Downton Abbey (Downton Abbey) (2010–2015) 334

5 díj · 14 jelölés

A sorozat egy kitalált helyszínen, Yorkshire-ben játszódik egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot.

A sztori a 20. század elején… [tovább]

angol

Képek 364

Szereposztás

Hugh BonnevilleRobert Crawley
Elizabeth McGovernCora Crawley
Michelle DockeryLady Mary Crawley
Laura CarmichaelLady Edith Crawley
Jessica Brown FindlayLady Sybil Crawley
Maggie SmithViolet Crawley, Lady Grantham
Joanne FroggattAnna Smith
Dan StevensMatthew Crawley
Brendan CoyleJohn Bates
Penelope WiltonIsobel Crawley

További szereplők

Kedvencelte 265

Várólistára tette 325


Kiemelt értékelések

Sister

Az elmúlt egy hónapot szinte teljes egészében Downtonban töltöttem, és egyértelműen kijelenthetem: ennél jobban nem is dönthettem volna!

Ez a sorozat sokkal több annál, mint intrikák szövevényes hálózata. Itt sorsok és életek fonódnak össze, generációk ívelnek át, míg a végére beköszönt egy új korszak. Remekül egyensúlyoztunk a dráma, a romantika és történelmi események láncolata között, valamint nem elhanyagolható az a tény sem, mennyire izgalmas volt belelátni az akkori szolgáló személyzet életébe. Megismertük, hogy szabad perceikben mivel töltik az időt, hogy éppen mit pletykálnak egymás között, és persze itt is bőven kijutott az örömből és szomorúságból is… Imádtam, ahogy a különféle karakterek egymáshoz szoktak, mint pl. a Mrs. Patmore & Daisy közötti kötelék, ami mindig megmelengette a szívemet, vagy épp Carlson és Mrs. Hughes, Violet és Isobel, Lord és Lady Granthamről nem is beszélve!

A három lánytestvér közül kétség kívül Sybillel töltenék el egy bűbájos teadélutánt, de szorosan ott van mögötte Edith is, akinek számtalan akadályon kellett átverekednie magát, spoiler Sajnos Mary mindvégig bosszantott a fölényességével, az undok megjegyzéseivel, amivel nem átallt odaszúrni az alkalmas pillanatban. Bosszantó egy nőszemély, ugyanakkor a vége felé kiderült, hogy neki is van szíve, még ha nem is mindig mutatja ki. Számomra az egyik meglepetés Thomas volt, aki ugrásszerű fejlődést mutatott, és határozottan az egyik kedvencemmé nőtte ki magát. (Nem csekély érdeme van ebben Széles Tamásnak is, aki kiválóan illett a beképzelt inashoz!)

Voltak mélypontok, rosszabb pillanatok, tragédiák és meghökkentő részek, de összességében csak annyit írhatok: borzasztóan hiányozni fog! A szívemhez nőtt minden egyes karakter, és nem csodálom, hogy ekkora rajongótáborra tett szert az idők során. Maximálisan kiérdemelte. ♡

Zahra 

Votlak hullámvölgyei a sorozatnak, de még ennek ellenére is nagyon megszerettem. A szereplők többsége szerethető, de az abszolút kedvenc az Violet nagyi. Akkora beszólásai vannak, hogy csak na :D Emellett Mr. és Mrs. Crawely is nagy kedvencek lettek, imádtam a kapcsolatukat, a jó és rossz pillanatokat egyaránt.

Röfipingvin

Ez egy jó sorozat. Nincs mit ragozni. Sorsok, karakterek, összefonódások. És egy percre sem unatkozol. Sajnálom, hogy vége.

Bazil

Hát, ennek is vége!
És hiányozni fog!
Bár néha hullámzott a színvonal, és ezt a sorozatot is elérte a sorozatok visszatérő hibája: a valóságban egyszerűen nem történhet annyi szenzációs fejlemény, mint amennyi a kitölteni való játékidő, és így menthetetlenül béna és hiteltelen fordulatokat élünk át a karakterekkel együtt.
A negyedik évad volt a mélypont, legalábbis nekem, mert utána pihentettem, és az ötödiket és hatodikat egymás után néztem végig.
De most mikor vége, tudom, hogy keresgélnem kell valami pótlékot.
Bár ilyen kidolgozottságú és hiteles környezettel és kosztümökkel megjelenő látványvilágot nehéz lesz találni.
Mert a látványtól többször is majd elaléltam (persze nem, de hát hat rám a nemesi, emelkedett beszédstílus), mindenesetre például az utolsó évad elején látható lovas falkavadászat, vagy a későbbi autóversenyes jelenetek közelítenek a tökéleteshez.
Jó volt, szép volt, ennyi volt!
Goodbye Downton Abbey!

Lali 

Kemény, intenzív menet volt, de végignéztük.

Érdekes volt látni ezt a hamisíthatatlan kosztümös angol környezetbe oltott szappanoperát.
Merthogy bármennyire is angol, ez azért az. Ez persze nem feltétlenül pejoratív jelző, de én nem kifejezetten vágyok szappanoperákat nézni.

Miért tartom annak? Mert folyamatosan megy az értelmetlen kavarás, a töltelék események garmada, a logikátlanság, csak azért, hogy teljen az idő. (A logikátlanság ebből különösen fájt, főleg a krimi jellegű részeknél, hiszen az angolok ebben egyébként hagyományosan kitűnőek.)
Simán el lehetett volna felezni, harmadolni az egészet, és valami feszesebb történeti ívre felhúzni. A közepe táján majdnem fel is adtam, annyira sehová se tartó volt a történet (persze ez lényege a szappanoperáknak, tudom).

Ami jó volt, az természetesen a színészek, a miliő, az angol élet akkori átalakulásának a bemutatása. Nagyon sok kellemes, szerethető jelenet volt, ami melegséget sugárzott. Ebben mondjuk jók is az angolok.
Az utolsó évadban pedig – nem hittem volna, hogy ez lesz az egyik fő élményem benne – egészen gyönyörű női ruhákat láttam, s az már önmagában megérte. Túl már a szecesszión, de még azért nem az art decoban, és alapvetően angol stílusban.
Megnéztem, Anna Robbins-t illeti a dicséret ezekért a csodálatos ruhákért.

Így utólag ránézve a sorozatra, feltűnt, hogy alapvetően a nőkről, a női sorsokról szól. A férfikarakterek gyengébbek, mulandóbbak, nem ők viszik a prímet. Talán egy-két erősebb férfi karakter azért elkelt volna benne.

Eddig az egyetlen igazi szappanopera sorozatom, amit megnéztem (hogy legyen fogalmam erről a műfajról), az a Paula és Paulina volt. Most – bár valóban jelentős különbségek vannak – ehhez csatlakozik ez a sorozat. És most egy ideig nem fogok sorozatokat nézni.
Nekem a minisorozatok jönnek be igazán, ahol a rendező pontosan tudja, hogy hol és hogyan lesz vége az egésznek. (Talán még az HBO Rómája kivétel ezalól.)

Mindazonáltal kétségkívül kellemes, szép sorozat, azt hiszem lassabb ütemben kell fogyasztani, mint ahogy mi tettük. :-)

2 hozzászólás
DoreenShitQ

A guilty plesure sorozatomból lett az egyik kedvencem. Nem hittem volna, hogy ennyire megszeretem. De megtörtént. Bár angol úri családokat vártam, akik kisujjukat feltartva teázgatnak,ehelyett kaptam egy korszakváltásról és a kialakuló modern világról szóló történetet. Hiába a sok feszültség a házasodás, szerelem körül, nem ezekről szól ez a sorozat. Emberekről szól, emberi sorsokról, egy új és egy régi világról. A karakterek csodálatosak, a dráma annyi és olyan minőségű, hogy szavakkal nem tudom elmondani. A csavarok úgy ütnek, hogy sokszor reggelizés közben elfelejtettem lenyelni a müzlim, annyira meglepődtem, és észre se vettem, hogy megszottyosodott a számban. Igaz, a sokszor szappanoperárba és melodrámába átmenő sorozat sokaknak too much lehet, de én imádtam benne, hogy néha elszállt magától. Még a sorozat is képes volt nevetni magán emiatt, amit nagyon szerettem benne. Néha túl komolyan vette magát, de hát ha egyszer arisztokrácia… A színészek zseniálisak, főleg Maggie Smith és az idősebbek játéka zseniális, már azért megérte végignézni azt a hat évadot. Ha most nem jönne ki egy film novemberben, nem tudom, mit csinálnék magammal…

KyKy

Régóta szemeztem ezzel a sorozattal, de valahogy csak most jutottam el odáig, hogy meg is nézzem, amit szerintem jól tettem, mert így egy teljesen befejezett sorozatot tudhatok magam mögött. Persze sajnálom, hogy vége, de szerintem talán jó így, ha tovább húzzák, nem biztos, hogy élvezetes maradt volna – még így is néha túl sok minden történt.
Összességében azt hiszem, eléggé megszerettem a sorozatot annak ellenére is, hogy elég drámai, és hogy az elején azért kissé nehézkesen indult be a számomra. Rengeteget beszélnek a sorozatban, és a sok-sok szereplő miatt az első évadban nagyjából azt sem tudtam, hogy ki kicsoda (másodjára majd egyszer biztos élvezetesebb lesz emiatt), de aztán végül is eléggé beleszoktam a pörgős beszélgetésekbe.
Érdekes volt látni az akkori életet, és persze azt, hogy milyen hatással volt a háború és a technikai fejlődések egy-egy család életére.
Nagyjából mindenféle komoly és elgondolkodtató témát felhoztak előbb-utóbb, amit végül is nem bántam, mert az akkori felfogással izgalmas volt látni, hogyan dolgoznak fel egy mára már semmiségnek tűnő, de akkoriban hatalmas problémát.
A karaktereket tekintve is érdekes a felhozatal, főként a társadalmi réteg széles skálája miatt, ami kifejezetten üdítő, érdekes és sok helyen szórakoztató volt.
Kedvenceim nagyrészt Violet, Carson és Robert voltak, imádom őket, mindegyikük a szívemhez nőtt, Violet beszólásain pedig néha eszméletlenül jól szórakoztam.
Igazából ódákat lehetne zengeni az összetett és rétegelt karakterekről, akik végre nem fekete-fehérek, még annak ellenére is, hogy pl. Maryt határozottan nem kedveltem, muszáj elismernem, milyen fantasztikusan izgalmas jellemet adtak neki, de nem bocsátkozom részletekbe, mert úgy nagyon hosszú véleményezés lenne, a lényeg a lényeg, hogy mindenkit jól megalkottak.
A végén pedig nyilván adott volt valamennyi cukormáz, de mégis azt mondom, hogy a sok-sok megpróbáltatás után, ami mögöttük volt, megérdemelték ezt a méltó befejezést, még akkor is, ha ismerve a történetüket, úgyis tudjuk, hogy ez a vidámság nem tarthat sokáig.
Amin még így sokat agyaltam és gondolkodtam a sorozat közben (hiszen tudtam, mikor lesz vége), az az, hogy akármennyire is lenne azért kicsit furcsa, mégis nagyon szívesen megnéztem volna, hogy hogyan alakul az életük a II. világháború idején, hiszen a fiatalok nagyjából akkor lennének annyi idősek, mint most a szüleik, és szerintem végtelenül izgalmas lenne egy olyan feldolgozás is. Persze-persze, ne legyek telhetetlen. Na, de akkor is! :)

4 hozzászólás
Valcsa

Ééés vége. :( Nagyon szomorú voltam, én ezt úúgy néztem volna még tovább.
A végére azért hozzám nőttek a szereplők is (Mary kivételével…), nehéz volt őket elengedni… :) Lehet, hogy kicsit giccses lett így a lezárás, és végső soron happy end lett, így vagy úgy, de minden így volt jó. :) Biztosan sokszor fogom még elővenni ezt a sorozatot, szerettem. :)
Kisasszonyos-kosztümös romantikus sztorik kedvelőinek erősen ajánlott! :)

2 hozzászólás
rhysciar

Nagyon szeretem, még ha el is veszítette egykori fényét. Van valami ebben az egész inaskodásban, szolgálásban, ami miatt tűkön ülve várom az új részeket.
Na meg persze Maggie Smith, ő bizony feledhetetlen.

Mazsola_78

Húztam, halasztottam az utolsó évadot, mert nagyon szívemhez nőtt a sorozat, nehéz volt búcsút venni tőle. Persze újra lehet nézni (valószínűleg fogom is, már csak angol gyakorlása végett is, mert nagyon szépen, érthetően beszélnek benne), de újdonságok már nem várnak rám.
Szinte minden szereplőt sikerült (többé-kevésbé :)) megkedvelnem a végére, de Maggie Smith által alakított Lady Grantham viszi a pálmát, őt egyszerűen imádtam.
Tartottam tőle, hogy a sorozat lezárása fog majd némi keserű szájízt hagyni, ahogy a legtöbb sorozatnál szokott, de nekem az is nagyon tetszett.
Kedvenc. :)


Népszerű idézetek

amanda888

Lady Grantham: Egy angol úriembernek eszébe sem jutna más házában meghalni.

Vágó_Orsi

Violet Crawley: Csak akkor kéne beengedni a vendégeket, ha megmondják mikor mennek el.

3. évad 2. rész – Második rész
Kogoro

Mrs. Crawley: Hogy szólítsuk egymást?
Violet: Szerintem maradjunk a Mrs. Crawley-nál és a Lady Granthamnél.

Krenai

Sir Richard: I’m leaving the morning Lady Grantham, I doubt we’ll meet again.
Violet: Do you promise?

Evione

Lady Grantham: First electricity, now telephones. Sometimes I feel as if I were living an H. G. Wells's novel.

1. évad 7. rész – Hetedik rész
jancsibohi 

Violet: Ó, ez az állandó gondolkodás! Túlértékelt dolog.
Rose: Jajj, úgy szeretlek, Violet néni!
Violet: Szerintem a háború a hibás. Ezerkilencszáztizennégy előtt nem gondolkodott senki semmiről.

5. évad 6. rész – Hatodik rész
jancsibohi 

– Szívesen ülnék férfi nyeregben!
– Mi tartja vissza?
– Az, hogy néz a nagyanyám.

5. évad 6. rész – Hatodik rész
lakatosboo

Nő vagyok. Képes vagyok magamnak is ellentmondani.

Pandalány

Mrs. Patmore: – Kedves fiú. Rosszabb is lehetne.
Daisy: – De sokkal jobb is.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján