A császárság kincse (2013–2014) 37

Empress Ki · 기황후 / Ki Hwanghoo
60' · dél-koreai · dráma, romantikus, sorozat, történelmi 15
1 évad · 51 rész

Ki Nyang egy koryo-i fiatal lány, akit gyermekként anyjával Yuan-ba akartak vinni ágyasnak, és ugyan sikerült megszöknie, de édesanyját megölték, így magára maradt. Ekkor dönti el, hogy férfiként fogja élni életét, ezzel segítve népét a Yuan-iak elnyomása miatt. Megismerkedik Koryo királyával,… [tovább]

koreai

Képek 257

Szereposztás

Ha Ji WonKi Seung-Nyang / Empress Ki
Joo Jin MoYoo király
Ji Chang WookTa Hwan / Yuan császára / Toghon Temür
Baek Jin HeeDanashri
Kim Jung HyunDang Ki Se
Jun Gook HwanYeon Chul
Kim Ji HanTal Tal
Cha Do JinTab Ja Hae
Jo Jae YoonEunuch Gol Ta
Kim Myung KookJang Soon Yong

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 19

Várólistára tette 48


Kiemelt értékelések

Hana

Hát ez tényleg EPIC, igazuk volt a sorozatot fényezőknek! Engem is megvett kilóra; messze a legjobb hosszú kdrama, amit eddig láttam.
Az Empress Ki-ben ábrázolt hanyatló Yuan birodalom hatalmi játszmái és mocskos intrikái fiktívek, néhány alapdolgot leszámítva, de nagyon is el tudom képzelni, hogy a valóságban is hasonlóan zajlott le a – mongol etnikumú, de egyébként, mivel bírták az égi mandátumot, a kínai történelemben is legitim – dinasztia bukását megelőző 10-15 év. Nagyon tág időszakot mutat be tehát a sorozat, de nem kell félni, végig eseménydúsak, pörgősek az epizódok, tele van a sztori fordulatokkal, és persze remek karakterekkel.

Azt még külön ki kell emelnem, hogy tragédiák sora a történet, alig van felhőtlenebb átmeneti időszak, sokkal inkább egy folyamatos háború, politikai kavarásokkal meg éles helyzetekkel, és rengeteg vérfürdővel. Egyszer újra fogom nézni hullaszámlálás miatt, az biztos, hogy Shakespeare is megirigyelhetné a sztorit, az Empress Ki simán felülmúlja az angol úriember némelyik tragédiáját, a nevesített szereplők halálozási arányát tekintve. :'D

Ki Sungnyang nagyon talpraesett ám, okos, bátor, erős főhősnő. Ha Ji Wonnal most találkoztam először, de tuti nem utoljára. Már ki is néztem a Damo című rövid sageuk-öt tőle. :))
Wang Yoo-t eleinte nem kedveltem, mármint nem nem kedveltem, hanem csak irritált a tökéletessége; eléggé eszményített karakterként indult, és tkp. végig az maradt, mégis kicsit földközelibbé tették a sorozat folyamán.

Toghon volt a legérdekesebb főszereplő; bizonyos szempontból volt nála karakterfejlődés, bizonyos szempontból meg kevésbé. Inkább úgy mondanám, árnyaltabb, összetettebb lett a karakter. Ugyanígy árnyalják az írók amúgy Ki és Wang Yoo jellemét is, mégis a leglátványosabb változás Toghonnál figyelhető meg, spoiler – persze ez érthető, hiszen mindenki, de mindenki csak használja őt, sokszor még azok is, akik szeretik és törődnek vele. Ji Chang Wook remekel ebben a szerepben; nagyon jól mutatja be a széles skálán mozgó érzelmek, lelkiállapotok mindegyikét. Eddig négy szerepben láttam a színészt, és itt volt a legjobb – igaz, ez tényleg egy jó összetett főhős volt, igazi kihívás, amit Ji Chang Wook sikerrel teljesített.

A mellékszereplők közül Tal Tal volt a kedvencem; eleinte elég jelentéktelen figura, annyi a szerepe, hogy Bayan sidekick-je legyen… Aztán később részletesebben bemutatták a karaktert, több szerepet is kapott. Szerettem a közös jeleneteiket Ki-vel, amikor spoiler és közben folyton régi kínai bölcsességeket vitattak meg. Külön köszönet az íróknak, amiért kettejük közé nem erőltették semmiféle férfi-nő vonzalmat, egyik irányba sem. Örülök a barátságuknak, és jó volt látni, mennyire tisztelik egymást. Nagyon megkedveltem a fickót, becsületes, okos, és kiváló taktikus, a hűség és az igazságosság az eszményei, amik szerint cselekszik, mégsem idealizált a jelleme – főleg a vége felé jön elő az esendő, nagyon is emberi oldala, amikor egy bizonyos dolog miatt csomót vívódik, és végül egy nagyon nehéz döntést hoz meg. Kim Ji Han elég jól hozta a karaktert – nem mellesleg belépett a kedvenc szexi-hangú színészeim közé… :D

Egyébként meg a színészek mind igen jók voltak. A pitiáner alakok, talpnyalók is, a főgonoszok is – mindet utáltam, szóval ez is jele annak, hogy az alakításokra nem lehet panasz. :D Egyedül talán Tanquishi játszotta néha túl a szerepét, a kimeredő szemű meglepődős arckifejezéseivel.

Mit is mondhatnék még? A zene nagyon-nagyon jó, nem csak a dalok (az egyikben* Toghon/Ji Chang Wook énekel ám!), hanem az instrumentálisak is fantasztikusak.** A kosztümök gyönyörűek, a díszletek is, egy vizuális orgia az Empress Ki.

Naszóval megy a sorozat a kedvenceim közé, úgy tökéletes, ahogy van.

__
* itt meg lehet hallgatni: https://www.youtube.com/watch… Imádom a pasi hangját, akkor is mikor énekel, meg amúgy is. Bele se merek nézni a szinkronos verzióba, jobb a lelki békémnek, ha nem teszem :'D
** az instrumentálisak közül a kedvencem: https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
Gwener 

Elképesztő volt. A szereposztás, a színészek, a történet, a látvány, a kosztümök, a zene, minden. Kb a 35-40-ik résznél egy kicsit megcsömörlöttem, meg a vége felé spoiler még egyszer – de ez nem a sorozat hibája. Egyszerűen belefáradtam a rengeteg bosszúállásba, a végtelen intrikába, a sok boldogtalan emberbe. Tőlem olyan messze áll a bosszú, hogy nem is értem mi a jó benne, és el nem tudom képzelni, hogy tényleg felszabadít és könnyebbséget hoz.

Ha Ji Won – ❤ Eddig a sorozatig nem szerettem, és nem értettem a felhajtást körülötte, számomra mind a Secret Gardenben mind a Hospital ship-ben egy merev és karót nyelt fapofa volt. De most elismerem, elképesztő színésznő – én láttam eddig pocsék szerepekben.

Ji Chang Wook – ❤ ez a szerep nagyon az övé volt. Ahogy meg tudta mutatni ennek a szerencsétlen császárnak minden fájdalmát és esendőségét, és ahogy néha sejteni engedte azt a benne lakozó igazán erős államférfit, aki szerencsésebb körülmények között lehetett volna – hátborzongató volt.

Baek Jin Hee – spoiler régebben láttam őt egy filmben (Rockin' on Heaven's Door ), de itt annyira más figurát hozott, hogy egyszerűen nem ismertem fel. Nagyon sajnáltam a császárnét: egy szerencsétlen és magányos kislány, aki semmi mást nem akart, csak szeretet – mondjuk ez nem menti fel semmi alól, amit tett spoiler

Kim Ji Han – TalTal ❤ Hát nekem ő volt az abszolút kedvenc. A higgadt egyénisége, a belső tartása, ahogy hű maradt végig önmagához és mindenhez amit képviselt – és végig úgy tudta segíteni SeungNyang-ot, hogy a saját Klánjához is hű maradt. spoiler

:DDD Amikor nagyon túl sok volt már az intrikából és a vérből, akkor Behind The Scene-ekkel lazítottam :DDD (Nincs spoiler!)
https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

BallaBella 

Kiváló mű. Bemutatja, hogy lényegtelen hova született az ember, mert ha elég akarat és kitartás szorult belé bárhová képes eljutni. A sorozat folyamán tanúi lehetünk a hatalom és a vagyon hogyan képes megváltoztatni egészen nemes lelkű embereket is, és azt is megmutatja, hogy vannak, akik hiába változtak meg, valamilyen szinten ugyanazok maradtak, mélyen, legbelül. Ez a történet (bár véleményem szerint a legtöbb keleti film/sorozat/mese) valódi értékeket tartalmaz, gondolatokat, melyeket érdemes megvizsgálni.
(Csakis azért 9 csillagot kapott tőlem, mert számomra a vége kissé befejezetlen.)

Surume

Egyszerűen imádom a koreai történelmi drámákat. Még ha nagy része fikció is, szerintem nagyon élethűen van bemutatva, a szereplők élete. De jelen esetben főleg a színészek tettek hozzá nagyon sokat a sorozathoz. Ezekkel a sorozatokkal annyi érzést képesek kiváltani a nézőből, az ember nem is gondolná és mégis. 'A palota csatatér' és milyen igaz. Ezeknek a filmeknek a nagy része csupa szenvedés, igazságtalanság, árulás és gyűlölet. Nagyon jól bemutatja, hogy a hatalomvágy és a kapzsiság milyen nagy úr. Ármánykodás, hazugságok és értelmetlen vérontás mindenek felett. Ahol a szegények, az ártatlanok és a gyengék szenvedik meg a nagyhatalmak harcait. Ahol elég egyetlen rossz szó, egy apró hiba, egy ballépés és máris elveszted a fejed. Tökéletesen bemutatja az emberi gonoszság és kapzsiság minden formáját. Ezért úgy gondolom, hogy nagyon sokat lehetne belőle tanulni.


Népszerű idézetek

[névtelen]

Empress Dowager: [thinking about Lady Ki] An amazing woman. No, a terrible one.

(Ep. 37)

[névtelen]

Empress Dowager: [thinking about Danashri] Mouthy little narcissist. Your day will come.

(Ep. 20)

Hana

Nyang: If I don't risk my life, I can't possibly win.

(29. rész)

Hana

Bayan: Tal Tal.
Tal Tal: Yes, Sir.
Bayan: If I ever turn into an El Temur… kill me. Better die a man than live as an old fool blinded by power.

(31. rész)

Surume

Tangvishi: Bayan! Teljesen elment az eszed?
Bayan: Nem tapasztaltam uram! Ha nem bánod megkérdezném tőled ugyanezt.

[névtelen]

Bayan: [to El Temür] You were my hero. You fought your way across the desert, the bravest of the brave. You wept for the fallen. I saw it with my own eyes. But the man before me is not the hero of my youth. Rather than build an empire you got a taste for power. A blind old fool.

(Ep. 31)

[névtelen]

Bayan: Enough! [slaps Tal Tal] How dare you lecture me?
Tal Tal: You or anyone else. Ignorance must be corrected.
Bayan: What?
Tal Tal: Courage without wisdom brings ruin to us all.

(Ep. 47)

Surume

Ki Nyang: Hiszen a palota csatatér, én pedig úgy döntöttem hadba vonulok.

Surume

Bang: Barátom, megtanulhatnál olvasni!
Jeom-Bak: Hah, minek az nekem? Ti kérkedők! Én az öklömmel írom a véleményemet!

Surume

Tal Tal (Nyang-nak): Ritkán fordul elő, hogy hiába ismerjük az igazságot, tehetetlenek vagyunk. De én ebben a helyzetben vagyok. A tanárod voltam, erre fel rajtam is túltettél.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján