Némaság (2016) 60

1 díj · 3 jelölés

A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat, Cristóvao Ferreirát (Liam Neeson), akiről az a hír járja, hogy kínzás hatására megtagadta hitét.
Az ifjú jezsuita, Sebastiao… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 11

Szereposztás

Andrew GarfieldSebastião Rodrigues atya
Liam NeesonCristóvão Ferreira atya
Adam DriverFrancisco Garupe atya
Ciarán HindsValignano atya
Shin'ya TsukamotoMokichi
Issei OgataInoue
Asano Tadanobutolmács
Yosuke KubozukaKicsidzsiro
Yoshi OidaIcsizo
Nana KomatsuMonica (Haru)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 177


Kiemelt értékelések

szymba23 

Ez a film teljesen magába szippantott, kemény próbatételeket láthattunk és borzalmasan igazságot, hogy júdáspénzért igenis elárulják az embereket. Meglepő, hogy igaz történet alapján íródott a könyv, nem tudtam, és el is szomorít.

Lunemorte 

Azért kap csillagot, mert Japán példaértékűen megőrizte a hitét és nem hagyta, hogy ráerőszakolják a hülyeséget. Egy csomó ember azért halt meg, mert elhitették velük, hogy majd de jó lesz nekik a túlvilágon és mert odament pár elmebeteg, akikben bíztak…A főszereplő annyira irritált, hogy leköptem volna kb. Örülök, hogy nem moziban láttam, mert biztos ráborítottam volna a kólát valakire. Arról nem is beszélve, hogy unalmas és hosszú volt. Miért kell mindig a keresztényeket sajnálni, nem értem……

6 hozzászólás
Little_Monster 

Elképesztően szuggesztív film, ami annak ellenére volt rám nagy hatással, hogy nem vagyok vallásos. Napokig magammal cipeltem a képeit és többször felvetődtek bennem a dilemmák, amik a főszereplőket gyötörték a történetben. Szépen fényképezett film, melynek minden kockáján látszik a gondos megtervezés és az, hogy a rendezőnek milyen fontos volt ezt a történetet elmondani. És így elmondani. Nem egy könnyű délutáni szórakozás, de megéri rászánni az időt.

Remake

Aki olyanra számít, mint A misszió (1986), annak mondom, hogy nem, hát ez nagyon nem az.

4 hozzászólás
Midnightsp 

Annak ellenére, hogy a film több mint 2 és fél órás, egyáltalán nem untatott. A képi világa gyönyörű és nem csak a szép ázsiai tájak miatt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire szép lehet valami annyira egyszerű és bizarr dolog, mint egy vércsík a homokban.

A karakterek közül szerintem magasan Kichijiro volt a legjobban eltalálva, a színész is ügyes volt, őt mondanám még amolyan „második főszereplőnek” Andrew Garfield karaktere mellett. Adam Driver elég hamar eltűnik, Ciarán Hinds szerepe nagyjából három-, Liam Neeson szerepe úgy tízperces – csakhogy a stáblista senkit ne tévesszen meg.
Andrew Garfield alakítása tetszett, de valóban jobban elhittem őt a katonás filmjében. Az Inoue-t játszó Issei Ogata-tól konkrétan a hideg rázott – az, hogy a gyakorlatilag önmagát játszó Lucas Hedges és a műkönnyesszemű emo Dev Patel helyett rá például miért nem figyeltek fel, egy rejtély számomra. Azért ez mégiscsak egy Scorsese film. Ezt nem lehet a marketingre fogni.

Az, hogy a filmet miért nem jelölték egy komolyabb díjra sem – pedig a forgatókönyv (is) kiemelkedő – valahol érthető és elszomorító. A Némaság legalább annyira szól filozófiáról, mint vallásról. Nem elfogult, nem ilyen fanatikus keresztény film mint mondjuk A Passió. Az viszont igaz, hogy a keresztényüldözésről szól és a katolikus papokat pozitív fényben világítja meg.
Azért ha már tavaly a Spotlight kapta meg a Legjobb film Oscart, ami a katolikus papok legaljáról szólt, talán úgy lenne fair, hogy ez a film is megkapja a neki járó elismerést.
Az összes giccsparádé gála is, mint minden, a politikáról szól.
spoiler

4 hozzászólás
Horváth_Evelyn 

Indokolatlanul hosszú volt. Rémesen untam.

egy_ember 

Ambivalens érzéseim vannak ezzel a művel kapcsolatban. Mint filmet (rendezői és operatőri munkát, színészi játékot tekintve) nagyra értékelem. De a szellemisége annyira távol áll tőlem, hogy az már egy másik galaxis.
Mindenki megtörhető, és erről minden egyháznak vannak pontos tapasztalatai. Az egyetemes igazság birtoklásának gőgje pedig rettentően taszít.

darkfenriz

Elég hosszú és vontatott film, valóban egy nagy szenvedés. De azért azt meg kell hagyni, hogy bemutatja azt a dacos ellenállást, a megadás valószínűtlenségét és hogy Japán nem hajlandó fejet hajtani a keresztény világ előtt. Lehet mocsárnak is nevezni, azonban szimpatikus az a hozzáállás, hogy nem kell mindenáron behódolni és másra ráerőltetni az akaratot.

Ashtray_Heart 

Az emberiség mindig túl hülye volt hozzá, hogy saját maga dolgával foglalkozzon másoké helyett. Ezért fogja a vallás a vesztünket okozni, meg mert képtelenek vagyunk belátni, hogy valahol mélyen, eredendően mindegyik ugyanazokból a fő kérdésekből indul ki—úgy is mondhatnám, nem látjuk a fától az erdőt. Annak idején Endo Shusaku regénye kötelező volt az egyetemen, és emlékszem igencsak megküzdöttem vele. Nehezen emészthető és értelmezhető olvasmány, főleg ha ateista az ember, mert…amikor elkezdem magamat kérdezgetni, hogy ezután a rengeteg értelmetlen szenvedés után mégis mi tarthatja a lelket Rodriguesben? Mi viszi még mindig előre? Miért hisz még mindig? Na hát akkor rájövök, hogy most valami olyasmibe ütköztem, amit nem érthetek meg, mert ez a hit.

TLDR: A film nagyon jó lett. Szépen, igényesen megkomponált darab. Ellenben eléggé filozofikus és gondolati, és a legkevésbé sem szórakoztató ——spoiler: feloldozás se nagyon van—úgyhogy nem mindenkinek merném bátran ajánlani.

Dominique

Sajnos nem tetszett. Pedig a téma borzasztóan érdekelt volna, eddig nem tudtam sokat a Japánban térítő misszionáriusokról (őszintén szólva azt sem tudtam, hogy voltak ilyenek). A főszereplő hiteles volt, de annyira el lett nyújtva a történet (vagy inkább a szenvedés), hogy több részben kellett megnéznem, egy nézésre tuti nem bírtam volna.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

I feel so tempted. I feel so tempted to despair. I'm afraid. The weight of your silence is terrible. I pray, but I'm lost. Or am I just praying to nothing? Nothing. Because you're not there.

szymba23 

Melletted szenvedtem. Sosem voltam néma.

Neroli 

– Padre, the doctrine you bring with you may be true in Spain and Portugal, but we have studied it carefully.
Though about it over much time. And find it is of no use and of no value in Japan. We have concluded that it is a danger.
– But we believe we have brought you the truth. The truth is universal. It's common to all countries at all times. That is why we call it the truth. If a doctrine were not as true here in Japan as it is in Portugal, then we could not call it the truth.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján