Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (2007) 50

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
160' · amerikai, angol, kanadai · dráma, életrajzi, western, krimi 16

1 díj · 3 jelölés

Az 1870-es évek Jesse James nevétől volt hangos. Az egykori konföderációs katona, akinek életét tönkretette a polgárháború, a maga sajátos módján vágott vissza a déliek vereségéért az uniónak. Bandájával végigportyázta a vadnyugatot, bankokat, vonatokat rabolt ki. Az egyszerű ember számára… [tovább]

angol

Képek 12

Szereposztás

Brad PittJesse James
Casey AffleckRobert Ford
Jeremy RennerWood Hite
Mary-Louise ParkerZee James
Sam RockwellCharley Ford
Sam ShepardFrank James
Paul SchneiderDick Liddil
Garret DillahuntEd Miller
Zooey DeschanelDorothy Evans
Alison ElliottMartha Bolton
Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 82


Kiemelt értékelések

Emerson 

A zenéje maga volt a tökély! Minden más… bárcsak ne lett volna. Kicsit bővebben: elaludtam rajta. Nem egyszer.

7 hozzászólás
Charityy 

Szerintem annyira nem volt rossz film, mint ahogy az értékeléseket olvastam. Alapvetően tetszett, de túl hosszú és kissé lassú lefolyású film.

sipiarpi 

Emberközeli karakterek és gyönyörű képek majdnem három órában. Nekem nagyon hosszú volt, de a szereplők motivációi, érzései jól érvényesültek. Nem egy tipikus western, inkább dráma.

Kitticica 

Miért nem tudtam ezt a filmet szeretni? Borzasztóan untam és alig vártam, hogy megtörténjen az a bizonyos dolog, amire a cím is utal, mert akkor már közeledett a vége. Túl lassan haladt a történet, komoran, vontatottan. Brad Pitt ugyan emeli a film színvonalát, mert Jesse szerepében egészen kiváló, de Casey Affleck nem igazán tetszett. Idegesített maga a figura is, ez az igazán gyáva Bob Ford. A táj, a vadnyugati hangulat viszont nagyon megfogott, emiatt nem pontoztam le jobban filmet.

Midnightsp 

Na csak hogy valami pozitív is legyen itt. :’))

Mindenkinek van egy olyan filmje, ami A FILM. Nekem ez az a film. Simán top 10. Vérre tudnék menni érte. Kocsmai verekedésben is benne vagyok. :D

A Jesse James nálam a történetmesélés és a karakterábrázolás etalonja. Adott egy régi mítosz, a vadnyugat Robin Hoodja és az amerikai történelem egyik leggyűlöltebb szereplője és ezek a kétdimenziós fekete-fehér sablonkarakterek percről percre válnak a filmvásznon hús-vér emberekké.

Brad Pitt lubickol a szenvedő szociopata szerepben, Casey Affleck meg, amióta ebben láttam, folyamatosan azon gondolkozom, hogy a való életben vajon mennyi van benne Robert Fordból, mert az alakítása annyira telitalálat, hogy az már a creepy kategória.

Az egész egy vizuális orgazmus, a tipikus Roger Deakins-féle képi világ, egyébként Deakins azt nyilatkozta, hogy a vonatrablás az a jelenet, amire egész karrierje során a legbüszkébb. A zene gyönyörű, és folyamatosan ott egyensúlyozik a film a giccs határán, de sosem lépi át. Pont jó, pont elég és remekül megalapozza a hangulatot. Ez a csöndes feszültség ami végigkíséri a filmet, én ahányszor láttam ezt – pedig a szám már tuti 10 fölött van – mindig lerágtam a körmömet, megunhatatlan, amikor Jesse és Ed Miller „kilovagolnak” és perceken keresztül meg sem szólalnak és mindenki tudja, mi következik. Jesse is, Ed Miller is, a néző is, és senki nem szól semmit.

Annyi morális kérdést felvet ez a film. A cím sem véletlenül spoiler, hanem egy irónikus utalás arra, hogy az idő mennyire hűtlen: egy szörnyeteget felemelt a történelem, egy másikat pedig a lábjegyzetekbe száműzött és gyávának titulált. De megérdemlik vajon, amit kaptak? Vajon mennyire vonható felelősségre egy pöffeszkedő, becsvágyó kamasz, aki ugyan nem épp jó szándéktól vezérelve, de mégis egy őrültet árult el és ölt meg, aki egy olyan háborút vívott, ami már rég véget ért. Egy őrültet, aki apa volt, férj és a nép hőse.

Annyira de annyira jó. A narráció is gyönyörű, az utolsó fél óra teli van ilyen kis apró, groteszk húzásokkal, a komótos, lineáris történetmeséléstől meg olyan érzése van az embernek, mintha egy ezeréves klasszikust nézne. Így kell szétszedni és aztán újra összerakni egy régi, lejárt legendát, megmutatni a hősök sötét oldalát. Szerintem az egyik legalulértékeltebb film a világon. Imádom. Nézze meg mindenki!! Megéri. Tényleg. :D

Bubu 

Iszonyúan hosszú és vontatott film, ez nálam nagyon lehúzta az élményt. Persze, amikor láttam, hogy életrajzi film és közel három óra hosszú, gondoltam, hogy nem lesz akciódús. Azért abban bíztam, hogy ha már Jesse Jamesről szól, lesz benne feszültség rendesen. Ez sajnos elmaradt. Vagy csak számomra nem volt érzékelhető. De az biztos, hogy a hitchcocki körömrágós feszültséget meg sem közelítette.
Ellenben minden más szempontból kiváló alkotás. A színészek valami zseniálisak voltak!

3 hozzászólás
Lunemorte 

Minek kell olyan címet adni egy filmnek, ami egy spoiler ??!!
Ben Affleck soha nem volt túl szimpatikus, de a testvére még inkább irritál. Legszívesebben odamentem volna és nyakon vágtam volna, csak akkor a TV bánja…Illett hozzá ez a szerep, tényleg ilyen kis sunyi szerencsétlenségnek néztem alapból. Brad Pitthez meg ódákat tudnék zengeni, de minek? A történet néha ide-oda csapong, hiányérzetem van. De a zene nagyon ott van.

1 hozzászólás
Dexter79

Nem egy pörgős western film, hanem egy vontatott dráma.
Nekem ebből a filmből annyira nem jött át, hogy Jesse James mekkora hős volt, inkább csak az, hogy féltek tőle és mindenki ismerte, viszont Brad Pitt jó volt a szerepben. Casey Affleck játéka pedig szintén érdekes volt.

Little_Monster 

Brad Pitt kedvenc saját filmje, ami eredetileg legalább 4 órás lett volna, engem ebben a terjedelemben is megviselt kicsit, pedig a képi világ, a zene és a két főszereplő alakítása nagyon tetszett. Casey Affleck nem lehet egy vidám figura az életben, ebben minden filmje után egyre biztosabb vagyok. El lehetett volna ezt a történetet meséli szokványos módon, jóval rövidebben, akkor filmről beszélnénk. Így, egy eredeti alkotást kaptunk, egy komplett vízió megvalósítását, ami a készítőknek valószínűleg jóval nagyobb megelégedéssel szolgált, mint a nézőknek valaha fog. Jócskán alulértékelt film.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján