Apollo 13 (1995) 191

4 díj · 14 jelölés

1970. április 11-én az Apollo 13 három fős legénysége nekivág a végtelen világűrnek. Küldetésük nem mindennapi: leszállni a Holdra. A kilövés simán megy, a mérnökökből, tudósokból és matematikusokból álló houstoni irányító központ felügyeli a repülést. Az űrhajó majdnem eléri a Holdat, amikor a… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Tom HanksJim Lovell
Bill PaxtonFred Haise
Kevin BaconJack Swigert
Gary SiniseKen Mattingly
Ed HarrisGene Kranz
Kathleen QuinlanMarilyn Lovell
Mary Kate SchellhardtBarbara Lovell
Miko HughesJeffrey Lovell
Max Elliott SladeJay Lovell
Jean Speegle HowardBlanch Lovell

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 27

Várólistára tette 79


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Egy jó alapanyagból készült jó film. Izgalmas igaz történet, ami megfilmesítés után kiáltott. Jó színészi munka és rendezés jellemzi. Meg van a feszültség és jól oldja fel. Tetszett.

Levi 

Mindig is vonzott az űrkutatás, az ismeretlen felfedezése. Az Apolló program, a holdra szállás nagyon izgalmas történet, bár árnyékot vet rá, hogy az egészet politikai manővernek szánták.
Az oroszok legyőzése volt a cél, megmutatni, ki a nagyobb kutya és pont ez a tény, ami miatt az Apollo-13 a kedvencem. Nem az tette híressé, hogy az első, a legnagyobb, stb., hanem, hogy elromlott. De visszajött! :)
Na most lehet ugrani, mert „ez nagyon amerikai” „hősnek tartják őket, pedig saját maguknak keresték a bajt” „még a kudarcaikat is előnyként tüntetik fel”…
Igaza van annak, aki így gondolja, de ezt a világlátást eltanulhatnánk tőlük!
(Nem akartam személyeskedni, de ők egy harmadosztályú hokicsapat egyetlen győzelméről is képesek komoly filmet készíteni, mi meg honfoglalásunkról képtelenek voltunk!!!)

A film meglepően valósághű egy amerikai, történelmi hátterű sztorihoz képest. Ez nyilván azért van így, mert sok-sok eredeti felvétel készült róla, nem merték nagyon eltúlozni.
Azért pár alkalommal van benne furcsaság, ami nyilván nem így történt, de dramaturgiai szemmel nézve kellett bele és megbocsátható.

Az összes színész nagyon jó a szerepére, még a kicsit túlkomponált nagyi is!
Nem esik át a ló túloldalára, ügyesen fokozza a hangulatot, jól mutatja be idő múlását és a témában jártas nézőknek is izgalmas.

Igazi, a 90-es évek filmgyártásának hangulatára jellemző, remek mozi!
Nagyon sokszor láttam és mindenkinek ajánlom, aki szereti a jó katasztrófa filmeket!

viky0222

Ha nem ebből írok esszét az egyik órámhoz, tuti nem néztem volna meg. És rendesen meg is lepődtem azon, mennyire lekötött. Annak ellenére, hogy a végét mindenki ismeri, végig izgultam az egészet, főleg azt a bizonyos négy percet. Teljesen magához láncolt, pedig kb. a felét nem értettem a sok szakszó miatt:D Amit meg mégis, azt A marsinak köszönhetem:D
Időközben kielemeztem, tudom, mit változtattak meg, meg ilyenek, de ezzel nem untatok senkit, de reméljük, jó jegyet kapok az esszére. :D

Saileach 

Nagyon jó volt, izgalmas, pedig már untig ismerem a sztorit, de Tom Hanksék szuperül játszottak, mindenki, kivétel nélkül, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, stb.
Bár a film 1995-ös, sokkal részletgazdagabb volt, és hitelesebbnek tűnt, mint az utána megnézett 2018-as „Az első ember”.
Ebben voltak plusz kis mozzanatok, amik megmaradnak az emberben: amikor a partyn az egyik űrhajós csajozik és egy pohár meg egy sörösüveg segítségével magyarázza el a dokkolást, persze kétértelműen (haláli!), vagy amikor a kazettás magnóról szól a rock az űrhajóban, vagy az a pillanat, amikor látszik, hogy Haise és Swigert fejében megfordul a gondolat, hogy mégis el kéne menni a Holdig, még ha belehalnának is, mire Lovell a családját választja és határozottan rájuk szól:" hazamegyünk, uraim!", mikor a mérnökök elé borítanak egy csomó cuccot az asztalra, ami az űrhajón is megvan, és akkor oldják meg, hogy a szögletes szűrő belemenjen a kerek csatlakozóba, stb. És persze ott is halálra izgulja magát Lovell felesége, és dühöng is, meg szorong, meg minden, de végig ott áll a gyerekekkel a férje mellett, és nem ellene (mint az említett Armstrong- filmben).
Szerintem így kellett volna a holdraszállásnak is emléket állítani egy ilyen minőségű filmben!

Negative_Singularity 

Megunhatatlan, és bár egy tucatszor láttam már, még mindig végig tudom izgulni az egészet. A végtelen űr és a hatalmas távolság embertelenségében is megmaradni a földi civilizáció emberének – csodálatos és nehéz feladat.
Igazából nehezen találom a szavakat, mindig nyomot hagy bennem, és ez az a film, ahol nem érdekel, hogy megint az USA van a központba; ez az ő történetük (is).

Pandalin

Nem egy látványos és akciódús film, de nem is ez volt a cél. Kedvencem a filmben, hogy míg az űrhajósok fent vannak és minden rendben és bemutatnák a földieknek, hogy milyen is a világűrben eltölteni pár napot, addig az senkit sem érdekel. A tv-ben le se adják a műsorukat, de amint bekövetkezik a baj, rögtön mindenki a tv-re tapad.
A film amúgy jó, a szereplők is jók, egyszer mindenkinek érdemes megnézni.

Dexter79

Elképesztően jó szereplőgárdát hoztak össze az alkotók. Hanks, Paxton, Sinise, Harris – nekem ők igazi klasszisok, imádom őket, szóval már csak ezért is muszáj sok csillagot adnom.
Maga a film nem volt 10 csillagosan érdekes, de mindenképpen emlékezetes. A nagy Amerika, meg az ő űrutazásai. Ismerős az alaptörténet, de azért lehet izgulni a szereplőkért. Jó volt látni, hogy mennyi ember dolgozik azon, hogy az a 3 asztronauta felszállhasson, majd elérje a célját, és végül épségben hazajöjjön. A legjobb rész számomra az volt, amikor az egyik mérnök azt mondta „Találjátok ki, hogy lehet négyszög alakú szűrőt kör alakú lyukba dugni… de gyorsan!”, és megcsinálták, és utána alkalmazni tudták.

Törpillaa 

Jó film tetszett most láttam teljesen. Máskor is láttam csak nem végig és most már bánom, hogy nem. Nagyon szeretem az űrt a csillagokat és mindent ami csak létezik. Régi vágyam, hogy egyszer közelebbről is láthassam.
Nagyon sajnáltam, hogy nem tudtak leszállni a holdra és majdnem ott haltak meg. De nagyon nagy mázlival túl élték az egyik legveszélyesebb helyen.
Nálam az első számú kedvenc az Armageddon film. De most már az Apolló 13 is közé tartozik.
Csodálatos látvány nyílik az ember szeme elé mikor ilyen filmet néz. Én nagyon, de nagyon szeretem. Jó volt megnézni.

Lex

Nemrégiben szembejött velem itt a snitten a film, és bizony rá kellett jönnöm, hogy nekem ez eddig kimaradt az életemből. Úgyhogy hirtelen elhatározással gyorsan megpilláztam.

Nyilvánvalóan nem vártam sokat a látványtól, hisz több, mint húsz éves a film, úgyhogy fogalmazzunk úgy, hogy korához képest megfelelő volt. Én mindig elcsodálkozom azon, hogy hogyan mernek felmenni az űrbe egy ilyen kis bádog vacakban, és bizony ez a „bádog vacakban ragadtunk” érzés nagyon jól át is jött. Tiszta para a szitu!

A színészi alakítás jó volt; kicsit vicces volt Tom Hanks-et ennyire fiatalnak látni újra, de hát ilyen az élet. Szerintem azért még 20 év után is jó kis filmnek számít ez, a 90-es évek hangulatát csak úgy ontja magából, a története pedig időtlen. Határozottan nem bántam meg, hogy meglestem.

fazsom01

Mindig is szerettem az űrkutatást, amerika űrprogramját.
Ez a film nagyon nagyon hosszú volt. Izgalmas, máramennyire manapság egy 1995-ös film izgalmas tud lenni, hiába megnőtt a filmnéző társadalom ingerküszöbje.
azért nem volt rossz :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Pandalin

Fred: Már tudom hol tévedtem. Csak két emberrel számoltam…
Jack: Akkor majd nem lélegzem.

Pandalin

Jim: Sétálgatni fogok a Holdon Marilyn!
Marilyn: Tudom, csak nehéz elhinni… de miért pont 13?
Jim: Az jön a 12 után.

Pandalin

Blanch: Ha a mosógépnek szárnya lenne Jimmy azzal is leszállna.

Almost_Zed 

Gene Kranz: Találjátok ki, hogy lehet négyszög alakú szűrőt kör alakú lyukba dugni… de gyorsan!

Pandalin

Jim: Felnézek a holdra és tűnődöm, mikor megyünk vissza és ki lesz a szerencsés?

Pandalin

Jim: Pumpáljatok csak, had szálljunk el!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján