Engedj be! (2008) 123

Let the Right One In · Låt den rätte komma in
115' · svéd · dráma, romantikus, horror 15

Stockholm fagyos és meglehetősen nyomorúságos külvárosában járunk, valamikor a nyolcvanas évek elején. Hősünk, Oskar Eriksson teljesen átlagos, ám magányos 12 éves kisfiú. Próbálja ép bőrrel megúszni, hogy osztálytársai állandó jelleggel terrorizálják. Otthon – ahol édesanyjával kettesben élnek… [tovább]

Szereposztás

Kåre HedebrantOskar
Lina LeanderssonEli
Per RagnarHåkan
Henrik DahlErik
Karin BergquistYvonne
Peter CarlbergLacke
Ika NordVirginia
Mikael RahmJocke
Karl-Robert LindgrenGösta
Anders T. PeeduMorgan

További szereplők

Kedvencelte 22

Várólistára tette 93


Kiemelt értékelések

krlany 

Húúú, én nagyon nem bírom ezt az újhullámos vámpírőrületet. Az Interjú a vámpírral-nál befejeztem a vámpírkodást, mert onnantól csak megcsúfolása az egész ezekkel a fényrelágyuló, nem lágyuló izékkel…
Ezt csak véletlenül néztem meg, mert hogy svéd… a többi fölött meg elsiklottam. Viszont egész jó kis film… mert hogy svéd.
Sötét, komor, északi.

LoneWolf 

Hiába irritált a főszereplő kis srác, minimalista vámpíros horrorhoz képest egy igen hangulatos darab. Érdekes megközelítés volt, hogy ezúttal a nyálas tinik és a már életunt felnőtt példányok helyett egy igencsak gyerek vérszívót mutatott be, akinek valljuk be, nem túl egyszerűek a mindennapjai. A művészfilmes megközelítés és látszólag alacsony költségvetés ellenére tehát nekem bejött, bár nem egy sokszor nézős darab, mivel erős motiváció kell ahhoz, hogy máskor is elővegyük.

Blissenobiarella 

Fú, van baj!
Kezdjük azzal, hogy voltam oly botor, hogy úgy ültem le megnézni ezt a filmet, hogy ezer éve a várólistára tettem, oké, svéd, meg horror, rossz nem lehet, minek is olvassam el a tartalmát?!
A film 26. percében kellett ráeszmélnem, hogy ez egy vámpíros film, márpedig én az olyat rendkívül rosszul viselem. Nem csak az Alkonyat-féle csillámvámpír-őrület óta, a klasszikus Drakula-filmeket sem igazán szeretem. (pedig tinikoromban olvastam vámpírregényeket, és azokat szerettem, de valahogy filmen nem jön be) Amúgy a vámpírokon kívül csak a zombikat szeretem kevésbé.
Na, de ha már leültem, és volt egy szabad szombat estém, egyedül itthon, végignéztem csakazértis.
Kár volt, mert nem lett jobb, sőt, a film előrehaladtával egyre több baromság volt benne. Pedig ez a sorozatgyilkosos vonulat ígéretes volt az elején. spoiler
Oskar amúgy egész érdekes főszereplő lett, belé nem akarok kötni, és az egész filmet egyébként csak a sajátos „svédes” atmoszférája menti meg attól, hogy borzasztóan „zs”-kategóriássá váljon. Sajnos erről a sztori tehet, nem feltétlenül a filmes megvalósítás, bár a cgi-macskákért ujjacskákat tudnék törni.

Ha csíped a vámpíros filmeket, nem akarlak elriasztani tőle, mert érdekes megközelítésnek találhatod ezt az opust. Nem szokványos tinihorror, azt le kell szögeznem.
De számomra ez a sztori túl blőd… nem az a fajta, amin röhögni tudsz, annyira béna, de túl gázos ahhoz, hogy közelébe érhessen annak, hogy jó filmnek nevezzem

rhysciar

Ez a film megváltás volt az Alkonyat korszakában. Erős hangulatú, magával ragadó, néhol brutális, mégis tiszta történet a barátságról és az életben maradásról. Na meg a vámpírokról.

hankman 

Nem olvastam a könyvet, nem is tudom, hogy a filmnek mennyi köze van hozzá, de nekem mégis az jött le, hogy görcsösen igyekszik a főbb(?) dolgokat átvenni (biztos az ablaküvegen maradó tenyér lenyomat is ilyesmi lehet, ami a könyv borítóján van).
Svéd művészfilm elméletileg ugye? Mi pluszt ad a film hogy svéd? Svéd kultúra? Megtudtam, hogy minusz 5 és 10 között is egy vékony kabátka elég nekik és kesztyű sem kell spoiler, sok a hó, sok a sötét és szabadidejükben szeretnek inni. Ez mind semmit nem tett hozzá a filmhez nekem, ugyanakkor ezt emlegetik sötét és komor hangulatú atmoszférának. Oké, legyen.
12 éveseket szerepeltetni főhősnek, biztos könyvben iszonyat jó, nagy dumásak és okosak, de filmben ez nem működik. A srácok/lányok megmaradnak a saját színvonalukon (mégis mit várjak el egy 12 évestől? Logikus.) A párbeszédek ennek megfelelően vontatottak, unalmasak és semmit mondóak (szia, hogy vagy. Én jól vagyok. és te hogy vagy? én is jól vagyok. – ez majd nem így elhangzott a filmben szóról-szóra), de a felnőttek se sokkal beszédesebbek. spoiler
Nem minden könyvből készül jó film és és néha rossz könyvekből jó film születik. Tippeljetek most melyik történt?

desertangelable 

Különös hangulatú film és valami teljesen más, mint a megszokott vámpír filmek. Egy kicsit felzaklató, de hangulat kell hozzá, az kétségtelen.

mvancsika 

Fél napig néztem ezt a filmet; folyton rá kellett döbbennem, hogy fogalmam sincs, mi történt az elmúlt 15 percben. Rettenetesen untatott, nem kötötte le a figyelmemet. Van benne néhány meglepően brutális jelenet. A film hangulata tetszik, a témája is, ráadásul kifejezetten szeretem a művészfilmeket, de ez nem győzött meg.

mandu 

az utolsó 5 perc kárpótolni próbált az egész filmért (több-kevesebb sikerrel)

Mr_White 

Korábban láttam az amerikai remake-t, azt azért viszi a hátán C G Moretz. Ennek a filmnek meg pont a női főszereplő a gyengéje, no meg a fiú is, meg úgy általában a szereplők. Nem rossz, de bennem nem keltett feszültséget, de lehet, hogy az csak azért volt, mert ismertem a sztorit.

BlackXentric 

Olyan lassan hömpölygött, hogy,már untam. Pedig a könyv nagy kedvencem.


Hasonló filmek címkék alapján