Interjú a vámpírral (1994) 532

Interview with the Vampire
118' · amerikai · dráma, fantasy, horror 18 !

10 díj · 13 jelölés

Tom Cruise, Brad Pitt és számos ifjú tehetség főszereplésével készült Anne Rice bestseller regényéből a film, amely „egyike az év legjobbjainak” (Caryn James, The New York Times).
A vámpír Lestat (Tom Cruise – Esőember, Tágra zárt szemek) gonosz, ám mégis karizmatikus egyénisége rabul ejti… [tovább]

angol

Képek 19

Szereposztás

Tom CruiseLestat de Lioncourt
Brad PittLouis de Pointe du Lac
Christian SlaterDaniel Malloy
Antonio BanderasArmand
Kirsten DunstClaudia
Stephen ReaSantiago
Thandie NewtonYvette
Helen McCroryprostituált
Domiziana GiordanoMadeleine
Helen McCroryprostituált

További szereplők

Kedvencelte 181

Várólistára tette 182


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

A történetet ismertem, mert még egyetemistaként láttam egy zenés-táncos feldolgozását (ami nem tetszett), de különösebben sosem érdekelt a film, köszönhetően az egyébként parádés színészgárdának. Maga a film kellemes, egyébként is jobban kedvelem a klasszikus vámpírokat, mint a moderneket. A színészek tényleg jók voltak, de nekem lényegesen jobban bejött a hangulat és a látvány. Mindent összevetve továbbra sem az én világom, viszont ez egy jó film.

Kemiviki 

Abban az évben láttam utoljára mikor az érettségi tételemre a plusz egy választható tételt dolgoztam ki, s hát az sem most volt (mindenkinek volt egy +1 tétele aminek maga választotta meg a témáját az irodalmon belül, én a film és a könyv összehasonlítását választottam).
Annyira jól esett újra megnézni, nem is értem eddig miért nem vettem elő megint.
Annyira magával ragadó ez a sötét, veszélyes és rejtélyes hangulat. Na ők az igazi vámpírok, nem azok a csillogó gömbök.
A színészek előtt le a kalappal, különösen Kristen Dust előtt. Hihetetlen milyen beleéléssel és milyen tökéletesen játszotta a gyermek testbe zárt felnőttet.
Lestat mellett nem tudok elmenni, egyszerűen hihetetlenül jó formáját nyújtotta Tom Cruise, egyszerűen utánozhatatlan.
Szerencsésnek tartom magam, hogy ez a film vitt be a vámpírok világába s nem más mai csillámos nyálregény.

9 hozzászólás
Rahenys 

Brad Pitt miatt nem igazán akartam megnézni, mert finoman szólva irritál a színész. Viszont ebben a filmben egész jól alakított, leszámítva, hogy maga a karakter rémes egy vámpír.
Annyira imádom ezeket az – úgymond – régi vámpírokat, a közelébe sem érnek az Alkonyat filmek napon csillogó kisfiúinak.
Lestat és Louis karakteréről néha Damon és Stefan jutott eszembe a Vámpírnaplókból, az egyik élvezettel issza az emberek vérét, a másik pedig állatokon tengődik. Persze a másik lassan szintén áttér az emberekre. Nem mondanám, hogy izgalmas film volt, viszont lekötött és nem néztem percenként az időt, hogy mikor lesz már vége.
Lestat karakterét imádtam, ahogy minden bűntudat nélkül élvezi a vámpírlét előnyeit, mégis magányos és kell neki egy társ. Néha még a shippelés gondolata is megfordult a fejemben. Mikor úgy tűnt, hogy a film felénél meghalt rendkívül csalódtam, de a visszatérése után reménykedtem, hogy másodszorra sem sikerült végezni vele és igazam lett. Rendkívül badass jelenete volt a végén. *-* Nem kell bemutatkoznom, ugye?
Louist nem értettem, a folytonos siránkozás és szenvedés néha kicsit sok volt, viszont imádtam a párosukat Lestatal, és később kiderült, hogy egyáltalán nem miatta kell bánkódnom. Viszont a végére egész szerethető lett.
Claudia karaktere irritált a legjobban, egyáltalán nem tudtam sajnálni, amiért sosem lesz képes felnőni, nem az ő hibája, hogy vámpír lett, de határozottan nem illett bele a képbe. Nem rajongok a gyerekekért, főleg nem a vámpírgyerekekért, volt egy jó jelenete Lestat megmérgezése, de ezen kívül idegesítő volt. Viszont volt néhány jelenet ami megmosolyogtatott, miközben hármasban éltek, de a szemem sem rebbent, mikor a Nap hamuvá égette.
Ez is nagyon tetszett, hogy nem tudták elkerülni a Napot gyűrűvel, illetve a nappalt alvásra szánták.

Tehát összességében nagyon tetszett.

1 hozzászólás
Popovicsp87 

Pár részletet láttam annak idején a filmből, de eddig nem láttam egybe.
Nem bántam meg, jó vámpíros történet. Cruise és Pitt remekül játszanak, kicsit sajnálom, hogy Armand később lép csak színre.
Lestat és Louis a két végletet képviseli, egyik bohém másik inkább visszafogott jellem.
Claudia is jó, kicsit ellensúlyozza Louis-t és meglepett, hogy a fiatal Dunst milyen jól játszott.
Nem egy akciókkal telerakott darab, ellenben a maga drámai lassúságával jól érzékelteti a vámpírok világát. A két órát kicsit kevésnek éreztem, pár dolgok jobban kibonthatott volna.

Negative_Singularity

Nem is tudom, hányszor láttam már… Mindig úgy érzem, hogy képtelen vagyok érdemben hozzászólni, csak mereven bámulok magam elé, és nyalogatom – bocsánat – a sebeimet, hogy ez egy film, de milyen fájóan gyönyörű film, és mennyi-mennyi erkölcsromboló szépséges bűnt látni bele, és lehet élvezni, pironkodva és szív-dobogva.

Igazából a könyvről (részben) ezt írtam anno, de ez érvényes a filmre is (és dicséret, hogy a Babette-s részt kihagyták belőle, bűn unalmas volt)

Stílus: orgazmus.
Karakterek: Louis nyavalyog, majd feladva egy egész könyvnyi (filmnyi, amit itt és most nem ábrázoltak, hál' isten) nyavalygást, szembe köpi önmagát.
Lestat erős, mégis üres istenség, de ó, mennyi van benne, mennyi-mennyi minden… imádom.
Armand – szétpergett az öröklétbe, vele bomlottam én is, de ahogy hátat fordított, én is elfordultam tőle. (ez szintén másképp volt a filmben, ez a hajlítás nem tetszett, hogy Louis hagyta őt magára)
Claudia… villanás az életben, villanás a regényben (filmen hangsúlyosabb a szerepe, de ezzel együtt idegesítőbb is) – folytatás nélkül.

TiaManta 

De régen láttam ezt a filmet elsőnek.
Még mikor nem tudtam mi fán terem a könyve, és hogy egyáltalán adaptációról van szó. de rendkívül tetszett. Bár Antonio Banderas kilógott nekem ebből az egészből.
És ami a legfontosabb képes volt olyan hangulatot teremteni hogy érdekeljen a drága vámpírjaink sorsa.

MFKata

Még a régi Corvin mozi páholyából néztük az egyik osztálytársnőmmel és szerintem ez az első vámpíros film, amit valaha láttam. Nagy hatással volt rám, nem tagadhatom.
Profi film.

Kija 

Nem igazán volt hangulatom a filmhez, amikor pár napja leültem megnézni, pedig tényleg nagyon régóta kíváncsi voltam rá, hogy mi is teremtette meg a modern vámpír kultusz alapjait, nem csalódtam, de egy teljesen másfajta élményt kaptam, mint amire számítottam.
Ha ez a film vezetett volna be a vámpírok világába, akkor valószínűleg imádtam volna és hatalmas kedvenccé vált volna, de sajnos ezt már a Twilight megtette és azóta is rendszeresen fogyasztok vámpíros történeteket, ezért a „vámpír szenvedés” már nem igazán tud meghatni annyira, mint régen, annyiszor hallottam és láttam már feldolgozva ezt a témát. A gótikus stílus is belejátszhatott nekem abba, hogy nem igazán tudtam komolyan venni a filmet. Egyrészt ez adott egy nagyon szép és fájdalmasan romantikus hátteret, ami teljesen beleillett nekem abba képbe, amit a vámpírokhoz társítok, de a másik oldalán ennek ott volt az, hogy egyszerűen kicsit műnek tűnt nekem ez az egész.
Maga a története tetszett a filmnek, habár nem volt valami hú de nagy szám és az is kicsit furcsán hatott nekem, hogy szinte minden felvezetés nélkül elindult a történet és Daniel nem nagyon kérdőjelezte meg Louis igazát, de nem volt ez annyira nagy probléma.
A színészek remekeltek. Kristen Dunst remekül játszotta a kissé idegesítő és manipulatív spoilergyereket. Brad Pitt is jól hozta a világfájdalmas vámpírt, bár ez a hosszú haj borzalmasan állt neki szerintem.
A fentebbi sorok alapján úgy tűnhet, hogy nem tetszett a film különösebben, pedig ez nincs így, mert voltak olyan részletei, ami miatt feltétlenül megérte megnézni a filmet. Az egyik ilyen volt a film és napfelkelte kapcsolata, ez nagyon szépen volt szerintem megcsinálva és kicsit el is érzékenyültem miatta, valamint Claudia és Madeleine spoiler is egy nagyon gyönyörűen megoldott jelent volt, főleg a maradványaik végső előporladása tudott bevinni egy kisebb érzelmi csapást a szívemre. Aztán ott van a fő oka is a 9 csillagnak, Lestat. Én nem kedvelem Tom Cruise-t különösebben és a színészi munkásságát sem tartom kiemelkedőnek, de amit itt alakított az zseniális volt, egyszerűen imádtam Lestat karakterét. Ezzel a szőke hajjal és vámpír fogsorral olyan könnyedséggel hozta a szerepet, hogy az hihetetlen volt. Komolyan az utolsó megjelenése egy kerek csillaggal feltornázta filmet a szememben, annyira jó volt az a jelenet. De az össze jelenete remek volt, Louis passzivitásával szemben szinte sugárzott. Amúgy hihetetlen volt kettejük között a kémia, meg Louis és Armand között is. Ezt az aspektusát a filmnek amúgy egy kissé furcsálltam is hiszen ilyen fajta intimitásra két férfi között egy 1994-es filmben nem számítottam, nem mintha nem lett volna jól megcsinálva, sőt… (De a meglepetéstől az első pár percét végig vihogtam a filmnek, bár lehet ez a nagy világfájdalom is belejátszhatott, meg egyéb dolgok is.)
Igazándiból jó ez a film, mert felkeltette az érdeklődésem a könyvek iránt és amit ígért azt simán hozta és manapság annyi vámpíros történet épít rá, hogy aki kedveli a műfajt annak szerintem egy kötelező film.

NinaAva

Nem mondom, hogy rossz volt, mert az nem lenne igaz!
Tom Cruise és Brad Pitt már évek óta nagy szerelmeim, és Kristen Dunst játékát is szeretem!
A film vége sikeredett érthetetlenre és befejezetlenre számomra, viszont ezen kívül teljesen meg vagyok vele elégedve!
Dráma, akció, őskövületi romantika, minden volt benne!


Népszerű idézetek

Klitty

Louis: Vágytam a halálra. A meghívás mindenkinek szólt: a szajhának az oldalamon, a kerítőnek a hátam mögött, de végül egy vámpír fogadta el.

woolfe

Lestat de Lioncourt: Mocskos modern banda. Torzszülöttek egytől-egyig, mit nem adnák egy korty igazi kreol vérért.
Louis de Pointe du Lac: Jenkikhez nem fűlik a fogad?
Lestat de Lioncourt: Halálosan émelyít az a demokratikus mellékízük.

Zea

Harminc év telt el, de Claudia örök, hű gyermekteste mit sem változott. Csak a hajfürtjei alól kivillanó szempár mutatta korát és értő tekintete, mely egy napon majd megköveteli a választ.

s_l_m

A szobor mozdulni látszik, mégis mozdulatlan. A világ megváltozott, mégis ugyanaz maradt.

s_l_m

Végignéztem emberéletem utolsó napfelkeltéjét, most is pontosan emlékszem rá, de elfelejtettem minden az előtt látott napfelkeltét. Akkor utoljára úgy bámultam a hajnal fenséges csodáját, mintha először látnám. Azután búcsút vettem a napvilágtól, hogy azzá lehessek, ami ma vagyok.

Gabi 

A halál nem nézi a kort. Utolérhet bárhol és bármikor.

Bohemian 

That morning I was not yet a vampire, and I saw my last sunrise. I remember it completely, and yet I can't recall any sunrise before it. I watched the whole magnificence of the dawn for the last time as if it were the first. And then I said farewell to sunlight, and set out to become what I became.

Bohemian 

We reached the Mediterranean. I wanted those waters to be blue, but they were black, nighttime waters, and how I suffered then, straining to recall the color that in my youth I had taken for granted.

Bohemian 

You gave me the dark gift, and I delivered you into the hands of death for the second time.

Kiskakukk 

Tessék, most ki fogja befejezni a ruhácskádat?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján