Kedvencelte 44

Várólistára tette 53


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin

Elképesztően örülök, hogy belekezdtem ebbe a sorozatba. Én már annak a generációnak tagja vagyok, aki sci-fi rajongónak vallotta magát, de valamiért mindig viszolygott a Star Trektől… mindig akadt kifogásom, mert régi, mert nem lehet olyan izgalmas, és egyéb mondvacsinált indokok miatt kerülgettem a sorozatot. Aztán, sokak számára talán meglepő módon láttam J. J. Abrams filmjeit, és nekiálltam megnézni előbb a különálló filmeket, majd a sorozatokat, azóta pedig rajongó vagyok. Fantasztikus történet, lenyűgöző karakterek, humor, és érdekes kérdések, amik miatt mindenképp megéri megnézni… ezerszer is megbántam, hogy halogattam. Már többször végignéztem mindhárom évadot, és azt hiszem, örök kedvenc lett.

Popovicsp87 

A Babylon 5 mellett a Star Trek volt a legmeghatározóbb sorozat gyerekkoromban.
Akkor nagyon tetszett, így nem bántam meg, hogy újranéztem.
Kezdeném a karakterekkel.
Kirk a tökös kapitány, aki az a férfi a sorozatban, aki minden nőt megkap.
Spock elsőtiszt félig vulkáni, ő a logikus gondolkodást képviseli, és gyakran értetlenül áll az emberi viselkedés előtt.
Dr. McCoy az orvos, aki kicsit temperamentumos, de helyén van a szíve. Emiatt gyakran képviseli Az ellentétes oldalt Spockkal szemben.
Végül itt van Scotty főgépész, aki „szerelmes” a hajóba, nagyon lelkes, és szívén viseli gépei sorsát.
Ezen karakterek között rendszeresen elhangzanak piszkálódások, Spock hűvös, érzelemmentes viselkedése gyakran lesz céltábla, de szerencsére ő sem marad adós egy-egy beszólással. Ezek a jelenetek nagyon viccesek.
A készítők láthatóan mindent megpróbáltak, hogy érdekessé és változatossá tegyék a sorozatot. A hatvanas évekhez képest eléggé szabadon gondolkodtak.
Itt van például Uhura, a kommunikációs tiszt, aki afroamerikai nő létére a hídon szolgál, viszonylag fontos szerepben. Valamint itt van Sulu, mint ázsiai karakter.
A második évadtól feltűnik Chekov, aki eleinte orosz vicceket puffogtat, de már itt látszik, hogy valóban nagy, közös Földet képzeltek el.
Idegen fajok is vannak, itt tűnnek fel először az andoriaiak, orioniak, tellariták, klingonok és még sorolhatnám. Igyekeztek változatosra csinálni őket, nem csak színükkel, de viselkedésükkel, kultúrájukkal is.
Az epizódok is változatosak, vannak itt felfedezés, kaland, családi, vagy személyesebb epizódok. Új világokat fedezünk fel, időutazás is helyet kap, úgyhogy nem lehet rá panasz.
Viszont a sorozat végére érve azt vettem észre, hogy Kirk kapitány rendelkezik a legmagasabb legénységi elhalálozással a Csillagflotta kapitányai közül. Szinte minden részben meghal egy-két legénységi tag. Wikipedia alapján 40 embert számoltam össze a három évad alatt, kivéve azokat, akik feltámadnak.
Mint említettem a hatvanas években készült a sorozat. Nem ismerem pontosan az akkori felfogást, de mai szemmel nézve kicsit szexistának tűnhet a sorozat. A legtöbb nő nagyon csinos, az Enterprise legénysége pedig igazán rövid ruhában mutatkozik. Érdekes amúgy, hogy ez sokáig nem volt konkrét elképzelés, az első pár részben nem volt mindig egységes az uniformis. Ráadásul, ahogy fentebb említettem, Kirk sokszor veti be vonzerejét.
Ahogy minden sorozatnál, itt is vannak gyengébb, vagy ismétlődő részek. Ha őszinte akarok lenni a sorozat 7,5 pontot kapna a tízből.
De, ha végignézzük a sorozatot, rájöhetünk mennyire iránymutató volt. Az emberek vezeték nélküli eszközökkel kommunikálnak, az adatokat kártyákra mentik, de említhetném a későbbi egészségügyi szkennereket is. Sajnos, mint minden újító dolgot, három évad után a Star Treket is elkaszálták.
De szerencsére, a kitartó rajongóknak hála, nem merült feledésbe, és 1979-ben megjelent az első mozifilm. Melyet öt folytatás követett az eredeti szereplőgárdával.

Lerakta egy franchise alapjait, még ha nem is tökéletesen.

Nyctea

Ez egy igazi klasszikus! Mai szemmel nézve ugyan kissé nevetségesnek tűnhetnek a 60-as évekbeli megoldások, de annyira jók a történetek, annyira szerethetőek a szereplők és olyan izgalmas témákat boncolgatnak az egyes epizódok, hogy ez feledteti az elavult technikát.

GentleRain 

Lehet, hogy régi, lehet, hogy mai szemmel gagyi, de én imádom! Ezen nőttem fel többek között, és számomra az Enterpise kapitánya mindig James T. Kirk kapitány marad. Bár az abszolút kedvencem Mr. Spock.

LoneWolf 

Mindig érdekes visszanézni, hogy egy olyan 50-60 évvel ezelőtt hol tartott a technika és egyes, manapság már egyszerűnek tartott effektet, milyen módszerekkel próbáltak anno megoldani. Ennek remek iskolapéldája az eredeti Star Trek sorozat, mely a maga kis papírmasé makettjeivel és borzalmas jelmezeivel generációkat késztetett arra, hogy tudósok, csillagászok, űrhajósok, vagy netán gépészek legyenek. Lehet, hogy elfogult vagyok, de én még 25 éves fejjel is élvezem ezt a sokak által már csak gagyinak nevezett szériát, ami az összefüggéstelen történetvezetését leszámítva igencsak szórakoztatónak bizonyult.

muznik 

Gyerekként még a Sat1 -en és a Pro7 -en láttam német nyelven. Onnantól kezdve, hogy valamennyit is felfogtam belőle, nekem „csak” az volt a fontos, hogy el lehetett hagyni a Földet. Egy olyan utópiát láttam a sorozat által, ahol nincs pénz, nincs az emberek között „felesleges” kegyetlenkedés és annak szentelheted az életed, aminek csak akarod – nem kell az éhezéssel bajlódni.
.
Persze az látszik, hogy „kicsit” szexista az egész sorozat, de ezt a kor sajátosságának tudom be és nem törődöm vele.
Viszont megnyugtatott a tudat, hogy nők is lehettek tudósok / műszaki szakemberek.
.
Tetszett, hogy idegen fajokkal ismerkedhettünk meg (persze korlátolt költségvetéssel elég viccere sikerültek a fajok). Az ikonikus Kirk-Fu a gyík-ember kapitánnyal zseniális :D
.
Spock a legérzelemdúsabb arcberendezéssel rendelkező logikus lény ;) XD hát persze, hogy Ő a kedvencem (a kis gyík testével – vicces, hogy most a pókember – gyereket is kipattintjuk, akkor abban az időben még Arnie nem mutatta meg milyen szépek is az izmok).
.
Sajnálom, hogy anno nem volt több pénz erre a sorozatra, viszont talán emiatt is lett igazán kultikus. Az azóta megjelent folytatások – elősorozatok (? van ilyen szó?) is tetszettek, nem is igazán van kedvencem köztük, de a most futó Star Trek: Discovery (2017–) talán az.
.
Örülök, hogy most egy kihívás miatt újranéztem <3

Moyandra 

Örülök, hogy végül ezzel, az eredeti szériával kezdtem a Star Trek világával való ismerkedésemet, ugyanis ha bármelyik későbbi sorozattal kezdem, nem hiszem, hogy végig tudtam volna nézni ezt. Összességében értem, hogy miért szeretik ennyien ezt a sorozatot, ahhoz képest, hogy a 60-as években készült, tényleg nagyon eredeti és szórakoztató. Viszont annyira sok dolog zavart benne – csak hogy néhányat említsek, kezdve a „Kirk minden második részben új nőt cserkészik be” koncepcióval, és McCoy állandó okoskodásával és szúrkálódásával Spockkal szemben – hogy néha nem is tudtam másra koncentrálni 1-1 rész nézése közben azt már meg sem említem, hogy 1-2 kivétellel a nők lényegében mint csinos díszletek voltak jelen végig. De, hogy ne csak a negatívumokat említsem, az abszolút kedvencem, aki egyedül is elvitte a hátán a sorozatot, számomra Spock. Mindig minden helyzetben normálisan, higgadtan viselkedett, nem próbált meg minden új bolygón felszedni valami nőt, és annyi türelme volt McCoy idióta beszólásaira ami tényleg csak egy vulkáninak lehet:D Maga az ST univerzumot és a mellékszereplőket – Uhura, Scotty, Chekov – is szerettem, a történetek közül is voltak nagyon jók bár a 3. évad már elég gyengécske volt szóval mindenképpen folytatom az ezzel való ismerkedést, de Kirk és McCoy biztosan nem fog hiányozni:D


Népszerű idézetek

bonnie9 

(Sulu védelmezően magához rántja Uhurát)
Sulu: Megvédlek, ártatlan szűzleány!
Uhura: Egyik sem talált!

1. évad 4. rész – Gátlások nélkül
5 hozzászólás
Zizifalva

McCoy: Mi a gond, Spock?
Spock: Valami nem tetszik nekem ezekben a lényekben.
McCoy: Ó, azt ne mondja, hogy érez valamit!
Spock: Ne sértegessen! Olyanok, mint a mezők liliomai: nem munkálkodnak és nem fonnak, csak esznek. Szünet nélkül. Nincs semmi gyakorlati hasznuk.
McCoy: Mindennek gyakorlati haszna kell legyen? Kedvesek, puhák, szőrösek és megnyugtatóan cincognak.
Spock: Ezen az alapon egy bundás hegedűt is tarthatna magánál, doktor.
McCoy: Tudhatná, hogy az ember természeténél fogva vonzódik az apró, szőrös állatokhoz.
Spock: Doktor, higgye el, tökéletesen tisztában vagyok ezzel, első kézből tudom, mi az emberi természet, és igyekszem is leküzdeni magamban.
McCoy: Spock, nem sokat tudok egyelőre ezekről a kis jószágokról, de egyvalami máris biztos.
Spock: Mi az, doktor?
McCoy: Kedvelem őket. Sokkal jobban, mint magát.
Spock: Doktor?
McCoy: Igen?
Spock: Egy pozitív tulajdonságukat én is fölismertem.
McCoy: Mi az?
Spock: Nem beszélnek túl sokat.

Zizifalva

Spockkal sose vitatkozz, az fölér egy öngyilkossággal.

Valentine_Wiggin

Pike: Belefáradtam, hogy kétszázhárom életért felelek. Belefáradtam, hogy én döntöm el, melyik küldetés túl veszélyes, és melyik nem. Hogy ki sugároz le a felszínre, és ki nem. Hogy ki él, és ki hal meg.

5 hozzászólás
jancsibohi 

– Jobb lenne, ha visszajönnének, Kreko hűvösre tette a kapitányukat!
– Nem volt megfelelő a kapitány hőmérséklete?
– Bezárta, maga tulok!

2. évad 17. rész – Az Enterprise gang akcióba lendül
Valentine_Wiggin

Spock (amikor elkezdenek nagyon gyorsan öregedni): A hajó hőmérsékletét kezdem kellemetlenül hidegnek érezni. A szobámat már felfűttettem ötven fokra.
McCoy: Ötven fok? Maga se várja, hogy házhoz menjek…

5 hozzászólás
jancsibohi 

Spock: (…) Nem sok hiányzik hozzá, hogy felébredjen bennem egy érzelem.
McCoy: Erre inni kell!

3. évad 19. rész – A szerelem hatalma
Valentine_Wiggin

Spock: Ismeri a Genezis történetét a Bibliából?
Kirk: Igen. Ádám és Éva megízlelték a tudás fájának gyümölcsét és kiűzettek a Paradicsomból.
Spock: Bizonyos szempontból épp mi adtuk Vaal népének a gyümölcsöt. A jó és a rossz tudásáét, aminek eredményeképp kiűzettek a Paradicsomból.
Kirk: Doktor, jól értettem, amit Spock mondott? Rám osztja a Sátán szerepét?
Spock: Dehogyis kapitány, én…
Kirk: Van bárki ezen a hajón… *elkezd körözni Spock körül* aki csak egy kicsit is… *McCoyjal megállnak, látványosan Spock fülét nézve* hasonlít a Sátánra?
Spock: Senkit nem ismerek, akire illene ez a leírás.

2 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Star Trek


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján