Az utolsó szamuráj (2003) 226

The Last Samurai
154' · japán, amerikai, új-zélandi · akció, kaland, dráma, történelmi 12

0 díj · 3 jelölés

A polgárháborúnak vége. Az egykori hős, Nathan Algren (Tom Cruise) nem találja a helyét a békés, egyre praktikusabb országban. A vakmerőség, az önfeláldozás, a hűség – az ő katonaerényei – itt már értéktelenné váltak. Ebből az állapotból egy sok pénzzel kecsegtető ajánlat mozdítja ki. Algrennek… [tovább]

angol

Képek 12

Szereposztás

Ken WatanabeKatsumoto
Tom CruiseNathan Algren
William AthertonWinchester Rep
Chad LindbergWinchester Rep Assistant
Timothy SpallSimon Graham
Billy ConnollyZebulon Gant
Tony GoldwynColonel Bagley
Sanada HiroyukiUjio
Shin KoyamadaNobutada
Togo IgawaHasegawa tábornok

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 69

Várólistára tette 48


Kiemelt értékelések

Nyx

Szerintem Az utolsó szamuráj nem egy remek film. A cselekménye sokszor zavaros, az üzenete inkonzisztens, a karakterek pedig itt-ott nincsenek eléggé kidolgozva ahhoz, hogy igazán súlya legyen a tetteiknek.

És mégis… Az utóbbi héten nem telt el úgy nap, hogy legalább tíz percet ne néztem volna újra a filmből. Már a teendőimet is úgy osztottam be, hogy este maradjon egy kis időm hátradőlni az ágyban és véletlenszerűen kiválasztani egy jelenetet. Persze pár alkalommal azon kaptam magam, hogy már háromnegyed órája ülök előtte.

Minden hibája ellenére ez a film csodálatos. Van benne valami, a történéseken túlmutató dolog, ami egyfajta megfoghatatlan személyességgel, nyugalommal és érzelmességgel tölt meg minden képet. Olyan jó érzés teljesen váratlanul egy ilyen élménynek a részese lenni.

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Sajnálom, hogy eddig kimaradt az életemből. Alapvetően azért került várólistára, mert jelenleg írás kapcsán foglalkozom a Satsuma felkeléssel, és elkaptam a tévében egy jelenetet amelyben pont szerepelt az 1876 évszám is… innentől pedig úgy voltam vele, már csak azért is jó lenne megnézni, hogy kapjak valami filmes perspektívát az egészről a történelemkönyveken kívül.
Ha eddig nem hangoztattam volna elég sokat, imádom utálni ezt a kort, nem lehet benne olyat írni, ami nem szatíra valamilyen szinten. Természetesen kissé (nagyon) idealizálja, romantizálja a szamurájok képét, amit normális esetben elég nagy hibaként rónék fel (pl. a Satsuma felkelés alatt a szamurájok simán hordtak nyugati egyenruhát, mert gyorsabban lehetett benne mozogni, és rendelkeztek lőfegyverekkel is, nem száz százalékban kardokkal mentek csatába ágyúk és puskák ellen), de annyira szépen és határozottan közvetíti az üzenetét, ami pedig nagyon pozitív és megragadó, hogy igazából nincs kedvem szapulni. Katsumoto karaktere igazából egy az egyben Saigo Takamori, de nagyon jól mutatta be a történet a gondolatait és elveit. Nathan pedig szimpatikus, és nagyon jól megjelenik a kezdeti értetlensége a nyugatitól nagyon eltérő gondolkodásmóddal kapcsolatban, meg lehet érteni a kétségeit, a vívódásait, majd a döntéseit is. Igazából sok helyen láttam, hogy többen írták „ha utolsó szamuráj a film címe, miért amerikai a főszereplő”… szerintem ők egy az egyben félreértették a dolgot. Az utolsó szamuráj itt nem Nathan volt, hanem Katsumoto (történelmileg a már említett, őt inspiráló szamuráj, Saigo Takamori az, akit Utolsó Szamurájként szoktak emlegetni). Nathan igazából olyasvalaki, aki megértette, és azonosult ezzel az értékrenddel, kvázi tiszteletbeli szamuráj lett, de ettől még a címszereplő nem ő.
A zene, a tájak csodaszépek, különösen a zene, teljesen el tudott bűvölni, és végül de nem utolsósorban, a kardvívó mozdulatok, amik csodálatosak, nagyon szépe megkoreografálták az összes ilyen jelenetet. Bátran ajánlom bárkinek.

3 hozzászólás
Saille 

Itt a hősiesség és a becsület volt a középpontban, éppúgy, mint a Farkasokkal táncoló c. filmben. A régimódi értékek kontra újkori, modern haladás. A régi persze elbukik, de heroikus, nagyívű gesztussal. Szépen.
Bár azért azon a csatatéri stratégián lehetett volna mit csavarintani, nem csak nekifutásból az ellennek, mint az I. vh-ban, vagy Észak-Dél háborújában. Az már kiderült, hogy a messzehordó lőfegyverek (l. Maxim-géppuska) ellen a nyílt roham nem igazán hatásos. Szóval reméltem, hogy kitalálnak valamit, de hát nem…
A japán csajszival meg… hát amíg nem értettem, mit szövegel (mert nem találtam a feliratozást) addig egész romantikusnak hittem, de miután kiderült, hogy végig olyanokat mondott, hogy a pasi büdös, meg neki szégyen, hogy náluk lakik, stb. hát nem vagyok benne biztos, hogy Algren százados, a főhősünk nála találná meg a nagy békéjét és boldogságát. (Bár volt esze, ha olyan faluba telepedett le, ahol nagyjából nem maradt ereje teljében levő ffi! ;))
Viszont itt legalább helyes volt a vertikális kihívással küszködő Cruise is, nem tűnt fel a szintén alacsony japánok közt. :D

3 hozzászólás
Serafina_Darion

Ez a film gyönyörű. Nem csak a zene miatt, a helyszínek miatt, a színészek miatt, hanem leginkább a történet miatt. Akárhányszor megnézhetem, de az általa mutatott értékek a szememben nem csökkennek. Emberség, hűség, becsület, mind olyasmi, ami kiveszik az emberből. Olyan jó látni vagy akár olvasni, ilyen emberekről, akiknek még ez a fontos.
Lehet hisztizni Tom Cruise és Hollywood miatt, de a film jó. Én mind kettőt szeretem, higgyen bármiben a színész, legyen akármilyen pénzéhes Hollywood. De mégis ketten együtt képesek összehozni egy ilyen filmet, amely nem csak a pénzről szól.
Itt lett nagy kedvencem Ken Watanabe. Tőle is bármit képes vagyok megnézni. :) Tom Cruise-t meg alapból szeretem, eddig minden sci-fi-je a szívem csücske. :D Jó párost alkotnak együtt.
És megint egy keserédes film. Amit ki nem állhat happy end lelkem, de ettől függetlenül szeretem. :D Gyönyörű film, gyönyörű történettel.

Dorka 

Tom Cruise legjobb alakítása (érte sem vagyok oda valamiért…). Sírós, szép. Hans Zimmer.

Sznida_Nóri 

Klasszikus! Nagyon megható a végén, amikor az ellenfél katonái tisztelegve a szamurájok előtt leülnek seizába. És persze felismertem pár aikidós mozdulatot is. Ami persze akkoriban, mint ilyen nem létezett, de a szamurájok harcmodorából alakult ki az aikido és a kendo is.

adrica

A saját kultúrájába ágyazódva mindenkinek teljesen természetes és megkérdőjelezhetetlen az uralkodó értékrend. Egyértelmű számunkra, hogy a saját köreinkben mi számít erénynek, „jó”-nak, milyen probléma esetén mi a társadalmilag elfogadott megküzdési mód, kit tisztelünk, milyen hősökre akarunk hasonlítani. Abban a korban meg különösen, amikor még nem létezett internet. Mikor egy japán és egy amerikai leélhette volna az életét akár úgy is, hogy a másik nációnak még csak a létezéséről sem tud.
Mi történik, mikor két ilyen eltérő kultúra szülöttei hasonló szerepkörben (katonák) találkoznak? Ez volt a film legizgalmasabb kérdése számomra. Hogy bírkózik meg egy japán azzal, hogy amerikában az az érték, hogy újra és újra felállsz és megpróbálod, akkor is, ha elbuktál, akkor is, ha megaláznak, akkor is, ha tudod, hogy úgyis veszíteni fogsz. És mit szól az amerikai, mikor látja, hogy az alulmaradt japán harcos bármiféle kérdés, kétely vagy dac nélkül öngyilkos lesz? Mindegyikük a számára természetes és egyértelmű megküzdési módot választja. Vajon tanulhatnak egymástól?

Lilith

Ez az egyik kedvenc filmem szamtalanszor lattam mar. Megeri a tiz csillagot es mindenkinek ajanlom. :)

Süntüske

Nagyon szép, tanulságos film, azt hittem, unatkozni fogok rajta, de szerencsére nem így történt. Az új világra emlékeztetett a témájában, miszerint egy idegen kultúrát érdemesebb volna megismerni, felfedezni, mint ész nélkül leölni vagy gyarmatosítani, csak sokkal izgalmasabb és kevésbé nyálas körítésben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne mesélne meghatóan hősiességről, bajtársiasságról, és egy igen visszás helyzetből induló szerelemről. A csatajelenetek kemények, megmutatják a vért és a belsőségeket, ám mindezt olyan gyorsan fényképezve, hogy szinte fel se fogni, mi történik, így nem olyan sokkoló.

https://suntuske.wordpress.com/2017/05/14/hetvegi-mozi-…

Ancsúr 

Talán kicsit elfogult vagyok minden filmmel, amiben Tom Cruise is játszik, de ez egy igazán megható, szép történet a régi japánról. Akik rajonganak a szamurájokért és/vagy a japán kúltúráért, azok imádni fogják ezt a történetet!


Népszerű idézetek

Pandalin

Nathan: Tudom miért hallgatsz…dühös vagy…dühös vagy mert szoknyában kell járnod.

Valentine_Wiggin 

Katsumoto: Azt hallottam, ez a Castel sok harcost megölt.
Nathan: Nagyon sok harcost.
Katsumoto: Akkor jó tábornok volt.
Nathan: Nem. Egy bolond volt, megölték, mert egyetlen zászlóaljjal állt ki kétezer indián ellen.
Katsumoto: Kétezer indián? Neki hány embere volt?
Nathan: Kettőszáz-tíz.
Katsumoto: Tetszik nekem ez a Castel.

shadowhunter1975

Nathan: Megtudtam, hogy a „szamuráj” jelentése: „szolgálni”, s hogy Katsumoto úgy hiszi, lázadásával császárát szolgálja.

shadowhunter1975

Katsumoto: Azt hiszed, az ember megváltoztathatja a sorsát?
Nathan: Az ember tegye meg, amit tud, és majd kiderül, mi a sorsa.

Nei

– Bocsáss meg, sok gondolat
– Sok gondolat?
– Állj! Gondol kard, gondol nézőemberek, gondol ellenfél.
Sok gondolat.
Nem gondol!

Nei

A tökéletes virág nagyon ritka,van aki egy életen át keresi és az élete nem hiába való.

Nei

Akár csak e virágok, mind meghalunk.
Az élet ott van minden sóhajban, minden csésze teában, minden kioltott életben. Ezt látja meg a harcos.
Ez a busidó.

Nei

– Készen állsz?
Hiányozni majd a beszélgetések.
– Tökéletes. Minden virág tökéletes.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján