Sandman: Az álmok fejedelme (2022–) 37

Egy mágus megpróbálja foglyul ejteni Halált, hogy elnyerje az örök életet, de véletlenül annak öccse, Álom sétál a csapdába. Saját biztonságát féltve a varázsló nem engedi szabadon foglyát, így az évtizedeken keresztül raboskodik nála. A Morfeusz néven is ismert Álom azonban kiszabadul, és… [tovább]

angol
angol
angol · angol

Képek 5

Szereposztás

Tom SturridgeÁlom
Boyd HolbrookKorinthoszi
Patton OswaltMátyás a holló (hang)
Vivienne AcheampongLucienne
Vanesu SamunyaiRose Walker
Razane JammalLyta Hall
Sandra James-YoungUnity Kincaid
Eddie KaranjaJed Walker
Mason Alexander ParkVágy
David ThewlisJohn Dee

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

261 tag · 607 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 3., 00:02 · Bővebben

The Sandman

14 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2022. június 6., 20:21 · Bővebben


Kedvencelte 15

Várólistára tette 213


Kiemelt értékelések

ninetailedfox 

1. évad:

A Netflix megmutatta, hogy így kell jó adaptációt csinálni egy alapvetően kiváló alapanyagból.
A Sandman köteteit és kiegészítő részeit 3 éve olvastam végig. Neil Gaiman munkásságával akkor kezdtem el ismerkedni és nagyon megszerettem az írásmódját. A Sandman volt az azonban, amit mostanáig a legzseniálisabb művének tartok. Teljesen egyetértek azokkal, akik ezt nevezik a világ egyik legjobb képregényének, annyira komplex, fantasztikus történetekkel teli az egész.

Innentől kezdve a kritika spoileres és elfogult. Annyira vártam ezt a sorozatot, mint semmilyen másikat idén (új megjelenések közül). Ezt semmi nem bizonyítja jobban, mint hogy egy nap alatt néztem végig az egészet. Na de lássuk is az értékelést.

A Sandman története 1916-ban kezdődik, ahol egy amatőr mágus el akarja kapni Death-t, hogy visszahozza a halálból szeretett fiát. Azonban ahelyett, hogy őt kapná el, véletlen a testvérét, Dream-et (Morpheus) ejti fogságba. A Dream Lord egészen egy évszázadig lesz Roderick Burgess családjának rabja, míg végül kiszabadul, hogy visszatérjen birodalmába. Mivé válik azonban egy birodalom az uralkodója nélkül? Hanyatló senki földjévé. Dreamnek újra kell építeni nem csak a birodalmát, de önmagát is. Roderick Burgess családja ugyanis nemcsak csapdába ejtették Morpheust, de megfosztották őt az ereje egy részétől is, amelyet az eszközei (a sisak, a homok és a rubint) adnak. És itt kapcsolódik be a történetbe Burgess volt-szeretője, Ethel, aki ezeket az eszközöket ellopta…
Morpheus végül megtalálja az eszközeit, hogy aztán egy újabb gonddal nézzen szembe: ezer évente születik egy-egy generációban egy álom vortex, amely problémát okoz nemcsak az álmodó, hanem az ébren lévő emberek világában is. Rose Walker akaratán kívül sétál át barátai álmán és lassan elmossa a határt a két világ között… Morpheus pedig egy célt tűz ki maga elé: megállítani a vortexet, amely töréseket okoz birodalmán.

Valahol olvastam, hogy erre az adaptációra úgy kell tekinteni, mint egy sajátos, modernizált interpretációra. Én így tekintek rá, ugyanis hű marad az eredeti történethez, mégis beleraknak olyan elemeket, amelyek miatt modern lesz, és valamilyen szinten más, mint a képregény. Képregényt/irodalmi műveket adaptálni mozgóképként nehéz, mivel vannak olyan elemek, amelyek szövegként sokkal jobban működnek, mint a szélesvásznon, ez a Sandmannél is így volt. Emiatt talán egy kisebb hiányérzetem volt, csak azért nem adtam rá 10 csillagot. Illetve az évad második fele kicsit ellaposodott (mondjuk a Doll’s House amúgy se akkora kedvencem), az is lekötötte a figyelmem, csak az első 5 epizódhoz képest éreztem egy visszaesést. Ezenkívül viszont nekem ez az adaptáció nagyon tetszett.
Imádtam ahogyan végig vezetik a nézőt történeten, mind a dialógusokkal, mind vizuálisan. A rendezői megoldás, ahogy megjelenítették például Morpheus birodalmát nagyon tetszett. Volt egy ilyen álomszerű atmoszférája a háttér és a fényelés miatt is. Maguk az álmok is hasonlóan voltak megcsinálva, emiatt jól el lehetett különíteni a két világot. (És igen néhol láttam, hogy nem olyan jó a CGI, de most emellett eltekintettem). Lucifer birodalma pont annyira hátborzongató volt, mint a képregényben.
A zenéje szintén kiváló volt, sikerült megragadniuk azt a komorabb, álomszerű hangulatot, ami Morpheust övezi.

Na és akkor a karakterek.
Tom Sturridge munkásságát nem ismerem, ezért nem volt viszonyítási alapom, hogy hogyan fogja Morpheust eljátszani, azonban ez a férfi felülmúlta minden elvárásom. Tom Sturridge úgy lépett a vászonra, mintha tényleg ő lenne Dream Lord. A tartása, a hangja, de legfőképp a tekintete volt az, ami miatt megszerettem. Főleg az első részben a bezártság miatti bosszúvágy, tehetetlenség és szomorúság mind ott bujkált a szemeiben. Tetszett hogyan mutatja be Morpheus fejlődését, ahogy lassan belátja, hogy az emberiség nemcsak olyan emberekből áll, mint Burgess, illetve, hogy alkalmazkodik ahhoz, hogy megváltozott néhány dolog a bezártsága alatt (pl. hogy nem minden Nightmare akar örökre az maradni).

Az Endlessek közül Death és Desire egyszerűen tökéletes voltak. Death és Dream a kedvenc karaktereim az egész Sandmanből ezért ő rájuk voltam a legkíváncsibb és mindketten fantasztikusan játszottak. Death karaktere az egyik legjobb halál interpretáció számomra, mennyivel szebb, hogy nem a Kaszás jön el érted, hanem egy kedves, barátságos arc vezet át a túlvilágra? A The Sound of Her Wings az egyik kedvenc issue-m, itt is sikerült sírnom rajta.
Desire színésze erre a szerepre született. Ennyire jól eljátszani azt a játékosságot, ravaszságot és kéjt, ami Desire karakterét alkotja… tökéletes volt.

A mellékkarakterek közül, akit még mindenképp ki kell emelnem az a Corinthian volt. Esküszöm, mintha a képregény lapjairól lépett volna ki, hogyan lehet ennyire tűpontosan vászonra vinni ezt a karaktert? Aztán ott van Lucifer. Gwendoline Christie-ben tudtam, hogy bízhatunk és egy olyan különleges Lucifert vitt vászonra, amilyet még nem láttam. Az az angyali arc, megértő és kedves, szinte ártatlan arckifejezés, ami néhány másodperc alatt vált hideggé és kegyetlenné. A mind game jelenet csodálatosan volt megcsinálva. „I am a serpent…”
David Thewlis szintén remekel a szerepében. A 24/7 a legfeszültebb és nehezebb issue az egészből (szerintem) és annyira jól vitték vászonra, Thewlisnek pedig jól állt ez a szerep.
Amit Jenna Coleman művel Johanna Constantine karakterével… huhh. Kérhetnék egy spin-offot az ő karakterével? Köszönöm.
A Dreamingben lakók közül örültem, hogy belevették Cain és Abelt, Cain olyan gonosz volt megint (nem vártam mondjuk mást). A Lucienne-t alakító Vivienne Acheampong az egyik legjobb döntés volt casting terén. Matthew, ó drága ravenem, pedig sokszor mosolyt csalt az arcomra, ahogy Merv is tette (Mark Hamill!!!). Stephen Fry pedig annyira bájosan kedves volt Gilbertként. Hob és Dream barátsága pedig olyan szépen került kivitelezésre.

Na még mielőtt disszertációt írok a Sandmanből – kedves kritikát olvasó, ha eljutottál idáig, akkor szuper vagy –, kinek ajánlanám? Sandman és Gaiman rajongóknak kötelező. Azoknak is, akik szeretnének megismerni egy komplexen felépített világot. Na és ha úgy olvasod ezt a kritikát, hogy megnézted és tetszett… akkor tessék elolvasni a képregényeket is.

8.5/10

dulkap 

Nagyon hangulatos és nagyon látványos lett (főleg az első fele), jól visszaadva a képregény hangulatát. Ha nem olvastam volna és nem imádnám az eredetit, akkor simán 10 csillaggal értékelném, de nekem túl sok volt a változtatás. Egy részét értem, hiszen a képregényben lévő narrációkat nem lehet filmre átültetni, így az érthetőség kedvéért bele kell nyúlni a történetben. Az is jól látható, hogy már itt megalapoznak a folytatásoknak és ezért bizonyos dolgokat át kellett írni, hogy ne legyen annyira töredezett és amennyire lehet maradjon lineáris. A karakterbeli változtatásokat is értem, de ilyen mértékben én már nem örülök neki és Rose és Lucien esetében maga a karakter dinamikája is más lett.
De így is megérdemli a 9 csillagot, mert önálló sorozatként nézve nagyon tetszett, végig lekötött és jó volt viszontlátni mozgóképen sok impozáns képregény kockát.

essz 

nem olvastam a képregényeket..
szóval
de ez baromi jó volt… az utobbi fél év legjobbja… várom a kövi évadot ♡

Emese_Szalai 

Juj de jó volt ez! *-* rég láttam ennyire jó sorozatot! Talán a felénél éreztem leülést a sztoriban, nem is volt nagy kedvem végignézni azokat a részeket, így a 9 csillagot ítélem meg.
Előzetes alapján nagyon ijesztőnek gondoltam ezt a sorozatot (nem is értem miért kezdtem bele, nem nézek horrort, féltem, hogy az lesz), de spoiler talán 2 vagy 3 ijesztő jelenet volt benne. Bár azt nem mondom, hogy az első 8 rész ledarálása után kellemesen aludtam volna… zsongott a fejem, aludni meg nem tudtam XD Köszi Álom!
Álom *-* spoiler.
A sztori nagyon tetszik: kifejezetten érdekesen keveri a mítoszokat a vallással, na meg persze a fantasy világgal! A színészek jól hozták az egyes Végtelen karaktereket. Sikerül kihangsúlyozni az egyes karakterek jellemzőit.
A megvalósítás szuper: 1. a díszletekben a CGI néhol nem olyan kidolgozott, de egyébként az elgondolások szuperek. Pacsi a kreatív csapatnak! :) 2. A ruhákat nagyon eltalálták: ahol kellett korhű, máshol meg simán csak kreatív! Újabb pacsi a tervezőknek meg a kreatív csapatnak. :)
Egyébként nem ismerem az eredeti képregényt: annyit tudok róla, hogy Nail Gaiman a szerző és amennyit a beleolvasóból láttam. Lehet beszerzem a képregényt! :)

SunflowerSz 

Az első rész után gondolkodás nélkül megadtam volna a 10 csillagot. Nagyon hangulatos, páratlanul látványos sorozat, aminek ráadásul a zenéje is csodaszép lett. Kissé rideg, makacs, de szerethető főhőssel, akiből az ember minél többet szeretne látni. De sajnos az ötödik rész az nagyon nem tetszett, valahogy ott egy kis mélypontot éreztem – amit aztán kárpótolt a hatodik rész eleje, ami igazán szomorúra és sírósra sikerült részemről. Egyébként én nem olvastam a képregényeket, szóval annyira nem tudom összehasonlítani sem a történetet, sem a karaktereket az ott szereplőkkel. Nem mondom, hogy tökéletes, mert szerintem volt benne egy-két dolog, amit én nem erőltettem volna, viszont nézeti magát és tényleg minőségi sorozat. Álom karaktere egyértelműen a legszimpatikusabb, de szerettem Mátyást is illetve Halál is szimpatikus lett, habár ő keveset szerepelt.

Ainsel 

Ez fura lett…. mármint az előzetes alapján azt gondoltam, hogy imádni fogom, de ehhez képest csak… mehh. Nem olvastam a képregényt, de már kerülgetem egy ideje. Viszont most elment tőle a kedvem, hiszen a sorozaton is maga Gaiman dolgozott, szóval mit várhatnék a képregénytől ezek után? Megpróbálom sorra venni a negatívumokat, amíg még friss az élmény: a látvány. Sokszor nagyon szépen megcsinálták, például az Alvilágot, vagy Álom birodalmát. Viszont legalább ennyiszer keltett iszonyú gagyi hatást is, például a démonok, édes mamám, a Xénában voltak ilyenek. Na jó, nem, de majdnem. Hogy a három legemlékezetesebbet említsem: spoiler A színészek is ilyen felemásak lettek. Halál tetszett, és Álom is jó lett volna külsőre, de… miért nézett ki ez a pasi állandóan úgy, mint aki mindjárt bőg? Vagy allergiás? Folyamatosan könnyben úsztak, és pirosak voltak a szemei, mindig azt vártam, hogy sírva fakad, pedig ez legtöbbször egyáltalán nem illett az adott jelenethez. Amikor meg épp nem könnyes a szeme, akkor úgy csücsörít, és grimaszol, mint aki citromot nyalt. Lucifer se működött, nekem legalábbis Gwendoline Christine valahogy nem stimmelt erre a karakterre. Bár legalább nem Brienne-t láttam benne állandóan, nem úgy, mint Charles Dance karakterében, aki nekem egy az egyben hozta Tywin Lannistert. Constantine is fura lett, és nem csak azért, mert itt nő lett. Bár tény, hogy elfogult vagyok, mert nekem Keanu Reeves, és/vagy Matt Ryan marad Constantine. Olvastam, mivel magyarázta a cserét Gaiman, meg hogy szerinte Jenna Coleman jobb ebben a szerepben, mint Keanu, vagy Matt Ryan… na azért ez erős túlzás, engem őszintén szólva nem is emlékeztetett Constantine-ra. És ez nagyobb probléma, mint az, hogy nő. Meg amúgy biszex, ami önmagában szintén oké, mivel az eredeti Constantine is az. Desire, és A Korinthoszi is baromi jók lettek minden szempontból. De rajtuk kívül ebbe a 10 részbe még annyi LMBTQ+ karaktert sikerült bezsúfolniuk, hogy az még Netflix mércével is túlzás. Legtöbbjüknél semmi célja, vagy értelme nem volt a dolognak, egyszerűen csak azt éreztem, hogy lassan Dunát lehet rekeszteni velük. Értem, hogy el kell érni a kvótát, de nem kell konkrétan minden második karakterrel reprezentálni, mennyire píszík vagyunk.

Azért pozitívumok is voltak szerencsére, a történet lekötött, az egész világ, a mitológia, amit Gaman felépített zseniális. Imádtam Matthew-t, Lucienne-t, Halált, Gilbertet, A Korinthoszit, de az igazi kedvencem Hob lett, az ő története volt az egyik legjobb, vagyis a 6. rész. Egyszer el fogom olvasni a képregényeket, és talán a sorozatot is nézem tovább, ha lesz folytatás, mert érdekel merre kanyarog még ez a történet… de a kezdeti lelkesedésemet szépen sikerült kinyírniuk.

4 hozzászólás
Trickster

Így kell adaptációt csinálni! Imádtam, alig várom a folytatást. :)

Saori 

Mint a Good Omens, ez is jól sikerült. Voltak változások a képregényekhez képest, amik nem annyira tetszettek, plusz egy nagy ami nagyon kiakasztott spoiler, picit túltoltak egy-két olyan dolgot amit szerintem nem kellett volna (cserébe kaptunk olyat is, amit jó volt, hogy kicsit több volt), de többségében jól eltalálták a hangulatot, a szereplőket (Dream szuper volt, a Corinthian valami fantasztikus, Rose emlékeim szerint kicsit idegesítőbb a képregényben, Death elég jó volt ahhoz, hogy ne zavarjon a változás, Lucifer… Eskü én a képregényben szerettem, tök érdekes karakter volt, itt egy picit olyan undi és nemszeretem) és a történetet. A látványvilág szintén atomjó spoiler. Összességében nekem nagyon tetszett, bár határozottan van egy olyan 20-25% ami nekem nem jött be.

Doda

Én már akkor kaszáltam ezt a sorozatot amikor megtudtam, hogy Tom Sturridge lesz Dream, azon kevés emberek egyike akik ellen ismeretlenül is, de zsigeri undort érzek, kevesen taszítanak ennyire. Ezek után nem igazán foglalkoztam az adaptációval így nekem minden nembeli és színbeli változás új volt. Eddig csak az első Fumax kötetet olvastam és ha az emlékeim nem csalnak talán ennyit dolgoz fel ez a 10 rész is, voltak apróbb részletek amikre nem emlékeztem, de nagyjából meg volt minden. Most nagyon szeretném tovább olvasni, de sajnos nem vagyunk 1 városban a köteteimmel, talán majd Karácsonykor.

Szóval Tom teljesen elvette a kedvem a sorozattól, ezért nem önszántamból álltam neki a hétvégén. Nem tudom mi a jó megfogalmazás az érzelmeimre, de létezik undorból szerelem? Ez az ember erre a szerepre született és én IMÁDOM! Olyannyira elvette az eszem és lekötötte a figyelmem, hogy amikbe szerettem volna belelkötni – jó előre megfontolt szándékkal –, még azokat is elengedtem. Itt meg kell említenem Orosz Ákos nevét is, ritkán nézek bármit is szinronosan, de mindig belehallgatok, hát most ott ragadtam. Nagyon jó választás magyar hangnak.

Dream után a másik nagy kedvenc The Corinthian lett, hihetetlen, de mintha a képregényből lépett volna ki, ott utáltam, itt meg már szinte drukkoltam neki. Desire röpke jeleneteivel szintén telitalálat, Stephen Fryt és David Thewlist pedig mindig öröm nézni. Vivienne Acheampong, mint Lucienne a legjobb változtatás a képregényhez képest, nekem ott jelentéktelen volt, itt viszont tekintély és erő sugárzik belőle, szintem jól kiegészítik egymást Dreammel.

Sajnos volt olyan változtatás amit viszont nem vett be a gyomrom. Death a gót fruska aki átkisér a másik oldalra nagy kedvenc a képregényekben, itt viszont teljesen felejthető volt a karaktere. Constantine és Lyta megformálói szimplán csak irritáltak. A legnagyobb csalódás pedig Lucifer, nálam Tom Ellis magasra tette a lécet, itt a problémám viszont az volt, hogy szinte minden egyes jelenetben érezhető a vágy arra, hogy valamelyik ajtón besétáljon végre Jaime Lannister, pedig Gwendoline szerintem egy nagyon cuki kedvelhető és tehetséges ember.

Csak azért adok rá 9 csillagot, mert egy picit darabosnak éreztem, de nagyon várom a következő évadot, mert a hibák ellenére is élvezhető.

Drucocu

Ezt a filmet nagyon undorító emberek csinálhatták…. Nem szívesen találkoznék velük. Kár, hogy imádok mindent, amiben csak egy angyal is szerepel…


Népszerű idézetek

Nocharity 

Dreams rarely survive in the waking world. Nightmares, on the other hand, seem to thrive there.

1. évad 1. rész – Az igazak álma
Pandalin 

Unity: Úgy tűnik, mintha mindhármunk élete szörnyűmód félbeszakadt volna.
Rose: Lehet, hogy ez maga az élet, félbeszakítások sorozata.
Unity: És egymásra találásoké.


Hasonló filmek címkék alapján