Némaság (2016) 125

1 díj · 3 jelölés

A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat, Cristóvao Ferreirát (Liam Neeson), akiről az a hír járja, hogy kínzás hatására megtagadta hitét.
Az ifjú jezsuita, Sebastiao… [tovább]

angol

Képek 12

Szereposztás

Andrew GarfieldSebastião Rodrigues atya
Liam NeesonCristóvão Ferreira atya
Adam DriverFrancisco Garupe atya
Ciarán HindsValignano atya
Tsukamoto ShinyaMokichi
Issei OgataInoue
Asano Tadanobutolmács
Kubozuka YosukeKicsidzsiro
Yoshi OidaIcsizo
Komatsu NanaMonica (Haru)

További szereplők

Kedvencelte 19

Várólistára tette 239


Kiemelt értékelések

Oroa 

Túlságosan is hosszú és vontatott és unalmas egy film. De miután megnéztem csak azt tudom mondani, hogy érdemes megnézni.

szymba23 

Ez a film teljesen magába szippantott, kemény próbatételeket láthattunk és borzalmasan igazságot, hogy júdáspénzért igenis elárulják az embereket. Meglepő, hogy igaz történet alapján íródott a könyv, nem tudtam, és el is szomorít.

Midnightsp

Annak ellenére, hogy a film több mint 2 és fél órás, egyáltalán nem untatott. A képi világa gyönyörű és nem csak a szép ázsiai tájak miatt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire szép lehet valami annyira egyszerű és bizarr dolog, mint egy vércsík a homokban.

A karakterek közül szerintem magasan Kichijiro volt a legjobban eltalálva, a színész is ügyes volt, őt mondanám még amolyan „második főszereplőnek” Andrew Garfield karaktere mellett. Adam Driver elég hamar eltűnik, Ciarán Hinds szerepe nagyjából három-, Liam Neeson szerepe úgy tízperces – csakhogy a stáblista senkit ne tévesszen meg.
Andrew Garfield alakítása tetszett, de valóban jobban elhittem őt a katonás filmjében. Az Inoue-t játszó Issei Ogata-tól konkrétan a hideg rázott – az, hogy a gyakorlatilag önmagát játszó Lucas Hedges és a műkönnyesszemű emo Dev Patel helyett rá például miért nem figyeltek fel, egy rejtély számomra. Azért ez mégiscsak egy Scorsese film. Ezt nem lehet a marketingre fogni.

Az, hogy a filmet miért nem jelölték egy komolyabb díjra sem – pedig a forgatókönyv (is) kiemelkedő – valahol érthető és elszomorító. A Némaság legalább annyira szól filozófiáról, mint vallásról. Nem elfogult, nem ilyen fanatikus keresztény film mint mondjuk A Passió. Az viszont igaz, hogy a keresztényüldözésről szól és a katolikus papokat pozitív fényben világítja meg.
Azért ha már tavaly a Spotlight kapta meg a Legjobb film Oscart, ami a katolikus papok legaljáról szólt, talán úgy lenne fair, hogy ez a film is megkapja a neki járó elismerést.
Az összes giccsparádé gála is, mint minden, a politikáról szól.
spoiler

4 hozzászólás
Remake 

Aki olyanra számít, mint A misszió (1986), annak mondom, hogy nem, hát ez nagyon nem az.

4 hozzászólás
egy_ember

Ambivalens érzéseim vannak ezzel a művel kapcsolatban. Mint filmet (rendezői és operatőri munkát, színészi játékot tekintve) nagyra értékelem. De a szellemisége annyira távol áll tőlem, hogy az már egy másik galaxis.
Mindenki megtörhető, és erről minden egyháznak vannak pontos tapasztalatai. Az egyetemes igazság birtoklásának gőgje pedig rettentően taszít.

Kiskakukk 

Nos, én a japán „rosszfiúknak” drukkoltam. A kereszténységet egy ritka erőszakos, álszent vallásnak tartom, egy fikarcnyit sem tudtam felháborodni azon, ahogy a hittérítőkkel elbántak. Sőt, inkább az volt a felháborító, hogy mentek továbbra is kéretlenül és nyomatták a hülyeségeiket. (Ebben az is sokat „segített” hogy gyerekként rám kényszerítették a hittant meg az elsőáldozós baromságot – utólag is kösz, Anya…- szóval valószínűleg innen ered a fene nagy szeretetem.)
Az öreg „inkvizítor” nagyon szimpatikus volt, remek volt a közte és az Andrew Garfield közötti beszélgetés.

A film összességében unalmas, indokolatlanul hosszú. Cserébe viszont képileg nagyon szép.

Éva21 

2020 Nagypéntekén én keresztényként néztem meg ezt a filmet. Nagyon megrázó volt számomra. Teljesen a hatása alá kerültem. „Akkora súlya van, hogy az ember alig bírja.” Felejthetetlen számomra ez a film, de még egyszer nem tudnám mehnézni. Scorsese nagyszerű filmet alkotott és a főszereplő Andrew Garfield szívét lelkét beleadta ebbe a filmbe. Minden hívőnek egyszer meg kell nénie a Passió után ezt a filemet is, mert alap film.

Mr_Catharsis91 

Valami egészen eszméletlen film volt. A maga szadista és gyönyörű módján. Kicsit afféle Farkasokkal táncolónak tűnt Apokalipszis mostba ágyazva, de persze átvitt értelemben.
Nem voltam sem keresztény, sem japán párti. Megértettem mindkét oldalt ugyanakkor el is ítéltem mindkét oldalt valahol. A keresztényeket az agresszív terjesztéseik miatt, a Japánokat meg a módszereik miatt. De amit a japánok műveltek, azt sokkal durvábbnak tartottam. Vissza/lebontani az embereket struktúrára és feltölteni a saját kultúrájukkal (ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy a keresztény hittérítők nem ezt tették a japánokkal?). A de-asszimiláció legjobb példáját láthattam filmben. Nemcsak kultúrák találkozását, hanem végzetes ütközését is. Ugyanakkor csak azért, mert mindent tiltunk, ami kézzel fogható és szimbolikus a gondolatainkhoz nem férhetnek hozzá. Szóval belül még megmaradhatunk a vallásunknál, a hitünknél. Szóval ebből a szempontból meg Japán hatalma bukik el. A keresztényég létszáma kb. 2 %-ra tehető napjainkban Japánban. Szóval érdekes, hogy valahol megvetette a lábát, de igazán nagy teret nem tudott hódítani.
A film befejezése meg fájdalmasan szomorú és gyönyörű a maga módján.
Huh ezt a filmet majd újra kell vennem később. :O

Little_Monster 

Elképesztően szuggesztív film, ami annak ellenére volt rám nagy hatással, hogy nem vagyok vallásos. Napokig magammal cipeltem a képeit és többször felvetődtek bennem a dilemmák, amik a főszereplőket gyötörték a történetben. Szépen fényképezett film, melynek minden kockáján látszik a gondos megtervezés és az, hogy a rendezőnek milyen fontos volt ezt a történetet elmondani. És így elmondani. Nem egy könnyű délutáni szórakozás, de megéri rászánni az időt.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

I feel so tempted. I feel so tempted to despair. I'm afraid. The weight of your silence is terrible. I pray, but I'm lost. Or am I just praying to nothing? Nothing. Because you're not there.

szymba23 

Melletted szenvedtem. Sosem voltam néma.

– Padre, the doctrine you bring with you may be true in Spain and Portugal, but we have studied it carefully.
Though about it over much time. And find it is of no use and of no value in Japan. We have concluded that it is a danger.
– But we believe we have brought you the truth. The truth is universal. It's common to all countries at all times. That is why we call it the truth. If a doctrine were not as true here in Japan as it is in Portugal, then we could not call it the truth.

maneki_neko

Jogod van szenvedésre ítélni őket?
(2:08:42)


Hasonló filmek címkék alapján