Sandman: Az álmok fejedelme (2022–) 293

0 díj · 2 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2023

Egy mágus megpróbálja foglyul ejteni Halált, hogy elnyerje az örök életet, de véletlenül annak öccse, Álom sétál a csapdába. Saját biztonságát féltve a varázsló nem engedi szabadon foglyát, így az évtizedeken keresztül raboskodik nála. A Morfeusz néven is ismert Álom azonban kiszabadul, és… [tovább]

angol
angol
angol · angol

Képek 16

Szereposztás

Tom SturridgeÁlom
Boyd HolbrookKorinthoszi
Patton OswaltMátyás a holló (hang)
Vivienne AcheampongLucienne
Vanesu SamunyaiRose Walker
Razane JammalLyta Hall
Sandra James-YoungUnity Kincaid
Eddie KaranjaJed Walker
Mason Alexander ParkVágy
David ThewlisJohn Dee

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

279 tag · 728 karc · Utolsó karc: 2024. július 3., 01:23 · Bővebben

The Sandman

28 tag · 7 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 23., 21:54 · Bővebben


Kedvencelte 100

Várólistára tette 245


Kiemelt értékelések

Yuuko 

Szerintem sokat elmond arról, hogy mennyire szeretem a sorozatot az, hogy a vesémet eladva az összes kötetet limitált kiadásban szereztem be. Így amikor bejelentették az adaptációt elég szkeptikus voltam, nem tudtam elképzelni hogyan tudják adaptálni a Sandmant úgy, hogy megmaradjon az eredeti hangulat, mondanivaló, de közben önállóan is megállja a helyét. Nem vagyok egy nagy híve a könyvadaptációknak, na. Vagyis mondjuk úgy, hogy ha szeretem az adott könyvet, az adaptáció 10-ből 9 esetben nem tudja megugrani. Aztán amikor megláttam, hogy Gaiman bele lesz vonva folyamatba, akkor reménykedni kezdtem, mert a Good Omens óta tudom, hogy érti a dolgát: tisztában van vele, hogy mi működik egy regényben és mi egy sorozatban. És ennek érdekében nem fél változtatni a történeten, de az eredeti mondanivalót is meg tudja eközben őrizni. És szerencsére most sem kellett csalódnom.
Rengeteg, de tényleg rengeteg változatás volt benne, karakterek nemének felcserélésre mellett (Lucienne, John Constantine, Márga, Lucifer), bőrszín (Walkerék), a DC utalások kigyomlálása (nincs marsi hogyishívják, másik Sandman), de alapvetően a fő történetszál megmaradt. Lucienne és Márga esetében kifejezetten szerettem a változtatásokat, mindkettő sokat adott hozzá Dream jellemfejlődéséhez, és nagyon megszerettem őket. Constantine esetében annyira nem tetszett a dolog, de igazából nem volt OOC és lehet túl unalmas lett volna, ha a képregényhez hasonlóan csak fogja magát és segít. Tetszett, hogy Dream barátjának a története össze lett kötve az első fő történetszállal, mert emlékeim szerint a képregényben ezek nem függtek össze ilyen egyértelműen. Az én ízlésemhez képest túl sokat szórakoztunk Rose Walkerrel. Persze, a képregényben is ilyen hosszú a sztorija és csak 3 nagyobb változtatás volt asszem benne, de valahogy nem kedvelem a csajt spoiler. De az annyira nem tetszett, hogy Ken álmát megváltozatták.
A színészek legtöbbje tökéletes volt. Tom Sturrise remekül hozza Dream szerepét, bár párszor emlékeztettem magam, hogy ő nem Edward. xD De tényleg, nagyon jól áthozta Dream vívódását. Szerettem Kirby Howell-Baptiste Halálját, de azért örültem volna, ha egy kicsit rockosabb külseje lett volna. A képregényben épp az volt a lényeg, hogy minden végtelen kb ilyen hullasápadt vámpír fekete-fehér külsejű, úgyhogy ha már Dream esetében ezt tökéletesen hozták, nem értem miért nem lehetett így Halál esetében is. Tényleg nincs bajom a színésznővel, de emiatt nem annyira értem a castingot. Rose esetében például ez egyáltalán nem volt probléma, de nem értem, hogy miért változtatták meg Halál bőrszínét is. Gwendoline Christie nagyon jó Lucifer volt, feldobta a karaktert (és tetszett, hogy itt ők ketten csaptak össze). A két abszolút kedvenc castingom Boyd Holbrook Korintoszija és Alexander Park Vágya volt, mindkettőt imádtam két anagonista, hehe. A képregényben csak szimplán irtóztam a Korintoszitól, de itt viszont olyan karizmatikus volt… de azért továbbra sem tartózkodnék a közelében… Vágy mintha egyenesen a képregényből lépett volna ki (csak még jobb volt), imádtam a kinézetét és a hangját is.
Szóval ebből a túlságosan hosszúra sikerült ömlengésből leeshet, hogy imádtam a sorozatot és nagyon-nagyon remélem, hogy lesz folytatása. Ennél sokkal rosszabb sorozatok is kaptak folytatást már, úgyhogy zabos lennék, ha ez a csoda nem kapna.

2 hozzászólás
LoneWolf 

1. évad:
Többnyire elégedett vagyok, amit egyébként nem hittem volna. Amennyire emlékszem a képregényekre, többnyire követték a cselekményt és a hangulatát is nagyrészt sikerült megragadni, míg az eleinte kissé megosztó szereplőválasztások egy része is egész jónak bizonyult. Természetesen azért itt is befigyelnek kicsit a tipikusan Netflix-es túlzások, továbbá az első felvonás szinte egyértelműen az 5. és 6. rész környékén tetőzött, miáltal a 7. és 8. epizód kissé leült, de szerencsére sikerült visszarántani picit a zárásra, ami megmentette attól, hogy egy átlagosan gyenge szériává váljon a platform felhozatalában.
Gaiman tehát egyelőre boldog lehet, hisz pozitívan értékelem egyik fő műve adaptációjának első felvonását, és érdeklődve várom a folytatást, melynek színvonala remélhetőleg ezt követően sem romlik majd… Persze ettől függetlenül mindenkinek erősen ajánlom a képregényeket, hisz azokat ez még mindig nem pótolja teljesen.

dulkap 

Nagyon hangulatos és nagyon látványos lett (főleg az első fele), jól visszaadva a képregény hangulatát. Ha nem olvastam volna és nem imádnám az eredetit, akkor simán 10 csillaggal értékelném, de nekem túl sok volt a változtatás. Egy részét értem, hiszen a képregényben lévő narrációkat nem lehet filmre átültetni, így az érthetőség kedvéért bele kell nyúlni a történetben. Az is jól látható, hogy már itt megalapoznak a folytatásoknak és ezért bizonyos dolgokat át kellett írni, hogy ne legyen annyira töredezett és amennyire lehet maradjon lineáris. A karakterbeli változtatásokat is értem, de ilyen mértékben én már nem örülök neki és Rose és Lucien esetében maga a karakter dinamikája is más lett.
De így is megérdemli a 9 csillagot, mert önálló sorozatként nézve nagyon tetszett, végig lekötött és jó volt viszontlátni mozgóképen sok impozáns képregény kockát.

Kemiviki 

1 . évad: Már egy jó 10 perce itt ülök és csak nézem a képernyőt. Nem tudom hogy fogalmazzam meg hogy mennyire de mennyire fantasztikusnak találtam a sorozatot. Hozzáteszem hogy nem olvastam a képregényeket így semmi tudásom és elvárásom nem volt.
Kedvenc karakterem Dream, Death és Desire. Szerintem tökéletesek lettek. Death pedig egy olyan halál lett akivel szívesen találkoznék majd az utam végén.
Röviden tömören, szerintem ebben az évben nem voltam ennyire lelkes egy sorozattal kapcsolatban sem. Nálam csillagos 10-es :)

Rémálom 

A casting remek – ez az első dolog, amit le kell szögezni. Tom Sturridge kinézetre annyira olyan, mintha Morpheus lépett volna ki a lapok közül, öröm volt nézni. A játékát egy kicsit szokni kellett, főleg hogy az első részben inkább csak (enyhén kínos) voice over van.

És igazából ezt tudom csak negatívnak felhozni: Az első rész szerintem nem sikerült a legjobbra. Értem én, hogy veszi azt, ami a képregényben van, de van amit elnyújt, és bár értem, hogy meg kellett ismernünk az emberkaraktereket, hogy érdekeljenek minket spoiler, de szerintem feleslegesen lehúzta. Nem tudom eldönteni, hogy azért, mert tudtam mi történik vagy mert míg a többi esetben egy füzetet simán 20 percbe sűrítettek be, de az első rész nekem csalódás volt. Plusz Morpheusnak nem is nagyon volt esélye bárkivel interakcióba lépnie, így karakterszinten szerintem ez nem működött. (Képregényben igen, képernyőn nem tudom hogy oldottam volna meg, hogy ez jó legyen.)

De ezen kívül! Igaz, hogy fel-felsejlenek a kedvenc karaktereim csak (Káin, Ábel, Goldie, House of Mystery, Halál, Constantine, Lucifer), de mindenki teljesen jó castinggal bír, és levettek a lábamról.

Történetileg az első könyvet nagyon jól feldolgozták, csak pár dolgot vágtak ki (meg persze véletlen sem lehet utalás Gothamre meg ilyenek, szegény nézők belezavarodnának, mi? – Jó, tudom, biztos jogi vita áll a háttérben, de ez rajongóként engem nem érdekel) – ezt 6 részben szépen összehozták, de a második könyvet emlékeim szerint már nagyon meggyúrták – főleg időrendi dolgokban, de nekem működött ez így is.

Valahogy ilyennek képzelek egy tökéletes adaptációt, ennél jobbat szerintem ebből az eleve antológia-szerű, szövevényes történetből nem lehetett volna kihozni.

(8 csillag, mert van ami papírlapon jobban működik, mint képernyőn.)

Kedvenc részek: 1x06 The Sound of Her Wings

Jeffi 

Imádtam, nagyon jó lett szerintem.
Csak indokolatlanul sok a meleg benne, és Halál nem tudom, hogy lett szegény színes bőrű. És hogy amúgy mindezen felesleges „érzékenyítések” vagy, hogy elfogadja az emberiség minden része változtatások, amúgy nem adtak a sztorihoz semmit. Nem volt jelentőségük.
Tehát lassan nem lehet majd érzékenyítés nélkül nézni egy sorozatot sem, amivel majd elérik, hogy az amúgy elfogadó közönség telibe hányja a vásznat ;) Köszike!

nerdy7 

A Sandman Neil Gaiman egyik remekműve. Imádom a képregényeket, és azokról soha nem is írtam értékelést, mert annyira összetett, sokrétű és nagyszerű, hogy nem tudtam szavakba önteni a gondolataimat róla. És úgy éreztem, hogy kevés vagyok ahhoz, hogy egy ilyen művet értékeljek, kritizáljak. Nagyon vártam a sorozatot, bár voltak kétségeim már előzetesen is a szereposztást illetően. De azt kell mondjam, igazán jól sikerült. Tom Sturridge egész jó Morpheuszt alakított. Jól hozta azt a hideg, érzelemmentes karaktert. Vivienne Acheampong is kiváló Lucienne volt. De aki nálam vitte a pálmát, az Boyd Holbrook. A képregényekben is izgalmas karakter volt a Korinthoszi, nagyon bírtam, de itt wooow, imádtam. Áh és Mason Alexander Park Vágyként, csillagos ötös. A képi világ is igazán szép volt, bááár a Pokol ábrázolása kicsit olyan semmilyen volt számomra. Amiben csalódtam, az John Constantine lecserélése, és Halál ábrázolása. Végülis túl lehetett ezeken is lépni, de akkor is jó lett volna egy belevaló goth/rocker csajként látni Halált. Összességében élveztem a sorozatot, és már most várom a következő évadot.

Irasalgor 

Ugyanis ezt a sorozatot tényleg olyanok készítették el, akik ismerik és szeretik az eredeti szériát, s meglátszik, hogy az eredeti alkotó is kivette a részét a fejlesztési folyamatokból, így sikerült a legtöbbet kihozni belőle. A casting kiváló, s bár tény, hogy kicsit sok az LMBTQ és a diverzitás, de ez nem nyomja agyon a narratívát és a mondanivalót, ugyanis a Sandman egy antológia-jellegű mesesorozat, annyi különbséggel, hogy a fabulák a felnőtteknek szólnak átszőve a mitológiánk alapjaival, amelyeket az ember valaha megalkotott. A Sandman nem egy akcióra kihegyezett sorozat, sokkal inkább egy drámai hatásokkal tűzdelt mese, amelyben minden rész mondanivalójához megtalálták a lehető legjobb helyszínt és közeget, amellyel csak felerősíthették a narratívát. Aki szereti a meséket, az irodalmi magasságokban megírt szövegkönyvet és úgy zusammen a fantasyt nem fogja megbánni, mert a Sandman több lett, mint egy átlagos Netflix-adaptáció. Mondhatjuk, álmodni sem lehetett volna jobbat!

Értékelés: 9/10

Szencsike 

A képregény lenyűgözött, hát nagyon vártam, hogy lássam az adaptációt belőle. A tempó elég változó, néha lassú, de az biztos, hogy színvonalas, tanulságos sorozat. Adaptációként is jól sikerült, a változtatások sem voltak ellenemre, tényleg nagyon szépen sikerült. A 24/7, Szárnyainak suttogása, illetve a +1 kiegészítő epizódok tetszettek leginkább. Remélem a második évadnál is tartani fogja a színvonalat, mert magasra tették a mércét.

Emese_Szalai 

Juj de jó volt ez! *-* rég láttam ennyire jó sorozatot! Talán a felénél éreztem leülést a sztoriban, nem is volt nagy kedvem végignézni azokat a részeket, így a 9 csillagot ítélem meg.
Előzetes alapján nagyon ijesztőnek gondoltam ezt a sorozatot (nem is értem miért kezdtem bele, nem nézek horrort, féltem, hogy az lesz), de spoiler talán 2 vagy 3 ijesztő jelenet volt benne. Bár azt nem mondom, hogy az első 8 rész ledarálása után kellemesen aludtam volna… zsongott a fejem, aludni meg nem tudtam XD Köszi Álom!
Álom *-* spoiler.
A sztori nagyon tetszik: kifejezetten érdekesen keveri a mítoszokat a vallással, na meg persze a fantasy világgal! A színészek jól hozták az egyes Végtelen karaktereket. Sikerül kihangsúlyozni az egyes karakterek jellemzőit.
A megvalósítás szuper: 1. a díszletekben a CGI néhol nem olyan kidolgozott, de egyébként az elgondolások szuperek. Pacsi a kreatív csapatnak! :) 2. A ruhákat nagyon eltalálták: ahol kellett korhű, máshol meg simán csak kreatív! Újabb pacsi a tervezőknek meg a kreatív csapatnak. :)
Egyébként nem ismerem az eredeti képregényt: annyit tudok róla, hogy Nail Gaiman a szerző és amennyit a beleolvasóból láttam. Lehet beszerzem a képregényt! :)


Népszerű idézetek

Nocharity 

Dreams rarely survive in the waking world. Nightmares, on the other hand, seem to thrive there.

1. évad 1. rész – 1. fejezet: Az igazak álma
U_Pálma 

Lucifer: […] Tell us. Why should we let you leave? Helmet or no, you have no power here. After all… What power have dreams in Hell?
Dream: You say I have no power here. Perhaps you speak truly. But to say dreams have no power in Hell… Tell me, Lucifer Morningstar, what power would Hell have if those here imprisoned were not able to dream… of Heaven?

1. évad 4. rész – 4. fejezet: Remény a pokolban
Nocharity 

It was a privilage to be human with you.

1. évad 10. rész – 10. fejezet: Elveszett szívek
U_Pálma 

Bette: Well, my characters are all based on real people, but it’s fiction, I guess, because all my stories have happy endings.
John Dee: Well, that’s because you know when to stop.
Bette: How do you mean?
John Dee: The trouble with stories is, if you keep them going long enough, they all end in death, don’t they?

1. évad 5. rész – 5. fejezet: 24/7
Nocharity 

You see, until then, I'd had a true quest. A purpose beyond my function and then suddenly, it was over, and… I felt disappointed. Let down. Empty. Does that make sense? I was so sure that once I got everything back, I'd feel good. But in some ways I feel worse than when I started. I feel like… Nothing.

1. évad 6. rész – 6. fejezet: Szárnyainak suhogása
Nocharity 

Sandman: It has many names. Avernus, Tartarus, Hades, the infernal region you call Hell.
Matthew: So, Hell does exist?
Sandman: It does. For some.

1. évad 4. rész – 4. fejezet: Remény a pokolban
Nocharity 

– He used to be really attractive.
– Uh, he's still a handsome guy.
– I guess I just know him now.

1. évad 5. rész – 5. fejezet: 24/7
Nocharity 

– How is this a better world?
– You're still seeing it with your eyes. You need to close them. Embrace the darkness.

1. évad 5. rész – 5. fejezet: 24/7
Pandalin 

Unity: Úgy tűnik, mintha mindhármunk élete szörnyűmód félbeszakadt volna.
Rose: Lehet, hogy ez maga az élet, félbeszakítások sorozata.
Unity: És egymásra találásoké.

Barabas 

Richard Madoc (Writer): Did you talk to the studio? No, I need them to guarantee at the outset that cast and crew will be made up of at least 50% women and people of color. And then we need to publicize it, so they can't back out of it when it comes to hiring people.

1. évad spec – Ezer macska álma / Kalliopé

Hasonló filmek címkék alapján