Karácsonyi vakáció (Családi vakáció 3.) (1989) 134

National Lampoon's Christmas Vacation
97' · amerikai · vígjáték 12

Az Amerikai vakáció és Európai vakáció című filmekből jól ismert Griswold család újabb, karácsonyi kalandjaival ismerkedhetünk meg. Az egész család kész az év legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra. A család sürög forog, vásárol és csomagol. Mindenki kitűnő ajándékokat vett szeretteinek és azon… [tovább]

Angol

Képek 18

Szereposztás

Chevy ChaseClark Griswold
Beverly D'AngeloEllen Griswold
Johnny GaleckiRussell 'Rusty' Griswold
Juliette LewisAudrey Griswold
Miriam FlynnCathrine
Randy QuaidEddie
Doris RobertsFrancis
John Randolphid. Clark Wilhelm Griswold
Diane LaddNora Griswold
E.G. MarshallArt Smith

További szereplők

Kedvencelte 26

Várólistára tette 41


Kiemelt értékelések

Zoja009 

„Tele van a szarkonténer!” :D
Inkább ezt adnák le minden karácsonykor, mint a többi gagyi filmet.

3 hozzászólás
bonnie9 

Mióta csak az eszemet tudom, nálunk nem telik el karácsony Griswoldék nélkül és a mai napig hülyére röhögjük magunkat valamennyien. Gyakorlatilag minden mondata szállóige a családban.

phantomoftardis 

Egy egyszer nézős film. Számomra túlságosan is sok volt néhány poén, egész egyszerűen erőltetettnek éreztem néhányat. Viszont arra tökéletes film, hogy ráhangolódjunk a karácsonyra.

TribeBubu 

Minden idők legjobb karácsonyi vígjátéka.
Ez az egyetlen ilyen, ami nálam minden évben megnézésre kerül az ünnepek alatt.

King_Diamond

Megnéztem még ezt is, az előző kettő után, gondoltam, hátha jobb lesz azoknál. Hát, nem. Nem is értem a hozzászólók többségét, hogy ilyen, meg olyan 10-es a film, meg minden idők legjobb karácsonyi filmje, vagy filmjei közé tartozik. Sehol sincs ez a Reszkessetek betörők első két részéhez képest. Fárasztó volt néhol, most azt nézhettük, hogy Griswoldék (leginkább persze Clark) hogyan szerencsétlenkednek otthon. Rettentően idegesített, hogy a magyar szinkronban a Clarkból egyszerűen Clerk lett, már a film felénél azt mondtam, ha még egy 'Klerk' elhangzik, én felakasztom magam. Aztán, Rustyból hirtelen Ross lett, nem Rus, hanem Ros/Ross. Azért ennyi idő nem telt el az európai vakáció óta, 'csak' 4 év. De ez a 'Klerk'ezés is következetes volt a szinkronban, mert minden szereplő így mondta, nem csak felesége, meg a gyerekei. Egyébként az eredeti, Józsa Imrés szinkronnal láttam, és annak örültem, hogy Chevy Chase-nek legalább maradt a magyar hangja. A gyerekek itt is mások, mint az előző két filmben, érdekes, hogy nem nőnek, mivel a fiú tán még fiatalabb volt, mint az európai vakációban a karakter. Juliette Lewis nem volt rossz, bár sok szerepe nem volt, és sajnáltam, hogy szintén alig volt szerepe Beverly D'Angelónak, ellentétben az előző két résszel. Randy Quaid és családja újra szerepelt, engem nem zavart, el lehetett rajta itt-ott nevetgélni. Volt pár jó poén is a filmben, de nem több, mint az előző részekben.
Érdekes ez a 9,3-as értékelés a Porton meg a 85% is itt, ennyit szerintem nem ér ez a rész sem. Egyszer meg lehet nézni, de Chevy Chase-nek sokkal jobb filmjei vannak, mint az eddig újra megnézett első három vakáció rész. (A komment 2012-es).
6.5/10

kritta

Karácsonyi kötelező! :) Nálunk minden éveben előkerül így december táján és bevallom újra és újra remekül szórakozik a kicsit lökött család karácsonyán az egész családunk. Annak ellenére, hogy 1989-ben készült a film még mindig megállják a helyüket a poénok és a karakterek. Klasszikus!

StAngela

Gondoltam elkezdem a karácsonyi hangolódást és mi más lett volna alkalmasabb erre, mint egy karácsonyi film, amin még röhögni is lehet. :)
Szinte az első perctől kezdve mulattatott, ahogy Clark próbálja összehozni a tökéletes családi karácsonyt! Az egymás után bekövetkező komikus balesetek könnyfakasztóan viccesek, de közben végig arra gondol az ember, hogy abszolút semmi értelme ennek a nagy felhajtásnak.
A karácsony a családról kell szóljon, nem a külsőségekről, bár ezt hajlamosak vagyunk mi emberek elfelejteni.
Két jelenetet azért kiemelték a filmből, mint kedvencet.
Az egyik amikor a családfő a padláson ül a vetítőgép előtt nosztalgiázva. (Az egy nagyon megindító jelenet volt.)
A másik a macska szerencsétlen elhalálozása.
(Imádok minden állatot, de ezen tényleg kacagtam. :D)
Úgy gondolom jó választás volt ez az ünnepi movie és kifejezetten tetszett hogy hozta a 80-as évek hangulatát. Egyedüli szépséghibája, hogy kissé csapongó, nem egy lineáris vonalon halad a történet.
Viszont az ünnepi rohanás közepette kikapcsolódásként tökéletes! ;)

Lilla99 

Ez a filmsorozat mindig meg tud lepni. Az első részt is úgy néztem, hogy na….szerintem ez nem fog tetszeni, de adok neki egy esélyt. És ezzel a résszel is így voltam. De megint meglepett. Imádam. Nagyon jók voltak a poénok, és úgy alapjában a szenvedés a fényekkel, meg mindennel. Nagyon jó volt. A cica mondjuk…..azt nagyon sajnáltam. De összességében újranézős film karácsonykor.

Fanni_Dorottya

Ennyi eszementséget egy rakáson… de valahogy mégis működött, tetszett :D
És pici Big Banges Leonard, milyen aranyos kisgyerek volt ^-^

kedaiyun

Igazi klasszikus karácsonyi vígjáték az egyik kedvenc sorozatomból, kedvencem, Chevy Chase főszereplésével! A Griswold-családtól megszokott módon katasztrófába torkollik az egész, de épp ezért szeretem. A Vakáció-sorozatból ez talán az egyetlen, aminek két szinkronja is van. Először a tv-ben az újjal láttam, és akkor bevallom, annyira nem is tetszett. Talán mert csalódtam, hogy Chevy Chase-t a megszokott Józsa Imre helyett Csankó Zoltán szinkronizálta. Aztán később megkedveltem ezt a változatot is, ám az eredeti, amit most néztem, sokkal jobb! Mind hangban, mind szövegben, jobbak a poénok (habár bevallom, néhány mondat kivételesen jobban tetszett az új változatban. Pl. A „MÓKUS!!!”, ami itt csak simán „CLARK!!!”, miközben az eredeti angol szövegben is mókust mondanak). Egyetlen dolog volt, ami furcsán hangzott: az, hogy Clark nevét „klerk”-nek, Russ-t, azaz Rustyt pedig „rossz”-nak ejtették.
A filmben visszatérnek Eddie-ék, a kissé suttyó rokonok is, de itt van az egész család. És minden, ami egy Vakáció-filmbe kell: létráról lezuhanás, Clark kiakadása, a családi karácsonyfa beszerzése, na és 25 ezer import olasz égő… Az egyik kedvenc jelenetem pedig az autós „üldözés” a film elején. „Nézzétek, szarvas…”


Népszerű idézetek

bonnie9 

Clark: Ha holnap úgy ébredek, hogy oda van varrva a fejem a szőnyeghez, nem leszek jobban meglepve, mint most.

Zoja009 

– Mi jön most?
– Áldás.
– Rántás? Milyen rántás kell a pulykasülthöz?

Sunshine 

Clark: Már elegem van a karácsonyi ajándékvásárlásból pedig még hátra van az egész.

Hunni

Clark: Jajj, apa, tőled tanultam mindent, amit az elektromosságról tudok.
– Hát az nem sok.

Aprile 

Eddie az unokatestvérem, akinek nagyobb a szíve mint az agya…

Sunshine 

Clark: Mindig szörnyű káosz volt az ünnepeinket. Te hogy tudtad elviselni.
– Johnnie Walker mindig segített.

bonnie9 

Clark: Egy kicsit csípős az idő…olyan ringó csípős.

bonnie9 

Clark: Catherine! Ha ez a pulyka fele annyira finom, mint amilyen szép, akkor is mennyei lakomának nézünk elébe!

Zoja009 

Clark: Furcsa szag van!
Eddie: Sült macska szag!


Folytatása

Összehasonlítás

Családi vakáció


Hasonló filmek címkék alapján