Az Álmosvölgy legendája (1999) 415

Sleepy Hollow
105' · amerikai, német · dráma, fantasy, horror, rejtély 16

10 díj · 15 jelölés

A Hudson keleti partvidékének tágas völgyei egyikében húzódik meg az a titokzatos, eldugott, csendes kis szurdok, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New… [tovább]

angol

Képek 11

Szereposztás

Johnny DeppIchabod Crane
Christina RicciKatrina van Tassel
Miranda RichardsonLady van Tassel
Michael GambonBaltus van Tassel
Casper Van DienBrom van Brunt
Ian McDiarmidLancaster doktor
Michael GoughJames Hardenbrook jegyző
Christopher Leebíró
Jeffrey JonesSteenwyck főtiszteletes
Christopher WalkenA Fej Nélküli Lovas

További szereplők

Kedvencelte 125

Várólistára tette 184


Kiemelt értékelések

Sydney 

Nagyon izgalmas, a 100 perc csak úgy elillan, észre sem veszi az ember és már sajnos vége is.
Teljesen máshogy dolgozza fel a Fejnélküli lovas legendáját, mint a sorozat, illetve fordítva, hiszen a film volt előbb. Christopher Walken azokkal a fogakkal… félelmetes!!
Ez az Ichabod Crane is lökött kissé, vagy csupán korának meg nem értett zsenije (esetleg mindkettő) és el is küldik a ködös, unalmasnak tűnő Álmosvölgybe, hogy kinyomozzon egy egyszerű gyilkosságot, ami a későbbiekben még elég sok fejtörést okoz hősünknek.

6 hozzászólás
pvik13 

Olyan élvezetes és látványos!! és basszus még fordulatos is :D Annyira jó hogy amikor Johhny Depp egy Tim Burton filmben benne van abból egy kb 80% alatti alkotás nem lehet. Hiszen mind a 2 színvonalas és tehetséges. Depp konkrétan a film mozgatórugója, de a kis srácban is van azért némi talentum :3

Charityy 

Én ezt eddig miért nem láttam?! Imádom Johnny Deppet és persze Tim Burton sem utolsó. Ilyen nevek mellet hogy is lehetne rossz a film, ha még a történet is egyedi és borzongató?
Voltak benne ijesztő részek, de alapvetően nem az a halálrarémülős horror, inkább a történetvezetésen van a hangsúly.
Szép a képi világa a levágott fejekkel együtt xd

Ascyra 

Ez a film Tim Burton termetette varázslatos és sejtelmes atmoszférájával, egy gigászi és őrülten tehetséges párossal: egy bájos, ám kevésbé szűzies angyal-boszorkány és egy kissé zakkant, de szemérmetlenül vonzó, ellenben egy kissé magának való férfiú kettősével, ez a film maga a csoda. Nem lehet szavakba önteni, mert erre amúgy sincs szó, ahogy az érzéseket sem tudjuk sokszor leírni, csak két érző egymásra kacsintásában lelhető fel a pillanat, amikor rádöbbennek, igen, ezt az érzést már mindketten ismerik. Olyan – általam imádott és szájtátin vágyott – világba sodor magával a történet, ahol gótikus elemek vegyülnek a steampunk világ technológiájával és semmihez sem hasonlító hangulatával. Zseniálisan eltalált vegyület: olyan módon szippant magába, hogy az ember legszívesebben örökre ebben a világban maradna, ő is ezekbe a ruhákba bújna, terelgetné a komor fák közt, a terméketlen talajon a juhokat, be az erdőbe, hogy a köd nyaldossa a lábát, hogy dísztelen ágak kotorjanak bele olykor a hajába és mélabús-rideg szél fújjon a szoknyája alá, megdidergetve a lelket is. Nehezemre esik elmondani és csak visszafogottan, mint saját titkom dédelgetve mondom: olyan ajándék nekem ez a film, olyan vigyázva őrzött emlék a Sleepy Hollow, amit mélyen a szívembe zártam, a lelkembe fogadtam és ami nagyon sokáig elkísér, (remélem életem végéig) és szerethetem és mondhatom: vannak még csodák ami a filmes világot illeti. ♥

Törpillaa 

Nekem nagyon tetszett a film. Már egyszer láttam gyerekkoromban, de még mindig tetszik. Imádtam Johnny Deep alakítását, és annyira jól nézett ki. A film nagyon érdekes, rejtélyes, és izgalmas, látványos. :)

danlin 

Nagy kedvencem ez a film a nyomozással és a különleges hangulatával, egyszerűen megunhatatlan. Depp egyik legjobb alakítása a különc Ichabod Crane, aki modern technikával és tudomány segítségével nyomoz.

Sicc

Szeretem Tim Burton rendezéseit és látványvilágát. És ha még Johnny is benne van….előjön belőlem a rajongó:P:D Főleg ennél a filmnél………..

Lexy

Elég nehéz olyan filmet értékelnem, ami ennyire nem fogott meg. Nem is tudom, sajnos semmit olyat nem találtam benne, ami számomra megkapó lett volna, egyedül Johnny (meg a szinkronhangja) tetszett, neki tényleg bármilyen szerep jól áll. Teljesen el tudta hitetni velem, hogy ő most Ichabod, a kissé szerencsétlen felügyelő, pedig anno még Jack-ként szerettem meg (de nagyon!). Ebből is látszik mennyire jó színész. :) Nekem kicsit sok volt ez a Tim Burton-féle sötét világ, a fejetlen emberek gondolatától pedig valószínűleg még hetekig ki fog rázni a hideg. Sajnos nem szerzett maradandó élményt, de nem bánom, hogy megnéztem, ennyivel is gazdagabb lettem. :)

bornerbianca 

Megunhatatlan, időtálló. A film, amit évente legalább egyszer muszáj újranéznem.
Horrornak talán nem nevezném, nem az a tipikus rémisztgetős film. Itt inkább az atmoszféra zseniális, a misztikum ami körbelengi az egész kis várost.
A fiatal Johnny Deppet pedig minden alakalommal visszasírom, százszorosan inkább Ichabod Crane, mint Jack Sparrow….

Gothic01 

Kifejezetten addiktív kis csodabogár ez a film, különleges végleteknek a találkozása, ami az élő-lélegző atmoszférájával úgy berántja a nézőt, hogy a percek csak észrevétlenül elfolynak… Nem is érzékeli az idő múlását a befejezésig, nem akad olyan szakasz, amely nem tartja a figyelmet, méghozzá osztatlanul. Mondhatni átitatja a Az Álmosvölgy legendáját az idősík „varázsa”, a századforduló elérkezését megelőző köztes állapot; a régi, babonás, visszamaradott világ és annak lakosainak találkozása a tudománnyal, illetve a korszakát szellemben messze meghaladó nyomozóval, a misztikus-gótikus rémtörténetek találkozása egy klasszikus lefolyású krimivel. Az összhatás vitathatatlanul nagyon érdekes és nagyon izgalmas.

Crane karakterét, az ő hajthatatlan racionálisságra való törekvését nagyon megkedveltem, – a kis saját készítésű kütyüivel, polgárpukkasztó nyomozási stratégiájával egyetemben – és a szenzációssága mellett kicsit kegyetlen húzásnak tartottam a készítők részéről, hogy pont egy ennyire mindenre logikus magyarázatot akaró, észszerű beállítottságú, elemző nyomozónak a nyakába szakad egy olyan rejtély, ami színtiszta mesén nyugszik. Amiért a gyakorlati veszélyt okozó személy egy olyan kitalált figura, mint a „fej nélküli lovas”, akinek a létezése Crane világnézetével egyáltalán nem egyeztethető össze. Nagyon jót nevettem, mikor szerencsétlen meglátta a Lovast, így már nem volt lehetősége a lakosok ostoba babonásságából kiindulva legyinteni rá. A pillanat, amikor összeomlott, amiért feltűnt egy olyan elem, ami alapjaiban ellentétes a rendszerével, legalább olyan mulatságos volt, mint mikor a Death Note c. animében a hasonló beállítottságú L szembesült a halálistenek létezésével. xD Furcsa volt Deppet egy ennyire alapvetően higgadt… ennyire nem a bejáratott szereplős sémájára jellemző, inkább a „tudásszomjas zseni ” címkébe illő karakter megformálása közben látni, de le a kalappal előtte!

Katrina karakterét sokszor feleslegesnek találtam. Azon kívül, hogy ő volt az ártatlan fény megtestesítője, aki gondolkozásmódjában meglehetősen poros és korlátolt, tipikus példája az elszigetelt kisvárosból kikerült, nem túl bonyolult bensővel rendelkező, naiv szépléleknek, nem volt semmi említésre méltó haszna. Csak eltengett-lenget a filmben, mint annak a női ideának a megtestesülése, amibe az ilyen korszakban játszódó alkotásokban a falba bevert szögeknek is olthatatlanul szerelmesnek kell lenniük. Annyi írható a javára, hogy a jelentéktelenségéből kifolyólag nem sújtotta egy szenvedős szerelmi görccsel a filmet.

Magának a rejtélynek a kibontása tetszetős lett, végeredményében nagyon ütős, megfelelő mértékű sötétséggel a gótikus horrorhoz, viszont az a feltűnően nem vér színű vér, ami hébe-hóba előfröccsent brutalitást szemléltető elemként a Lovas könnyed lefejezései mellett… az eléggé idegen hatást keltett. Ennek a filmnek ugyan nem a kaszabolás az erénye, a hozzá köthető vérengzés, mert sokkal különb annál, ám azért nem bántam volna, ha kevésbé szembeötlően hat festéknek a vér már csak állagilag is… :D

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján