Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones 4.) (2008) 349

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
122' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12 !

2 díj · 8 jelölés

Javában dúl a hidegháború. Indiana Jones tevékenysége is szemet szúr a hatóságoknak, a régészprofesszort ki akarják rúgni az egyetemről. Jones találkozik az ifjú Mutt-tal, aki a segítségével meg akarja szerezni a legendás kincset, Akator kristálykoponyáját. A két kincsvadász Peruba utazik, ám… [tovább]

angol

Képek 1

Szereposztás

Harrison FordIndiana Jones
Cate BlanchettIrina Spalko
Karen AllenMarion Ravenwood
Shia LaBeoufMutt Williams
Ray Winstone'Mac' George Michale
John HurtProfessor Oxley
Jim BroadbentDean Charles Stanforth
Neil FlynnSmith
Igor JijikineDovcsenko
Alan DaleRoss tábornok

További szereplők

Kedvencelte 33

Várólistára tette 52


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Picit alulértékelt darabnak tartom. Sokan a legrosszabb részként emlegetik, de az igazat megvallva, semmivel sem gyengébb a Végzet templománál. Néhány dologban talán közelebb is áll az eredetihez, bár sajnos van, amiben még annak a szintjét sem üti meg. Igyekezett hozni a klasszikusok hangulatát, ami nagyrészt sikerült is neki, hisz az oroszok kézenfekvő helyettes gonosznak bizonyultak a nácik után, (Cate Blanchett Irinája talán a legemlékezetesebb főgenya a franchise-ban.) és rengeteg nosztalgia morzsát szórtak el benne, kezdve Marcus és Indy apjának említésétől, a frigyláda megjelenésén (Több lehetőség lett volna a sztoriban, ha az egész az első részből visszaköszönő raktárra, meg annak lehetséges tartalmára épít, akár a 13-as raktár című sorozat.) át, az előző két részben hiányolt Marion visszahozataláig. Utóbbira vicces módon reflektál is a film, hisz Indy egy ponton kijelenti, hogy: „Az előző nőkkel az volt a baj, hogy egyik sem Marion volt.”.
Sajnos persze a nosztalgia nem elég, hogy az Utolsó kereszteslovag nyomdokaiba lépjen, és több elem is csúnyán belerondított az összképbe. A praktikai effektek helyét itt már sokszor átvette a CGI, ami miatt rosszabbul öregedett, mint a trilógia, (A dzsungeles autós üldözés, az indás hinta, illetve a Múmiát idéző hangya áradat hihetetlenül ocsmány, nem beszélve a sci-fibe illő csúcspontról.) de tempóját, meg helyszíneit illetően is inkább a Végzet templomának szintjén mozog. Sajnos az sem segített a megítélésében, hogy abban az időszakban készült, mikor Hollywood tévesen úgy hitte: Shia LaBeouf lehet a következő Brad Pitt, vagy DiCaprio. Kb. Minden 3. filmben megjelent fő, vagy fontosabb mellékszerepben, de lassan belátták, hogy bizony jócskán túlbecsülték őt, és a népszerűségét is. Persze Mutt még mindig elviselhetőbb figura, mint pl. Willie, a „scream queen”, de erősen látszott, hogy nem vele fog új erőre kapni a franchise, ezáltal pedig fölöslegesen hozták be, mint Indy fiát.
A legkomolyabb gyengepontja mondjuk még mindig az aktuális ereklye eredetében rejlik. spoiler! Brutálisan amatőr (vagy inkább meglehetősen szokatlan?) módon próbálta keverni a műfajokat, így nem csoda, hogy erősen megosztotta a nézőket.
Lehet tehát vitatkozni arról, hogy érdemes volt-e elkészíteni ezt a részt, de igazából még a hibái ellenére is egy teljesen nézhető folytatás a sorban.

1 hozzászólás
Törpillaa 

Ez tetszett. Érdekes volt, és Indy még mindig jó, pedig már egy csöppet megöregedett. Kicsit hiányzott az id. Henry Jones, meg Marcus karaktere, de tök jó volt látni Shia LaBeouf-t, először fogalmam sem volt róla, hogy mi köze van Indyhez, és ez egy kicsit meglepett. :D Vicces volt a párosuk, meg a kis kalandjuk, amibe még Marion és Oxley is, szórakoztató volt ez a része is. Főleg a vízeséses jelenet. XD A sztori izgalmas, és a sc-fi-s szál is tetszett, még a gonosz Irina karaktere is érdekes volt, meg ahogy kezdődött a film eleje. :D

Kiskakukk 

A film megtekintése után megörültem, hogy három hűtő is van a lakásban.

viky0222 

Mintapéldája annak, hogyan rontsunk el egy jó filmsorozatot egyik pillanatról a másikra. A történetet a mai napig nem bírtam feldolgozni, mindig előjön bennem a WTF érzés, amikor csak eszembe jut a film. Pedig szívesen elfelejteném, hogy létezik. :D Unalmas is votl, és elvitték a tipikus amerikai, Hollywood-i filmek irányába azzal, hogy előkerült Indy spoiler Pedig az ötlet nem volt kifejezetten rossz, de a kivitelezés lett borzalmas. Inkább soha többet nem nézem meg, aki pedig nem látta, az hagyja is úgy. :D

2 hozzászólás
Popovicsp87 

Mindig necces egy filmszériához hozzányúlni húsz év múlva. Van amikor ez jobban sül el, de ebben az esetben pont az ellenkezője sikerült.
Nem mintha rossz film lenne, de nekem hiányzott belőle a régi Indy, sokkal konkrétabb a misztikus szál és elborultabb az egész.
A nácikat lecserélték szovjetekre, Indy egy hűtőben túlél egy atomrobbanást, öregebb, de nem töri magát össze és még sorolhatnám.
Rossz filmnek egyáltalán nem mondanám, de hiányzott az a báj, ami a régi filmeket jellemezte. Persze értem a célzást, hogy miért készülhetett, de ezt bármelyik kalandfilmtől megkapom.
Nem is csúszott könnyen.

Hippoforaccus 

Nem értem, miért van ez a film ennyire lehurrogva… Igaz az előzőek inkább a mitológiára és a vallásra építkeztek, ebbe viszont beleszőttek egy kis sci-fit is spoiler. Egyáltalán nem vészes, sőt, élvezhető sztori, sok-sok humorral és akcióval.

piciszusz 

A lego játékból már nagyjából ismertem a sztorit, de azért még tudott újat is mutatni és kifejezetten élveztem ezt a részt. Szeretek az inka/maja beütésű sztorikat. Szerintem ez egy tök jó (befejező?) része lett a sorozatnak.

Emese_Szalai 

Újranéztem egy kihívás miatt, de biztos, hogy nem délelőtt kellett vollna nekiülnöm ennek a filmnek… Szörnyű úgy ahogy van. Egy-egy jelenet és poén tényleg jó volt és erre az 5 csillag (az elős nézésnél még 6 csillag volt…). De neeem, ezt többet senki kedvéért nem nézem meg! XD


Folytatása

Összehasonlítás

Indiana Jones


Hasonló filmek címkék alapján