A leghosszabb nap (1962) 26

The Longest Day
178' · amerikai · akció, dráma, háborús, történelmi

2 díj · 4 jelölés

A második világháború végkifejlete számos történész szerint a normandiai partraszállás sikerén múlt. A szövetségesek merész terve – összehangolt és váratlan támadást intézni a németekre, onnan, ahonnan a legkevésbé számítanak rá – 1944. június 6-án súlyos veszteségek árán, de sikerrel járt. Az… [tovább]

angol

Képek 22

Szereposztás

Richard BurtonFlying Officer David Campbell
Sean ConneryPvt. Flanagan
BourvilMayor of Colleville
Mel FerrerMaj. Gen. Robert Haines
Henry FondaBrig. Gen. Theodore Roosevelt Jr.
Robert MitchumBrig. Gen. Norman Cota
John WayneLt. Col. Benjamin Vandervoort
Paul AnkaU.S. Army Ranger
ArlettyMadame Barrault
Jean-Louis BarraultFather Louis Roulland

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 26


Kiemelt értékelések

kkata76 

Cornelius Ryan saját dokumentumregényéből (ugyanez a címe) írta a forgatókönyvet. Fantasztikus szereplőgárdával jelenítik meg a rendezők (más rendezte az amerikai, az angol, a német és a francia részeket) egyetlen nap történetét: a normandiai partraszállás zéró pontját, a D-Day-t. Akit érdekel a második világháború, mindenképpen nézze meg ezt a filmet (miután elolvasta a könyvet:), hihetetlen részletességgel mutatja be a film az előkészületektől kezdve azt a számtalan olykor felemelő, máskor drámai vagy éppen elborzasztó eseményt, melyek az egyes partszakaszokon egymással párhuzamosan zajlottak.
Más szempontból is érdekes a film: Oscar-díjat és Golden Globe-díjat nyert a legjobb operatőr és Oscart legjobb vizuális effekt kategóriákban, és jelölve volt a legjobb látványtervező, legjobb vágás és legjobb film kategóriákban. Ja, és fölhívnám a figyelmet film zenéjére!!! (Maurice Jarre)

sirdavegd

Az eredeti könyv és Eisenhower könyve alapján könnyű megérteni az egyes jelenetek szerepét. De azért jól jön a térkép is. Végre egy film, ahol minden nemzet a saját nyelván beszél. Node: hová tűntek a kanadaiak? (kimaradtak, volt is belőle sértődés)

virrasztó 

Még nem biztos, hogy tudod, de ez az egyik eleme a mindenképp-meg-kell-nézzem-mielőtt-elpatkolok listádnak_ Nézd meg_ Legalább egyszer_ Ez ilyen egyszerű_


Népszerű idézetek


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján