Híd a Kwai folyón (1957) 90

The Bridge on the River Kwai
161' · amerikai, angol · kaland, dráma, háborús, történelmi

14 díj · 4 jelölés

Délkelet-Ázsia a második világháború idején. A japánok egy stratégiai szempontból igen fontos hídat építtetnek az angolokkal. Ha a híd felépül, az a szövetségesek nagyon sok katonájának életébe kerül. A tábor két részre szakad: a foglyok egy része rombolna, míg mások engedelmesen építenének.… [tovább]

angol

Képek 11

Szereposztás

William HoldenShears
Alec GuinnessNicholson ezredes
Jack HawkinsWarden őrnagy
Sessue HayakawaSaito ezredes
James DonaldClipton őrnagy
Geoffrey HorneJoyce hadnagy
André MorellGreen ezredes
Percy HerbertGrogan
Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

Filmdoki

A könyvtől mérföldekkel jobb, meg úgy alapjáraton is egy kiváló film, melynek bitang erős az első egy órája és a fináléja. Jaj, csak ne lenne ott az e felesleges kommandós szál, ami tény, hogy megvolt a könyvben is, de egyszerűen olyannyira túl van nyújtva és unalmas, hogy nagyon lehúzz a filmet. Helyette több hangsúlyt fektethettek volna még Nicholson és Saito rivalizálására, valamint a két kultúra ütközéseire. Jó lett volna kicsit kibontani azt is, hogy hogyan győzi meg embereit Nicholson. Helyette nézhetjük, ahogy Shears battyog a többi kommandóssal meg a nőcikkel a dzsungelben. Az már amúgy mellékes, hogy amerikai hadifogoly nem is volt a műben. Inkább tényleg az érződik, hogy fölöslegesen erőltették bele.
Mindent összevetve tényleg egy nagyszerű film, kiváló alakításokkal, bitang erős hangulattal és egy nagyon emlékezetes fináléval, ami sokkal erősebb, mint ami a könyvben volt.

fayakezdet

Ahhoz képest, hogy több mint hatvan éves film, ma is bőven megállja a helyét. Ráadásul nem kis tanulsággal bír.

mazsolafa

Ez nekem most egy óriási csalódás. Vontatott, túlmisztifikált.

SadPanda

Amikor kicsi voltam, apukámat rengetegszer hallottam, ahogy fütyüli a filmből ismert dalt. Ő szerintem vagy 100-szor látta, de én csak most ültem le először, hogy rendesen végignézzem. Alapból nem vonzanak a háborús filmek, de ez valóban klasszikus. Jók voltak a színészek is, örülök, hogy végre rávettem magam. Mondjuk annyira sokszor nem fogom újranézni, de egyszer legalább látni kell.

Izolda

A füttyön kívül semmire nem emlékszem. De arra 25-28 év távlatából is.

2 hozzászólás
Junchi

Kevesebb dzsungelben kolbászolással és a Shears-szál minimalizálásával jobban beértem volna, de így sem volt rossz, sőt. (Mondjuk nekem is az első egy óra volt az igazi.)


Népszerű idézetek

Ms_Mississippi

– (…) Baromira bátrak, de minek? Hogy kell meghalni úri módon, hogy kell meghalni szabályszerűen! Pedig az egyetlen lényeges kérdés, hogy hogy kell emberi módon élni!

Mordai

Azt akarom, hogy minden fennakadás nélkül kezdődjön el holnap reggel a munka. És ne felejtsék el: a legénységnek mindig éreznie kell, hogy mi irányítjuk őket, nem pedig a japánok. Amíg ebben a gondolatban megkapaszkodhatnak, addig katonák és nem rabszolgák.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján