Szörnyecskék (Szörnyecskék 1.) (1984) 99

Gremlins
106' · amerikai · vígjáték, fantasy, horror 16

Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után! Ezeket a jó tanácsokat kapja Billy legújabb kis háziállatához, a plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat és ez… [tovább]

Képek 11

Szereposztás

Hoyt AxtonRandall Peltzer
Zach GalliganBilly Peltzer
Corey FeldmanPete Fountaine
Phoebe CatesKate Beringer
Polly HollidayRuby Deagle
Frances Lee McCainLynn Peltzer
Scott BradyFrank seriff
Arnie MooreAlex
Harry Carey Jr.Mr. Anderson
Keye Lukenagyapa

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 14

Várólistára tette 33


Kiemelt értékelések

Kiskakukk 

Ez a film a felelős állattartás allegóriája. :D Nem tudom, szándékos volt-e a készítők részéről, de tényleg.

Nézzük csak. Kínai (?) zugárustól (=szaporító) szerez állatot az egyik szereplő.
Háttértudás nulla. Nem óvja eléggé (víz) és felelőtlenül hagyja spoiler. Nem eteti megfelelően (éjfél utáni zabálás). Aztán későn kap észbe és csodálkozik, hogy káoszba fulladt az állattartás. A porontyoktól pedig spoiler. Aztán mi a vége? spoiler Szomorú, de rá lehet vetíteni a mai állattartásra is, ahol tombol a sötétség a fejekben.

Ettől függetlenül (is) zseniális, nekem a legjobb karácsonyi film a Karácsonyi vakáció mellett. Kisgyerekként rengetegszer megnéztem.
Egyik-másik halálnem elég brutális.
Gizmó és ivadékai nagyon cukik. Gonosz formában is! Imádom őket. Volt valahol nagy plüss Gizmóm is, de lehet, hogy tesóm lenyúlta… :D

Ja és amióta láttam a filmet, mindig ügyelek rá, hogy éjfél után ne egyek. Egyszer ugyanis megettem egy Pilóta kekszet éjfél után és reggelre szörnnyé változtam.

2 hozzászólás
Bálint_Péter

Gyerekeknek lehet tetszik, én nagyon vártam a végét.

hankman

Tipikus régi film, kicsit sete-suta, de azért szerethető volt.

Guzmi nagyon aranyos kis szőrcsomó, tök jópofa fejeket tudott vágni, vele éppen ezért nem is volt gondom, de a szabályokkal annál inkább. Ne érje víz… oké érthető spoiler. Az éles, túlzott fényt nem szereti, meg is halhat tőle… még jó, hogy van valami gyengéjük a maugvéjeknek. De most jön a lényeg! Ne adj neki enni éjfél után… spoiler Ha ezeket nem feszegetjük, akkor egész rendben vagyunk.

Mármint a történet van rendben, mert a karakterekkel azért súlyos bajok vannak. Például Randall Peltzerrel, a feltalálóval. spoiler Sajnos apucit örökölte Billy, anyuciból meg semmit. Komolyan sajnáltam, hogy ő a főszereplő. Egyszerűen tesze-tosza, semmit nem tud megoldani, komolyan irritált. EZ AZ EMBER ÉLETKÉPTELEN! És ez a balfék rátalál a tökéletes párjára az ultra erkölcsös szűz Kate személyében. Anyuci viszont teljesen rendben volt, mindjárt kitérek rá jobban.

Valahol nekem ez inkább horror film, mint vígjáték (legalábbis a műfaji besorolás szerint vígjáték is). Több benne a horroros elem, mint a vidám. spoiler

A zöld szörnyecskék is egész ötletesre sikerültek. spoiler

A vége felé Guzmi is alakít egy nagyot. spoiler

A legvégén apuci ismét bizonyítja mennyire elvarázsolt világban él: spoiler

Aranyos film, jó horror betétekkel, baromi irritáló főhősökkel, egy átlagos történettel.

Liza 

Ez nagyon jó volt, új kedvenc karácsonyi filmem van! :D
Guzmi nagyon cuki volt, de a szörnyecskéket is szerettem, a kedvencem az az istenáldása taréjos volt :D Egyébként meg nem lehetett komolyan venni, amikor elmentek betlehemezni vagy kocsmázni, ott egyenesen sírtam a nevetéstől. A főszereplő srác kicsit tosza volt, de az apát bírtam ezzel az állandó feltalálási vágyával :D
Különös pikantériát adott a dolognak, hogy közben végig a saját gizmó-plüssömet ölelgettem. Egyébként adhatna nekem valaki egy igazit is, megtanultam a leckét: se víz, se napfény, se kaja éjfél után :(

Zajec_Sternenkind 

Jaj, de féltem ezektől gyerekkoromban! :D De a kis Guzmitól nem, volt is Furby itthon, imádtam :D
Most újranézve valami egészen más perspektívát adott, az ijesztő részek viccesek lettek, és a gyerekfejjel nem értett poénok is megértek. Kedvencem a kocsmai jelenet, az valami hihetetlen, mikor a szörnyecskék spoiler.
Kiégtem, de ahogy gyerekként, úgy felnőttként sem vágyom a folytatást, annyira azért nem fogott meg ennyi év után sem, viszont jó volt újrázni vele.

Filmdoki

„Ne érje erős fény! Ne érje nedvesség! És ami a legfontosabb, soha ne egyen éjfél után!”
Az ikonikus három szabály a a ’80-as évek egyik legszórakoztatóbb marhaságából, melyet egy percig sem szabad komolyan venni. A sztori bárgyúsága megidézi a retro horrorokat, melyen a rendező és generációja is felnőtt (nem hiába vannak ezekre kikacsintások). A film első 20-30 perce totál beillik a nyálas családi-karácsonyi filmek listájába, hogy aztán fokozatosan boruljon el a néző agyával együtt. Kérem szépen a film további részében akkora hülyeségeknek lehetünk szemtanúi, hogy arra a 2. rész tudott csak rákontrázni. A szörnyecskék ámokfutásán rengeteget lehet röhögni, a kocsmás és a mozis jelenet haláli, aztán ott van az anyuka Ripley-t megidéző magánszáma, mely a film egyik csúcspontja. Logikai baki logikai baki hátán, de olyan szinten szórakoztatóan tálalva, hogy nem lehet rá haragudni, meg persze a film sem veszi magát komolyan.
Jaj, és el ne felejtsem Guzmit, vagyis Gizmot, aki a filmtörténelem egyik legaranyosabb és legjópofább karaktere. Nem csodálom, hogy anno minden gyerek szeretett volna magának egy sajátot :)
A végére még Goldsmith bácsi kiváló munkáját szeretném megdicsérni. Az öreg itt is kitett magáért, hát az a főtéma haláli.
Jó volt most így karácsonykor újranézni, mert akármekkora hülyeség is, arra a másfél órára teljesen leköti az embert.

LoneWolf

Gyerekként rémisztő volt, ma pedig már csak csodálkozom, hogy ebben még a nagy Spielberg keze is benne volt. A szörnyecskéket leginkább az Alien-ből ismert Xenomorph-ok és egy plüssmaci zabigyerekeihez tudnám hasonlítani, de a film megnézése után szinte mindenki garantáltan szeretne egy Gizmót, hiszen zabálnivaló… Persze csak éjfél előtt! (*-*)
Érdekesség, hogy az írók később megjegyezték, hogy az általam is morbidnak tartott: „Télapónak öltözve a kéményben nyakát törő és meghalt apuka” történetét utólag már megbánták. Nem is csodálom.

piciszusz 

Kiskoromban imádtuk öcsémmel, nagyon-nagyon akartunk saját szörnyecskét, de csak plüssöt kaptunk.

Lahara

Ó, jaj. Ritka egy undorító film, de azért vagy háromszor biztos megnéztem. És azok közé tartoztam, akiknek mégse kellett inkább Furby.

Kiss_Zsuzsa

Azt hiszem, erre mondják, hogy „ez annyira szar, hogy már jó!”

A kéménybe szorult, nyakát törő mikulásos sztori után a Hófehérke törpéivel éneklő vérengzőcskék, american hero, aki késő tizenévesen lenyomja a várost fenyegető vészt, amivel a felnőttek nem boldogultak… na ilyet ebben a kombóban csak a nyolcvanas évek tudtak. :D


Népszerű idézetek

Bubu 

Ha felrobban a televízió, kilyukad a mosógép és elönti a fürdőszobát, ha a magnó csak visszafelé megy, nem kell mindjárt hívni a szerelőt. Helyesebb felgyújtani a villanyt és benézni a fiókokba, a szekrényekbe, sőt, az ágy alá is. Mit tudja az ember? Hátha egy manó szórakozik.


Folytatása

Összehasonlítás

Szörnyecskék


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján