Dunkirk (2017) 135

A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5… [tovább]

angol
angol
angol
magyar
magyar

Képek 32

Szereposztás

Tom HardyFarrier
Mark RylanceMr. Dawson
Kenneth BranaghBolton parancsnok
Aneurin BarnardGibson
Harry StylesAlex
Jack LowdenCollins
Fionn WhiteheadTommy
Cillian Murphyvízből kimentett katona
James D'ArcyWinnant ezredes
Barry KeoghanGeorge

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 27

Várólistára tette 292


Kiemelt értékelések

agi89 

Már 2,5 órája kijöttem a moziteremből és nem múlik azaz érzés, ami az első pár percben maga alá temetett.

Torokszorító.
Döbbenetes.

Végig könnyeztem és bizonyos részeken konkrétan némán zokogtam.

Hans Zimmer hihetetlen mód manipulált a zenékkel. libabőr, borzongás
Tom Hardy megint elképesztett. Nagyon kevés színész tud így játszani, mint ahogy Ő.

Ha nem nyer minimum 4 Oscar-díjat a film, akkor tényleg nincs igazság!

Kedvenc!

MLauri

Annyi érzelmet hozott ki belőlem, és annyira a szereplőkkel éltem az egész film során. A külön szálak végigvezetése különösen tetszett, meg ahogy spoiler. Nagyon imádtam és tuti megnézem angolul is minimum mégegyszer. A színészi alakítások tökéletesek voltak, egyszerűen nem tudok egy rossz szót mondani az egészre. Másabb háborús film volt, mint amire számítottam de meglepően jó volt.
Azt még megjegyezném, hogy külsős szemmel elég hülyén nézhetett ki, ahogyan én vigyorogtam minden egyes jelenetnél amikor Harry szerepelt, spoiler, én csak néztem a kivetítőt fülig érő mosollyal az arcomon és büszke voltam rá.

3 hozzászólás
Bence21 

A nyár háborús eposzának tartom a filmet amiről részletesen írtam is oldalunkon. : http://filmdoboz.hol.es/…

strangelove 

Én erősen hajlok rá, hogy Christopher Nolan pályáján ez a film mérföldkő. Szerintem itt elment addig, ameddig egy 150 millió dolláros Warner produkciónál el lehet menni. A film egyetlen igazi „hibája”, hogy thriller, és csak az. Annak viszont az elmúlt 120 év egyik legjobbja.
Nézzétek meg, ha lehet imaxben, de mindenképp moziban.

12 hozzászólás
dorinasenkar 

Hát mit is mondjak erről a filmről. Számomra az év egyik legjobban várt mozija volt, és mivel Tom Hardy is szerepel benne nem is volt kétséges, hogy moziban fogom megnézni. Imádom a történelmi filmeket, a II. világháború eseményeiről szólókat, pedig különösen. Majdhogynem teltházas moziteremben néztem meg, és nem bántam meg az biztos.
Egyből belecsap a lecsóba, kapásból ott találjuk magunkat a németek által ostromolt francia utcákon, majd a tengerparton, ahol a brit hadsereg több százezer katonája várja, hogy a hazájuk megmentse őket. A németek azonban nemigen tétlenkednek, folyamatosan bombázzák a területet, süllyesztik el a szövetséges katonáékért küldött rombolókat, és megtesznek mindent, hogy hatalmas csapást mérjenek a britekre, és a velük szövetségben állókra.
A mozi elsősorban a látványra épített. Nem voltak véres, holttestekkel borított túlontúl durva képsorok és ezek nélkül is elérte a kívánt hatást. Ami számomra furcsa volt, de ugyanakkor kifejezetten tetszett, hogy nem egy személyes történetet ismerhettünk meg és követhettünk végig, hanem egy két szereplőt úgymond csak jelenetek erejéig emeltek kis a készítők; de nem az ő életükbe láttunk bele, hanem úgymond „mindenkiébe”, aki ott volt, vagy oda került. Érzelmileg sokkoló és megrázó képkocák váltották egymást, ahogy az emberek, a katonák az életükért, a túlélésért harcoltak. Megdöbbentő, hogy egy tragédia képes arra, hogy egyként mozgasson meg egy országot, az embereket, hogy segítsenek a másikon.
Látványmozi afelől semmi kétség, de a tökéletes fajtából. Sok, és nagyon sok ilyen kell még mivel alapanyag bőven van a világtörténelemnek és nekünk embereknek köszönhetően.

piciszusz 

Hát gyerekek nekem ez olyan meh volt. Látványos volt, a zenék marha jók voltak, de nem volt meg az a bizonyos kattanás és Tom Hardy-tól se voltam úgy elájulva, mint mások. Azért egynek jó volt.

sempiternalsoul

Az egyik legjobb történelmi film, amit valaha láttam. Minden nagyon szépen passzolt benne, Hans Zimmer zenéje pedig rengeteget adott az élményhez. Nagyon örülök neki, hogy sikerült moziban megnézni, mert az operatőri munka teljesen lenyűgözött. A színészek is nagyon jó alakítást nyújtottak, kivételesen Tom Hardy sem idegesített, sőt, egészen tetszett a „karaktere” (bár belegondolva nem volt nehéz úgy jó szerepet hoznia, hogy az arcának 80 százalékát megint csak nem láttam, amit kezdek megszokni). Külön meglepetés volt Harry Styles – a stáblistából csak Tom Hardy-ra és egyetlen kedvenc Cillian Murphy-mre emlékeztem, így a film alatt szinte végig azt sasoltam, hogy ez most tényleg a One Direction Harry Styles-a, vagy csak egy srác, aki meglepően hasonlít rá.

A filmnek tehát minden egyes összetevője nagyon is a helyén volt, tökéletes kivitelezés, Nolan kiváló munkát végzett – azonban nem tartozik azok közé a filmek közé, amiket többször is újra akarok nézni.

(Utólag pedig, hogy lefessem, micsoda atmoszférája volt az egésznek: egy egész kicsi moziterem tömve volt emberekkel, akiknek jó negyven százaléka eszméletlenül hangos kamasz volt. Amint elkezdődött a film, az első másodperccel együtt totális csönd telepedett a teremre, megmoccanni nem mertünk, senki nem nézte se a telefonját, se az időt. spoiler

chibizso 

„Ilyen történeteknél Hollywoodban megvan az a veszély, hogy valami giccseset kerekítenek belőle, de Nolannál szerencsére nem kellett ettől tartani, egy nagyon érdekes megközelítésből meséli el a dunkerque-i partok eseményeit. Az események a front különböző helyszíneinek – víz, föld, levegő – történéseiből állnak össze, így kapunk egy háborús montázst, s Nolan ennek köszönhetően tudja fenntartani a háború realitását. Nála nincsenek hősök vagy dicső pillanatok, csak az élethez való görcsös ragaszkodás és a bizonytalanság. ”

Bővebben: http://anti-gane.blogspot.hu/2017/10/a-kep-es-hang-erej…

meowmimi

Már nem először tapasztalom azt, hogy amikor nagyon más műfajú vagy témájú filmet nézek, mint amilyeneket szoktam, akkor mindig teljesen letaglózva érzem magam. Most is ez volt a helyzet, nagyon távol állt tőlem ez a film, mégis nagyon tetszett.
Az első, ami eszembe jutott, miközben ültem a moziban, hogy vizuális mennyire gyönyörű és tiszta ez a film. A színek és a képek hihetetlenek, és mellé Hans Zimmer zenéje szerintem elképesztő, már önmagában egy kész élmény. A hangulata az első pillanattól az utolsóig torokszorító, erre nincs jobb szó. Mondanivaló és minden egyéb tekintetben pedig azok közé a filmek közé tartozik, amiknek az első kb. kétharmada nagyon hosszú, nagyon elnyújtott és a végletekig feszült, aztán az utolsó fél órában jön a katarzis.
Végig próbáltam figyelni, hogy a három történetszálban mi a téma, mi az a központi kérdés, amit feltesz és a végére azt hiszem, ez a három egybe is ért. Számomra az a dilemma a legerőteljesebb, hogy hogyan lehet eldönteni, hogy a szeretteidet mentsd meg, azt a néhány embert, aki neked fontos, vagy több száz idegent, akivel gyakorlatilag nem köt össze semmi. El lehet-e egyáltalán ezt dönteni? Lehet-e hibáztatni valakit azért, mert az egyik vagy a másik fajta döntést hozta?
És természetesen nem lehet. Amint elkezdesz csúnyán nézni egy szereplőre, mert nem azt csinálta, amit a „nagy hősök” tennének, egyszerűen rájössz, hogy itt nincsenek ilyen címkék. Itt csak emberek vannak, átlagos emberek, akik próbálnak túlélni és közben megőrizni az emberségüket.
Nincs sok viszonyítási alapom a háborús filmek műfajában, de engem lenyűgözött.

LooneyLuna23 

Azóta vártam ezt a filmet, amióta bejelentették, hogy ez lesz Christopher Nolan legújabb filmes projektje. Ő ugyanis a kedvenc rendezőm, minden filmjét láttam már, némelyiket többször is.
Az biztos, hogy a Dunkirköt is még meg fogom nézni jó párszor, és mindjárt el is mondom, miért. Ennél hitelesebb, sokkolóbb, monumentálisabb, őszintébb és katartikusabb filmmel nem mostanában találkoztam. A mozizásom közben számtalanszor libabőröztem, féltem, összerezzentem vagy éppen meghatódtam. Gyönyörűen fényképezett totálképekben tárult elém a dunkerque-i parton várakozó katonák tömege, de a levegőben száguldozó vadászrepülők csatáiból is fantasztikus jeleneteket láthattam. Három részre osztott időn és téren keresztül nézhettem végig, miként zajlott az a bizonyos Dynamo-hadművelet, és különböző emberek szemszögéből tapasztalhattam meg, ki hogyan élte meg a kialakult helyzetet. Az ismert színészek mellett felbukkanó fiatal és viszonylag ismeretlen újoncok a film nagy részét szavak nélkül játszották végig, de nem is kellettek hosszú dialógusok ahhoz, hogy megértsük, miken mentek keresztül: csak rá kellett néznünk az arcukra. Ha már itt tartunk, muszáj egy mondat erejéig kitérnem Tom Hardyra, aki a film végén egyetlen szó nélkül prezentál egy olyan jelenetet, amivel garantáltan beleégeti magát az emlékezetünkbe. Megvallom őszintén, egyetlen problémám volt: az idő- és térszerkezet bizonyos részeibe néha alaposan belegabalyodtam, illetve mivel nem vagyok túl járatos a katonai dolgokban, az ilyetén utalásokat sem értettem teljesen.
Eltekintve az apróbb hibáktól, bátran ki merem jelenteni, hogy Nolan ismét megcsinálta. Gondolkodott, kutakodott, írogatott, majd összerakott egy olyan háborús filmet, ami pár éven belül hivatkozási alap és kulcsmű lesz a filmtörténeti kánonban. Még nyár van, és messze a díjszezon, de már most meg merem kockáztatni, hogy ez a film jó pár kategóriában érdekelt lesz majd. Én szurkolni fogok neki.

Kicsit bővebben a blogomon:
http://lunathelooney.blogspot.hu/2017/07/film-dunkirk.html

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bubu 

— Szép volt!
— Hisz' csak túléltük.
— Az is elég.

LukeSkywalker 

Bolton parancsnok: Innen gyakorlatilag látni lehet.
Winnant százados: Mit?
Bolton parancsnok: Az otthont.

LukeSkywalker 

Mr. Dawson: Én korombeli férfiak irányítják ezt a háborút. Miért kellene hagyni, hogy a gyerekeinket küldjük harcolni?

LukeSkywalker 

Collins: Rajtam van.
Farrier: Én vagyok rajta.

LukeSkywalker 

Tommy: A háborúkat nem visszavonulással nyerik.

LukeSkywalker 

Bolton parancsnok: Inkább harcolnék hullámokkal, mint zuhanó bombázókkal.

LukeSkywalker 

Bolton parancsnok: Nos, hat óra múlva tudni fogjuk.
Winnant százados: Azt hittem, a dagály három óránként érkezik.
Bolton parancsnok: Még szerencse, hogy én vagyok a tengerészetnél és maga a seregben.

LukeSkywalker 

Bolton parancsnok: Fordul az ár.
Winnant százados: Honnan veszi?
Bolton parancsnok: A holttestek visszajönnek.

LukeSkywalker 

Collins: Dunkirk olyan messze van, miért nem tudtak Calais-nál rakodni?
Rádiós válasz: Az ellenségnek is volt némi beleszólása.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján