Dalui Yeonin – Bobogyungsim Ryeo (2016–2016) 29

Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo · 달의 연인-보보경심 려
60' · dél-koreai · dráma, romantikus, sorozat 15
1 évad · 20 rész

Hae Soo a 25 éves lány napjainkból visszakerül a Gorjó dinasztia idejébe, ahol belecsöppen a Wang ház hercegeinek harcába és konfliktusaiba.

koreai · angol

Képek 26

Szereposztás

IUHae Su
Lee Joon GiWang So (4. herceg)
Kang Ha NeulWang Wook (8. herceg)
Ji SooWang Jung (14. herceg)
Nam Joo HyukWang Wook (13. herceg)
Hong Jong HyunWang Yo (3. herceg)
Byun Baek HyunWang Hyun (10. herceg)
Kim San HoWang Mu (koronaherceg)
Z HeraPark Soon Deok
Sung Dong IlPark Soo Gyeong tábornok

További szereplők

Hirdetés
Dalui Yeonin – Bobogyungsim Ryeo (2016–2016)
Rendező
Forgatókönyvíró
Zeneszerző

Gyártó
NBC
YG Entertainment

Kedvencelte 25

Várólistára tette 45


Kiemelt értékelések

Theana 

Gyönyörű képi tájjal rendelkező sorozat, szívbemarkoló, harcias és romantikus zenékkel, amelyek nagyon jól illenek egyes jelenetekhez, karakterekhez. Számomra akkor is izgalmas volt a dorama, amikor épp nem a szerelmi szál fejlődött (vagy épp vissza), hanem más karakterek kaptak helyet. Jól mutatja az érzelmi kapcsolatokat, a magányt, a dühöt, a veszteség fájdalmát, az akarást, ennek folyamatát. Szerintem a színészek is nagyon odatették magukat (noha IU-t az elején nem nagyon tudtam megkedvelni), főleg Lee Joon Git emelném ki. Update, hogy a sorozat végén új kedvenceket avattam.

Egészen a 10-11. epizódig komolyan utáltam az egész hercehurcát, ami spoiler között zajlott. Kitartottam spoiler. Aztán ahogy Soo karaktere megváltozott, érettebb lett az élettől, úgy kezdett el egyre jobban tetszeni a sorozat (na, meg ahogy végre haladt a szerelmi szál). És noha ismertem a végét én hülye, lelőttem magamnak a poént az egyik spoiler olvasása közben, ugyanúgy sírtam, mintha nem tudtam volna. Fájt, komolyan fájt, hogy így ért véget, de ha nem ilyen lezárást kapott volna, lehet, hogy el is felejteném, hogy egyáltalán láttam. (Viszont a legeslegvége nagyon, borzalmasan rossz, így azt el is felejtem egy életre, de a csillagokból azért levonok egyet.)

Szeretnék beülni a sarokba és kisírni a szemem. Hiányzik.

Hana

Na, ez is egy nagy átverés… tök más lett, mint amire az első pár rész alapján számítottam. Nem hinném, hogy ez spoiler, inkább baráti figyelmeztetés: bár relatíve vidáman indul, sok humoros jelenettel (és persze a szokásos mennyiségű ármánnyal meg feszültséggel), de aztán átmegy teljesen drámába meg öldöklésbe. Borzasztó, tragédia tragédia hátán. Amikor már azt hinné a néző, ezt nem tudják fokozni, kiderül, hogy dehogynem. Mindig képesek rátenni még egy lapáttal. Szóval aki könnyed kis romantikus viccelődős sorozatot keres, ne ebbe fogjon bele! :'D

Tetszettek a barátságok, szerintem sokszor meghatóbban ábrázolták a baráti kapcsolatokat, mint a szerelmeket. A testvéri szeretetre is volt néhány szép példa – meg a testvéri gyűlölet is tiszteletét tette párszor az események során :/ Említésre méltó még a szép zene, a csodás kosztümök és a gyönyörű helyszínek. A színészi alakítások is rendben vannak.

Nem voltam mindennel teljesen elégedett, ezért sokáig úgy gondoltam, nyolc csillagot fogok adni rá, de aztán jött az utolsó két rész, meg az egész sztori vége… és az viszont annyira tetszett, hogy kilenc csillag mellett döntöttem. Mert nagyon de nagyon tetszik, hogy spoiler Szóval én örülök ennek az utolsó két résznek, de főleg a legutolsónak. Köszönöm a készítőknek!

BallaBella 

Maga az alaptörténet szerintem nagyon jó, mert eredeti és kivételes.
Olyan érzelmi sokk hatása alá kerültem, hogy még a szavam is megakadt. Hihetetlen, hogy némi kedvességgel és törődéssel mennyi ember képes megszeretni.
Ez a sorozat ismét megmutatta nekem, hogy az egyetlen és igazi hatalom a világon az a szeretet. Életeken át, évezredeken át is tarthat. Mert, ha valakit igazán, hűségesen megszeretsz, azt örökre szeretni fogod. Életeken át.
Ami ténylegesen szíven ütött ebben a sorozatban, az a magányosság érzése és a gyász fájdalma volt. Sokszor hallhattuk a nagyszülőktől: „Azok a régi szép idők”… és amikor magunk is megtapasztaljuk milyen az, amikor már csak a „régi szép idők” maradnak, a szívünk elszorul, és azt kívánjuk bár megállt volna ott az idő.
Sok szempont miatt csodálom a keletieket, és az egyik ilyen pont az érzelmességük. Olyan formában és erővel képesek érzelmeket feldolgozni, kimutatni, ami számomra csodálatra méltó.
Ha valaki nem is szereti annyira a keleti filmipart, ezt a sorozatot akkor is nagyon ajánlom, mert ezeket az értékeket nem biztos, hogy bárhol máshol ilyen formában és minőségben megtalálja.

(Kedvenc szereplőm: igazából szinte az összes herceg xDD, na meg persze a csillagász, de ha választanom kellene, akkor: Wang Wook (13.herceg) A hűséges barátsága sosem szűnt meg.)

Khaos

Már nem is tudom, hogy az utolsó rész megnézése óta hányszor változtattam nyolcról hétre, hétről nyolcra a pontszámot, de végül úgy döntöttem, hogy nem veszem figyelembe az utolsó 15 percet, és megadom neki a nyolc csillagot. Mert egyébként nekem tényleg nagyon tetszett ez a sorozat a hibáival együtt is, egyedül ezzel a lezárással nem tudok megbékélni. :/ spoiler
Az alaptörténet, miszerint Hae Soo egy véletlen (?) folytán a múltban köt ki, jó volt, viszont szerintem túl gyorsan alkalmazkodott a helyzethez. 1 rész alatt teljesen belenyugodott a helyzetbe, és a viselkedése, a gondolkodásmódja, minden teljesen olyanná változott, mintha mindig is abban a korban élt volna. Ez nekem kicsit fura volt. :/
Az évad első felét inkább viccesre, enyhén romantikusra csinálták – de persze itt is volt megfelelő mennyiségű szomorú jelenet. Megismerhettük a hercegek kapcsolatát – volt példa bőven testvéri szeretetre és gyűlöletre. Barátságok, szerelmek is szövődtek. Majd az évad második felében idővel tönkrement, vagy valami ok miatt megszakadt majdnem az összes jól kialakított kapcsolat a trón utáni hajsza közben. Ez engem eléggé elszomorított. :/

A sorozat hangulata egyébként nagyon tetszett. Ahogy mondtam, először inkább vicces, romantikus volt, idővel pedig átcsapott drámába az egész.
Az OST-k illettek a történethez, nagyon megszerettem az összes dalt.
A színészi alakítások szerintem nem voltak rosszak. Igaz, IU még fejlődhetne valahova.

Melanii

El sem tudtam hinni miért vannak az emberek annyira odáig ezért a sorozatért.. Aztán találkoztam Lee Joon Gival és máris mindent megértettem!! ;)

rhysciar

A befejezés fényében azt mondom, nem egy tipikus kdrama, mert itt egy se veled, se nélküled kapcsolat áll a középpontban, de az is csak valahol a sorozat közepe táján kezd el kibontakozni. Ahhoz képest, hogy a romantika áll a középpontban, eléggé elhúzták annak a bemutatását, Hae Su és Wang So herceg nagyon nehezen melegedett össze, és sajnos a végén is inkább Wooknak, a 8. hercegnek szurkoltam. Ha ez volt a cél, akkor megérdemelné a max. csillagozást, nekem mégis az az érzésem, hogy itt valami nagyon elcsúszott a történetvezetésben, pedig rengeteg potenciál volt benne. Érdekes korszakot mutathatott volna be a sorozat, aminek mi csak egy apró szegletét láthattuk, ráadásul azt sem használta ki, hogy Hae Soo az időben utazott, ami óriási ziccer.

Na és a színészek. IU… jobb lenne, ha maradna az éneklésnél, semmi extrát nem hozott a bájos pofikájánál, viszont Kang Ha Neulnak nagyon örültem, őt már a To the Beautiful You-ban is kedveltem. Aztán persze muszáj megemlítenem Lee Joon Git, aki miatt ezt az egész sorozatot elkezdtem, mert bár nekem ő örök kis kedvencem lesz (nem néznék kdramat a Scholar Who Walks the Night nélkül, ahol főszerepet játszott), a drámai jeleneteken lenne mit javítani. Főleg, amikor sírni kéne. Az egy kész parádé, amit ő alkot.

Úgyhogy all in all nekem ez most nem annyira jött be, de csak azért, mert kdramat szívmelengetőnek nézek, ez meg ahhoz túl búskomorra sikeredett. :(

És kapják be, nekem akkor is Wook volt a favorit. T.T

Lin

Szépen megcsinált sorozat, szinte teljesen más mint a kínai eredetije. Nekem a hercegeket alakító kis színészek nem voltak annyira a helyzet magaslatán (különösen pl a nyolcas meg a tízes a fejenként kb kétféle használt arckifejezésükkel), a női szereplők közül is csak páran voltak végig elfogadhatók.
A sorozatban jól fényképezett, látványos, pörgős, akciódús jelenetek is voltak, a kínai verzió pár esettől eltekintve csak palotabeli lassú csicsergés. A jelmezek, díszletek mindkét verzióban nagyon szépek. Hasonló a vége a kettőnek, mindkettőben van katarzis, de ez kicsit kevésbé üt. Mindkettő meghagyja a második résznek a nyitott kaput.

AnnaSz

Utólag visszagondolva nem kellett volna ezt a sorozatot vizsgaidőszak közben megnéznem, olyankor ugyanis amúgy is kissé labilis vagyok érzelmileg, hát még egy ilyen történet után. Nyilván voltak hibái, ezt kár lenne tagadni, de valahogy nagyon a szívemhez nőtt.
Az utolsó részt pedig nagyjából végigsírtam.

Gwener 

Amikor Eun is meghalt, hát akkor majdnem abba hagytam.
Szerintem a vége így volt jó, más befejezéssel teljesen hihetetlen lett volna.
Szegény Lee Joon Gi, eddig bármiben láttam, nem igen tetszett. Flying Boys – na abban igen, de eaz az egyik első filmje, és ott még nagyon fiatal volt, meg nem is ő volt a főszereplő.


Népszerű idézetek


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján