Ryan közlegény megmentése (1998) 201

Saving Private Ryan
169' · amerikai · akció, dráma, háborús, történelmi 16

10 díj · 18 jelölés

1944. június 6 – a normandiai partraszállás napja. Az Omaha Beach kódnevet kapott tengerparton a csónakokból védhető fedezékbe igyekvő szövetséges katonák pergőtűzbe kerülnek, a vérveszteség óriási. Mindenütt halottak, sebesültek, cafatokra szakadt emberi testrészek, haldoklók halálhörgései. A… [tovább]

angol

Képek 18

Szereposztás

Tom HanksJohn Miller parancsnok
Tom SizemoreMike Horvath őrmester
Edward BurnsRobert Reiben közlegény
Barry PepperDaniel Jackson közlegény
Adam GoldbergStanley Mellisch közlegény
Vin DieselAdrian Caparzo közlegény
Giovanni RibisiIrwin Wade közlegény
Jeremy DaviesTimothy Upham tizedes
Matt DamonJames Francis Ryan közlegény
Ted DansonFred Hamill kapitány

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 34

Várólistára tette 149


Kiemelt értékelések

Charityy 

Hosszú, tömény film tele véres jelenetekkel. Néhol akadtak gondok emiatt, alig bírtam odanézni. Ez aztán tényleg megmutatja, hogy mennyire szörnyű a háború. Mennyi áldozattal jár, milyen sok életet követelt. És hogy milyen igazságtalan. Nem igazán értettem, hogy miért indult el 9 ember egyetlen egy megmentésére. Oké, hogy az összes testvére meghalt, de mégiscsak egy életért kockáztatnak kilencet, ami egyáltalán nem fair.
Ennek ellenére élveztem a filmet, a végén még majdnem el is sírtam magam mondjuk eléggé giccs volt az amerikai zászló a végén Meg amikor sorba hullott el a csapat. Megkedveltem őket és nem akartam, hogy meghaljanak. Ők is ugyanúgy megérdemelték volna, hogy hazamehessenek a háborúból.

mazsolafa

Nagyon régóta halogatom már, a történet valahogy sehogysem keltette fel az érdeklődésem. Mekkora baromság már, hogy mentsünk meg egy közlegényt, mikor ezrével pusztulnak a többiek…
Azt hittem, hogy kicsit tingli-tangli lesz, ehhez képest egy nagyon komoly partraszállós jelenettel indul a film. Nem volt rossz, és ha ez kellett ahhoz, hogy Spielberg és Tom Hanks megalkossa az Elit alakulatot, akkor áldásom rá.

krlany 

Én ezt anno moziban… és nagyon utáltam. Hosszú és tömény… és főleg nem randira való.

LukeSkywalker 

Minden kockája filmes mesterkurzus.
Egy zseniális, tökéletesen magabiztos filmrendező érett alkotása.

Juci

Az elejéről meg a végéről le kellett volna hagyni a giccset, és akkor öt tíz csillag lenne.

2 hozzászólás
Tamás

Hollywoodi háborús blockbuster, az unalomig ismert sémára épül. Combos három óra, de nem igazán fullad unalomba. Grandiózus akciójelenettel nyit, a látvány elképesztő. A kamera éppen csak annyira remeg, hogy beleélhetővé váljanak az események, a véres jelenetek pedig festőiek.
Tele van a háború borzalmaival, megannyi szívszorítónak és groteszknek szánt jelenettel, de ennyi lövéssel legalább egyszer-kétszer mindenképpen szíven talál.

Tony128

Én akárhányszor megnézem ezt a filmet, mindig elfelejtem mi volt a története. :D Mindig csak annyira emlékszem, hogy nagyon jó volt, esetleg pár részletre. Annyi viszont biztos, hogy legalább a film első 15 percét mindenkinek meg kéne néznie, hogy megértsék az emberek, mi is az a háború.

BookOwl 

Ezt a filmet a kivitelezés teszi igazán jóvá. Értem ezalatt azt, hogy nagyon jók a felvételek, az akció, a rendezés, a színészi játék, a hangulat stb. stb. minden a helyén van. Ezért nagyon érződik belőle, hogy milyen borzalmas is lehetett ez igaziban. Ettől jó háborús film.
Ugyanakkor magát a történetet én kicsit gagyinak tartom. Nagyon tipikus amerikai sztori, főleg az eleje és vége a lobogó amerikai zászlóval. xD Eleve kissé röhejes, hogy ilyen végletekig elmenjenek csak azért, mert egy katona valakinek az utolsó életben lévő gyereke. És akkor ha valaki mondjuk egyke gyerek volt? Azt már eleve be sem sorozták vagy mi? xDD Kétlem… Na, mindegy. Kicsit hülyeség és pont abból vesz el, amit egyébként olyan jól bemutat a film. Hogy a háborúban válogatás nélkül bárki meghalhatott. Aztán ott van ez a túldramatizált nagy morális kérdés a végén „ugye jó ember vagyok?” Azon a részen majd' elröhögöm magam, ha látom… xD

lepetitlys

Megnéztem amolyan „ezt a filmet látni kell” alapon. Az alapötlet érdekes, de nem értek egyet, hogy kilenc tehetséges katona életét kell kockáztatni egy másikért. Megrázó volt a partraszállás jelenete, töriórán mindig azt tanuljuk, hogy jöttek az amerikaiak, láttak, győztek. Ehhez képest olyan vérfürdő volt a filmben, ami mélyen elgondolkodtató, és belegondolni is szörnyű, hogy ilyen a háború. Borzasztó volt látni, milyen árat fizettek a „küldetésért”.
Nekem egy nagy bajom volt a szinkronnal. Amikor [növil]-be mentek megkeresni Ryant, felkaptam a fejem. Ezzel a kiejtéssel 'Neuville'-be kellett menniük, ami Párizstól nem messze található, tehát a normandiai partról jóóóó messze. (Neuville-ben lakom.) Aztán kis keresgélés után megtaláltam, hogy 'Néville'-be mehetettek (10-15 km-re a partról), aminek viszont [névil] a kiejtése. Írtam már szinkront, sajnálom, hogy a dramaturg nem nézett utána alaposabban a városnak/kiejtésnek. Nem mentség, hogy az angolok így és így mondják, Párizst se [perisz]-nek mondják a magyar szinkronizált filmekben.
És nem igaz, hogy ezt a Matt Damont állandóan meg kell menteni. :P

Judit_Cseh

Nehéz szavakat találni… belefogtunk egy rendhagyó történelem továbbképzésbe, Pasi kedvenc korszakáról, a II. Világháborúról, és most ezt próbálom én aggyal felfogni… a felfoghatatlant. Ez volt az első lépés, a Nyugati front. Állítólag ez egy könnyen emészthető, hálivúdi feldolgozása a témának. Félek a továbbiaktól…
A téma megrázó mivoltától eltekintve, tényleg megérdemelte a díjakat. Tom Hanks karaktere nagyon hiteles és emberi volt, vele tudtam leginkább azonosulni. A bajtársiasság eszméje sem hagyott hidegen, és bennem is felmerült a kérdés, az ő helyzetükben vajon én hogyan viselkednék. Kemény dió.


Népszerű idézetek

haboskakao

Minden megölt emberrel egyre távolabb vagyok az otthonomtól.

virrasztó 

Wade: We stopped the bleeding! We stopped the bleeding!
[A bullet hits the patient in the head..]
Wade: Fuck! Just give us a fucking chance, you son of a bitch!

virrasztó 

Reiben: Hey, Doc, I got a mother, all right? I mean, you got a mother. Sarge's got a mother. I mean, shit, I bet even the captain's got a mother ..well, maybe not the captain, but the rest of us got mothers.

virrasztó 

Reiben: What's the saying: if God is on our side, who the hell could be on theirs?
Upham: If God is for us, who could be against us?
Reiben: Yeah, what'd I say?

doriilány

He better be worth it. He better go home and cure a disease, or invent a longer-lasting light bulb.

virrasztó 

Jackson: Well, from my way of thinking, sir, this entire mission is a serious misallocation of valuable military resources.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján