Az őrület határán (1998) 72

The Thin Red Line
170' · amerikai, kanadai · dráma, háborús 16

6 díj · 9 jelölés

Egy régi amerikai mondás szerint az épelméjűt csak egy hajszálvékony vörös vonal választja el az őrülttől. A távoli csendes-óceáni szigeten a Charlie század katonái ugyanezen a vonalon, az őrület határán egyensúlyoznak. A második világháború idején az egyik legvéresebb csatát a Salamon-szigetek… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

Nick NolteGordon Tall tábornok
Jim CaviezelWitt közlegény
Sean PennEdward Welsh őrmester
Adrien BrodyFife tizedes
John CusackJohn Gaff kapitány
Woody HarrelsonKeck őrmester
George ClooneyCharles Bosche kapitány
John TravoltaQuintard dandártábornok
Elias KoteasJames "Bugger" Staros kapitány
Ben ChaplinJack Bell közlegény

További szereplők

Kedvencelte 15

Várólistára tette 92


Kiemelt értékelések

mazsolafa

Befejezve a filmet rengeteg gondolat kavarog a fejemben.
Sokan felróják hibájának, hogy a film túl lassú, túl lírai és a karakterek kidolgozása terén sem jeleskedik. Én úgy gondolom, hogy aki akciódús filmre vágyik, az ne ezt a filmet nézze, bár hozzáteszem, hogy én egy percig sem untam.
Ez egy lélektani film, amely a második világháború pár napját mutatja be az amerikai hadsereg katonái szemén keresztül. Hogy fontosak-e a karakterek? Igen. Fontos-e a jellemfejlődésük? Biztosan, csak nem ebben a filmben, tekintve, hogy nincs rá idejük. Ezzel szemben bepillanthatunk a háború borzalmába, a gondolatokba, ami a katonákat foglalkoztatja, mielőtt a les mögül egy utolsó rohamra indulnak, tudván tudva, hogy valószínű ez lesz földi életük utolsó cselekedete. Rettentő jól visszaadja a film ezt a vívódást, önmarcangolást és feszültséggel teli pillanatokat, ahogyan mindkét oldal katonái az őrület határán egyensúlyoznak.
Az i-re a pontot a gyönyörű operatőri munka és a varázslatos zene teszi fel.
Egy számomra felejthetetlen karakterrel is gyarapodott a kedvenceim listája Witt közlegény személyében.

zeana 

Egy-két szép beállítást (amihez ezek a csodás tájak is kellettek) és jól összerakott akciójelenetet leszámítva egy iszonyatosan vontatott, kidolgozatlan karakterekkel művészieskedő, harmatgyenge monológokkal tűzdelt tömény unalom. Oké, hogy ez nem klasszik háborús film, de a lírai lélekboncolgatáshoz túl közhelyes. Aki még nem gondolkodott két percnél többet az emberi természet sötét mélységein, annak talán drámaian filozofikus, de valójában nagyon üres ez a film. A lélektani mozi nem itt kezdődik. Malick újra és újra eladja a naaagy semmit, csillogó amerikai köntösben.

4 hozzászólás
csokidani 

Üres!
Az egyik legrosszabb háborús film amit láttam (Mel Gibsonnak volt még valami förmedvénye, ami alulmúlja). Nem is rossz, jellegtelen. Már az elején nincs meg a hangulat és nem is tudja hozni később sem. Minden ami a pillanatnyi csatajeleneteken kívül esik lélektelen, vontatott, hiteltelen. Hiába a nagy nevű színészgárda, nem tudnak hozzárakni a filmhez, az alakítások jellegtelenek. Nem hogy a majd három órát nem sikerült megtölteni, de sztem a felét sem sikerült volna mert hiányzik belőle a lélek.
Nem azt vártam el hogy olyan mestermű legyen mint az Apokalipszis most, mert az a témában megközelíthetetlen, de legalább egy Acéllövedék vagy Ryan közlegény szintet elvártam volna.
Nagy csalódás.

Wolly

Szívem szerint 9,5 felet adnék, de nincs felezés. A fél lefelé pedig nem a film hibája, hanem az enyém, mert egy idő után néha soknak éreztem a filozófálást, és egyben túl nagy falatnak bizonyult.
Szép volt az operatőri munka, a gondolatok, a szereplő gárda, Clooney-n kívül kiválló volt, ott szintén túltolták, és utólag ráfoghatom majd, hogy emiatt csillagoztam le.
Kell hozzá egy fajta jelenlét a filmhez, mert csak úgy leülni, és nézni, ahhoz vezetne, hogy lepontozzuk.
Pedig annál mindenképpen több van benne.
Nekem, ha élhetek azzal a bizar kifejezéssel, nagyon bejött, ahogy rögtön belecsöppentették őket a következő értelmetlen lehetetlen csatába.
De mint tudjuk, nem a csatát kell megnyerni, hanem a háborút…
De miért is kell?

Mr_Catharsis91 

Az egyik legjobb háborús film, amit valaha láttam. Méghozzá végre egy olyan, amiben az amerikai katonák legfőképp emberek nem übermensch-ek, mint a legtöbb filmben.


Népszerű idézetek

[névtelen]

Witt közlegény: Szokott magányos lenni?
Edward Welsh szakaszparancsnok: Csak emberek között.

1 hozzászólás
[névtelen]

Witt közlegény: [narráció] A háború nem nemesíti meg az embereket. Kutyákká teszi őket… megmérgezi a lelket.

[névtelen]

Edward Welsh szakaszparancsnok: Ezen a világon egy ember önmagában semmi. És nincs másik világ ezen kívül.

[névtelen]

Edward P. Train közlegény: [narráció] Ez a hatalmas gonosz honnan jön? Hogyan lopakodott be a világba? Milyen magból, milyen gyökérből sarjadt? Ki csinálja ezt? Ki gyilkol minket, ki rabolja el tőlünk az életet és a fényt, gúnyol bennünket a látvánnyal, amit megismerhettünk volna? Romjainkból haszna van a földnek, segíti növekedni a füvet, sütni a napot? Benned is sötétség ez? Átkeltél ezen az éjjelen?

[névtelen]

Edward P. Train közlegény: [narráció] Hol van, amik együtt voltunk? Ki voltál, akivel együtt éltem? A testvér. A barát. Sötétség, fény. Viszály és szeretet. Egyetlen elme szüleményei? Ugyanazon arc vonásai? Ó, én lelkem. Hadd legyek most tebenned. Nézz az én szemeimen át. Nézd a dolgokat, amiket te alkottál. Minden ragyogó dolgot.

Londonna 

Te, aki társam voltál boldog éveimben, segíts elhagynom téged.

Bogesxd 

Ha én megyek el előbb, megvárlak odaát, a sötét tenger túlsó partján. Légy most itt velem.

Bogesxd 

Lehet, hogy az emberek mind egyetlen nagy lélek kicsiny részei? Az egyetlen ember sok-sok arca, az egyetlen ős-én képei?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján