Schindler listája (1993) 395

Schindler's List
195' · amerikai · dráma, háborús, történelmi, életrajzi 18

10 díj · 6 jelölés

Egyetlen ember is képes lehet arra, hogy a körülmények ellenére megváltoztassa a dolgok menetét. A mondás igazát mi sem bizonyítja jobban, mint Oskar Schindler története. A film főhőse, Oskar Schindler született üzletember és szerencsejátékos. A második világháború legelején elkerül a megszállt… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Liam NeesonOskar Schindler
Ben KingsleyItzhak Stern
Ralph FiennesAmon Goeth
Caroline GoodallEmilie Schindler
Jonathan SagallPoldek Pfefferberg
Embeth DavidtzHelen Hirsch
Malgoscha GebelVictoria Klonowska
Shmulik LevyWilek Chilowicz
Elina LöwensohnDiana Reiter
Hirdetés

Kedvencelte 127

Várólistára tette 274


Kiemelt értékelések

Lexy

Hiába láttam már megannyi ehhez hasonló filmet, ez a téma századjára is ugyanúgy megborzongat. A film nézése közben szabályosan úgy éreztem magam, mint akinek percenként kiveszik a szívét a helyéről és összevissza facsarják. Bár kibírtam három órát sírás nélkül, az utolsó öt percben nálam is eltört a mécses. Ahogy kézen fogva jöttek a színészek a túlélőkkel Schindler sírjához… Áh, ezt könnyek nélkül képtelenség végignézni. A piros kabátos kislány pedig határozottan olyan motívum, amit soha nem fogok elfelejteni. Le a kalappal mindenki előtt!

LukeSkywalker 

Ez sokkal több mint puszta film. Ez egy élő, lélegző kordokumentum. Az emberiség történetének egyik legsötétebb korszakának lélegzetelállító, megrázó és megrendítő bemutatása szinte dokumentarista eszközökkel, miközben mégis „játékfilm” képes maradni. Minden egyes képkockája beleég az agyunkba, az elménkbe és az emlékezetünkbe, és életünk végéig velünk marad.
Néha elfelejti az ember, hogy filmet lát, és olyan érzése támad, mintha valaki egy kamerával visszautazott volna a múltba és ott rögzítette volna mindazt, amit látunk. Sokszor támad az az érzésem is, hogy ezt a filmet nem Steven Spielberg rendezte. Nem rendezhette ugyanaz az ember, aki a Cápát, az E.T.-t vagy a Hookot rendezte. Ez nem egy hollywoodi, kaliforniai filmes munkája. Ez egy olyan ízig-vérig európai rendező alkotása, aki mindent tud és mindent ért a holokausztról.
John Williams is olyan zenét írt, ami különbözik mindentől, amit előtte és azóta alkotott. Mintha mindkettejüket megszállta volna a meggyilkolt emberek millióinak szelleme, és ők vezették volna kezüket az alkotás útján.
A Schindler listája több mint film. Példázat. Tükör az emberiségnek, az utókornak. Megmutatja, milyen borzalmas kegyetlenségre vagyunk képesek, csak mert megtehetjük, mert abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy nem kérhetnek számon, nem vonhatnak miatta felelősségre.
A Schindler listáját minden emberrel megnézetném. Tudom, hogy csak kevesek értenék meg, és még kevesebben értékelnék, de nekem az a kevés is fontos.
Minden érző emberi lényt arra bíztatok, kérek, nézze meg élete során legalább egyszer ezt a páratlan filmtörténeti alkotást, mert egy jó és igaz EMBERNEK ez erkölcsi kötelessége.

Törpillaa 

Egyszerűen zseniális ez a film. Sok mindent ellehetne mondani erről a filmről. Megható, szívszorongatóan lebilincselő, szomorú. A vége nagyon szép volt, meg is könnyeztem. Jók voltak a színészek is.

Zajec_Sternenkind 

Azt meg kell hagyni, hogy remek a rendezés és a színészi játékok is hihetetlenül jók, az operatőri munkáról pedig már szó se essék; a történettel sincs probléma, volt egy ilyen fekete folt a történelemben, foglalkozni kell vele. Azt már igazán sajnálom, hogy a kettős mérce propagandája a filmiparban csodás karriert futott be, és a szovjet gulágokról, a szibériai munkatáborokról, az örmény népirtásról, a búrok gázkamrába zárásáról még nem készült hasonló zsenialitással kivitelezett film.
Ez az egyetlen zsidós film – elnézést az egyszerűségért –, amiről elhiszem, hogy a kollektív bűntudatkeltés és hibáztatás, no meg a nyereség mellett valóban emléket akar állítani az áldozatoknak; hogy a számadatok túloznak-e vagy sem, még mindig kérdéses a történészi berkekben, erről nem is igazán írnék, mert a holokauszt témában nincs szabad vélemény- és szólásszabadság még csak ennyire sem. Majd ítél a történelem meg az okosok.
A film pedig a maga módján tényleg jó volt, de inkább csak a technikai részét és a karakteralakítást „istenítem”.

3 hozzászólás
Kikiriki

„Aki egyetlen emberéletet megment, az a világot menti meg.”

Nagyon megrázott ez a film, méghozzá annyira, hogy most talán egy hónapig borzongani fogok, ha látok belőle valami részletet.
Egyszerűen hihetetlen, mire képes az emberi kegyetlenség..
És a tudat, hogy mindez megtörtént..teljesen kiábrándít a világunkból.
Ez a film kötelező mindenkinek legalább egyszer.

pepege

Többször nézős darab. Liam Neeson nagyot alakít (meg Ben Kinglsey is). Ahányszor megnézem, mindig bőgök rajta: főleg a vége felé nagyon megható tud lenni.

1 hozzászólás
Tony128

Hát erre nincsenek szavak. Műfaja legjobbja. Egy percét sem untam.

Chrissie_és_JAGMAN

Sokadjára látva is azt gondoljuk, hogy a legjobb és legmegrázóbb film ebben a témában.
Remek színészi játékkal.

2 hozzászólás
Bazil

A tévében kaptam el, aztán mivel a második részre belealudtam másnap DVD-ről végignéztem. Persze sokszor láttam már, egyik kedvenc filmem. Nem nagyon kell magasztalni, nagyszerű film, remek színészi alakításokkal.

Szyszyyy

Szinte végig bőgtem az egészet.
Annyira kikészítenek lelkileg az ilyen témájú filmek, hogy nagy ívben elszoktam őket kerülni. Egyszerűen elborzaszt a tény, hogy régen mindez tényleg megtörtént.
Viszont mindenképp szerettem volna megnézni a Schindler listáját, mivel az a fajta film, amit mindenki látott már legalább egyszer.
Szép film volt és nem bánom, hogy megnéztem.
De azért ez a három óra nekem sok volt. Néha eluntam magam.


Népszerű idézetek

Delena

Aki egyetlen emberéletet megment, az a világot menti meg.

LukeSkywalker 

Oskar Schindler: A hatalom az, amikor minden jogunk megvan, hogy öljünk, és nem tesszük.
Amon Goeth: Szerinted ez a hatalom?
Oskar Schindler: A Császár ezt mondta. Egy férfi ellop valamit, a császár elé hozzák, a földre veti magát. Könyörög az életéért, tudja, hogy meg fog halni. És a Császár… megbocsát neki. Ezt az értéktelen embert… elengedi.
Amon Goeth: Szerintem te részeg vagy.
Oskar Schindler: Ez hatalom, Amon. Ez a hatalom.

LukeSkywalker 

Oskar Schindler: Stern, ha ez a gyár valaha is olyan lőszert gyárt, amit ki lehet lőni, nagyon boldogtalan leszek.

LukeSkywalker 

Oskar Schindler: Minden üzletben, amit kipróbáltam, most már látom, nem én vallottam kudarcot. Valami hiányzott. Még ha tudtam volna is, mi az, semmit nem tehettem volna ellene, mert ezt a dolgot nem lehet létrehozni. És ez tesz különbséget siker és kudarc között.
Emilie Schindler: A szerencse?
Oskar Schindler: A háború.

Cendrillon0002 

Oskar Schindler: Power is when we have every justification to kill, and we don't.
Amon Goeth: You think that's power?
Oskar Schindler: That's what the Emperor said. A man steals something, he's brought in before the Emperor, he throws himself down on the ground. He begs for his life, he knows he's going to die. And the Emperor… pardons him. This worthless man, he lets him go.
Amon Goeth: I think you are drunk.
Oskar Schindler: That's power, Amon. That is power


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján