Ben Hur (1959) 175

Ben-Hur
210' · amerikai · kaland, történelmi 12

17 díj · 6 jelölés

A jeruzsálemi Ben Hur, egy gazdag zsidó család fia, újra találkozik gyerekkori barátjával, a római légió parancsnokával, Messalával, aki szerint az új tanok, melyeket Krisztus hirdet, felforgathatják az egész Római birodalmat. Ben Hur meghallgatja a hegyibeszédet, ott van a kálváriánál, méghozzá… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Charlton HestonJúda Ben-Hur
Stephen BoydMessala
Jack HawkinsQuintus Arrius
Haya HarareetEszter
Hugh GriffithIlderim sejk
Martha ScottMiriam
Cathy O'DonnellTirzah
Sam JaffeSzimonidész
Finlay CurrieBoldizsár / narrátor
Frank ThringPoncius Pilátus

További szereplők

Ben Hur (1959)
Forgatókönyvíró
Zeneszerző

További stábtagok

Gyártó
Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Feldolgozásai

Ben Hur (2016)
Ben Hur (2016)

Ennek a feldolgozása

Ben Hur (1907)
Ben Hur (1907)

Kedvencelte 38

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

Mivel a filmtörténelem egyik legnagyobb alkotásáról van szó, aminek minden képkockája önmagáért beszél, nem szükséges tehát, hogy méltassam a filmet, nem szorul rá.
Számomra megunhatatlan élmény, és hiába, hogy rengetegszer láttam már, újra és újra vágyom rá.

Csak pár gondolat, hogy nehogy már legyen egy pozitív értékelésem:
– Charlton Hestont alapvetően csak A majmok bolygója menti meg nálam, bár abban sem nyújt nagyobb alakítást, mint itt. Alapvetően nem nagyon értem, benne mit szerettek akkoriban – először azt mondtam, hogy azt, hogy szépfiú, ami igaz is, de azért annyira meg mégse…
spoiler
– Számomra abszolút követhető az eseménysor, de filmnéző partnerem a film második felében teljesen elvesztette a fonalat, és végig azt kérdezgette, hogy akkor most hogy mentek vissza Rómába? Miért vannak Rómában nagy vörös sziklák? Furcsa volt. :)
– Érdemes a film wikipedia oldalát elolvasni, sok érdekességet írnak a forgatásról.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ben-Hur_%28film,_1959%29

kedvencemamaki 

Abszolút felemelő élmény. Abszolút szupermozi! Ez a Ben-Hur! Csodás története van ennek a filmnek, büszkeségről, hazáról, családról, hűségről és bosszúról szólva. Nagyon szívbemarkoló ez az egész mozi!

Főhősünk Júda, egy gazdag és tekintélyes család sarja. Messala barátból majd a riválisa és az ellensége lesz. De fontos szerepe lesz Miriamnak, Eszternek és Tirzáhnak is. Politikai ítélet történik, hogy kordába tartsák a provinciát. Innentől kezdve meg meglátod majd, hogy mi lesz a továbbiakban!

Jézus Krisztus szerepe ugyancsak nagyon fontos benne. Ezt az embert, aki valóságos Isten és valóságos ember, ha tévében látom ábrázolva, akkor mindig olyan nyugalom sugárzik belőle. Őt kell követnünk a mindenség végéig!

Az itatós jelenetek a legszebbek benne. Az annyira magával ragadott engem is. A hit által van igazulás is.

A Rómaiak itt betolakodók és zsarnokok. Júdea harcol a szabadságáért. Ben-Hur meg egy igazi patrióta.

A hippodrómban lévő kocsiverseny felettébb látványos és izgalmas. Óriási jelenet!

Tehát nem csoda, hogy annyi Oscart bezsebelt ez az alkotás. Kortalan világszám ez a film!

10/10.

1 hozzászólás
DoreenShitQ

Megértem a filmtörténeti klasszikusságát, minden van ebben a filmben… Megszületik Jézus, meghal Jézus… Annyi mindent láttam, de a végén hiányérzetem volt még négy óra után is.

carragher 

Ez egy olyan film amit évente minimum kétszer lead valamelyik tévé csatorna. Ez egy olyan film amit látni kell. Ez egy olyan film amiről másolnak idéznek és sokat beszélnek.Ha már hibát kell keresni akkor maximum azt tudom megemlíteni,hogy túl hosszú.

Ja és mostanában túl sok vallásosságot látnak benne.

piciszusz 

Szerintem én ezt a filmet sose láttam az elejétől a végéig, mindig csak egy szeletet belőle. Amit meg is értek, mivel majdnem 4 óra hosszú. Ha jól emlékszem, húsvét körül szokták adni anno.
Azt kell mondjam, hogy tetszett. Ebben a filmben még volt anyag és látszik, hogy a maximumra törekedtek mind a jelmezekkel, mind a díszlettel, mind a beszédstílussal és az emberek viselkedésével is. A lovakat kicsit sajnáltam, néha látszott rajtuk, hogy totál meg vannak rémülve, de amúgy bravó.

Stone 

Nagyon régen. Természetesen a verseny maradt meg bennem leginkább, mert lovak…

1 hozzászólás
ChEebor 

Csodálatos történelmi alkotás, epikus cselekménnyel és ha nem is hibátlan, de nagyon jól összeállított és gördülékeny történetvezetéssel. A film középpontjában alapvetően Jézus élete áll, hiszen az ő beszédei és kereszthalála ihletik meg a főhőst, aki megtérve számos szenvedésen és kalandon kell, hogy átmenjen, míg végül megtalálja életét. A történetben minden monumentális, akciódúsabb jelenetei is teljesen rendben vannak. No és persze ott a legendás kocsiverseny, ami ugyan lényegesen rövidebb, mint azt az ember a sok előzetes és jellemzés után gondolná, mégis vitathatatlanul ikonikus elem.
A film egy igazi műalkotás, amelyet mindenkinek látnia kellene.

BlackSwan

A legnagyszerűbb alkotások közé sorolom, és ha adják a tv-ben, mindig ott termek, h megnézzem. Fantasztikus színészek, érdekes Jézus-ábrázolás (Jézus ábrázolása, hogy sosem látjuk az arcát, csak az emberekre gyakorolt megdöbbentő hatását, nagyon eredeti és kifejező.), egyszerre isteni és emberi. A végén én is együtt vívódom/gyötrődöm a szereplőkkel, elborzaszt, amit az emberek cselekedtek…

UPDATE: Az egyik legcsodálatosabb film, Charlton Heston főszereplésével, és természetesen a többi fantasztikus szereplővel ez egy műalkotás.

kriszmanesz

megunhatatlan filmélmény, fantasztikus, érzelemgazdag zenével.


Népszerű idézetek

bonnie9 

Ben Hur: Inkább vagyok bolond, mint áruló vagy gyilkos.

BlackSwan

Ben Hur (miután látta Jézus keresztre feszítését, Esther-nek meséli): – És éreztem, ahogy a hangja kiüti a kardot a kezemből…

bonnie9 

Ilderim sejk: Egy Isten, azt még megértem. Na de egy feleség?


Hasonló filmek címkék alapján