Csillagkapu (Csillagkapu 2.) (1997–2007) 156

5 díj · 23 jelölés

A sorozat alapjául a nagy sikerrel játszott, azonos című mozifilm szolgált. A benne szereplő Csillagkapu egy ősidők óta létező titokzatos átjáró, melyen keresztül azok, akik megfejtik titkát, eljuthatnak különböző galaxisokba, expedícióra indulhatnak térben és időben egy látszólag határtalan… [tovább]

angol

Képek 218

Szereposztás

Richard Dean AndersonColonel Jack O'Neill
Michael ShanksDr. Daniel Jackson
Amanda TappingMajor Samantha Carter
Christopher JudgeTeal'c
Don S. DavisMajor General George Hammond
Ben BrowderLt. Colonel Cameron Mitchell
Claudia BlackVala Mal Doran
Teryl RotheryDr. Janet Fraiser
Gary JonesSgt. Walter Harriman
Beau BridgesMajor General Hank Landry

További szereplők

Kedvencelte 122

Várólistára tette 52


Kiemelt értékelések

Izolda 

Én ezt végignéztem. Egy karácsonyi szünet alatt. Jó volt. Persze, vannak benne hibák, pl. spoiler, de van pár zseniális rész is, pl. amikor spoiler

Valentine_Wiggin

Kedvenc. Hosszú évek óta, és ezután is az lesz. Lehetnek benne hibák, lehetnek benne kihagyott ziccerek, de fantasztikus a szereplőgárda, szórakoztató a történet, remek a humor, elgondolkodtatóak a kérdések, nekem pedig ennyi kell, hogy imádjak egy történetet.

2 hozzászólás
Zenmagam

Mit is írhatnék?
Minden következetlensége, bugyutasága ellenére az egyik kedvencem, szinte ezen nőttem fel.
Továbbá Teal'c hatására ismertem meg és kezdtem el használni a „valóban”, még O'neill által az „Üdv” szavunkat.
Olyasmikről nem is beszélve, mint az univerzális jelentésű Jaffa Kree. :D
Örökös kedvenc.

Sznida_Nóri 

Az Atlantisznál hagytam értékelést, szóval csak úgy bedobom ide, némi kiegészítéssel és átírással.

Vannak hibái a sorozatnak. Vegyük például az angolul tudást. A goa'uldnak legalább volt saját nyelve, és sokan az idegen bolygók közül használták az Egyiptomból származó dialektust, az arabot vagy más nyelveket, de egyébként mindenki tudott angolul, ami elég zavaró. És nem magyarázták semmivel. Oké egy fordító Bábel-hal elég komolytalan lenne, vagy nehéz lenne segítségül hívni a TARDIS-t, mint fordító eszközt. Lehet, hogy a Doktor végig velük volt!? No comment! De jó kis crossover származna belőle :D

Viszont az egyik legjobb momentuma a sorozatoknak, hogy mindez igaz is lehetne! Annyira bele vannak szőve a valós dolgok, hogy egy pillanat alatt eladta magát a számomra. Volt tudományos háttér, ami nem volt mindig helyes, de a laikusok, mint én, úgy se értik, de ettől függetlenül wow! Bevonták a katonaságot, bevontak olyan létesítményeket, amik valóban léteznek (az igazi Cheyenne-hegy alatti bázison is forgattak), és megdobták a föld civiljei számára egy nagy adag 'rohadtul titkos' mázzal. Mi lenne ha valóban létezne? Nyilván az űrcsatákat már észrevettük volna, de azért érdekes lenne! Imádtam az eredetit, és piszkosul sajnáltam, hogy vége lett és még a könyvekből se kaptunk eleget, de jött az Atlantisz, és ugyan a CSK1-et, amin gyakorlatilag felnőttem nem überelheti semmi, azért az Atlantisz sorozat mondjuk, hogy mellette áll szintben. A kapujuk is sokkal menőbb :D És milyen király dolog már, hogy Atlantisz mitológiáját összefésülik egy idegen fajjal. Lesüllyedt az óceán mélyére, csak épp egy másik galaxisban! Ennyit erről! Imádom, hogy az isteneket és a földi mitológiát összefüggésbe hozták az idegen fajokkal. Tényleg megtörtént, létezett Ra, létezett Thor létezett Atlantisz is, és léteztek földönkívüli idegenek, akik kapcsolatba léptek a Földdel, már nagyon-nagyon rég.
Erről a sorozatról csak annyit, hogy nem tudom hányszor láttam már (egyszer volt egy vevőnk, ami fogott egy olasz csatornát is), szóval láttam már angolul olasz felirattal, láttam már németül, láttam már persze magyarul, de mivel a sorozaton belül egy karakternek háromszor is változatták a szinkronját, az a verzió nem annyira jött be (bár meg kell hagyni, mindegyik szinkronszínész odatette magát). Természetesen Jack a kedvenc, és Sam, és Daniel és Teal'c, ők az SG1, nem űberelheti egyiküket sem, sem Cameron Mitchell, sem Vala, sem akárki, bár azoknak az évadoknak is megvolt a maga hangulata.
Az Asgardok a kedvenc fajom, na meg a Teletubbie-k spoiler. De Thor, hát az eszméletlen egy figura, és mióta a szőke Thor felbukkant a Marvel univerzumában, szürke Thort mindig elképzelem Mjölnirrel kis piros köpenyben, annyira vicces :D Viccet félre téve az Ötödik faj című epizód az egyik kedvenc epizódom, vagy amikor Jack beleragad az időhurokba, vagy az Emancipáció a mongolokkal, vagy az első évad összes epizódja, vagy amikor Vala felbukkan abban a robotruhában, az nagyon poén volt. És végig arra vártam, hogy Jack meg Sam között végre legyen valami, de a hülye szabályok…, amik nem véletlenül vannak, de akkor is. Jaj és amikor Selmak bekerült Carter papába, vagy a Bádogemberek című rész, fúú, meg amikor Daniel a szarkofág miatt hülye lett (na jó, az nem a kedvencem, de epikus rész számomra), vagy Joe polgártárs, azt a részt kívülről fújom, vagy a századik epizód, amikor Vala mindenféle sztorit talál ki :D Imádom!
Az egyik legjobb sorozat a világon, és fáj, hogy itthon nem jött ki dv-d, vagy hogy nem jelent meg magyarul a többi könyv, se ebből, sem az SGA-ból. Fáj, hogy vége, de a szívemben örökké él, és tuti, hogy még vagy százszor újra fogom nézni ugyanazzal a lelkesedéssel, mint amikor először láttam a tv-ben.

4 hozzászólás
Kemiviki 

– 1 évad: Mit is mondhatnék azon kívül, hogy tökéletes? És imádom?
Kedvenc részek: 4, 6, 19.
– 2 évad: Legkedvesebb évadom, mert itt tényleg találkozunk mindenkivel aki a későbbiekben fontos szerepet játszik a történetben. Gondolok itt a Tok'ra-ra és az Asgardokra is. Na nem mint ha a többi nem tetszene, csak ez nagyon a szívemhez nőtt.
És hát nem mellékesen Martouf is felbukkan, aki nekem az örök szerelmem <3 Sajnálom O'Neill nem tudod legyőzni soha:D
– 3. évad: Mit is mondhatnék, ezt az évadot is szeretem :)
– 4. évad: Eléggé hadilábon állok ezzel az évaddal. Egyfelől nagyon szeretem, mert sok Jack x Sam jelenet van benne, meg Unas, meg asgardok. De drága spoiler. :'( Fene egye meg, hogy pont neki kellett..
Kedvenc részek: 8, 10, 12
– 5 évad: Nem igazán a szívem csücske az az évad. Jack olyan „bunkó” lesz Sammel kapcsolatban, az előző évadok után nem ezt várná az ember.
Plusz szomorú még spoiler.
Kedvenc részek: 5, 13, 15, 16, 17, 22
– 6. évad: Annyira nem szeretem ezt az évadot. Túl sokat ücsörgünk és túl sok a hazai politika…
Kedvenc részek: 1, 9, 12, 18, 22.
– 7. évad: Megint egy eléggé vegyes évad, főleg a második fele.
viszont az évadzáróval megmentették az évadot, sőt még a shipperek is kaptak egy kis örömködni valót. Mondjuk a 15. részt ennyivel nem tették jóvá.
Kedvenc részek: 2, 3, 7, 8, 12, 13, 20, 21.
– 8. évad: Igazán szép zárása lett az évadnak, sőt akár a sorozatnak is. Mondom ezt úgy, hogy én az utolsó 2 évadot is szeretem.
Kedvenc részek: 4, 17, 18, 19, 20
– 9. évad: Azért látszik már a hanyatlás az előző évadokhoz képest. Szeretem Cam karakterét, de Jacket nem tudja pótolni. Plusz nekem az Ori is bejön mint ellenség. Sokkal inkább ők mint a replikátorok. Bár azt egyszerűen nem bírom megérteni, hogy miért pont Vala spoiler.
-10. évad: Hát ez az évad számomra a leggyengébb mind közül. Nagyon összecsapott és rengeteg unalmas résszel teli. És az évadzáró… Ááá inkább hagyjuk.
Kedvenc részek:10, 11, 14

FélszipókásŐsmoly 

Érdekes újranézni ennyi év távlatából. Sok rész és részlet újdonságként hatott, sok jelenet és megvalósítás nem mutat olyan jól – de a varázs még mindig megvan. A történetek naiv bája nagyon érződik, egyes fordulatok indokolatlannak, erőltetettnek tűnnek, sokszor maradtak részletek magyarázat nélkül (pl. miért beszél minden bolygó lakossága angolul) – de a szereplőgárda és a díszletek terén nagyon odatették magukat a készítők. Az első pár rész témaválasztása és a forgatókönyvírás gyengécske minősége alapján kicsit olyan érzésem is volt, mintha nem nagyon akarták volna, hogy sikeres legyen a sorozat – de aztán a rajongók hatására összekapták magukat, és folytatták és folytatták több, mint 10 éven át. Izgalmas, ahogy részről részre mutat valami újat, vagy épp nosztalgikus élményt nyújtva visszarepít 27 évvel ezelőttre!

A magyar változathoz néhány megjegyzés:
Kecskés Karina mint Carter szinkronhangja az első évadban rémesen erőtlennek hat, mintha pár méterről, halkan beszélne a mikrofonba a többiekhez képest (és néhol túl sok volt a felolvasandó szöveg, és életszerűtlen lett a hangsúlyozás is) – bár ez lehet, hogy valami hangmérnöki hiányosság volt. A többiek szinkronhangja viszont telitalálat, főleg O'Neillé.

2 hozzászólás
nikici

Mái napig a legkedvencebb sorozatom. :) Imádom! Nem tudok rosszat mondani róla. Jelenleg épp újranézem, és változatlan a véleményem. A színészek és karaktereik zseniálisak.
Jobban tetszik, mint az alapjául szolgáló film.

Hippoforaccus 

Minden apró hibája ellenére, amiből van egy jócskán, imádom ezt a sorozatot, főként azért mert vicces. A főszereplők és a mellékszereplők egyaránt zseniálisak egytől-egyig. Tetszik, hogy mindig tudtak újítani valami főellenséget és nem végig ugyanazt a rosszfiút hajkurásszák, így végig izgalmas maradt a fő történetszál és a töltelékrészek is nagyon jól helytállnak, egy-két kivétellel.
Persze leginkább R.D.A. viszi a hátán a sorozatot, ami miatt van is egy kis visszaesés a 8. évadtól a minőségben, de a Farscape fél főszereplőgárdája is igen jól teljesít a helyén.
Igaz, hogy lement 10 évad, de azért én sajnálom, hogy vége lett, bár innen már nem igazán volt hová feljebb tornázni az ellenségek szintjét.

Lulu23

Hát a sorozat nálam kenterbe veri a filmet. Amit kifogásoltam ott – nevezetesen O'Neil karakterét – azt Anderson hatványozottan kompenzálja emitt. Érdekes kalandok, kellemes humor, Sam okoskodását kicsit nehéz elviselni az elején, de meg lehet szokni, a fő(bb)szereplő karakterek alapvetően értelmes fejlődésen mennek keresztül.
(Szomorú, hogy O'Neil és Hammond tábornok nem viszi végig a teljes sorozatot. Rengeteget veszít a lendületéből.)
A Csillagkapu valami olyasmi az SF műfajának, mint az urban fantasy a nagybetűs Fantasynek. Hiszen lényegében egy komoly SF gondolat köré épül ki 10 évad úgy, hogy az esetek többségében a katonai akciók és a politikai játszmáké a főszerep. A sorozat nagy pozitívuma a gúnyos irónia. Jack kifigurázza a katonaságot, Sam a beképzelt tudományt, Daniel az idealista pacifistákat és Teal'c mindent, ami idegen (nem csak úgy mint ufó, hanem úgy, mint ami nem a kanonizált nagy amerikai értékrend). Ami aztán igazán vicces, hogy a WormholeX epizódban (5/12) görbe tükröt mutat magának egy görbe tükör alapelvű sorozat.
A sorozat negatívuma a túl gyors fejlődés. Túl hamar szereznek túl hatékony technikákat és technológiát. Ez a sztori rovására is megy, mert egyre nagyobb ellenségek kellenek, és így kénytelen szuperhatalommá válni a Föld, ami így titokban azért vicces.
Számomra ezt az univerzumot egyértelműen az SG-1 kezdőcsapata teszi élvezhetővé és érdekessé, így sem az utolsó évadok, sem a spinoffok nem hozzák azt a folytonosságot, ami például Rodenberrynél a TNG a DS9 és a Voyager esetében megvolt.

LoneWolf 

Közvetlen a mozifilm folytatásaként, ugyanakkor új szereplőkkel kellemes meglepetés volt anno nekem az SG-1, amit két szintén egész jó spin-off széria is követett a sorban. Mivel egy 10 évadot és két TV filmet megért sorozatról beszélünk, joggal azonosítjuk már Jack O'Neill-t, Richard Dean Anderson-nal, illetve Daniel-t, Michael Shanks-szel, mint elődeikkel, ugyanakkor az előbbi távozásával az utolsó évadok már kevésbé voltak értékelhetők a „Farscape”-ből áttuszkolt új színészekkel / karakterekkel.


Népszerű idézetek

Kemiviki 

Jack O'Neill: Jól van! Írja le nekem, hogy mit viselt a nővére, mikor velem jött randira.
Daniel Jackson: Nekem nincsen nővérem, Jack, és ha lenne se engedném magát a közelébe.

2. évad 17. rész – Szabadnap
Valentine_Wiggin

– Á, még egy tudós… maga pedig?
– Elméleti asztrofizikus.
– Ami azt jelenti, hogy…
– Ami azt jelenti, hogy okosabb magánál.

1. évad 1. rész – Az Istenek gyermekei
Marcsi 

Egy csapat tagjának nem azért nehéz lenni, mert fel kell áldoznunk az életünket. Hanem azért, mert végig kell néznünk, amint ezt más teszi meg.

Valentine_Wiggin

Daniel: A tudás hatalom. És az, hogy hogyan használjuk ezt a hatalmat, határozza meg, jók vagy gonoszak vagyunk.

Kemiviki 

O'Neill: Tudom, már meg kellett volna tanulnom, esküszöm többször nem kérdezem meg. Ezek az úgynevezett féregjáratok nincsenek mindig ott, ugye?
Sam: Nincsenek. Csak nyitott kapuk között jönnek létre.
O'Neill: Hogy jön ide a féreg? Ezt valahogy nem értem, hogy jön a képbe?
Sam: Ööö. Ez csak amolyan metafora.
O'Neill: Persze, tudtam.
Sam: Képzelje el, hogy a galaxis egy alma, mi úgy furkálunk benne mint egy féreg, keresztbe rágva magunkat, ahelyett hogy körbe másznánk a felszínén.
O'Neill: Ööö. Értem.
Sam: Természetesen az alma példa rendkívül leegyszerűsített szemléltetése a tér-időnek, és maga a járat se járat, hanem egy interdimenzionális csatorna. Ezredes?
O'Neill: Várjon. Még emésztem.

2. évad 16. rész – A végtelennek tűnő pillanat
bonnie9 

[O'Neill az újságírónak]]
O'Neill: Hát jó. Ha ennyire meg akarja írni, legalább egy dolog legyen a cikkben igaz. A nevem O'Neill. Két l-lel. Van egy másik O'Neil ezredes is egy l-lel, de neki nincs semmi humorérzéke.

2. évad 9. rész – Szigorúan titkos
2 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Daniel: Teal'c a barátunk! Barát! Mosolyogj már barátságosan!
*Teal'c vicsorog*
O'Neill: Hát, ezen még dolgoznunk kell.

2 hozzászólás
Emerson 

Carter: So, any big plans for the weekend?
O'Neill: Oh, yeah. Big. Huge!
Carter: Me neither.
O'Neill: What are you talking about? I just walked in with a whole handful of ingredients for my famous omelette.
Carter: Famous, huh? What's in it?
O'Neill: Eggs.
Carter: I don't think that qualifies as a recipe.
O'Neill: Don't kid yourself. There's a secret ingredient. I can't tell you what it is or I'd have to shoot you.
Carter: It's beer, isn't it?

8. évad 15. rész – Joe polgártárs
Masni 

Jarrod Kane: Do you ever give up?
Dr. Daniel Jackson: Not until I'm dead. And sometimes not even then.

9. évad 15. rész – Ethon
1 hozzászólás
Masni 

Damaris: It makes no difference what you do to me. But know this, the Ori are all-seeing. They are already aware of this affront to their eminence, and shall strike down those who dare to defy them.
Cameron Mitchell: Nothing yet. You?
Dr. Daniel Jackson: Drawing a blank. A little thirsty.
Cameron Mitchell: That doesn't count.
Dr. Daniel Jackson: No, it doesn't.

9. évad 11. rész – A negyedik lovas II.

Folytatása

Összehasonlítás

Csillagkapu


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján