Ryan közlegény megmentése (1998) 346

Saving Private Ryan
169' · amerikai · akció, dráma, háborús, történelmi 16

10 díj · 18 jelölés

1944. június 6 – a normandiai partraszállás napja. Az Omaha Beach kódnevet kapott tengerparton a csónakokból védhető fedezékbe igyekvő szövetséges katonák pergőtűzbe kerülnek, a vérveszteség óriási. Mindenütt halottak, sebesültek, cafatokra szakadt emberi testrészek, haldoklók halálhörgései. A… [tovább]

angol

Képek 19

Szereposztás

Tom HanksJohn Miller parancsnok
Tom SizemoreMike Horvath őrmester
Edward BurnsRobert Reiben közlegény
Barry PepperDaniel Jackson közlegény
Adam GoldbergStanley Mellisch közlegény
Vin DieselAdrian Caparzo közlegény
Giovanni RibisiIrwin Wade közlegény
Jeremy DaviesTimothy Upham tizedes
Matt DamonJames Francis Ryan közlegény
Ted DansonFred Hamill kapitány

További szereplők

Kedvencelte 65

Várólistára tette 241


Kiemelt értékelések

Charityy 

Hosszú, tömény film tele véres jelenetekkel. Néhol akadtak gondok emiatt, alig bírtam odanézni. Ez aztán tényleg megmutatja, hogy mennyire szörnyű a háború. Mennyi áldozattal jár, milyen sok életet követelt. És hogy milyen igazságtalan. Nem igazán értettem, hogy miért indult el 9 ember egyetlen egy megmentésére. Oké, hogy az összes testvére meghalt, de mégiscsak egy életért kockáztatnak kilencet, ami egyáltalán nem fair.
Ennek ellenére élveztem a filmet, a végén még majdnem el is sírtam magam mondjuk eléggé giccs volt az amerikai zászló a végén Meg amikor sorba hullott el a csapat. Megkedveltem őket és nem akartam, hogy meghaljanak. Ők is ugyanúgy megérdemelték volna, hogy hazamehessenek a háborúból.

UViki 

Épp itt volt már az ideje annak, hogy apukám egyik kedvenc filmjét megnézzem. Hát elég szívszorító és sok kérdés felvetődött bennem. Egyébként ajánlom nagyon.

mazsolafa

Nagyon régóta halogatom már, a történet valahogy sehogysem keltette fel az érdeklődésem. Mekkora baromság már, hogy mentsünk meg egy közlegényt, mikor ezrével pusztulnak a többiek…
Azt hittem, hogy kicsit tingli-tangli lesz, ehhez képest egy nagyon komoly partraszállós jelenettel indul a film. Nem volt rossz, és ha ez kellett ahhoz, hogy Spielberg és Tom Hanks megalkossa az Elit alakulatot, akkor áldásom rá.

krlany 

Én ezt anno moziban… és nagyon utáltam. Hosszú és tömény… és főleg nem randira való.

Timi98 

Nem lehet 11 csillagot adni?
Ez a film velem egyidős. Nincsenek szavak…Már az elején nagyon erősen indít, rögtön izgalmassá és akciódússá válik. Tetszett, hogy egyes jeleneteknél (pl: a partraszállásnál, ha meglőttek valakit vércseppes lett a kamera…stb) nagyon figyeltek a részletekre. Látszik, hogy jól megtervezett és leforgatott filmről van szó. Tom Hanks az egyik kedvenc színészem, nagyon tehetséges, jó őt látni a vásznon bármilyen szerepben, különösen itt. Szerintem nagyon jól hozta a karakterét. De mindenki nagyon jól játszott. A látvány és a helyszínek, díszletek, ruhák nagyon a helyén vannak. A filmzene csodás, de ez nem meglepő ;)
Egyes jelenetek nagyon élethűre és brutálisra sikeredtek. Maga az egész film nagyon hosszú, mégsem válik unalmassá, érdekes minden perce. A végét megkönnyeztem…

Juci

Az elejéről meg a végéről le kellett volna hagyni a giccset, és akkor öt tíz csillag lenne.

2 hozzászólás
L_Reggie 

Nagy betűs Háborús film. Minden benne van amit ellehet és kell mondani a második világháborúról. Úgy érzem ez egy olyan film amit mindenkinek legalább egyszer látnia kell. Testközelből mutatja be a katonák küzdelmeit, nem teszi őket arctalanná, hanem sikerül majd az összes karakter bemutatnia a filmnek. Megértjük a mutivációjukat, és azt mekkora traumán is esnek át. Ez a film egyértelműen egy óda ezeknek a katonáknak, de szerintem ez nem si baj. Hiszen tényleg olyan dolgot tettek, vagy próbáltak tenni, ami maguknál sokkal nagyobb, és ezt mindekinek tisztelnie kell. Tom Hanks eddigi karakterei közül szerintem John Miller üt el a legjobban, de pont is ez a lényeg. Hogy az aki volt, teljesen más ember lett egy háborúban. Remek alakítás volt tőle, de persze a többi színészre sem lehet panasz.

Tony128

Én akárhányszor megnézem ezt a filmet, mindig elfelejtem mi volt a története. :D Mindig csak annyira emlékszem, hogy nagyon jó volt, esetleg pár részletre. Annyi viszont biztos, hogy legalább a film első 15 percét mindenkinek meg kéne néznie, hogy megértsék az emberek, mi is az a háború.

paavel 

látványos véralgebra – egy halott hány másik halottat ér? etikai kérdések géppuskatűzben megtárgyalva.

Ottivilága 

A film, aminek minden jelenetét tanítani fogják, vagy már tanítják is…Ez jutott eszembe miután megnéztem.

A Youtube-on fenn van Spielgerg legelső filmes próbálkozása (12-13 éves lehetett), ami egy háborús csatajelenet és megdöbbentő, hogy nagyon sok vágás és kameramozgás hasonló a Ryan közlegény nagy partraszállás jelenetéhez…. Ahhoz azonban, hogy ez a film ilyen (szinte tökéletes) kellett az, hogy egy már tapasztalt rendező rendezze. Én dupla lemezes DVd-n néztem és az extrákban nekem hihetetlen volt, hogy minden egyes képsornál Spielberg pontosan tudta, hogy mit akar látni. Másodpercre. Hogy valakinek a hátát, vagy egy robbanás közben az arcát mutassa a kamera vagy legyen mozgásban… Pontosan tudta, hogy éppen hol tart egy kaotikus csatajelenetben és hogy fog kinézni mindez később…

Spielberg filmjei (ezért is vagyok rajongó:) nagyon filmszerűek és képekben mutatják be a világot. Én hiszek abban, hogy egy filmben csak akkor kell beszélni, ha már képekkel nem lehet elmondani valamit, sok filmben ez mégsem így van. Ennek a filmnek az első fél órájában nincs párbeszéd és később sem azok dominálnak. A képekkel mond el mindent. Nem csak a történetről, hanem a háborúról általában. Amiben nincs semmi hősies, semmi amit idealizálni lehetne. A háború az, ahol embereket ölnek…

Az, hogy Spielberg nagyrészt képekben mesél el egy történetet, nagy feladatot ró a színészekre. Én mindig úgy érzem, hogy nagyon bízik a színészeiben (nemcsak ebben a filmjében, hanem bármelyikben), gyakran csak az arcukat mutatja és az fejez ki mindent az adott helyzetről. A színészek pedig meghálálják a bizalmat. Nagyon sokan Spielberg filmekben nyújtották a legjobb alakításukat, többen kaptak Oscart vagy más díjakat érte. Pl. Én csak a film végén a stáblistán realizáltam, hogy az egyik szereplő Vin Diesel volt, addig eszembe sem jutott volna…és azt sem gondoltam volna, hogy ilyen alakításra képes.

Spielberg nagyon sokszor dolgozik ugyanazokkal a stábtagokkal is (Janusz Kaminski ebben a filmben negyedszer volt az operatőre, John Williams írta mindegyik filmjéhez a zenét) és nagyon érezni azt a fajta együtt gondolkodást, ami kell ahhoz, hogy igazán kiemelkedő film szülessen, mivel a film egy olyan műfaj, ami sok ember munkájaként jön létre és nem elég ha csak néhányan alkotnak kiemelkedőt.

Ez a film valahol emlékeztet az ötvenes, hatvanas évek háborús filmjei, azoknak minden idealizmusa nélkül.


Népszerű idézetek

haboskakao

Minden megölt emberrel egyre távolabb vagyok az otthonomtól.

virrasztó

Wade: We stopped the bleeding! We stopped the bleeding!
[A bullet hits the patient in the head..]
Wade: Fuck! Just give us a fucking chance, you son of a bitch!

virrasztó

Reiben: Hey, Doc, I got a mother, all right? I mean, you got a mother. Sarge's got a mother. I mean, shit, I bet even the captain's got a mother ..well, maybe not the captain, but the rest of us got mothers.

virrasztó

Reiben: What's the saying: if God is on our side, who the hell could be on theirs?
Upham: If God is for us, who could be against us?
Reiben: Yeah, what'd I say?

doriilány

He better be worth it. He better go home and cure a disease, or invent a longer-lasting light bulb.

virrasztó

Jackson: Well, from my way of thinking, sir, this entire mission is a serious misallocation of valuable military resources.


Hasonló filmek címkék alapján