Caravaggio árnyéka (2022) 17

Caravaggio's Shadow · L'ombra di Caravaggio
120' · francia, olasz · dráma, történelmi, életrajzi, krimi 18 !

Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal, műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt.… [tovább]

magyar

Szereposztás

Riccardo ScamarcioCaravaggio
Micaela RamazzottiLena Antonietti
Louis GarrelÁrnyék
Isabelle HuppertCostanza Sforza Colonna
Michele PlacidoDel Monte bíboros
Vinicio MarchioniGiovanni Baglione
Lolita ChammahAnna Bianchini
Alessandro HaberBattista
Moni OvadiaNéri Fülöp
Lorenzo LaviaOrazio Gentileschi

További szereplők

Kedvencelte 5

Várólistára tette 89


Kiemelt értékelések

Pistacchio

Nagyon megrázó filmélmény volt, de nem véletlenül 18-as karikás. Olaszul néztem. Kiváló olasz film, kiváló színészekkel. Jó volt egy kicsit megismerkedni a festő életével. Tökéletesen visszaadja a korabeli Rómát.

Lorimar

Van egy meleg félhomály az egész filmben, mintha átlépnénk Caravaggio festményeinek a világába.
A meg festett gyönyörű arcok, az utca embereié, akik az életükben a nyomor minden keserűségét elszenvedték, de Caravaggiotól dicsfényt kaptak amit évszázadok óta birtokolnak a festményeken.
Az olasz tájat, a templomokat, palotákat, a reneszánsz Nápolyt, Rómát csodásan ábrázolja a film, ugyanakkor a poros és koszos utcákra is élmény volt kilépni, a festő és a modelljei valóságába, a művész képei, színfalak mögötti világába.

Winterspell

Végre egy napjainkban készült film ahol látok a sötétben! Végig látom, mi történik!
Komolyabbra fordítva a szót, nagyon szépek, igényesek a beállítások és a fény-árnyék összhatás, megteremtik a kellő hangulatot.
Ha érdekel a művészettörténet, mindenképpen ajánlom. Egy kifejezetten jól sikerült alkotás egy bonyolult művészről, ami nem szájbarágós (pedig az elején féltem, hogy a kezdéssel az lesz), és ugyan az Árnyék fiktív, mégis eléri azt, hogy film után utánanézzünk, melyik Caravaggio festmény hol is van, mert élőben párat mindenképp érdemes látni (főleg az oltárkép nagyságúakat.) Bónuszpont Artemisia Gentileschi rövid szerepeltetéséért (nézzetek utána, a Judit és Holofernész festménye brutálisan hatásos).

Darth_Revan

Valami egészen elképesztő módon sikerült az érzelmek különböző fajtáját megragadni. Az egész élet esszenciálisan van jelen a filmben.


Népszerű idézetek

Londonna 

– Áldott a fül, amely nem a kintről jövő hangra, hanem csakis az igazságra hallgat. Arra a hangra, amely belülről tanít. Áldott a szem, amely a külső dolgok elől zárva van, és a belső dolgokat szemléli. Áldottak azok, akik át tudnak hatolni a dolgok velejéig […].

Londonna 

– A részletek teremtik meg a tökéletességet.

Londonna 

– Bűzlik, mint a szar.
– Fogadok, hogy macskát tett bele.


Hasonló filmek címkék alapján