Downton Abbey (2010–2015) 159

3 díj · 9 jelölés

A sorozat egy kitalált helyszínen, Yorkshire-ben játszódik egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot.

A sztori a 20. század elején… [tovább]

angol

Képek 364

Szereposztás

Hugh BonnevilleRobert Crawley
Elizabeth McGovernCora Crawley
Michelle DockeryLady Mary Crawley
Laura CarmichaelLady Edith Crawley
Jessica Brown FindlayLady Sybil Crawley
Maggie SmithViolet Crawley, Lady Grantham
Joanne FroggattAnna Smith
Dan StevensMatthew Crawley
Brendan CoyleJohn Bates
Penelope WiltonIsobel Crawley

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 121

Várólistára tette 184


Kiemelt értékelések

BookOwl 

Igazán minőségi sorozat. Kiválóan bemutatja az 1910-es és 20-as éveket, hogy hogyan éltek akkoriban az emberek. Kimondottan jól, apránként mutatja be a sorozat azt is hogy milyen változások kezdődtek meg ebben az időszakban. Érdekes látni, hogy a háború milyen folyamatokat indított el a társadalom átrendeződésében. Mindezt úgy, hogy nem csak 1 adott társadalmi rétegre koncentrál, ahogy azt általában a filmek teszik. Itt aztán tényleg mindenkinek bepillantást nyerhetünk az életébe, rengeteg karakter van. Méghozzá jól kidolgozottak, emberiek, szerethetőek ezek a karakterek. Az interakcióik segítségével változatos nézőpontok kerülnek bemutatásra, láthatjuk ki hogyan viszonyul a változásokhoz stb. stb.
Persze mindig történik valami, kell a dráma, hogy valami történjen is a szereplőkkel, ne csak teázzanak. xD De szerencsére kevernek egy kis humort is az epizódokba, így megvan az egyensúly. Szarkazmussal dögig tele van ez a sorozat. :D (Én pedig ezt imádom.) És a tempója is pont jó, egyenletes, soha nem rohan túlzottan és nem is untat sokáig.
Ráadásnak pedig tele van gyönyörű, korhű ruhákkal. Szóval aki szereti a szemét szép ruhákon legeltetni (mint én :D) , annak ez még egy plusz indok lehet, hogy nézze a Downton Abbey-t.
Oh, és olyan remek befejezést kapott a sorozat. Ritka az ennyire jó finálé.

Charityy 

Votlak hullámvölgyei a sorozatnak, de még ennek ellenére is nagyon megszerettem. A szereplők többsége szerethető, de az abszolút kedvenc az Violet nagyi. Akkora beszólásai vannak, hogy csak na :D Emellett Mr. és Mrs. Crawely is nagy kedvencek lettek, imádtam a kapcsolatukat, a jó és rossz pillanatokat egyaránt.

Röfipingvin

Ez egy jó sorozat. Nincs mit ragozni. Sorsok, karakterek, összefonódások. És egy percre sem unatkozol. Sajnálom, hogy vége.

KyKy

Régóta szemeztem ezzel a sorozattal, de valahogy csak most jutottam el odáig, hogy meg is nézzem, amit szerintem jól tettem, mert így egy teljesen befejezett sorozatot tudhatok magam mögött. Persze sajnálom, hogy vége, de szerintem talán jó így, ha tovább húzzák, nem biztos, hogy élvezetes maradt volna – még így is néha túl sok minden történt.
Összességében azt hiszem, eléggé megszerettem a sorozatot annak ellenére is, hogy elég drámai, és hogy az elején azért kissé nehézkesen indult be a számomra. Rengeteget beszélnek a sorozatban, és a sok-sok szereplő miatt az első évadban nagyjából azt sem tudtam, hogy ki kicsoda (másodjára majd egyszer biztos élvezetesebb lesz emiatt), de aztán végül is eléggé beleszoktam a pörgős beszélgetésekbe.
Érdekes volt látni az akkori életet, és persze azt, hogy milyen hatással volt a háború és a technikai fejlődések egy-egy család életére.
Nagyjából mindenféle komoly és elgondolkodtató témát felhoztak előbb-utóbb, amit végül is nem bántam, mert az akkori felfogással izgalmas volt látni, hogyan dolgoznak fel egy mára már semmiségnek tűnő, de akkoriban hatalmas problémát.
A karaktereket tekintve is érdekes a felhozatal, főként a társadalmi réteg széles skálája miatt, ami kifejezetten üdítő, érdekes és sok helyen szórakoztató volt.
Kedvenceim nagyrészt Violet, Carson és Robert voltak, imádom őket, mindegyikük a szívemhez nőtt, Violet beszólásain pedig néha eszméletlenül jól szórakoztam.
Igazából ódákat lehetne zengeni az összetett és rétegelt karakterekről, akik végre nem fekete-fehérek, még annak ellenére is, hogy pl. Maryt határozottan nem kedveltem, muszáj elismernem, milyen fantasztikusan izgalmas jellemet adtak neki, de nem bocsátkozom részletekbe, mert úgy nagyon hosszú véleményezés lenne, a lényeg a lényeg, hogy mindenkit jól megalkottak.
A végén pedig nyilván adott volt valamennyi cukormáz, de mégis azt mondom, hogy a sok-sok megpróbáltatás után, ami mögöttük volt, megérdemelték ezt a méltó befejezést, még akkor is, ha ismerve a történetüket, úgyis tudjuk, hogy ez a vidámság nem tarthat sokáig.
Amin még így sokat agyaltam és gondolkodtam a sorozat közben (hiszen tudtam, mikor lesz vége), az az, hogy akármennyire is lenne azért kicsit furcsa, mégis nagyon szívesen megnéztem volna, hogy hogyan alakul az életük a II. világháború idején, hiszen a fiatalok nagyjából akkor lennének annyi idősek, mint most a szüleik, és szerintem végtelenül izgalmas lenne egy olyan feldolgozás is. Persze-persze, ne legyek telhetetlen. Na, de akkor is! :)

2 hozzászólás
Valcsa

Ééés vége. :( Nagyon szomorú voltam, én ezt úúgy néztem volna még tovább.
A végére azért hozzám nőttek a szereplők is (Mary kivételével…), nehéz volt őket elengedni… :) Lehet, hogy kicsit giccses lett így a lezárás, és végső soron happy end lett, így vagy úgy, de minden így volt jó. :) Biztosan sokszor fogom még elővenni ezt a sorozatot, szerettem. :)
Kisasszonyos-kosztümös romantikus sztorik kedvelőinek erősen ajánlott! :)

2 hozzászólás
Bazil

Hát, ennek is vége!
És hiányozni fog!
Bár néha hullámzott a színvonal, és ezt a sorozatot is elérte a sorozatok visszatérő hibája: a valóságban egyszerűen nem történhet annyi szenzációs fejlemény, mint amennyi a kitölteni való játékidő, és így menthetetlenül béna és hiteltelen fordulatokat élünk át a karakterekkel együtt.
A negyedik évad volt a mélypont, legalábbis nekem, mert utána pihentettem, és az ötödiket és hatodikat egymás után néztem végig.
De most mikor vége, tudom, hogy keresgélnem kell valami pótlékot.
Bár ilyen kidolgozottságú és hiteles környezettel és kosztümökkel megjelenő látványvilágot nehéz lesz találni.
Mert a látványtól többször is majd elaléltam (persze nem, de hát hat rám a nemesi, emelkedett beszédstílus), mindenesetre például az utolsó évad elején látható lovas falkavadászat, vagy a későbbi autóversenyes jelenetek közelítenek a tökéleteshez.
Jó volt, szép volt, ennyi volt!
Goodbye Downton Abbey!

rhysciar

Nagyon szeretem, még ha el is veszítette egykori fényét. Van valami ebben az egész inaskodásban, szolgálásban, ami miatt tűkön ülve várom az új részeket.
Na meg persze Maggie Smith, ő bizony feledhetetlen.

Mazsola_78

Húztam, halasztottam az utolsó évadot, mert nagyon szívemhez nőtt a sorozat, nehéz volt búcsút venni tőle. Persze újra lehet nézni (valószínűleg fogom is, már csak angol gyakorlása végett is, mert nagyon szépen, érthetően beszélnek benne), de újdonságok már nem várnak rám.
Szinte minden szereplőt sikerült (többé-kevésbé :)) megkedvelnem a végére, de Maggie Smith által alakított Lady Grantham viszi a pálmát, őt egyszerűen imádtam.
Tartottam tőle, hogy a sorozat lezárása fog majd némi keserű szájízt hagyni, ahogy a legtöbb sorozatnál szokott, de nekem az is nagyon tetszett.
Kedvenc. :)

Hesztia

Tegnap megnéztem az utolsó részt is és annyira sajnálom, hogy vége van. Bár, ha jól belegondol az ember, akkor nem lett volna érdemes tovább húzni a történetet. Megkapta a tökéletes befejezést, szépen elvarrtak minden szálat a készítők.
Szerintem a sorozat legnagyobb erősségei a rendkívüli színészgárda, valamint a csodás hangulat. A díszletek és a kosztümök valami zseniálisak. Örvendetes, hogy az urak és a szolgálók szemszögéből is bemutatták az akkori korszakot. Természetesen Violet nagyi volt a legfőbb kedvenc karakterem. Maggie Smith egy ISTENNŐ! Rajta kívül még Sybil, Anna és Bates kerültek közel a szívemhez, velük tudtam a leginkább azonosulni.
Kosztümös alkotások kedvelőinek mindenképpen ajánlott.:)

woolfe

Ennek is vége van, és nagy kár érte. Mennyi, de mennyi szeretetreméltó karakter, mennyi fejlődés, mennyi izgalom, mennyi, de mennyi érzelem!

Gondoltam, felsorolom így a végére a kedvenceimet. Majdnem a teljes karakterállományt kellene lejegyeznem, úgyhogy hagyom is…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

csipkecica

Lady Grantham: Egy angol úriembernek eszébe sem jutna más házában meghalni.

Evione

Lady Grantham: First electricity, now telephones. Sometimes I feel as if I were living an H. G. Wells's novel.

(1x07)

Lili98 

Mrs.Crawley: I prefer Bartók.

( :)))))))) )

Kogoro 

Mrs. Crawley: Hogy szólítsuk egymást?
Violet: Szerintem maradjunk a Mrs. Crawley-nál és a Lady Granthamnél.

Krenai 

Sir Richard: I’m leaving the morning Lady Grantham, I doubt we’ll meet again.
Violet: Do you promise?

Vágó_Orsi

Violet Crawley: Csak akkor kéne beengedni a vendégeket, ha megmondják mikor mennek el.
(3x2)

lakatosboo

Nő vagyok. Képes vagyok magamnak is ellentmondani.

Panna

Az igazság nem számít, a látszat mindennél fontosabb.

jancsibohi 

– Szívesen ülnék férfi nyeregben!
– Mi tartja vissza?
– Az, hogy néz a nagyanyám.

(5. évad, 6. rész)

agivagyok

Tom Branson: I don't believe in types. I believe in people.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján