Spotlight – Egy nyomozás részletei (2015) 377

Spotlight
128' · amerikai · dráma, történelmi, életrajzi, krimi 16

6 díj · 15 jelölés

Az igaz történet alapján készült film egy bostoni újság oknyomozó munkatársainak rendkívüli munkáját követi életük egyik legfontosabb és legizgalmasabb cikksorozatának elkészítése során. A Boston Globe új főszerkesztőt kap, aki arra utasítja munkatársait, hogy járjanak utána egy rég óta szőnyeg… [tovább]

angol

Képek 14

Szereposztás

Mark RuffaloMike Rezendes
Rachel McAdamsSacha Pfeiffer
Liev SchreiberMarty Baron
Michael KeatonWalter 'Robby' Robinson
Stanley TucciMitchell Garabedian
Billy CrudupEric Macleish
John SlatteryBen Bradlee Jr.
Brian d'Arcy JamesMatt Carroll
Elena WohlBarbara
Len CariouLaw bíboros

További szereplők

Kedvencelte 48

Várólistára tette 280


Kiemelt értékelések

Szeszj 

Nem egy egyszerű témáról volt szó ebben a filmben, sőt egy nagyon érzékeny témáról, amit szerintem mindenkinek tudnia kellene, biztos vagyok benne hogy sokan tudnak róla, de nem akarják beismerni hogy ez van. Szörnyű amit egyes emberek megengednek maguknak, sőt undorító és borzasztó. Mennyi ehhez hasonló este van a világon és még most is. Hogy lehet spoiler
Az oknyomozói újságírás szépen fel volt építve a filmben, érdekes volt.
A színészek is jók voltak, látszott hogy beleadták szívüket-lelküket.
Teljese méretégig megérdemli a film az Ocsart. Nagyon jól összerakott film lett.

Sydney 

Egy Oscar-díj szinte mindig emel egy alkotás ázsióján és felkeltheti olyanok figyelmét is, akiket esetleg elkerült a film.
Hát rám elég sokat várt, de megérte. Régóta meg akartam nézni, és amikor adódott a lehetőség, hogy kiselőadást lehet róla készíteni, (amihez a filmet is meg „kell” nézni), lecsaptam rá.
Nagyon jó, feszes, de ugyanakkor szörnyű film. Néha tényleg értetlenül állok a világ mocskával szemben, és a film alatt nagyon sokszor éreztem tehetetlen dühöt.
Tényleg a szerencsén múlik, ha az ember nem kerül szembe ilyen pedofil szemétládákkal?
Már az is éppen elég borzasztó, hogy ilyen megtörténik, de az spoiler.

1 hozzászólás
Coralie 

Most láttam másodszor, de ugyanolyan izgalmas és megrázó volt, mint elsőre. Napjaink híreit elnézve az egyház felelőssége talán még nagyobb, mint a cikk idejében, és sajnos gyanítom, hogy ezek az esetek azóta sem értek véget és akkoriban sem sikerült az összes ügyet feltárni. Megdöbbentő, undorító, szégyenteljes, főleg, hogy a papokban feltétel nélkül megbízó gyerekekről van szó. Régóta vallom, hogy az igaz hitnek nincs köze sem a valláshoz, sem az egyházhoz (utóbbihoz főleg nem). Jézus valódi tanításainak legtöbbször nyoma sincs az ilyen intézményekben (tisztelet a kivételeknek).
Az újságíróknak pedig minden elismerésem. Mindegyiküknek így kellene végeznie a munkáját, nem a felesleges szenzációt és hírnevet hajkurászva. Ez lenne a feladatuk, a küldetésük, hogy feltárják azokat az ügyeket, amik felett a hétköznapi ember figyelme elsiklik, amelyek meghatározóak az életünkre nézve (nem a celebek hülyeségeiről kellene cikkezni, amire értelmes ember amúgy sem kíváncsi). Kár, hogy egyre kevesebb ilyen írással találkozni. (Bár ez talán nem is csak az újságírás hibája, a hatalom sem mindig hagyja, hogy ilyen cikkek megjelenjenek…)
A film megérdemelte az Oscar-díjat, a színészi játék és a rendezés is színvonalas.

Emerson 

Igazából elvártam volna valami odacsapást, sokkolást, vagy akármi, de miért is lennék meglepődve egy olyan témát illetően, ami – már bocsánat – de mindenki számára nyilvánvaló. Én valahogy nem hiszem el, hogy x évvel ezelőtt olyan megdöbbentő volt, hogy Isten szolgái közt elég nagy százalékban akad selejtes példány is. Sajnos még ennek eltusolásán sem lehet elcsodálkozni. Ez nekem kb. olyan, mint amikor egy politikusról kiderül, hogy korrupt. Jé, tényleg? Nahát, ööö…
A színészek tették a dolgukat, az eseményeken nem lehetett változtatni, de nekem akkor is hiányzott belőle a kraft.

abby 

Korrekt film egy kényes témáról. Néha még Hollywood is megtud lepni, hogy olykor-olykor valami merészebbet is bevállalnak. A színészgárda remek, főként Mark Ruffalo emelkedik ki közülük, valószínűleg nem véletlen, hogy jelölte is az Akadémia. A két órás játékidő pedig valahogy fel se tűnt, egyszerűen annyira lekötött az egész oknyomozás, hogy időm nem volt gondolkozni más dolgokon. Szeretem az olyan filmeket, amik odaszegeznek a képernyő elé és a Spotlight pont ilyen, de nem biztos, hogy mindenkinek ajánlanám.

alexakarola 

Nagyon szomorú, de ez egy igen fontos téma. Nagyon érdekes volt végigkövetni a kutatást és a történetet.
Nem a legjobb film, voltak részek amik nem igazán tetszettek, de valahogy összességében mégis olyan valódi volt, nem volt az, mint amit sok ilyen filmben szoktak, hogy egyszerűen mindent már eltúloznak és átesnek a ló másik oldalára, legalábbis én ezt nem éreztem, hanem tényleg olyan hihető volt a dolog. (jó, tudom, hogy valós történet alapján van, de akkor is, sok igaz történeten alapuló filmet idealizálnak nagyon, ennél mintha ezt kevésbé éreztem volna)
A magyar szinkron nekem nagyon nem tetszett.

sophie 

Nekem nagyon bejön, az ilyen régivágású, alapos, feszes tempójú, egyenesvonalú mozi, olyan klasszikusokat idéz, mint például Az elnök emberei (1976). Szerintem ez mesterdarab, bár a rendezővel szembeni elfogultságomat sem titkolhatom az Állomásfőnök kapcsán… A ritmus hibátlan, na!

A cikk: https://www.bostonglobe.com/news/special-reports/2002/0…

    Igen-igen, fontos a téma is, ezt kár ragozni. De arról is fontos beszélni,- és a film szerintem inkább ennek állít emléket, nem véletlen az alcím – hogy vajon ez a fajta újságírás, az ilyen nyomozás-intenzitású erőfeszítés fellelhető-e még a sajtóban, vagy bármely médiában. Azt gyanítom nem, de ennek az okait is számos szakkönyv taglalja, de az biztos, hogy ahhoz, hogy érdemes legyen róla filmet csinálni, egy nagyhorderejű ügy – lehetőleg botrány – kell.
Michael Keaton pedig mindig lenyűgöz. Mint az az arc, ahogy végignézi, ahogy kigördülnek a teherautók az újságokkal – benne a világrengető újságcikk – a nagykapun.

Mr_White 

Kétségkívül fontos téma, a közbeszéd része (a közbeszéd része az, amit azzá tesznek), kellett róla egy film, és nem is szabad a gyerekmolesztálásokat a szőnyeg alá söpörni, és most már tudjuk, hogy a papok hány százaléka molesztál gyerekeket (legalább is USÁban), de azt még mindig nem tudjuk, hogy a pedagógusok, karateoktatók, műbútorasztalosok hány százaléka tesz ilyent, persze elismerem, egy pap részéről ez tényleg undorító, legkevésbé várná az ember, mert ugye egy műbútorasztalos esetében azért… na azért ott sem. Szóval fontos erről beszélni, talán majd az egyház is elgondolkozik az elkövetkező kétszáz évben a cölibátus káros következményeiről az egyházon belül.
DE.
Nem jöttem rá, hogy ez a film mennyivel ad többet, mintha elolvastam volna a témáról egy több oldalas, kimerítő cikket bárhol. Vagyis a film nagyon tényszerű, túlságosan is, inkább egy jegyzőkönyv filmre vitele, mint valódi drámai akció. És ezt csak a kitűnő színészi játék teszi filmvászonra alkalmassá.

6 hozzászólás
Imma 

Nem mondom, hogy mint film, tökéletes, de mi végigizgultuk, és maga a téma annyira fontos, hogy igazából teljesen mindegy, hogy a film mennyire jó. Jó, és jó, hogy van, és ez legyen elég a tíz csillaghoz.

Charityy 

Hát nem tudom… nem volt ez rossz, a színészek nagyon jól játszottak, de én kicsit unatkoztam rajta és nem éreztem annyira jónak, mint mások.


Népszerű idézetek

Meryl 

Mike Rezendes: Richard, jár még misére?
Richard (terapeuta): Nem, nem. Már jó ideje nem járok templomba, de ettől még katolikus vagyok.
Mike Rezendes: És hogy csinálja?
Richard (terapeuta): Nos, az egyház egy intézmény Mike, emberek alkotják. Ergo múlandó. A hitem viszont örök. Ketté választottam.

Corvus_CoRex 

Phil: Nos elárulom, ha valaki egy szegény srác egy csóró családból, a vallás nagyon fontos és ha egy pap felfigyel rád, az nagy dolog. Megkér, hogy szedd össze a zsoltárokat, vidd ki a szemetet és máris különleges vagy, mintha isten kérne segítséget. Szóval kicsit fura, ha disznó viccet mesél, de hirtelen lesz egy közös titkotok. Ezért hagyod. Aztán pornó filmet mutat, és te hagyod. És így tovább, és így tovább, amíg egy szép nap azt kéri, hogy verd ki neki vagy szopd le, és te ezt is hagyod, azért, mert addigra csapdába estél. Azért, mert behálózott. Ki mond nemet istennek, nem?

Corvus_CoRex 

Phil: Nézzék, fontos, hogy megértsék, ez nem csak fizikai erőszak, hanem lelki terror is. És ha ezt egy pap csinálja, elrabolja a hitünket, ezért az üveg után nyúlunk vagy a tű után vagy ha ez sem segít, leugrunk a hídról.

Carmilla 

– Be akarja perelni az egyházat?
– Valójában nem perelnénk az egyházat. Csak az iratok zárolásának feloldását indítványoznánk.
– Az egyház úgy venné, hogy pereljük, és mindenki más is.
– Ezt jó tudni.
– Tökös kezdés az első napon.

Carmilla 

Az egyház azt akarja elhitetni, ez csak pár rohadt alma. De a baj ennél sokkal nagyobb.

Carmilla 

– A Geoghan-félék nem azért hajtottak a fiúkra, mert jobban kedvelték őket, hanem mert ők jobban szégyellik, és nem valószínű, hogy beszélni fognak.

Carmilla 

Mitchell Garabedian: Jegyezze meg a szavaimat, Mr. Rezendes! Ha az egész falu kell ahhoz, hogy egy gyerek felnőjön, ahhoz is az egész falu kell, hogy megerőszakolhassák.

Corvus_CoRex 

Mike: Akár be is sétálhatok a bíróságra és kikérhetem őket?
Garabedian: Nem, nem teheti! Mert a dokumentumok nincsenek ott.
Mike: De most mondta, hogy nyilvánosak!
Garabedian: Tudom, mit mondtam. De ez, Boston. És az egyház nem akarja, hogy megtalálják, így nincsenek ott.
Mike: Mitch, arra céloz, hogy a katolikus egyház dokumentumokat tüntet el a bíróságról?
Garabedian: Nézze, nem vagyok őrült, nem vagyok paranoiás, tapasztalt vagyok. Ellenőrizze és meglátja. Mindent irányítanak. Mindent.

Corvus_CoRex 

Robby: Így megy ez, igaz, Peter?
Peter: Micsoda?
Robby: Mindenki másra mutat, míg végül az egész város szépen szemet huny.

Londonna 

– Elkezdtem írni.
– Regényt?
– Igen. Egy könyvön dolgozom. Addig is valami másra figyelek.
– Milyen könyv lesz?
– Horror.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján