Enterprise (Star Trek) (2001–2005) 39

2 díj · 13 jelölés

A történet a XXII. században játszódik, száz évvel a legendás Kirk kapitány és csapata színre lépése előtt. Ekkor indul a csillagközi felfedező útra, az Enterprise NX-01 űrhajó Jonathan Archer kapitány vezetésével. Archer a csillagflotta kapitányának őstípusa, vállalkozó szellemű, határozott… [tovább]

Képek 119

Szereposztás

Scott BakulaJonathan Archer kapitány
John BillingsleyDr. Phlox
Jolene BlalockT'Pol
Dominic KeatingMalcolm Reed hadnagy
Anthony MontgomeryTravis Mayweather zászlós
Linda ParkHoshi Sato zászlós
Connor TrinneerCharles 'Trip' Tucker parancsnok
Vaughn ArmstrongMaxwell Forrest admirális
Peter MensahDaniel Greaves
Brent SpinerDr. Arik Soong

További szereplők

Kedvencelte 13

Várólistára tette 26


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 

El sem hiszem, hogy a végére értem.

Fiatalabb koromban nem igazán kedveltem a sorozatot, így idősebben viszont látom az erényeit. Kezdjük talán ezekkel.
A legénység „gyermekien” lelkes. A Csillagflotta első 5-ös sebességű hajója több évnyi huzavona után a vulkániak áldását is megkapja, így az emberiség elkezdheti csillagközi felfedezéseit.
Ami elsőre fura volt, az Dr. Phlox karaktere. Nem emlékszem, hogy a TOS-ban tettek-e utalást a denobulánokra, de nagyon jó karakter, bár kicsit különcnek tűnhet.
T'Pol fejlődése jól sikerült, ahogy eleinte az örökös visszafogó erőt képviselte, majd szépen lassan beilleszkedik a legénységbe.
A sorozat nagyon „retrós”. Bár már létezik a transzporter, nem nagyon használják, tartanak tőle. Ezért mindenhova űrkompokkal közlekednek.
A hajónak külön szakácsa van (bár őt soha nem láthatjuk), még nincsenek előtérben a replikátorok.
Az első két évad inkább a felfedezésről, az új fajokról szól, ezek többé-kevésbé jobban sikerült részek.
Az andoriaiak, főleg Shran parancsnok nagyon jól sikerültek, ahogy a két antennájuk mozgott. :)
De a jellemüket is nagyon eltalálták, igazán éles a kontraszt a vulkáni logika és az andoriai harcias mentalitás között.
A harmadik évadtól kezdenek igazán beindulni az események, először a xindik, majd azok az események, melyekre utalnak a TOS-ban is, illetve az ottani dolgokat magyarázzák meg. Ha megélte volna a „szokásos” 7 évadot, talán nem tűnne fel ennyire, mennyire össze lettek csapva.

Jöhetnek a negatívumok.
A CGI vérgagyi. Ez főleg a sulibanoknák érhető tetten, amikor a különleges képességeiket használják, de később mindenhol máshol is szemet szúr.
A legénységből főleg Archer kapitányt és Reed hadnagyot ütlegelném kicsit.
Archer alapból nem lelkesedik a vulkániakért, mivel őket teszi felelőssé a földi űrprogram csúsztatása miatt. Később enyhül a viszonyuk.
Viszont volt két rész, ahol konkrétan az idegen faj helyében már készítettem volna az Enterprise ellen a railgunt. Még a kapitány van felháborodva, hogy az idegeneket megsértették. Alapjáraton van egy ilyen „addig vagyok boldog, amig minden úgy megy, ahogy én elképzelem, ha már nem akkor hisztizek” mentalitása a kapitánynak, ami kicsit ciki. Jó, nem kapott profi diplomáciai oktatást, de…
A kutyát a mai napig nem értem, főleg, amikor magával viszi a Kiterjedésbe, ahol minden anyag módosulhat.
Reed-del csak az a bajom, hogy a szinkronja nem volt túl jó, ezért néha olyan mint egy óvodás.
Az epizódok az első két évadban a jobb/gyengébbek között lavíroznak. Az a baj, hogy a jobbak többsége újra lett hasznosítva korábbi Trek, vagy más sci-fi sorozatokból.
A kanonizált karaktereket, illetve a direktívákat kicsit izzadtságszagúan próbálják beleszuszakolni.
Az Enterprise nagyon akciódús sorozat, ezzel csak az a baj, hogy a Star Treknek nem erről kéne szólnia. Minden második részben valakire lőnek, ez egy idő után eléggé fárasztó.
A sorozat az elején megpendít egy időháborút, sajnos eléggé keveset kapunk belőle.

Külön ki kell térnem Rod Stewart dalára, amit Russell Watson dolgozott fel a sorozat főcíméhez. Szerintem mind az összevágott jelenetek, mind a dal jól sikerült, az emberiség útját mutatja a csillagokig.

A szinkronra egy pillanatra már kitértem. A legnagyobb baj, hogy a kedves fordítók nem néztek meg egy korábbi sorozatot sem. Így fordítás során a következő anomáliákra lettem figyelmes:
Elmeölelés (mind meld)
Időalagút (warp)
Partikula(fegyver)
Görbület(warp)
Mentőkabin (shuttlepod hatch)
Sulivan (így ejtve)
Crewmember, mint matróz…és még sorolhatnám.
Az sem segít, hogy a szinkron sok helyen hiányzik egy-egy mondatnál. A szereplő tátog mint a hal, de hangja nincs. Így a sorozat vége felé áttértem inkább az angolra.

Nem volt rossz ötlet ez a Star Trek reboot (Regeneration részből kiindulva), de sajnos sok rossz döntés miatt végül kaszát kapott.
Ha megkapta volna a maradék három évadnyi részét, talán igazán ki tudott volna forrni.

14 hozzászólás
Nyctea

Tartottam ettől a sorozattól, mert sok rosszat hallottam róla. De már az első néhány epizód bebizonyította, hogy a félelmem alaptalan volt. Nagyon tetszettek az Enterprise kalandjai, érdekes volt, hogyan ismerkedik a legénység a mélyűrrel, az új fajokkal, hogyan próbálgatnak ki olyan új technikákat, amik a többi sorozatban már a mindennapok részét képezik.
Archer az egyik legtökösebb kapitány a Star Trek univerzumban. Izgalmas volt látni, hogyan válik lelkes, csillogó szemű felfedezőből harcedzett, szigorú, zord kapitánnyá a sok megpróbáltatás után. T'Pol jellemfejlődése is nagyon tetszett, és persze imádtam a párosukat Trippel.
Ebben a sorozatban a vulkániak kissé más színben tűnnek fel, megismerjük a sötétebb oldalukat is. De nekem ezzel együtt is nagyon tetszenek és még mindig ők a kedvenceim. :)

Ami mellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni: a szinkron. (Tudom, tudom, miért nem eredeti nyelven nézem…) Szerintem alap lenne, hogy egy sorozatban következetesen használják a terminológiát, és nem fordítanak újra olyan kifejezéseket, amiket a régebbi szériákban már megszoktunk. Mint ahogy az is, hogy a szereplők neveit helyesen ejtik ki.

A másik dolog: spoiler

Ami még nem tetszett: a főcímdal. Az ilyen zenékkel ki lehet kergetni a világból. :D
De mindezen hibák ellenére ez egy nagyon jól sikerült sorozat izgalmas epizódokkal, szerethető legénységgel, élvezetes interakciókkal. Kár, hogy csak 4 évadot készítettek el.

9 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Sokak szerint gyengébb a sorozatok között, de én imádtam. Átmenet a jelenkorunk, és annak problémái, és a későbbi Star Trekek utópiája között, szerethető, megérthető csapattal, humorral, és magasan a legjobb intro-val (a Faith of the Heart-ot bármikor képes vagyok meghallgatni, fantasztikus szám). Archer, T'Pol és Trip voltak a kedvencek, közülük nehéz dönteni, mind másért kedvelhetőek. Érik már az újranézés, túl régen láttam :) (És nagyon tetszett, hogy a 2009-es filmbe sikerült belerejteni egy referenciát erre a sorozatra is)

Marcsi 

Az egyik kedvenc Star Trek sorozat.
Biztos, hogy nagy részt az is benne van, hogy ez a legújabb de elkellene már egy új, és már nem néznek ki annyira gagyin a harc jelenetek. Mindenki nagyon közel került hozzám, fájt a szívem az utolsó rész után.
Archer kapitány megtestesíti az Ember mintapéldányát. Jó, okos, igazságos, így Ő a tökéletes, hogy elinduljon csapatával és az Enterprise csillaghajóval, hogy megismerkedjen a körülöttünk és még messzebb élő fajokkal.

Rytalias

A legelején még úgy voltam, hogy jó hát a főcímdal meg a CGI színvonala vérciki, de nem is olyan rossz ez a sorozat – aztán jöttek a gondok. A sztorik nagy része vagy rosszul van megírva vagy egy korábbi ST-szériából lett újrahasznosítva; a szereplők beleerőltetése a kánonba izzadtságszagú, helyenként szembe is megy az eredeti sorozatban lefektetett dolgokkal, és még az ikonikus elemekkel sem tudtak mit kezdeni (nem hittem volna, hogy el lehet rontani a borgot meg a tükör univerzumot, de nekik ez is sikerült).

De ami a legzavaróbb, hogy Archer egy borzalmas ember. Addig mosolygós meg diplomatikus, amíg a kedve szerint mennek a dolgok, aztán a legminimálisabb nézetkülönbségre üvöltözni meg fenyegetőzni kezd, vagy csak simán bevágja a hisztit. Nem képes kezelni az övétől eltérő véleményeket, sok döntése önkényes és morálisan teljesen vállalhatatlan.

Persze nem lehet mindenki Picard, de hogy egy emberileg ekkora nulla legyen a főszereplő, az teljesen tönkrevágta nálam a sorozatot. Mindegy, ez is megvolt, kipipálhatom a listán, de az hétszentség, hogy nem fogom újranézni.


Népszerű idézetek

Dr. Phlox: I'm a physician, not an engineer!

(3x16 Doctor's Orders)

Dr. Zefram Cochrane: On this site, a powerful engine will be built – an engine that will someday help us to travel a hundred times faster than we can today. Imagine it: thousands of inhabited planets at our fingertips. And we'll be able to explore those strange new worlds, and seek out new life, and new civilizations. This engine will let us go boldly, where no man has gone before.

(1x1 Broken Bow: Part 1)

[Porthos is enjoying the nature on the planet]
Charles 'Trip' Tucker: Where no dog has gone before.

(1x4 Strange New World)

Charles 'Trip' Tucker: I'm the Chief Engineer. I spent years earning that position. I never had any intention of becoming a working mother.

(1x5 Unexpected)

[last lines]
T'Pol: I've run a check through the Starfleet database. You might be pleased to know that this is the first recorded incident of a Human male becoming pregnant.
Charles 'Trip' Tucker: Just how I always wanted to get into the history books.

(1x5 Unexpected)

[Archer and T'Pol are overlooking the desert]
T'Pol: This site is called Gateway, where Surak supposedly began his journey into the Forge.
Jonathan Archer: You keep saying 'supposedly'. You don't believe Surak did the things they said he did?
T'Pol: He brought logic to Vulcan, in an age we call the Time of Awakening. But his writings from that period no longer exist.
Jonathan Archer: There must be some record of it.
T'Pol: Over the centuries, his followers made copies of his teachings.
Jonathan Archer: Let me guess: with the originals lost, whatever's left is open to interpretation.
T'Pol: You find this amusing?
Jonathan Archer: I find it familiar.

(4x7 The Forge)

Grish: [talking to someone off camera] Where is the vault? Do you understand me?
[next shot shows that he's talking to Porthos the dog, who barks back at him]
Grish: I can't lock onto its language.
Muk: It's a lower life form, you fool. Probably the captain's next meal.
Grish: Don't be so sure. Look at the size of its ears.

(1x19 Acquisition)

Dr. Phlox: [about the heart] Physiologically, it is nothing more than a very efficient pump. What could possibly make you people think it is the source of all emotion?

(1x13 Dear Doctor)

[last lines of the series]
Jean-Luc Picard: [voice-over] Space – the final frontier. These are the voyages of the Starship Enterprise. Its continuing mission…
James T. Kirk: [voice-over] … to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations…
Jonathan Archer: [voice-over] … to boldly go where no man has gone before.

(4x22 These Are the Voyages… )

1 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Star Trek


Hasonló filmek címkék alapján