A szakasz (1986) 111

Platoon
120' · amerikai · dráma, háborús 16

9 díj · 5 jelölés

Önkéntesnek jelentkezik a vietnami háborúba az ifjú Chris Taylor. Ahhoz az egységhez osztják be, amelyet Elias és Barnes őrmester vezet. Elias betartja a játékszabályokat, törődik az embereivel, a kegyetlen Barnest viszont csak a harc, a küzdelem érdekli. Barnesnek és az embereinek semmi sem… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Charlie SheenChris
Tom BerengerBarnes őrmester
Willem DafoeElias őrmester
John C. McGinleyO'Neill őrmester
Kevin DillonBunny
Keith DavidKing
Forest WhitakerHarold
Francesco QuinnRhah
Reggie JohnsonJunior
Johnny DeppLerner

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 21

Várólistára tette 65


Kiemelt értékelések

piciszusz 

Kiskoromban minden nyáron egy hónapot lent voltunk mamáméknál falun. 3 db videókazettájuk volt: az Ál/arc, a Jedi visszatér és ez. Sokszor láttam ezt a filmet :D

2 hozzászólás
Saille 

K*rva jó film! Háborús történet, mely 1967-68-ban játszódik,amikor a Hair is, csak azzal ellentétben a vietnami fronton, ahova épp megérkezik a 19 éves Chris önkéntesként. Két ember, Elias és Barnes párharcán keresztül, az ő hatásukra érti meg mélységében a háború kegyetlenségét, embertelen mélységét. Végül mindkét „tanítómesterét” túlélve, súlyos sebesülés árán ússza csak meg a háború folytatását.

spoiler

1 hozzászólás
Mr_White 

Az akciójelenetek kissé megkoptak az évek alatt, a mondanivaló kissé szájbarágós, de a maga idején fontos film volt, de még ma is érdemes megnézni.

Chibana

Sok háborús filmet láttam már, de számomra még mindig ez a film az etalon és „number one”. Ráadásul ez volt számomra az első komolyabb háborús film olyan 11 éves fejjel, amikor a nagymamámnál eltöltött nyári szünet alkalmával a VHS-re felvett filmet megnéztem. A Rettenthetetlen mellett ez a másik film, amit a legtöbbször néztem meg eddigi életem során.
Nagy hatással volt rám ez a film már az első megtekintéskor is, a zene, a jelenetek, a színészi játék, a filozófiai és pszichológiai tartalom egy remekművé állt össze Oliver Strone kezei alatt, és teljesen biztos vagyok benne, hogy ezt más, aki nem vett részt az ottani háborúban, nem tudta volna így megrendezni. Talán a szerencsés véletlennek is köszönhető, hogy egy vietnámi veteránból lett rendező létrehozta ezt az alkotást egy mondhatni tökéletes színészi gárdával a keze alatt.
A film másik szépsége számomra, hogy az idő előrehaladtával mindig kicsit többet értettem meg a filmből, vagy már kezdtem máshogy látni egyes dolgokat, mint fiatalabbként.
Oldalakat tudnék még írni a filmről, az egyes jelenetek érdekességeiről is akár, tömören annyit tudnék mondani még, hogy jelenleg ez a legrealisztikusabb háborús film pszichológiai szempontból, hogy mik játszódnak le a katonákban, mit gondolnak egymásról vagy éppen az ellenségről, és hogy ki milyen messzire képes elmenni, azért hogy túlélje a háborút testileg, más pedig megmentse a saját vagy embertársa lelkét.

carragher 

Nagyon szörnyű háborús film teljes mértékben bemutatja a háború minden borzalmait csak erős idegzetűeknek ajánlom.

András_a_László

Szembenézős, őszinte és érdekes. Nincs önfeledt mészárlás, csak őrület, pánik, és kétségbeesés. Mindenkinek ajánlom aki szereti a „vietnámi hangulatot”.
Semmi sincs idealizálva, romantizálva, megszépítve.


Népszerű idézetek

tolgyfamajor

Chris Taylor: Somebody once wrote, „Hell is the impossibility of reason.” That's what this place feels like. Hell.

The_General 

Capt. Harris: Be advised. We've got zips in the wire down here.
Phantom Pilot: Roger your last, Bravo Six. Can't run it any closer. We're hot to trot and packing snake and nape, but we're bingo on fuel.
Capt. Harris: For the record, it's my call. Dump everything you've got left on my pos. I say again, expend all remaining in my perimeter. It's a lovely fucking war. Bravo Six out.
Phantom Pilot: Roger your last, Bravo Six. We copy. It's your call. Get them all in their holes down there. Hang tough, Bravo Six. We're coming cocked for treetops.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján