Jó reggelt, Vietnam! (1987) 272

Good Morning, Vietnam
121' · amerikai · dráma, vígjáték, háborús, történelmi, életrajzi

1 díj · 3 jelölés

Jó reggelt, Vietnam! – ezzel a harsány kiáltással indítja a rádióműsort nap, mint nap Adrian Cronauer (Robin Williams), és a szlogen szállóigévé vált. Mivel Cronauert azért vezényeltek ide, hogy javítsa a katonák hangulatát, nem tétovázik, azon nyomban változtat a rádió műsorán. Felhagy a… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Robin WilliamsAdrian Cronauer
Forest WhitakerEdward Garlick
J. T. WalshPhillip "Dick" Dickerson
Tung Thanh TranTuan
Chintara SukapatanaTrinh
Bruno KirbySteven Hauk
Robert WuhlMarty Lee Dreiwitz
Floyd VivinoEddie Kirk
Noble WillinghamTayler
Juney SmithPhil McPherson

További szereplők

Kedvencelte 69

Várólistára tette 176


Kiemelt értékelések

bonnie9 

-Kultfilm?
-Igen.
-Joggal?
-Igen.
-Háborús?
-Igen.
-Vietnam?
-Igen.
-Dráma, amiben megfér a vígjáték? Szabad egyáltalán humorral kezelni a háborút?
-Szabad, lehet, kell – legalábbis, ha ép ésszel fel akarod fogni azt, aminek értelme sincsen.
„Woody Allen híres kijelentése szerint a komédia: tragédia plusz idő).” /Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams, 83. oldal, Duna Könyvklub/ https://moly.hu/konyvek/geczi-zoltan-szerk-robin-williams
Valójában sosem láttam végig ezt a filmet. Mindig csak pillanatokat, részleteket. Most nagy hiányosságot pótoltam. Egyrészt a filmes bakancslistámat pipáltam, másrészt ismét egy film, amivel (sajnos csak utólag) közelebb kerülhetek az ember Williamshez, a színészen túl. Mert ez a film is nagyon önmaga. Talán jobban, mint amennyire Cronauer. Mert mindaz, amit Cronauer szerepében megmutat, az valójában Williams álarca. Pajzsa és fegyvere egyben. Ez az ő háborúja volt az élettel.
És a történet? Először tényleg csak a humort veszed észre, majdnemhogy teljesen feledteti, hol is vagyunk valójában. Aztán elkezded magad egyre kényelmetlenebbül érezni, mert ráeszmélsz, hogy itt bizony háború zajlik.
Végül pedig a szörnyű felismerés, hogy a háború nem csak az emberi tömegek, hanem az egyén szintjén is keményen zajlk.

és közben eszembe jutott, hogy ebben a filmben kivételesen Bajor Imre szinkronizálta, akivel öt nap eltéréssel együtt mentek el.

2 hozzászólás
sipiarpi 

Az utánozhatatlan Robin Williams, és az utánozhatatlan Bajor Imre szinkronja teszi ezt a filmet azzá a humorban gazdag szívhez szóló (azért az elmének is jut valami) filmé amit annyian szeretnek.

Valcsa

Milliószor volt már a tévében, és én milliószor elmulasztottam. Eddig.
Eleinte bevallom, nem tetszett a film, zavart, hogy Williams magyar hangja itt nem a megszokott volt, a poénok se jöttek át annyira. Talán untam is.
Aztán elkezdett beindulni a történet, talán azzal a vietnami kalapos lánnyal. Meg a testvérével. Meg a cenzúrával. Meg a robbantásokkal. És közben nevetünk Adrian viccein, és próbáljuk kizárni mi is, hogy itt épp háborús helyzet van.
Kedvencem nem lesz, de érdemes volt megnézni, rá áldozni az időt.

Lady_Hope

Sosem hittem volna hogy majd ez a film végig fog engem zongoráztatni az érzelmek (szinte) összes skáláján. Nevettem, megdöbbentem, (nem ismerem be, de) majdnem megkönnyeztem, volt akit utáltam, volt akit nem kedveltem, a filmet meg nagyon megszerettem.

Hippoforaccus 

Annak ellenére, hogy háborús film, az egyik nagy kedvencem , különösen az első fele. Nem is tartom már számon, hányszor láttam, mégis minden esetben vinnyogok a röhögéstől a műsorok alatt.
A második fele feszült, nyomott hangulatú, de elszórva itt is vannak poénok, szóval az is elmegy.

TLD 

Robin Williams egy olyan karaktert testesített meg (vagyis inkább csak önmagát adta), akinek köszönhetően egy percre sem unatkoztam az egyszerre megnevettető és elszomorító film alatt.
A humor régi ellensége a merev, hierarchikus berendezkedéseknek és a feltétlen tekintélytiszteletnek, mert a vicc alapját gyakran pont a szabályok megszegése adja. A főhős azért annyira megnyerő karakter, mert nem csak, hogy ki meri játszani a legszigorúbb konvenciókat és meg tud nevettetni bármilyen helyzetben, ám mindezt céllal, mély humanizmus által vezérelve teszi – szóval nem egy egyszerű troll.
Humanista értékrendjét komoly próba elé állítja a háború tragédiája és a vicc komolysága, az ebből a konfliktusból fakadó küzdelme önmagával és a hadsereggel pedig érdekfeszítő, megnyerő.

Victorious 

Bevallom kicsit többet vártam de így sem volt rossz.

Cyril 

Alapmű. Ki ne hallotta volnamár ezt: JÓ Reggelt Vietnám!!! Remek film, történet. Robin Williams szinkronhangja meg fergeteges! (akárki akármit mond) Amikor kellett megnevettetett, de nem volt híja a drámának sem. Ajánlom :)

lepetitlys 

Alapvetően nem rossz film, de szerintem angolul élvezhetőbbek a poénok. Nem mindig kötött le, Robin Williams karaktere néhol túl sok volt. Ugyanakkor képet kaptam arról, milyen lehetett a vietnami megszállás. Változatlanul azt gondolom, hogy nem kellene mindig beleavatkozni egy nép életébe.

zeana 

Kellemes film, de csakis eredeti hanggal! A szinkron szokás szerint borzalom. Régen még be merték vállalni a rendezők, hogy nincs spoiler és milyen jó, hogy nincs!


Népszerű idézetek

Valcsa

Dickerson: Elég érthetően beszéltem?
Cronauer: Igen, uram.
Dickerson: Uram? Hát semmi sem utal az egyenruhámon arra, hogy tiszt vagyok?! Mi jut eszébe, ha három ferde csíkot lát?
Cronauer: Egy vasúti átjáró.

Adrian Cronauer: … mert nem létezik kopasz fej, csak seggig érő homlok!

Taylor parancsnok: Sok mindent elnéztem magának, Dick, mert azt hittem, hogy nem egészen komplett. De maga nem hülye, hanem gonosz, és ez itt csak egy rádió.

Adrian Cronauer: A legjobb lesz, ha a Fehér Ház Viharelemző Intézethez fordulunk felvilágosításért. Szólítom Szent Pétert: Péterkém, milyen az idő?
(Szent Péter szerepében): Hát hadd kezdjem azzal, hogy isten nem ver bottal, csak monszunnal, mert az eső nem butít, csak nyomorba dönt. Az idő ma egyébként meleg és szottyos, délutánra sem várható jelentős változás. Holnap viszont a fronthelyzet változása miatt az orvosi előrejelzések beígérték, hogy úgy kóválygunk majd, mint gólyafos a levegőben.

Dickerson: That is humor. I recognize that.

Dexter79

Cronauer: Taxi! Nem bicikli. Veszünk két biciklit.
Garlick: Ne, csak azt ne. Nézze, még gumi sincs a kerekén.
Cronauer: Óó, de sok baja van.

Garlick: Uram! Uram! (elesik) Illene megőriznünk a méltóságunkat. Legalábbis próbáljuk meg.

Bogesxd 

– Military Intelligence? There's a contradiction in terms.


Hasonló filmek címkék alapján