Downton Abbey (2010–2015) 109

1 díj · 1 jelölés

A sorozat egy kitalált helyszínen, Yorkshire-ben játszódik egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot.

A sztori a 20. század elején… [tovább]

angol

Képek 358

Szereposztás

Hugh BonnevilleRobert Crawley
Elizabeth McGovernCora Crawley
Michelle DockeryLady Mary Crawley
Laura CarmichaelLady Edith Crawley
Jessica Brown FindlayLady Sybil Crawley
Maggie SmithViolet Crawley
Joanne FroggattAnna Smith
Dan StevensMatthew Crawley
Brendan CoyleJohn Bates
Penelope WiltonIsobel Crawley

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 82

Várólistára tette 126


Kiemelt értékelések

BookOwl 

Igazán minőségi sorozat. Kiválóan bemutatja az 1910-es és 20-as éveket, hogy hogyan éltek akkoriban az emberek. Kimondottan jól, apránként mutatja be a sorozat azt is hogy milyen változások kezdődtek meg ebben az időszakban. Érdekes látni, hogy a háború milyen folyamatokat indított el a társadalom átrendeződésében. Mindezt úgy, hogy nem csak 1 adott társadalmi rétegre koncentrál, ahogy azt általában a filmek teszik. Itt aztán tényleg mindenkinek bepillantást nyerhetünk az életébe, rengeteg karakter van. Méghozzá jól kidolgozottak, emberiek, szerethetőek ezek a karakterek. Az interakcióik segítségével változatos nézőpontok kerülnek bemutatásra, láthatjuk ki hogyan viszonyul a változásokhoz stb. stb.
Persze mindig történik valami, kell a dráma, hogy valami történjen is a szereplőkkel, ne csak teázzanak. xD De szerencsére kevernek egy kis humort is az epizódokba, így megvan az egyensúly. Szarkazmussal dögig tele van ez a sorozat. :D (Én pedig ezt imádom.) És a tempója is pont jó, egyenletes, soha nem rohan túlzottan és nem is untat sokáig.
Ráadásnak pedig tele van gyönyörű, korhű ruhákkal. Szóval aki szereti a szemét szép ruhákon legeltetni (mint én :D) , annak ez még egy plusz indok lehet, hogy nézze a Downton Abbey-t.
Oh, és olyan remek befejezést kapott a sorozat. Ritka az ennyire jó finálé.

Charityy

Votlak hullámvölgyei a sorozatnak, de még ennek ellenére is nagyon megszerettem. A szereplők többsége szerethető, de az abszolút kedvenc az Violet nagyi. Akkora beszólásai vannak, hogy csak na :D Emellett Mr. és Mrs. Crawely is nagy kedvencek lettek, imádtam a kapcsolatukat, a jó és rossz pillanatokat egyaránt.

Bazil

Hát, ennek is vége!
És hiányozni fog!
Bár néha hullámzott a színvonal, és ezt a sorozatot is elérte a sorozatok visszatérő hibája: a valóságban egyszerűen nem történhet annyi szenzációs fejlemény, mint amennyi a kitölteni való játékidő, és így menthetetlenül béna és hiteltelen fordulatokat élünk át a karakterekkel együtt.
A negyedik évad volt a mélypont, legalábbis nekem, mert utána pihentettem, és az ötödiket és hatodikat egymás után néztem végig.
De most mikor vége, tudom, hogy keresgélnem kell valami pótlékot.
Bár ilyen kidolgozottságú és hiteles környezettel és kosztümökkel megjelenő látványvilágot nehéz lesz találni.
Mert a látványtól többször is majd elaléltam (persze nem, de hát hat rám a nemesi, emelkedett beszédstílus), mindenesetre például az utolsó évad elején látható lovas falkavadászat, vagy a későbbi autóversenyes jelenetek közelítenek a tökéleteshez.
Jó volt, szép volt, ennyi volt!
Goodbye Downton Abbey!

rhysciar 

Nagyon szeretem, még ha el is veszítette egykori fényét. Van valami ebben az egész inaskodásban, szolgálásban, ami miatt tűkön ülve várom az új részeket.
Na meg persze Maggie Smith, ő bizony feledhetetlen.

kykyke 

Régóta szemeztem ezzel a sorozattal, de valahogy csak most jutottam el odáig, hogy meg is nézzem, amit szerintem jól tettem, mert így egy teljesen befejezett sorozatot tudhatok magam mögött. Persze sajnálom, hogy vége, de szerintem talán jó így, ha tovább húzzák, nem biztos, hogy élvezetes maradt volna – még így is néha túl sok minden történt.
Összességében azt hiszem, eléggé megszerettem a sorozatot annak ellenére is, hogy elég drámai, és hogy az elején azért kissé nehézkesen indult be a számomra. Rengeteget beszélnek a sorozatban, és a sok-sok szereplő miatt az első évadban nagyjából azt sem tudtam, hogy ki kicsoda (másodjára majd egyszer biztos élvezetesebb lesz emiatt), de aztán végül is eléggé beleszoktam a pörgős beszélgetésekbe.
Érdekes volt látni az akkori életet, és persze azt, hogy milyen hatással volt a háború és a technikai fejlődések egy-egy család életére.
Nagyjából mindenféle komoly és elgondolkodtató témát felhoztak előbb-utóbb, amit végül is nem bántam, mert az akkori felfogással izgalmas volt látni, hogyan dolgoznak fel egy mára már semmiségnek tűnő, de akkoriban hatalmas problémát.
A karaktereket tekintve is érdekes a felhozatal, főként a társadalmi réteg széles skálája miatt, ami kifejezetten üdítő, érdekes és sok helyen szórakoztató volt.
Kedvenceim nagyrészt Violet, Carson és Robert voltak, imádom őket, mindegyikük a szívemhez nőtt, Violet beszólásain pedig néha eszméletlenül jól szórakoztam.
Igazából ódákat lehetne zengeni az összetett és rétegelt karakterekről, akik végre nem fekete-fehérek, még annak ellenére is, hogy pl. Maryt határozottan nem kedveltem, muszáj elismernem, milyen fantasztikusan izgalmas jellemet adtak neki, de nem bocsátkozom részletekbe, mert úgy nagyon hosszú véleményezés lenne, a lényeg a lényeg, hogy mindenkit jól megalkottak.
A végén pedig nyilván adott volt valamennyi cukormáz, de mégis azt mondom, hogy a sok-sok megpróbáltatás után, ami mögöttük volt, megérdemelték ezt a méltó befejezést, még akkor is, ha ismerve a történetüket, úgyis tudjuk, hogy ez a vidámság nem tarthat sokáig.
Amin még így sokat agyaltam és gondolkodtam a sorozat közben (hiszen tudtam, mikor lesz vége), az az, hogy akármennyire is lenne azért kicsit furcsa, mégis nagyon szívesen megnéztem volna, hogy hogyan alakul az életük a II. világháború idején, hiszen a fiatalok nagyjából akkor lennének annyi idősek, mint most a szüleik, és szerintem végtelenül izgalmas lenne egy olyan feldolgozás is. Persze-persze, ne legyek telhetetlen. Na, de akkor is! :)

2 hozzászólás
Mazsola_78

Húztam, halasztottam az utolsó évadot, mert nagyon szívemhez nőtt a sorozat, nehéz volt búcsút venni tőle. Persze újra lehet nézni (valószínűleg fogom is, már csak angol gyakorlása végett is, mert nagyon szépen, érthetően beszélnek benne), de újdonságok már nem várnak rám.
Szinte minden szereplőt sikerült (többé-kevésbé :)) megkedvelnem a végére, de Maggie Smith által alakított Lady Grantham viszi a pálmát, őt egyszerűen imádtam.
Tartottam tőle, hogy a sorozat lezárása fog majd némi keserű szájízt hagyni, ahogy a legtöbb sorozatnál szokott, de nekem az is nagyon tetszett.
Kedvenc. :)

Blissenobiarella 

Már az első részek alatt teljesen magával ragadott a sorozat világa, és ez később is így maradt. Sajnos azért az utolsó 1-2 évadban már veszített a fényéből, de mindig volt valami, amiért tovább néztem a sorozatot. A megjelenített látvány végig elsőrangú, gyönyörűek a díszletek és a kosztümök is. A jól sikerült szinkron ellenére ajánlom eredeti nyelven is, mindenki olyan szépen, érthetően beszél benne, hogy így van még egy külön varázsa. Nőknek való, romantikus dráma ez, én állandóan bőgtem rajta, de olyan jól tud ez esni néha…

woolfe

Ennek is vége van, és nagy kár érte. Mennyi, de mennyi szeretetreméltó karakter, mennyi fejlődés, mennyi izgalom, mennyi, de mennyi érzelem!

Gondoltam, felsorolom így a végére a kedvenceimet. Majdnem a teljes karakterállományt kellene lejegyeznem, úgyhogy hagyom is…

1 hozzászólás
Evione

1. évad után:

Nos, nekem úgy tűnik inkább a – bocsánat, de nincs rá jobb szó – sz*rkavaráson van a hangsúly, mint a jól kidolgozott drámán. Tény, hogy annak a bizonyosnak a kavarása, időnként egyáltalán nem kis dolgok körül folyik, de ez szerintem akkor sem dráma. Viszont nagyon sokszor elég piti, ahogy egymásnak próbálnak keresztbe tenni a szereplők. Plusz egy idő után kifejezetten idegesítő, hogy pl. már megint ráakarnak fogni valakire egy lopást. De nem akarok igazságtalan lenni, azért akad néhány igazán jó drámai pillanat is a sorozatban.
A Lordék meg szerintem nem kicsit hiteltelenek. Egy dolog, hogy megbecsülik a személyzetet, de az évad vége felé Lord Grantham egyre inkább olyan, mint Teréz anya. Az elején sokkal hitelesebb volt a személyzethez való hozzáállásuk: nem bántották őket, de ha valamit elszúrtak, azért felelniük kellett. Biztos ezzel akarták szerethetővé tenni a családot, de az ment volna enélkül is. Az özvegy Lady Grantham-et, azaz Violet-et, főleg a csípős megjegyzései miatt egyszerűen imádom. :D

Összességében nem mondanám túl pozitívnak a mérleget, párszor megfordult a fejemben, hogy az 1. évad után kaszálom, de az utolsó rész után úgy döntöttem, hogy mégis maradok, mert kitört az I. világháború és ez tartogat néhány olyan lehetőséget, amit merem remélni, hogy kihasználtak a sorozat készítői.


Népszerű idézetek

Evione

Lady Grantham: First electricity, now telephones. Sometimes I feel as if I were living an H. G. Wells's novel.

(1x07)

Kogoro 

Mrs. Crawley: Hogy szólítsuk egymást?
Violet: Szerintem maradjunk a Mrs. Crawley-nál és a Lady Granthamnél.

csipkecica

Lady Grantham: Egy angol úriembernek eszébe sem jutna más házában meghalni.

lakatosboo

Nő vagyok. Képes vagyok magamnak is ellentmondani.

Panna

Az igazság nem számít, a látszat mindennél fontosabb.

Krenai 

Sir Richard: I’m leaving the morning Lady Grantham, I doubt we’ll meet again.
Violet: Do you promise?

Evione

Mrs Crawley: What should we call each other?
Lady Grantham: Well, we could always start with Mrs Crawley and Lady Grantham.

(1x02)

agivagyok

Tom Branson: I don't believe in types. I believe in people.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján