Addams Family – A galád család (2019) 90

The Addams Family
105' · amerikai, angol, kanadai · animációs, vígjáték, horror 12

Csettintésre készülj! A Halloween első számú famíliája, Addamsék visszatérnek a mozivászonra első animációs vígjátékukban. A környék legfurább családja viccesen, szokatlanul és nevéhez méltó módon értelmezi újra, mit is jelent jó szomszédnak lenni.

angol
Magyar

Képek 1

Szereposztás

Chloë Grace MoretzWednesday Addams (hang)
Charlize TheronMorticia Addams (hang)
Nick KrollFester (hang)
Bette Midlernagymama (hang)
Oscar IsaacGomez Addams (hang)
Allison JanneyMargaux Needler (hang)
Finn WolfhardPugsley Addams (hang)
Elsie FisherParker Needler (hang)
Aimee GarciaDenise (hang)
Scott UnderwoodMitch (hang)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 159


Kiemelt értékelések

Szeszj

Egy picit csalódtam a filmben, mármint nem mondom hogy nem tetszett mert voltak benne nagyon jó részek is, meg maga a tanulsága is jó de olyan tucat film lett, klisés és valami szinten unalmas is. A rajzolással nekem nem volt bajom bár azért volt egy-két dolog ami elég csúnya lett. A zenék jók voltak benne. :) https://www.youtube.com/watch…
Az eleje még olyan jól indult, de aztán a közepe felé elkezdet laposodni, a vége pedig tetszett. Szóval ezt nem igazán értetem hogy miért nem tudták az egész filmben megtartani a kezdeti színvonalat.
Ez most ilyen közepesre sikeredett sajnos számomra. Beni-nek se jött be igazán bár szerintem neki azért mert nem tetszett a rajzolás. :)
https://media.giphy.com/media/MXzuweTrmybKOjNfLT/giphy.gif

desertangelable 

Nekem csalódás volt egy kicsit, ami kezdődött a rajzolásnál, folytatódott a nevek megváltoztatásánál és zárult a történetnél. Annyira örültem neki, hogy megint hozzányúltak Addamsékhez, de szinte az első 10 percben kiderült, hogy ez nem az lesz, mint amit várok.
Annak idején szerettem a rajfilm sorozatot én mégis jobban örültem volna ha a film alapján készül,mert a film hangulata sokkal eredetibb volt, mint ez a verzió. Nekem hiányzott az a finom morbid humor, ami a filmet jellemzi és a karakterek eredetisége.

LoneWolf

Ha netán valaki nosztalgiázási célzattal nézné meg… nos, az csalódni fog. Ezek ugyanis nem azok az Addams-ék, akiket anno a filmekben megszerettünk. Kezdetben talán a rajzfilmes verziót felidézheti bennünk és erősen, már-már megtévesztően szépen nyit, majd jön az elkerülhetetlen felismerés: A sztori inkább merít a Hotel Transylvania trilógiából, mintsem az aktuális franchise történelméből. Ez főként az erőltetett és megannyiszor lerágott tanulságokban figyelhető meg, hisz a „családi hagyományok és a gyermekeink boldogsága közti egyensúly” mellett, az „egyének és a különcség elfogadása” is terítékre kerül. Szerencsére az említett vámpíros darabok túlpörgött tempóját nem vette át, ugyanakkor talán mégsem ártott volna, hisz a felétől olyannyira kiszámítható és unalmas lett, hogy konkrétan belealudtam rajta, ami egyébként nem szokásom. Ahogy az elején írtam, nagyon hangulatosan indul, az animáció is tetszetős és megadta a kezdőlökést, de az említett sablonok végül teljesen elvették a lendületét. Kár érte, pedig akár jó is lehetett volna, hisz mindig is rengeteg lehetőség rejlett eme galád család történeteiben, főként az eredetük és korai szakaszuk kapcsán, mikor még nem a modern világba próbáltak „beilleszkedni”. Egyszer nézhető, de inkább maradok a 90-es évek adaptációinál.

a_girl92 

Mikor megláttam h ez a film lesz moziban, már tudtam h meg kell majd néznem. Az eredeti filmet imádom, már nem tudom hányszor láttam…<3 Kíváncsi voltam mit hoznak ki most belőle, nekem tetszett, bár úgy érzem azért kedvencelést ez most nem kap, de nem bántam meg, hogy megnéztem a moziban.

Gothic01 

Nagy csapás nekem, Addamséknek és a világnak, hogy ez a projekt nem Tim Burton kezei között kötött ki…

Habár a végére képes voltam szerethető momentumokra bukkanni, és sokat fejlődött a film ahhoz az első harminc perchez képest, amiben abba akartam hagyni a nézését, de még így is csak egy kegyelem-ötösre futotta. Bugyuta, igénytelen, kínos, hangulat nélküli, és még csak egy szeletet se ad vissza az Addams család világából, mintha csak köze se lenne az alapanyaghoz.

A magyar szinkronért felelős brigádot érdemes lenne megmártóztatni egy hordó mézben, aztán kifektetni egy hangyaboly tetejére, hogy képet kapjanak arról a kínról, amit az ötleteik idéztek elő. Pugsley helyett Mopszli, Wednesday helyett Szerda, Lurch helyett Görcs, Gomez helyett Gustavo, Morticia helyett Mortenzia, Fester helyett Ragya… Minek? Miért vagyunk mi magyarok még 2019-ben is olyan téves felsőbbrendűségi tudatban, hogy lazán belenyúlhatunk egy film adataiba, lazán lecsinálhatjuk, hogy mit találtak ki a készítők, és átírhatjuk a saját szájízünk szerint? Honnan veszik ehhez a jogot és a bátorságot? Ráadásul amellett, hogy teljesen nevetségesen hangzanak a változtatások, még szükségtelenek is, mert ma már nem abban a korban élünk, amiben ebben az országban a nagy többség tök hülye volt az idegen nyelvekhez. A célkorosztály megkockáztatom, hogy pengébb az angol nevekben és kifejezésekben, mint a szüleik a magyarban.

A fordítási merényleten túllépve a film fő negatívumai közé tartozik, hogy hiába titulálja magát Addams family feldolgozásnak, hiába nyúl karakterekben és egyéb elemekben az alapművekhez, mégse képes megfelelően követni őket, mégis olyan, mintha ez egy teljesen önálló, új sztori lenne, amire csak ráhúzták a nevet. Gondolok itt arra, hogy a személyiségek, a döntések és a viselkedésformák, a megjelenített mentalitások alapjaikban véve ütköznek azokkal, amik Addamséket jellemzik. Az Addams család a maga nemében fura, de nem kirekesztő, nem ítélik el az átlagos embereket, nem mutogatnak rájuk ujjal attól függetlenül, hogy az életmódjukat nem bírják a magukénak érezni; sőt, már-már könyörtelenül és ellentmondást nem tűrően vendégszeretőek. Ellenben ebben a filmben még a városiakkal érintkezés gondolatától is ódzkodtak, Morticia pedig kifejezetten ellenséges volt a lakosokkal. Az Addams család tagjai nagyon lelkesen, szenvedélyesen szeretik egymást, minden körülmények között összetartanak, ehhez képest Morticia látványosan szabadulni igyekezett az anyósától, Wednesday pedig a cselekmény egy szakaszában totálisan hátat fordított mindenkinek, és hagyta őket főni a saját levükben. Az Addams család tagjai nem akarják se a saját gyerekeiket, se idegeneket erőszakosan a saját képükre formálni; speciel a második részben Morticia és Gomez rengeteg olyan dologban feltétlen és szájhúzás nélküli támogatást nyújtott, ami nem tetszett nekik, de Debbie javaslatai miatt azt gondolták, a gyerekeik vágynak rá. Wednesday egy kiemelkedően intelligens, művelt, racionális, hűvös és zárkózott személyiség, nem pedig egy tucat introvertált hősnő. Nem utolsó sorban pedig bár rajonganak a bizarr és sötét dolgokért, Addamsék nem igénytelenek, nincsenek koszban, nem mosdatlanok, nem rombolják tudatosan az otthonukat. Addamsék nem ostobák, nem szellemileg visszamaradottak. Ebben a filmben pedig a felsoroltakat és vagy ezernyi dolgot egyáltalán nem akarództak figyelembe venni, így nem is lettek hitelesek.

A zene az tetszett, viszont a hangulatot egyáltalán nem sikerült megfogni, olyan, mint egy átlagos rajzfilm. A stop motion műfaj nagy szerelmese vagyok, ellenben kifejezetten csúnya és igénytelen lett a kivitelezés ebben az esetben mind a bábok, mind az utómunka tekintetében. A figurák vagy pálcikák, vagy golyók pálcika végtagokkal, a nők még közöttük is irreálisan gebék és szinte mindenki többé-kevésbé vízfejű. Egyáltalán nem esztétikus vagy stílusos a küllemük, sokkal inkább gyerekes, gagyi. Talán a plakát fest a legjobban a vizuális megjelenítés frontjából. A humor a filmekben morbid és intelligens, ellenben itt buta és közönséges, egyszerűen nem akartam elhinni, hogy egy Addams family filmben altesti humorral fogok találkozni! Ez annyira primitív és megalázó az alapművekkel szemben. A filmeken könnyesre röhögtem magam, az animált változaton csak időnként mosolyodtam el, legnagyobb részben meg értetlenül fintorogtam, hogy valóban elég ez a szint, valóban ezt kéne viccesnek tartanom.

A történetben nincsen túl sok extra a fentebbiek fényében, és engem zavart, hogy noha 12-es karikával fut, mégis annyira szájbarágósan oktató jellegű bizonyos pontokon, mint egy kicsi gyerekeknek készült mese. Ezen felül a cuki, pasztell, mindenki egyforma kisváros VS Addamsék konfliktus több fázisa is túlontúl az Ollókezű Edward (1990) című filmre emlékeztetett. A lakosok után kémkedő, majd őket mesterségesen összeugrasztó, boszorkányüldözést generáló méhkirálynő szála tetszett, mint ahogy az is, hogy fokról-fokra kiderült, a város szabványnak megfelelő részéről származó szabványpolgárai is egytől-egyig rendelkeznek egy vagy több fura szokással, mint ahogy Addamsék is ugyanolyanok a sokkoló máz alatt, mint minden más család. De sajnálatos módon túl bugyuta és egyértelmű volt a közlésmód.

Az én elvárásaimat durván alulteljesítette, és bár eleinte kimondottan örültem neki, hogy készül egy új változat, maradni fogok annál a két filmnél, amibe sokkal több igényesség és intelligencia szorult.

EloiseBlack

Tetszett csak ne változtatták meg volna a neveket a szinkronba

Drucocu

Voltak benne jó pillanatok. Tetszett, hogy rávilágított modern kori problémákra is.

Rei15

Összességében tetszett a film. Visszahozta a régi Addams életérzést, de azért maradt hiányérzetem.
https://pihenosarok.blog.hu/2019/10/27/addams_family_a_…

Leilaa

Gyerekkorom óta imádtam a filmeket és a sorozatokat. Alig vártam, hogy láthassam ezt a verziót is. Gondoltam, hogy egy gyerek verziós azért valamivel lágyabb lesz. A nevek magyarításán/megváltoztatásán kiborultam. Pugsley mint Mopszli?!
Az alaptörténet furcsa volt egy kicsit, de a helyén volt. A karakterábrázolás is elégérdekes volt, a lány/női karakterek meglehetőse soványkára sikerültek, indokolatlannak éreztem.
Egy két jó poén volt benne, nem nevettem olyan sokat.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján