Drakula (1992) 203

Dracula
123' · amerikai · romantikus, horror 16

3 díj · 6 jelölés

Drakulát, a véreskezű vajdát évszázadokkal ezelőtt eltemették, teste mégsem omlott porrá. Hírlik, hogy sírjából éjjelente borzongató kalandra indul és harapása után mind többen csatlakoznak a temetők mélyén bolyongó vámpírok seregéhez. A félelmetes teremtményt emésztő vágyakozás gyötri elhunyt… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

Gary OldmanDrakula
Anthony HopkinsAbraham Van Helsing professzor
Winona RyderMina Murray / Elisabeta
Keanu ReevesJonathan Harker
Richard E. GrantDr. Jack Seward
Sadie FrostLucy Westenra
Cary ElwesLord Arthur Holmwood
Billy CampbellQuincey P. Morris
Tom WaitsR.M. Renfield
Monica BellucciDrakula felesége

További szereplők

Kedvencelte 55

Várólistára tette 115


Kiemelt értékelések

Ascyra 

A legcsodálatosabb, és legborzalmasabb szerelmi történet, fantasztikus képi világgal, maximálisra húzott színészi játékkal. A legromatikusabb dark fantasy, amit valaha láttam. Imádatom már nagyon régre visszatekint és még most is töretlen. Csodálatos film!

Kija 

A könyvet még nem olvastam, de a történetet már nagyjából ismertem korábbról. Így amikor leültem a film elé azt gondoltam, hogy tudom mit fogok kapni, viszont a gótikus, kosztümös vámpír film, ami a képzeletemben élt, igen távol állt a valóságtól. A film engem inkább egy furcsa lázálomra emlékeztetett, amit nem igazán tudtam eldönteni, hogy komolyan kéne-e vennem vagy sem. A zene túltolása egyes helyeken, bizonyos kosztümök (Drakuláé például), a történet egyes részei és néhány rendezői megoldás (pl. a hatalmas szemek az égben, amik figyelik Jonathan megérkeztét) nekem nevetségesnek és inkább bizarrnak hatottak, mintsem félelmetesnek. Minat és Jonathant kedveltem, aranyos volt a kapcsolatuk és önmagukban is jó karakterek voltak, Keanu Reeves és Winona Ryder kémiája pedig remek volt. A többi karakter sem rossz, a színészek jól játszanak és a kosztümök nagy része is szép, de összességébe én ezt a filmet a klasszikussága ellenére sem tudom értékelni.

Nihilchan 

Valószínűleg ez szimplán nem az én műfajom. Számomra nem volt horrorisztikus, ugyanakkor egészen más ma már az ingerküszöb, mint régen. Sok ponton túl bizarrnak találtam a megvalósítást, viszont Gary Oldmannek tagadhatatlanul voltak vonzó pillanatai és egyébként is remekül hozta a gróf figuráját. Őszintén, nem mondanám, hogy tetszett, de túl nagy problémám sem volt vele. Kicsit talán sok a két óra. Viszont a film végén az Annie Lennox szám (Love Song For A Vampire) nagyon tetszik, már ennek megismerése miatt is megérte megnézni a filmet.

Jadeline

Ezt a filmet évek óta megakartam nézni, mert rendes-régi-vámpíros , az az kosztümös meg olyan színészek játszottak benne, akik miatt érdekelt… De nekem inkább mégis vígjáték volt.
Még nem olvastam a regényt, lehet hogy esetleg annak a hangulata is ilyen?
Nem tudom miért kellet ezt ilyen nevetségesre csinálni?!
Kezdek rájönni, hogy néha túl sokat várok a vámpír sztoriktól…
Draculában is csalódtam.

1 hozzászólás
Kiskakukk 

Számomra a legjobb vámpíros film az Interjú a vámpírral mellett.
Képileg, zeneileg, hangulatilag, színészileg egyaránt fantasztikus.

2 hozzászólás
Kingslayer

Bram Stoker Drakuláját még alsós koromban olvastam rongyosra, és ez volt az első feldolgozás, amit láttam belőle 13 éves koromban. Aztán láttam vagy 100-szor, és azóta is minden alkalommal megnézem, ha adják valahol. Bár a regény jóval pókhálósabb és kriptaszagúbb, mégis jól áthozza a hangulatát ez az adaptáció, a könyv cselekményét is igen pontosan követi. Ma már nem vagyok akkora bolondja, mint a 90-es évek elején, de még mindig nagyon szeretem, és még mindig kívülről fújom a szövegét, és együtt mondom a szereplőkkel, amikor nézem. De persze, hogy elfogult vagyok, hiszen, bár más vámpírosat már többet is láttam ez előtt, ez a film volt az első Drakula-film, amit láthattam, ugyanis videóm nem volt még akkor, amin megnézhettem volna gyermekkorom kedvenc regényének régebbi feldolgozásait.

Cersei

Szentül hittem, hogy ezt a filmet már láttam, aztán kiderült, hogy mégsem. Jó volt, leginkább a kosztümök miatt, és nagyon odarakták a szörnyikét is.
Furcsa, hogy a Mel Brooks paródiát előbb láttam! :D

Charityy 

Vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Valahol úgy érzem, tetszett, valahol pedig nem. Talán túlságosan hosszú volt ez a két óra, nem tudom. Mindenesetre voltak benne ijesztő részek, de horrornak azért nem mondanám.
Jó feldolgozás volt, és a szereplőválogatás is tetszett.

mvancsika 

Bár az utolsó megtekintéskor már nem tetszett annyira, mégis kénytelen vagyok maximális csillagot adni, mert hosszú éveken át rajongtam ezért a filmért, amióta először láttam moziban kis gimnazistaként az egyik barátnőmmel. Emlékszem, amikor hazaértem, órákon át csak a filmről tudtam beszélni. Anyukám annyira kíváncsi lett, hogy vele másodszorra is beültem a moziba. A hatás ugyanaz volt. Imádtam.
Ma már sajnos látom a film hibáit is, és itt is nagyon utálom ezt a romantikus szálat Mina és a gróf között. A könyvben Stoker ezt nem tolta ennyire túl.
Egyébként a hibáitól eltekintve (vagy azokkal együtt) ma is lenyűgöző alkotásnak tartom ezt a filmet, Oldman és Hopkins remekelnek, a borzongás is megvan (főként a film elején).
spoiler


Népszerű idézetek

Ellen_Ripley

Arthur: Felkoncoljuk Lucyt??
Van Helsing: Neeeem! Csupán csak átdöfjük a szívét és levágjuk a fejét.

woolfe

A civilizáció és a szifilizáció együtt fejlődött.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján