A fegyvertelen katona (2016) 116

Hacksaw Ridge
131' · amerikai, ausztrál · dráma, történelmi, életrajzi 18

3 díj · 12 jelölés

A Hacksaw Ridge Desmond Doss szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad… [tovább]

angol
magyar

Képek 27

Szereposztás

Andrew GarfieldDesmond T. Doss
Teresa PalmerDorothy Schutte
Sam WorthingtonCaptain Glover
Luke BraceySmitty
Vince VaughnSergeant Howell
Hugo WeavingTom Doss
Rachel GriffithsBertha Doss
Richard RoxburghColonel Stelzer
Milo GibsonLucky Ford
Luke PeglerHollywood Zane

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 38

Várólistára tette 177


Kiemelt értékelések

agi89 

5 napja agyalok egy értékelésen, egy kis szösszeneten, egy kis akármin amit írhatnék erről a filmről.
És nem megy.
Tényleg nem.

Tökéletes „igaz történet alapján” készült film.
Az elején könnyeztem és még nevettem is.
A végén pedig zokogtam…

Kedvenc lett, de nem tudom mikor leszek újra kész arra, hogy megnézzem.

gazibla

Waow, waow, waow! 10/15 ez a film. Hihetetlen ez a film minden értelemben. Mind látványban, mind történetben, mind mondanivalóban. Mel Gibson ezt nagyon odarakta. Még mindig a hatása alatt vagyok. :)

sipiarpi 

Nem rossz film, de nem gondolom Oscar esélyesnek. Nekem sok benne a heroizálás. Nagyon amerikai, nagyon hazafi. Bár Gibsontól nem is olyan meglepő. A történet valóban kiáltott a megfilmesítésért, de ez kicsit „túltolt”.

desertangelable 

Egy csillaglevonás mindenképp jár pusztán csak azért, mert a film feléig a főszereplősrác halálra idegesített azzal, hogy folyamatosan nyitva volt a szája. Minden egyes mondat után nyitva maradt a szája, ha nézett maga elé nyitva volt a szája, ha gondolkozott nyitva volt a szája. Ezzel gondolom ártatlan, tiszta lelkét próbálták megjeleníteni, mint egy gyermekét, aki rácsodálkozik mindenre, de nagyon nem jött be, nálam nem.
A film hatásvadász, kiszámítható és néha kicsit túlcsordul. De most őszintén. Ki számított másra? Aki leül megnézni egy ilyen filmet, szerintem pontosan tudja, hogy mire számíthat és, aki mást mond, az hazudik. Ezért nem értem azokat, akik fikázzák a filmet, miközben zsigerből utálják Mel Gibson filmjeit. Ember! Akkor miért nézed Mel Gibson filmjeit?!
Sok mindenbe bele lehet kötni, de a tényekkel, ahogy szokták mondani, nem lehet vitatkozni. A tény az, hogy ez az ember 75, de legalábbis nagyon sok, embert mentett meg a harcmezőn. Azt, hogy ezt egy rendező hogyan vitte filmre, pedig legyen az ő dolga. Nekem tetszett, ahogy csinálta, mert engem megérintett és könnyeket csalt a szemembe. Ha valaki a rideg valóságra kíváncsi az nézzen dokumentumfilmeket, aki viszont szereti ha egy kicsit elvarázsolják, az nyugodtan válassza ezt a filmet. Amikor magunk előtt látjuk ezeket a hősöket, szerintem mi így, egy kicsit magasztosabb körülmények közé álmodjuk meg, mint a valóság, és szerintem ez így van rendjén.
Vince Vaughn-ot eddig nem különösebben szerettem, örülök, hogy lehetőséget kapott arra, hogy kikerüljön az idióta vígjátékokból, remélem most már így is marad, és akkor még jóban is lehetünk. Rachel Griffiths-nek és Hugo Weavingnek pedig nagyon örültem a szerepükben.

7 hozzászólás
ColourfulFantasy

Minden érzelmet kiváltott belőlem ez a film, amit csak lehetett: nevettem, zokogtam, féltem, miközben undorodtam és hihetetlenül dühös lettem a háború borzalmaitól. Soha nem fogom megérteni a háborúk létjogosultságát.
Desmond Doss története számomra nagyon inspiráló volt: bárki bármit mondjon, akármilyen bolondnak néznek is a céljaink miatt, soha nem szabad feladni.
Mindenképpen újranézős film ez, kedvenc lett.

alexakarola

Életemben nem sírtam ennyit egy filmen.. Teljesen a hatása alá kerített. Gyűlölöm a háborút, értelmetlen és szörnyű. De mindig kicsit megnyugtató és reményt ad, hogy vannak ilyen emberek.. Mindig is tiszteltem azt, akinek ennyi hite van és a legnehezebb körülmények között sem adja fel azt amiben hisz, hanem mindent elkövet, hogy helyesen cselekedjen és jót tegyen.
Meglepett, hogy igaz történet alapján készült a film, ezt nem tudtam azelőtt, hogy láttam volna.
Egyszerűen csak nagyon tetszett és megérintett..

Bazil

Tíz csillagra értékeltem – első felindulásból, egyből a film megnézése után, mert HIHETETLEN érzelmeket kiváltó alkotás.
Aztán alszol rá egyet, és megállapítod csendben, hogy Mel Gibson valószínűleg régóta átlépett azon a bizonyos vékony vörös vonalon, és a túloldalról kiabál vissza, és osztja az észt. Már akinek.
Ebből a szempontból HIHETETLENÜL káros tud lenni a film üzenete. Már akinek, írtam az előbb is, mert engem ugyan nem ingat meg régóta kiérlelt álláspontomban, hit és nem hit kérdéskörében.
Szóval a film három harmadra osztható:
Első rész: szokásos és sokszor látott képek, együgyű, de szeretnivaló (Forrest Gump?) főhős, szerelem, iszákos apa, és vallás. Amerikai bigottság. És jő a háború.
Második rész: hősünk szembesül élete feloldhatatlan problémájával – fegyver vagy nem fegyver, ez itt a kérdés. A kiképzés szörnyűségei, zsarnok őrmester, kegyetlen katonatársak.
Harmadik rész: a háború borzalmai. Állatok ezek a japánok. Hős amerikaiak. Hős főhős!
Mint filmélmény – tökéletes. Lenne, ha nem adnák el igaz történetként.
Mert miért kell azt a valóban megtörtént és csodaszámba menő eseménysort eltúlozni, túlpörgetni, misztifikálni, isteni csodát emlegetve térdre esni ott, ahol ezek nélkül is megáll a józan ész.
Csodás és lenyűgöző filmalkotás, mély érzelmi töltettel: tíz pont.
Fentebb írtakat józanul mérlegelve: inkább nem pontoznám.

2 hozzászólás
vanillia

Nagyon bánom, hogy ezt a filmet nem moziban néztem meg, mert egyszerűen fantasztikus volt. Rég láttam ilyen jó és szívhez szóló háborús filmet. :)

5 hozzászólás
Grimasz 

Tetszett. Óriásinak meg tökéletesnek megint nem nevezném, de hát csinált Gibson már rosszabbat is. Ugye én agnosztikus vagyok, tehát a Jézus meg kereszténység meg Biblia nyomatását nem preferálom, de az ilyen „csoda történt” meg „isten megsegítette” ökörségeket leszámítva bőven tudok azonosulni a pacifista elvvel és azzal is, ha valaki az élet mentését tartja legfőbb feladatának, hiszen ilyen karakter bármilyen vallásból kerülhet ki, Doss itt és a valóságban éppen csak egy példa volt. Valóban bátor volt, de azért rengeteg hozzá hasonló bátor ember lehetett még a háborúban, legfeljebb hamar eltalálta őket egy lövedék és sosem derült ki mit tettek kockára miért. A harc és a látvány rendben volt, hozza, amit egy háborús filmtől elvárhatunk és bár Gibson nem ment át Eastwood-ba a japánok ábrázolásánál, azért sokkal kevésbé démonizálja őket, mint teszem azt az angolokat a Rettenthetetlenben, vagy az idegen törzset az Apocalyptoban, vagy a zsidókat a Passióban, szóval sok jót nem tesznek, inkább csak ártani vannak ott, de legalább nincs objektív igazságként elfogadva, hogy ők gonoszak és a sátán hadserege, csak egy valaki mond ilyet. Az természetesen kihagyhatatlan, hogy kifacsarjon belőlünk néhány könnyet Doss heroizmusát illetően, hiszen ha nem hatódunk meg és nem térünk meg mi is, akkor gyöngyöt vet a disznók elé, de mindenképp pozitívum, hogy Vaughn itt egyáltalán nem irritált, mert egyébként marhára nem tartom jó színésznek, Garfield pedig egészen odatette magát, jelölésen sem lepődnék meg.

5 hozzászólás
Zsu 

Maga a történet elképesztő, a megvalósítást viszont csak vegyesnek mondanám. Ami kifejezetten tetszett, az a háború ábrázolása, a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség, az erőszak és a szenvedés. A film többi része viszont számomra kevésbé volt élvezhető, néhol túl giccses, a mellékszereplők túlságosan sablonosak. Plusz csillagot kap Andrew Garfield miatt, örülök az Oscar jelölésének.


Népszerű idézetek

Pandalin 

Sergeant Howell: Nézett már bele egy kecske szemébe?
Hollywood Zane : Nem uram!
Sergeant Howell: Helyes, az nem is lenne normális.

Péter_Rock

Uram, add, hogy csak még egyet meg tudjak menteni!

Pandalin 

Captain Glover: Lelkiismereti okból nem fog fegyvert és bevonult a hadseregbe?
Desmond T. Doss: Nem uram, én lelkiismereti okból vonultam be.
Captain Glover: Szórakozik velem Doss?
Desmond T. Doss: Nem, nem uram! Önkéntes vagyok. Örömmel viselem az egyenruhát és tisztelgek a zászló előtt, teszem amit kell pusztán fegyvert nem fogok, és nem oltok ki életet.

Pandalin 

Dorothy Schutte: Miért nem fogja meg azt az ostoba puskát és hadonászik vele? Nem kell elsütnie csak vegye a kezébe.
Desmond T. Doss: Nem tehetem.
Dorothy Schutte: De megteheti, ez csak büszkeség. Büszkeség és csökönyösség, ez a saját akarata, nem az úré.
Desmond T. Doss: Büszke lennék? Talán büszke vagyok…. de nem tudnék úgy élni, hogy nem tartok ki amellett, amiben hiszek. És maga, hogy élhetne akkor velem? Soha nem lennék az a férfi a szemében, aki lenni szeretnék.

Pandalin 

Desmond T. Doss: Úgy kezelnek mint egy gazembert, csak mert nem akarok ölni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján