát, az politikai játszmákat. A karakterek is szimpatikusak voltak, fájt a szívem a végére már szinte mindenkiért. Nem egyszer jöttek a könnyeim is. Myeong Hee, Jeong és Han udvarhölgyek … És igen, tudom, hogy voltak hibái, és az élet nem mindig éppen így történik, de mégis … nem tudok róla rosszat mondani, csak szeretném megköszönni mamikámnak, ha már élőben nem tehetem meg, hogy megismertette velem ezt a sorozatot, ami akkor nem kapott el, de most annál nagyobb rajongója lettem. Biztos, hogy nem utoljára néztem végig. Hála ♥


Népszerű idézetek

kkata76 

Bad things ought to be done together.
(I/17. rész)

Márta_Lajos

Soo udvarhölgy, mit felelne, ha megkérném, hogy mostantól hadd osztozzam a szenvedéseiben?

Aprile

Az ember természete nehezen változik, különösen az intelligens emberekè.

Aprile

Nem baj, ha nincs önbizalmad, a szíved az majd tovább fog vinni.

Aprile

Gyűlölni valakit legalább olyan kínzó, mint szeretni valakit.

Aprile

A méltóságot sosem lehet eltaposni, csak akkor, ha hagyja az ember.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján