Halhatatlan szeretők (2013) 146

Only Lovers Left Alive
123' · amerikai · dráma, romantikus, fantasy, horror 16

Adam egy visszavonultan élő vámpír, aki zenészként tengeti életét detroiti lakásában. Egy nap újra találkozik élete szerelmével, a szintén vámpír Eve-vel, aki hátrahagyja addigi életét a marokkói Tangerben, hogy ismét Adammel legyen. A szerelmespárt váratlanul meglátogatja Eve felelőtlen és… [tovább]

angol

Képek 23

Szereposztás

Tom HiddlestonAdam
Tilda SwintonEve
Mia WasikowskaAva
Anton YelchinIan
John HurtChristopher Marlowe
Jeffrey WrightDr. Watson
Slimane DaziBilal
Yasmine HamdanYasmine
Hirdetés

Kedvencelte 55

Várólistára tette 198


Kiemelt értékelések

krlany 

Újabb kedvencet avattam. A vámpír szó a young adult-os f.szságoknak köszönhetően szitokszóvá vált, de Jarmusch-nak sikerült helyreállítania a renoméját.
Ez a film zseniális. Nem rohan sehova, és minek tenné, mikor időtlenséggel bír, mint a szereplői. Nincs cselekménye, de miért is lenne, mikor az örökkévalóság a mienk. Hakuna matata darkosan. Olyan erős hangulattal bír, hogy beszarás, és ez az egészet elviszi a hátán, nincs szükség nagy történésekre.
A két főszereplő a lehető legjobb választás volt. Túlnövik önmagukat. Ilyen az, ha rendes szerepük van és játszani kell, nem pedig hősködni vagy gőgös királynőt játszani valami hörömpő cirkusz világszám húdemoziban. Imádom a műveltségüket, és élvezet hallgatni a párbeszédeiket. Egy életérzés minden rezdülésük, Adam hangszereiről nem is beszélve. A folyton mozgásban lévő sötét-világos párosuk bennem a jin-jangot visszhangozza, és ezt csak alátámasztja a képi világ, mely szintén nem az utolsó.
A zenéje az, ami mellett szintén nem lehet csak úgy elmenni. A torzított gitáros trocsok hangzás sajátossága a Jarmusch-filmek egy részének. Itt most a Sqürl-től kapjuk a magába szippantó muzsikát. Nagyon rá lehet kattanni és érdemes is.
A pszichedelikus mozi pszichedelikus zenével mindig szeretős. A Halott ember után meg pláne.

4 hozzászólás
NannyOgg 

Tegyük félre egy pillanatra azt a sajnálatos tényt, hogy Tom Hiddleston nevének puszta említésére is egy tizenéves csitrit megszégyenítő kuncogásban török ki.
Jim Jarmush munkásságáról nem tudok semmit, ezért a fő húzóerő, hogy a filmet megnézzem, Mr. Hiddleston volt, azzal a sanda gyanúval karöltve, hogy Tilda Swinton – akiről szintén túl keveset tudok – talán nem állna le vérszívónak maszkírozva ütőeret tépni, következtetésképpen megvan az esély rá, hogy ez nem egy zs-kategóriás vámpírvicc.

Jim Jarmush munkásságáról sokkal többet kellene tudnom.

Ez nem egy zs-kategóriás vámpírvicc.

Ez egy éppenhogycsak művészkedő, fura atmoszférájú film, amiben a főszereplők vámpírok, de leginkább baromira szerelmesek, és amúgy még viccesek is, és Tilda Swinton hogy az istenbe' ötvenvalahány éves, amikor én harmincasnak néztem, és mennyire jó már a zenéje – Jim Jarmush az elkövetője annak is –, és hát a kiskutyaszemű, szociálisan kiábrándult Tom Hiddleston, ó, ő igazán nem csak egy Marvel-színész, ami igen jólesik a lelkemnek.
Én ezt szerettem. A filmzenét meg agyonhallgatom azóta is.

5 hozzászólás
csartak 

Lassú film ez, elnyújtott, elmélkedő, hosszan fényképezett jelenetekkel. Nem sok minden történik benne, de mégis nagyon megfogott a hangulata. Az egykor ragyogóan fejlett, mára elnéptelenedett, elhagyott Detroit utcáit járjuk. Az éjszakai lámpák sárgás fénnyel világítják meg az néptelen utcákat.
Szeretem ezt a fajta időtlen nihilt, amiben ezek a vámpírok élnek. Tehát most nem magát a vámpír dolgot éltetem, hanem magát az életstílust. Olyanféle szabadságot nyújt, amit nem tudok megtapasztalni, idő és pénz hiányában. Mégis valami ősöreg fáradtság járja át a szerepelőket, ők mindent kipróbáltak már, sok új nincs számukra, a világot már-már kívülről is tudják szemlélni, nincsenek pótolhatatlan dolgok. De hajtja őket valami ösztön, ami miatt nem tudják feladni.

Honey_Fly 

Jim Jarmusch megint elvitt egy pszichedelikus utazásra. A vámpírjai érzékenyek és végtelenül romantikusak. Stílusosak és nagyon szépek. Besüppedtem a világukba és ki sem akarok jönni most egy darabig.

2 hozzászólás
Fummie

Nem hittem volna, hogy egy film, amiben nem csinálnak szinte semmit, ennyire le tud kötni.
http://fummiekonyvtara.blogspot.hu/2014/05/filmes-sarok…

Jadeline

Általánoságban véve mondhatom,hogy szeretem a vámpírokat, a vámpír sztorikat. Viszont a klasszikus, az elmúlt századok vérszívó úriembereit és hölgyeit kedvelem jobban és őket is inkább egy regény szereplőiként szeretem magamelé képzelni, úgy hogy lehetőleg csak kis részben kerülnek érintkezésbe a modernkorral… Tehát ebből következik, hogy nem tudtam megbarátkozni vele és zavart is a modern környezet. Az egyik csillag levonásának is ez, illetve a zene és annak stílusa volt az oka. Számomra nem hangulatott adott a filmnek amit hallottam és amivel kitöltötték a hosszabb, unalmasabb perceket, hanem kifejezetten idegesített, mert nem vagyok hozzászokva ehhez a zenei világhoz… A második csillag levonást pedig épp az unalmassága, már idegölő lassusága miatt kapta. Ritkán teszek ilyet,de itt muszáj volt át is pörgetnem részeket.
És mi az, amiért a magamódján mégis csak tetszett a fim? Az első ilyen elem az, hogy a környezet és a zenebona ellenére kaptunk a múltból is,mert ez igenis történet és mondanivalójának része… Nagyon tetszett az Adam múltjához,életéhez tartozó hősök képeinek gyüjteménye a falon és az ő gondolkodása,lelkülete tűnt a legszimpatikusabbnak nekem.
További pozitívum még az is, hogy a szereplók egyszerűek, vámpírságuk nincs túlszinezve, de tagadhatatlanul azok. E miatt az ábrázolás miatt valójában mindenkit tudtam szeretni.
Furcsa és egyben érdekes volt látni, hogy hogyan bánik és viszonyul egymáshoz ez a három vámpír. Jóval kevesebb volt az izléstelenség és mondjuk az a fajta vadság mint ami sok vámpírfilmre jellemző szerintem… Úgy érzem itt a családi légkörön volt a hengsúly és azt láthatjuk, hogy a gondoskodó vámpírok ugyan olyan érdekesek lehetnek mint az egymással csatázó, bosszúra vágyó, volt kedvesüket üldöző vagy újragondolt és giccses vérszívók. Kicsit mondjuk hiányérzetet hagyott bennem, ahogy Eva elhagyta a csapatot, de ez túlélhető…
A végére hagytam, hogy megdícsérjem a színészeket. Hiddleston a legszimpatikusabb vámpír akit eddig ismerek és a játékára se tudok panaszkodni. Ha főszereplőként látom mindig újra és újra megszeretem és már most várom,hogy megint nagyobb szerepben láthassam. Ami Wasikowskát illeti, ő meglepett, mivel eddig más színészi arcát láttam és most mást mutatott,ami határozottan tetszett. Swinton filmjeit nem ismerem túlzottan,de ő is jó választás volt.

MrsCumberbatch 

Úgy néztem meg ezt a filmet, hogy el se olvastam miről szól. Mondjuk ez nem változtat semmin, akkor is megnéztem volna Tom miatt. De wow… Ez a film lehozott az életről. Nyomasztó egy film volt. De jó és újfajta kidolgozás. Összességében azért tetszett.

Little_Monster 

De nagyon bírom én az ilyen filmeket! Tilda Swinton, köszönöm ismét, most épp életem legjobb vámpíros filmjét. Hangulat, filmzene, színészek, mind a minőségi filmek közé sorolja az alkotást. Van benne több lassan kibontott jelenet, amiket nem szoktam szeretni, de most eszembe se jutott tovább pörgetni. Élmény volt nézni, ahogy ezek a könyv és zeneimádó hétköznapi lények csupán annyiban különböznek az emberektől, hogy a vér tartja őket életben. Nem ez volt a karakterük egyetlen dimenziója, és ezzel engem már megvett magának a film. Néhány jelenet kifejezetten tetszett, a jól komponált képek, de főleg a hangulat akkor is magukkal ragadtak, ha semmi izgalmas nem történt.

Sicc

Könyvmániás és zeneimádó vámpírok? Már jól kezdődik. Berántós hangulatú film, jó karakterekkel. Nem tűnt két órának, pedig lassan csordogál. Nagyon szerettem a két főszereplőt. Loki? Ugyan már. Adam! ;)

Belle_Maundrell

Emlékszem, mennyire kiborultam (mélységes depi és felháborodás), amikor rájöttem, hogy a fehérvári moziban nem játszák, de azóta szerencsére kétszer is sikerült megtekintenem. Igen, először bűnös módon, de nem érdekel
gazából nem nagyon van cselekménye (oké, van, egy icipici), de nem is ez a lényeg, mert ez egy elmélkedős, pozitív értelemben lassú folyású film, ami sok gondolkodnivalót hagy maga után és leginkább a hangulata miatt lehet szeretni. Ehhez nagyban hozzájárul a zenéje, amit imádok, de úgy, hogy nem is veszem észre a jelenlétét, annyira passzol az adott jelenethez, mégis nagyon van. Na, ezt jól megmondtam
A színészek fantasztikusak, szerintem tökéletesen átadták a karakterüket. Tilda Swinton alapjáraton is úgy néz ki, mint egy vámpír. És azt hiszem, teljes erőbedobással is meg fogom nézni a Thort (most már tényleg, esküszöm), és erősen rákoncentrálok Lokira. :D
Kicsit meglepett, hogy két órán keresztül néztem szenvedő vámpírokat, és egy percig sem unatkoztam és nem éreztem azt, hogy rinyálnak, mert tényleg valós problémáik voltak. Mármint vámpírok esetében. Néha pedig még egy kis fanyar humor is megcsillant a beszólásaikban, vagy amikor híres embereket említettek (meg a véres jégkrém is aranyos volt). Ava kidobásával pedig éreztem egy finom beintést korunk vámpírjainak.
Levontam a következtetést, van még remény az igazi vámpírok számára, szégyen, hogy egy ilyen filmmel ilyen méltatlanul bántak, miközben valamiket meg hónapokig játszanak a mozik. Ja, és még mindig szerelmes vagyok a depis, zenész vámpírokba. Ide nekem egyet. :D


Népszerű idézetek

csartak 

Eve: Tell me now about entanglement. Einstein's spooky action at a distance. Is it related to quantum theory?
Adam: Hm. No I mean, it's not a Theory it's proven.
Eve: How does it go again?
Adam: When you separate an entwined particle and you move both parts away from the other, even at opposite ends of the universe, if you alter or affect one, the other will be identically altered or affected.
Eve: Spooky. Even at opposite ends of the universe?
Adam: Yeah.

csartak 

Eve: So this is your wilderness. Detroit.
Adam: Everybody left.
Eve: What's that?
Adam: It's the Packard plant, where they once built the most beautiful cars in the world. Finished.
Eve: But this place will rise again.
Adam: Will it?
Eve: Yeah. There's water here. And when the cities in the South are burning, this place will bloom.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján