Ben Hur (2016) 56

A Ben Hur az 1959-es klasszikus feldolgozása, Judah Ben-Hur (Jack Huston) herceg története, akit fogadott testvére, Messala (Toby Kebbell), a római hadsereg tisztje hamisan vádol árulással. Nemesi címétől megfosztják és rabszolgaságba kényszerítik, ezért hátra kell hagynia családját és szerelmét… [tovább]

angol

Szereposztás

Jack HustonJudah Ben-Hur
Nazanin BoniadiEsther
Haluk BilginerSimonides
Pilou AsbækPontius Pilatus
Marwan KenzariDruses
Rodrigo SantoroJézus
Toby KebbellMessala Severus
Morgan FreemanIlderim
Ayelet ZurerNaomi Ben-Hur
Sofia Black-D'EliaTirza Ben-Hur

További szereplők

Kedvencelte 5

Várólistára tette 84


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nem volt olyan rossz ez, mint ahogy gondolják. Igaz én még a régi verziót nem láttam, de ez tetszett. Izgalmas volt, van mondanivalója, és a történet is elég jó. Most láttam ezt először még csak. Judah nekem sokkal jobban tetszett, mint a másik, jobban szerethető pasi volt, mint a másik aki elárulta őt és a családját. Még Morgan Freeman karaktere is jó volt. spoiler spoiler Én hiszek benne, ha más nem is. :-)

Ákos_Tóth 

Pörög mostanában a neten egy készülő Will Smith mozi kapcsán a gondolat: remake-et készíteni vajon tényleg olyan filmekből kell, amik a maguk idejében bombasikerek voltak, manapság pedig úgy hivatkozunk rájuk, mint velünk élő klasszikusokra? És tényleg – mi a poén abban, hogy remake-elünk egy olyan darabot, mint a Ben Hur? És mennyivel tisztesebb, süvegelendőbb művészeti teljesítmény lenne rendbe tenni olyan filmötleteket, amik a maguk idejében nem kaptak méltó formát (ugyan ilyen cím most valahogy nem jut eszembe, de talán érthető, mire akarok ezzel kilyukadni).

Szóval mit szépítsük, új filmet forgatni a Ben Hur történetéből a forgatókönyv kézhezvételétől számítva borítékolható csőd és kudarc. Nem kell új Ben Hur, avagy akkor kellhet maximum, ha van egy nagyon nagy víziónk, egy látomásunk, ami képes lehet zárójelbe rakni mindazt, amit régen láttunk a vásznon, és ami manapság is probléma nélkül képernyő elé szegez minket.
Esetünkben azonban ehhez szükség van egy saját nézőpontra, amiből mi magunk megtölthetjük új élettel a történetet (ez egyébként itt rendelkezésre áll ám!), szükség van jó színészekre, főleg egy hősre, akinek konkrétan Charlton Heston árnyékából kell kijutnia a fényre, és kell egy erős vizuális koncepció, elvégre egy abszolút látványközpontú, epikus, rengeteg külsőséget felvillantó alkotásról beszélgetünk.
Jack Huston sajnos messzemenően nem ér fel Heston mellé, úgy sem, hogy külső megjelenésében akár még hiteles karakternek is lehet mondani a történelmi környezet ismeretében, és tőle igazából már csak lefelé vezet az út. Morgan Freemanről nagyon régóta érzem azt, hogy afféle szerencsemalac a filmeseknek, akik akkor is játszatni akarják, ha nincs rá érdemben szükség a vásznon – szerintem itt nem volt, és bízom benne, hogy nem valamiféle teljesítendő pontot akartak vele kipipálni a casting során. Toby Kebbelről is hasonló a benyomásom: ellenszenves alak, de nem úgy, ahogyan azt Messala szerepe megkívánja. A többiek még ennyire sem hagytak bennem nyomot.

Ami a képi világot illeti, itt bizony nagyon érezni, hogy Bekmambetov is egyike azoknak a rendezőknek, akik szerint a CGI elérkezett abba az életkorba, amikor már bármit is rá lehet bízni. Hát sajnos nem. A látvány kaotikus, a vágás következetlen, sokszor nem érteni és érezni igazán, mi történik a vásznon. Filmre venni akárcsak a fogatversenyt, vagy a tengeri ütközetet piszok nagy kihívás volt már hetven éve is, a végeredményen manapság sokan mosolyognak – de a mostani megoldás sem kevésbé átlátszó, műanyag, vagy akár egyből nevetséges. Ilyen téren a film csúnyán elbukik, alávág saját maga monumentalitásának.
Ami a klasszikus filmes adaptáció történetéhez viszonyítva megváltozott, az nem szükségszerűen rossz, sőt, abszolút progressziót mutat remake mivoltához viszonyítva – ezen a fronton azért tudom süvegelni.

Nem annyira rossz, mint tartja a közvélekedés, de kétségkívül konceptuálisan halott próbálkozás.

Winterspell

„Túl sok volt benne a változtatás, vér, csata és testvéri szeretet.” – nagymamám (72)

Little_Sunshine 

Nagyon tetszett, én nem csalódtam azt kaptam amit vártam, izgalmas volt, látványos, és szuper mondanivalója van a régihez képest sokkal jobb lett szerintem! ;)

1 hozzászólás
Dün 

Hát, lehet, hogy azért (is), mert közben a Wordfeuddal játszottam a mobilomon, de végig azt mondogattam, hogy a régi úgy emlékszem, jobb volt. Ebből kb. az maradt meg, hogy Jack Huston handsome, meg örültem, mikor már a pici arcrészletből felismertem Morgan Freemant.

dulkap 

Ez volt az a film, ami tuti bukásra volt ítélve, mind kritikailag, mind anyagilag. Nem is azért mert lehetett tudni, hogy bűn rossz lesz (egyébként nem lett az), hanem azt a filmet remake-elték, ami szerintem benne van abban 5-10 filmet, amit értelmetlen újraforgatni. (Vajon mikor lesz Aranypolgár, Casablanca vagy Keresztapa remake…).
De elvonatkoztatva az eredetitől és függetlenül nézve a filmet én egy erős közepesnek tartom. Talán a legnagyobb hibája Jack Huston választása. Nem mintha bajom lenne vele és rossz színésznek se tartom, csak éppen nincs karizmája. A visszafogottabb, szerényebb karakterek jól állnak neki (ld. Gengszterkorzó), de a markánsabb karakterek nem jönnek át vele. Nem tudtam el hinni, hogy ő Ben-Hur.
De összességében egy egyszer nézhető film, néhol szép képekkel és felejthető kocsi versennyel.

MHAlexa 

Nekem kicsit túl hosszú volt. Voltak részek amik nagyon untattak, viszont egyszer meg lehet nézni. Amikor nekiálltam még nem tudtam miről fog szólni, teljesen más elképzelésem volt. De ahogy haladt egyre előrébb már kezdtem rájönni, hogy a filmnek valami köze lesz Jézushoz. Furcsa volt a felismerés, mert bár voltam bérmálkozó de nem sok minden maradt meg Jézus történetéből. Viszont már amikor Eszter nevét meghallottam már kezdtem sejteni valamit.

otaksa

Nagyon sokára szántam rá magam, mert ugye befolyásolt az eredeti, amit nem sikerült megszeretnem többszöri próbálkozásra se. Az, hogy az első néhány filmkockán rögtön Morgan Freeman tűnik fel, már megmutatta, hogy jó lesz ez! Micsoda egy film! Látványos, érzelmes, izgalmas, Judah végre zsidó, Messala végre olasz. Jézus pedig nagyon ismerős, de fogalmam sincs honnan…

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján