Az Álmosvölgy legendája (1999) 353

Sleepy Hollow
105' · amerikai, német · dráma, fantasy, horror 16

10 díj · 15 jelölés

A Hudson keleti partvidékének tágas völgyei egyikében húzódik meg az a titokzatos, eldugott, csendes kis szurdok, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New… [tovább]

angol

Képek 11

Szereposztás

Johnny DeppIchabod Crane
Christina RicciKatrina van Tassel
Miranda RichardsonLady van Tassel
Michael GambonBaltus van Tassel
Casper Van DienBrom van Brunt
Ian McDiarmidLancaster doktor
Michael GoughJames Hardenbrook jegyző
Christopher Leebíró
Jeffrey JonesSteenwyck főtiszteletes
Christopher WalkenA Fej Nélküli Lovas

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 108

Várólistára tette 143


Kiemelt értékelések

Sydney 

Nagyon izgalmas, a 100 perc csak úgy elillan, észre sem veszi az ember és már sajnos vége is.
Teljesen máshogy dolgozza fel a Fejnélküli lovas legendáját, mint a sorozat, illetve fordítva, hiszen a film volt előbb. Christopher Walken azokkal a fogakkal… félelmetes!!
Ez az Ichabod Crane is lökött kissé, vagy csupán korának meg nem értett zsenije (esetleg mindkettő) és el is küldik a ködös, unalmasnak tűnő Álmosvölgybe, hogy kinyomozzon egy egyszerű gyilkosságot, ami a későbbiekben még elég sok fejtörést okoz hősünknek.

6 hozzászólás
Charityy 

Én ezt eddig miért nem láttam?! Imádom Johnny Deppet és persze Tim Burton sem utolsó. Ilyen nevek mellet hogy is lehetne rossz a film, ha még a történet is egyedi és borzongató?
Voltak benne ijesztő részek, de alapvetően nem az a halálrarémülős horror, inkább a történetvezetésen van a hangsúly.
Szép a képi világa a levágott fejekkel együtt xd

Törpillaa 

Nekem nagyon tetszett a film. Már egyszer láttam gyerekkoromban, de még mindig tetszik. Imádtam Johnny Deep alakítását, és annyira jól nézett ki. A film nagyon érdekes, rejtélyes, és izgalmas, látványos. :)

Lexy

Elég nehéz olyan filmet értékelnem, ami ennyire nem fogott meg. Nem is tudom, sajnos semmit olyat nem találtam benne, ami számomra megkapó lett volna, egyedül Johnny (meg a szinkronhangja) tetszett, neki tényleg bármilyen szerep jól áll. Teljesen el tudta hitetni velem, hogy ő most Ichabod, a kissé szerencsétlen felügyelő, pedig anno még Jack-ként szerettem meg (de nagyon!). Ebből is látszik mennyire jó színész. :) Nekem kicsit sok volt ez a Tim Burton-féle sötét világ, a fejetlen emberek gondolatától pedig valószínűleg még hetekig ki fog rázni a hideg. Sajnos nem szerzett maradandó élményt, de nem bánom, hogy megnéztem, ennyivel is gazdagabb lettem. :)

Sicc

Szeretem Tim Burton rendezéseit és látványvilágát. És ha még Johnny is benne van….előjön belőlem a rajongó:P:D Főleg ennél a filmnél………..

Gothic01 

Kifejezetten addiktív kis csodabogár ez a film, különleges végleteknek a találkozása, ami az élő-lélegző atmoszférájával úgy berántja a nézőt, hogy a percek csak észrevétlenül elfolynak… Nem is érzékeli az idő múlását a befejezésig, nem akad olyan szakasz, amely nem tartja a figyelmet, méghozzá osztatlanul. Mondhatni átitatja a Az Álmosvölgy legendáját az idősík „varázsa”, a századforduló elérkezését megelőző köztes állapot; a régi, babonás, visszamaradott világ és annak lakosainak találkozása a tudománnyal, illetve a korszakát szellemben messze meghaladó nyomozóval, a misztikus-gótikus rémtörténetek találkozása egy klasszikus lefolyású krimivel. Az összhatás vitathatatlanul nagyon érdekes és nagyon izgalmas.

Crane karakterét, az ő hajthatatlan racionálisságra való törekvését nagyon megkedveltem, – a kis saját készítésű kütyüivel, polgárpukkasztó nyomozási stratégiájával egyetemben – és a szenzációssága mellett kicsit kegyetlen húzásnak tartottam a készítők részéről, hogy pont egy ennyire mindenre logikus magyarázatot akaró, észszerű beállítottságú, elemző nyomozónak a nyakába szakad egy olyan rejtély, ami színtiszta mesén nyugszik. Amiért a gyakorlati veszélyt okozó személy egy olyan kitalált figura, mint a „fej nélküli lovas”, akinek a létezése Crane világnézetével egyáltalán nem egyeztethető össze. Nagyon jót nevettem, mikor szerencsétlen meglátta a Lovast, így már nem volt lehetősége a lakosok ostoba babonásságából kiindulva legyinteni rá. A pillanat, amikor összeomlott, amiért feltűnt egy olyan elem, ami alapjaiban ellentétes a rendszerével, legalább olyan mulatságos volt, mint mikor a Death Note c. animében a hasonló beállítottságú L szembesült a halálistenek létezésével. xD Furcsa volt Deppet egy ennyire alapvetően higgadt… ennyire nem a bejáratott szereplős sémájára jellemző, inkább a „tudásszomjas zseni ” címkébe illő karakter megformálása közben látni, de le a kalappal előtte!

Katrina karakterét sokszor feleslegesnek találtam. Azon kívül, hogy ő volt az ártatlan fény megtestesítője, aki gondolkozásmódjában meglehetősen poros és korlátolt, tipikus példája az elszigetelt kisvárosból kikerült, nem túl bonyolult bensővel rendelkező, naiv szépléleknek, nem volt semmi említésre méltó haszna. Csak eltengett-lenget a filmben, mint annak a női ideának a megtestesülése, amibe az ilyen korszakban játszódó alkotásokban a falba bevert szögeknek is olthatatlanul szerelmesnek kell lenniük. Annyi írható a javára, hogy a jelentéktelenségéből kifolyólag nem sújtotta egy szenvedős szerelmi görccsel a filmet.

Magának a rejtélynek a kibontása tetszetős lett, végeredményében nagyon ütős, megfelelő mértékű sötétséggel a gótikus horrorhoz, viszont az a feltűnően nem vér színű vér, ami hébe-hóba előfröccsent brutalitást szemléltető elemként a Lovas könnyed lefejezései mellett… az eléggé idegen hatást keltett. Ennek a filmnek ugyan nem a kaszabolás az erénye, a hozzá köthető vérengzés, mert sokkal különb annál, ám azért nem bántam volna, ha kevésbé szembeötlően hat festéknek a vér már csak állagilag is… :D

1 hozzászólás
hankman

Film újranézés: 2015.10 hó.
Még most is sokat gondolkodtam, hogy 7 vagy 8 csillagot adjak neki, végül úgy gondolom megérdemli a 8-at.
Tim Burtonnak tagadhatatlanul van egy sajátos stílusa, egyedi világábrázolása, és nem csak az animációinak.
Van Tim Burton film Johnny Depp nélkül? Ne válaszoljatok, költői kérdés volt. Az biztos, hogy ebbe a bizarr, fura világba fura karakterek kellenek, Depp meg ezt kiválóan hozza.

Depp egy csodabogár nyomozót alakít, aki a korát megelőző észjárással és eszközökkel üldözi a bűnt. Racionális, mondhatni kissé földhöz ragadt, de persze borítékolható, hogy értékrendjét erősen át fogják alakítani az előtte álló dolgok.
Az Álmosvölgy, mint helyszín, ahogy említettem Burtoni sejtelmes hely, és a legenda meg a titkok átszövik az egészet, amit szinte érezni lehet.
Egyszerre vicces és rémisztő a film.
spoiler
A mellékszereplők nekem sokat nem tettek hozzá, inkább a tény, hogy valami titok van köztük, kit mi köt össze, ez a része volt érdekes. Az ifjabb Mezbet nem tudom minek van, igazából csak kolonc, Christina Ricci (Katrina) borzalmas sápadt (jó, jó tipikus Burton hatás), egyáltalán nem szép és jó szűz módjára gyakorlatilag a legvédtelenebb élőlény a madárijesztő és az éti csiga után. Egyedül Katrina boszi nagynénjében láttam némi fantáziát, persze pont nem szerepel eleget.
Viszont a fej nélküli lovas teljesen rendben volt, meg a legendája is. (lábjegyzet: spoiler).
spoiler
Szóval mindenből kapunk egy kicsit: rejtély, cselszövés, humor, vér, karakter fejlődés, rácsodálkozások, egyedi hangulat.

Timi98 

Imádtam. Tim Burton filmjeit csak szeretni lehet, főleg, hogyha Johnny Depp is játszik benne :D Roppant izgalmas és kreatív film, néha csak pislogtam. Volt benne némi humor és romantika is, de a film főleg a kalandra és izgalomra épít. Tipikus ködös, sötét, régi kori világ Tim Burton jóvoltából. A zene nagyon jó volt. A film 100 perc, de mégis kevesebbnek tűnik, a néző szerintem még órákig nézné legszívesebben. Csavaros és zseniális.

ercypici

Nagyon szeretem. Az elsők között volt amit Tim Burtntől láttam, és egyből megfogott a stílusa, a képi világa ,és a hangulat amit teremtett a film.
Vannak benne ijesztgetős részek, de nem az a klasszikus utána nem tudok aludni rémisztés. Johnny Depp is itt varázsolt el először. Nagyon szerethetően alakította az elvont, bénázó nyomozó/ügyvéd/halottkémet:D
A történet érdekfeszítő, feszült és izgalmas. És az ijesztgetés és a jó sztori mellé kapunk, egy érdekes karaktert , hátborzongató háttérrel, és egy kevés kis szerelmi szálat:)
Kicsit véres, de ez elfér egy ilyen filmben.
10/10 (milyen jó,hogy itt 10 csillag van nem 5… az 5 az olyan kevés lenne:):P )


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján