A legsötétebb óra (2017) 151

Darkest Hour
125' · angol · dráma, háborús, történelmi, életrajzi 12

3 díj · 13 jelölés

Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért.
A… [tovább]

angol

Képek 20

Szereposztás

Gary OldmanWinston Churchill
Lily JamesElizabeth Nel
Ben MendelsohnVI. György
Ronald PickupNeville Chamberlain
Kristin Scott ThomasClementine Churchill
Richard LumsdenIsmay tábornok
Tom AshleyRamsay Staffer
Jordan WallerRandolph Churchill
David Olawale Ayindecivil
Michael BottVI. György udvaronca

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 9

Várólistára tette 237


Kiemelt értékelések

moonchristal 

Már bánom, hogy nem írtam meg hamarabb ennek a filmnek az értékelését, így már kezd elmúlni a hatása. Pedig mély benyomást tett rám, napokig gondolkodtam rajta, felidéztem belőle jeleneteket, és az biztos, hogy ismét elkezdett érdekelni a történelem, azon a módon, ahogy gimnazista koromban. Churchill személyisége nagyon megfogott, régebben is ismertem egy-két mondását, de most jobban utánaolvastam, és szívesen elbeszélgetnék vele egyszer, ha lehetne… Gary Oldman pedig varázslatos színész, hihetetlen játéka volt, teljesen beleszerettem. Persze régebben is szerettem, de ez az alakítása most kiemelkedően jó volt. Legalábbis szerintem.
Lassú film, érdekes tényekkel, a változásról, politikáról, sok, ma is aktuális témával. Nagyon tetszett, moziban pedig kifejezetten ütős volt, de mindenképp újra szeretném néni otthon is, hogy néhány részt alaposabban is megfigyelhessek. Tetszett, érdekel a könyv is.

vargarockzsolt

Lekötött, és a jók nyertek. Valójában, mint film, teljesen középszerű, @annagramma értékelése* talán még felül is értékeli a 4 csillaggal, de elég jól leírja, hogy mik kifogásolhatók a filmben. Én még hozzátenném, hogy ha nem ismernénk a történelmet alaposan, akkor a békepártiak nézetei talán még szimpatikusabbak is lehetnének, mint a háborús héja Churchillé. De hát ismerjük a történelmet, spoiler, az angolok a jó oldalra álltak, és ehhez kellett Churchill. Akit igazán eljátszhatott volna egy karakteresebb színész. Ez lett volna a minimum. Ennek a petyhüdt arcú, tétova fickónak én nem nagyon hittem volna el semmit.

Ami esetleg érdekes, elgondolkodtató lehetett volna még a filmben, az a manipuláció értelmezése, bemutatása. A metró jelenet kísérlet volt erre, de elég dilettáns módon volt megcsinálva. Oké, hatásos volt, de lehetett volna egy kicsit kidolgozottabb. Például épp a napokban láttam egy képet, amelyiken Endrogan szerepel egy kislánnyal spoiler, és a Konok Péter írt hozzá egy jó kis szöveget:
– Ki ez?
– Ez itt Erdoğan elnök, NER-hazánk nagy barátja.
– Mit csinál?
– Pártkongresszuson beszél.
– És a kislány?
– A kislányt felhívta a nézők közül. „Nézd – mondta Erdoğan elnök a kislánynak – mennyi katona van itt! A katonák nem sírnak”.
– De a kislány sír.
– Mert kis buta. De Erdoğan elnök megpuszilta. Aztán észrevette, hogy mi van a kislány zsebében.
– Mi volt a kislány zsebében?
– Egy szépen összehajtogatott török zászló.
– Egy zászló? Minek?
– Te nem tudod, de Erdoğan elnök tudta. „Azért van zászló a kislány zsebében – mondta a közönségnek –, hogy ha elesik a harcban, azzal terítsék le a holttestét.”
– A kislány meg akart halni a hazájáért?
– Azt nem tudjuk, olyan kicsi még. Lehet, hogy nem akart. De Erdoğan elnök megkérdezte: „Ugye, mindenre kész vagy?”. És a kislány azt rebegte: „Igen”.
– Mikor történt ez?
– Ez most történik.

Ez a kislányos sztori ott volt ebben a filmben is.
Na szóval, arra akartam kilyukadni, hogy ez a metrós jelenet egy kissé demagóg közvéleménykutatás volt, amit aztán manipulatív módon használt fel Churchill a politikai vitákban. Itt talán tisztább helyzet volt, mint nálunk, a nemzeti konzultációkon, de azért az alap az volt, hogy akkor használom a tömeg véleményét, ha az megegyezik az enyémmel, egyébként meg hazudunk nekik.

Azért adtam neki mégis 8 csillagot, mert a lift tetszett, a Roosevelttel folytatott beszélgetés tetszett, és már rég lemondtam arról, hogy a moziban művészetet is látni lehet. spoiler

* https://snitt.hu/ertekelesek/503181

3 hozzászólás
Pandalin

Remek! Gary Oldman a várakozásaimon is túltesz. Végig érezhető a nyomás, ami a vállára nehezedik. Történelmileg nem szállnék vitába senkivel, mint film nagyszerű!

Sister

Vészjósló idők jártak egész Európára, amikor Winston Churchillt miniszterelnökké választották. Bár az intézkedéseit és a meglátásait sokan bírálták, a végén mégis kiderült, hogy egy hihetetlenül karizmatikus egyéniségről van szó. A metrós jelenet különösen szíven ütött, tényleg nagyon megható. Dario Marianelli zenéje, a fényképezés, a korabeli hangulat, a kosztümök és London fantasztikusan árnyalják a képet. És azt hiszem, maradéktalanul kijelenthetem, hogy térdre borulok Gary Oldman zsenialitása előtt. Még az unalmasabb részeket is sikerült humorral és szarkazmussal megtöltenie, így dagályos történelmi film helyett igazi élményt kaptam.

lollynymph

Először is: afelől szerintem senkinek semmi kétsége nem volt, hogy Gary Oldman veszélyesen zseniális lesz ebben a szerepben. És az is volt, a karakter az egész filmet elvitte a hátán, vagy inkább a karakter volt maga a film. Egészen meg lennék lepve, ha nem kapná meg érte az Oscart. Az egész atmoszféra valahogy nagyon zárt és feszült érzést keltett bennem, nagyon rövid idő alatt nagyon nagy horderejű döntések születtek és események történtek. Engem a zene is eléggé megfogott, és gyönyörű képek voltak benne. Az egyetlen dolog, ami miatt levontam pár csillagot, hogy néhol nekem picit túl sok volt, túl nyálasra/giccsesen meghatóra tervezett, ha lehet így fogalmazni.

strangelove 

Megnyugtatóan unalmas középszer egészen addig a szerencsétlen metrós epizódig, ott már odáig fokozódik Churchill idealizálása, hogy inkább tűnik beszámíthatatlan vénembernek, semmint jelentékeny államférfinak. Oldman jó színész, de alakítása éppen úgy nélkülözi a dimenziókat, mint a film. Olyan, akár egy elmegyógyintézetből szabadult, aki megkaparintott egy Chuchill maszkot és jelmezt, elhínárosodott elméjéből pedig folyvást bukkannak fel régi történetírók szövegei, amelyeket aztán gátlástalanul szaval bárkinek, aki az útjába kerül.

dulkap 

Kiváló ritmusú alkotás a történelem egyik legmeghatározóbb napjairól. Gary Oldman zseniális és minden díja teljesen megérdemelt. Hangulatos és egy percig sem unalmas alkotás.

tantoaegyiptom

Nagyon tetszett ez a film! Eleve a történelmi alkotásokat mindig szeretni szoktam! :D Most a film cselekményébe nem akarok belemenni, meg spoilerezni sem akarok! Mindenesetre annyit elárulhatok, hogy Winston Churchill nagy politikus volt. Mindent elmond róla, hogy még Hitler is tartott tőle… A beszédei nagyon motiválóak számomra is, főleg az a mondat, hogy: „Soha ne add fel!”.

Mint minden politikusnak, neki is sok buktatót kellett átélnie. De hát ez egy ilyen hivatás. Sohasem szerettem a politikát…. Bár Jobboldali vagyok, de nem igazán hat meg az egész dolog. Azért fontos államunk élete, de mégis én jobban szeretem a nyugalmat! :) A politikában meg mindenféle mocskos dolog zajlik!

Gary Oldman nagyszerű és zseniális alakítást nyújtott Churchill szerepében. Remélem ő fogja megkapni az Oscar-díjat! De aki a legjobban megfogott a filmben, az egy lány! Micsoda véletlen! :D Ő Lily James, aki Churchill titkárnőjét játszotta el. Nagyon vonzó csaj! ♥

Ami még óriási hatással volt rám, az a calais-i helyőrség feláldozása. A briteknek döntést kellett hozniuk, hogy mi legyen dunkerque-i katonákkal. Őket sikerült megmenteni, de a Calaisban rekedt honfitársaik vagy fogságba estek vagy meghaltak. De ők igazi hősök voltak!

A másik jó jelenet a londoni metrón játszódik, ahol Churchill a nép szavát szeretné hallani. Itt is elhangzik a soha szó, amiben teljesen igazuk van. A békekötés nem vezetett volna eredményre és csak egy bábállam lett volna Nagy-Britannia is… Szörnyű lett volna! :( Úgyhogy minden tiszteletem az övék, hogy vesztes félből később ők lesznek a nyertesek!

A Gödöllői Moziban néztem a testvéremmel és nem csalódtam. Simán felveszi a versenyt ez a filmszínház bármelyik másikkal az országban. És persze, jó érzés, hogy Gödöllőnek ilyen jó mozija van! Még gyakori vendég leszek, ígérem! ;)

És végül összességében mindenki induljon el megnézni akit érdekel ez a korszak, mert nem lehet csalódni benne. 70-80 ember döntött úgy, hogy január 31-én szerdán megnézi A legsötétebb óra filmet. Ez egy jó arány, főleg történelmi filmnél.

Így 10/10. Kedvenc lett! :D

annagramma 

Az egyetlen élvezeti faktort Churchill angol akcentusa jelentette (az ún. upper RP, legalábbis annak egy formája), a másik, ami lekötette a figyelmemet, a királyé volt, nem tudtam eldönteni, ez valami annál is „upperebb” (ahogy hallik a queen's English-ről), vagy a fickó simán pösze. Amúgy rettentő cikinek érzem az egészet, kezdve ezzel az ocsmány filmzenével, ami a fokozások nagyjából egyetlen eszköze (időnként néhány operatőri bűvésztrükk megtámasztja), a folyamatosan meg-megbicsakló dramaturgiával, néhány szörnyen felesleges és kidolgozatlan mellékszállal spoiler, és még biztos sorolhatnám.
A főszereplő alakjának megformálásával nem vitatkozom, de a benyomás ellentmondásos: nehéz eldöntenem, a film valami kudarcba fúló vállalkozás Churchill hőssé avatására (a film formája, stílusa erre játszik), vagy szándékosan inkompetens alakot ábrázol, aki a saját legkomplexebb gondolatának áldozata, mely szerint ne feküdj be az ellenségnek, hanem harcolj (a cselekmény nagyjából ezt a benyomást kelti). Természetesen ez utóbbi egyúttal a szinte teljes war cabinet és angol parlament dilettantizmusát is jelenti, akik mintha varázsütésre vagy boszorkányság hatására vennének egyik pillanatról a másikra 180 fokos fordulatot (értem én, hogy retorikában jó volt az öreg, na de ennyire?!).
Tartok tőle, hogy mégis az előbbiről volna itt szó, amennyiben halvány gondolata sem merül föl annak, hogyan alakulhatott volna a következő néhány év, ha Churchillt mégis elzavarják, vagy legalább letekerik a hangját (leszámítva a didaktikus ellenpontot, hogy mindenki benyal Hitlernek, és azonnal összeomlik a világ). Azt már meg sem kérdezem – eldönteni hálistennek nem is tudom –, történelmi hitelesség szempontjából hányadán áll ez az egész. Az egyetlen üdítő pillanat talán az, amikor spoiler, de ezt a poént nagyságrendekkel gyönyörűbben kidoldogzta már Kubrick.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

PAVideoStudio

Akinek nem változik a véleménye, az sosem változtat semmin. /Winston Churcill

Ashtray_Heart

WINSTON (shouting at Halifax): Will you stop interrupting me while I am interrupting you!?

Ashtray_Heart

GEORGE VI: Winston lacks judgement.
CHAMBERLAIN: He was right about Hitler.
GEORGE VI: Even a stopped clock is right twice a day.

Ashtray_Heart

WINSTON: The only time I tried to ride the Underground was during the General Strike. Clemmie dropped me at South Kensington station. I went down--but I got lost and came straightback up. Awful!

hypedne

Churchill: Would you stop interrupting me while I am interruptung you?!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján