Mulan (2020) 461

1 díj · 2 jelölés

A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a Kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata… [tovább]

angol
angol

Képek 24

Szereposztás

Crystal LiuMulan
Donnie YenTung parancsnok
Jet LiCsászár
Utkarsh AmbudkarSkath
Yoson AnChen Honghui
Ron YuanQiang őrmester
Chum EhelepolaRamtish
Gong LiXianniang
Jason Scott LeeBöri Khan
Tzi MaCsou

További szereplők

Kedvencelte 43

Várólistára tette 272


Kiemelt értékelések

Chriss 

Nem volt ez olyan rossz, mint amire számítottam, de olyan kiemelkedőnek sem mondanám. Zavart, hogy a harcjeleneteknél nagyon látszott a CGI, más filmekben azért ennyire nem egyértelmű, még ha tudom is, hogy trükk az egész. A rajzfilmet ezer éve láttam, szóval fel kell elevenítenem a napokban, de előbb a kínai filmet szeretném megnézni, amiről azt hallottam, hogy ezt kenterbe veri. No kíváncsi vagyok. A tájak gyönyörűek voltak, már csak azok bemutatása is megérdemelte a plusz csillagokat. A színészi játék sem volt rossz, nem zökkent ki az ember, de annyira mély nyomot sem hagyott. Nem hiszem, hogy újra fogom nézni, de a rá fordított időt nem érzem feleslegesnek. Az biztos, hogy komorabb volt a hangulata, mint a Disney világának, de úgy tudom, hogy direkt ilyenre akarták.

Nihilchan 

Aki esetleg még nem látta a filmet, de tervezi megnézi, az mindenképpen vonatkoztasson el a rajzfilmtől, illetve más élőszereplős Mulan alkotástól is. Mert ha nem teszi, még ennél is nagyobbat fog koppanni. Engem nem zavart, hogy eléggé megvariálták a Disney által megszeretett történetet, az viszont nagyon rosszat tett neki, hogy az összes létező humorfaktort kivették a filmből. Voltak szép jelenetei, izgalmas részei, de nagyon őszintén már a harmadik percben éreztem, hogy ez nem az én filmem lesz. Eléggé szenvedtem vele, ami azt illeti, mert Liu Yifei játéka nem kötött le igazán. Viszont minden egyes képernyőn töltött másodpercében elcsodálkoztam azon, hogy Gong Li még mindig mennyire gyönyörű. Nem tudom… nekem ez kegyetlenül felejthető lett még Disney élőszereplőshöz képest is.

krlany 

Emlékeim szerint a kínai élőszereplős Mulan (2009-es film) nekem ennél jobban tetszett, bár ugye ott a vége ennél komorabb. Nincs nyitva hagyva a romantikus szál… de azért ez sem olyan rossz. Ha már Disney, nyilván Mushu nagyon hiányzik belőle, így a humor is – alig egyszer-kétszer üti fel a fejét –, de a helyettesítő spoiler voltak bajaim, no meg a spoiler is. Értem, hogy honnan jön a rajzfilmből, de hogy ide minek ebben a formában… Szerintem jobban jártunk volna egy történelmi kalandfilmmel, mint egy fantasy-vel… Azért nyomokban a Disney mesét is tartalmazza, pláne, hogy a zenéjét szimfonikussá téve a film alá került. Elég jól állt a muzsikának az átszabás (nem mintha az eredeti nem lenne zseni, csak tartalomhoz a forma). A harci jelenetek szépek. A szereplőgárda kiváló. Jason Scott Lee-nek jól állt ez a karakter, és vissza is adta a mese főgonoszát. Mulanból viszont nekem hiányzott valami azzal együtt is, hogy rendben volt. A kisugárzás, a szerepben való tündöklés, vagy mittoménmi. Az a kis plussz, amitől elhiszem, hogy megtalálta önmagát, és abban jól érzi magát. Ez a kibontom a hajam, és hadd jöjjön a csííí, ez ilyen parasztvakítósra sikeredett. No de jól van na, nem szőrözök tovább.;)

Valentine_Wiggin 

Hát öhm… nem a legrosszabb film, amit láttam, de azért nem is jó. A jó elemei, hogy szép a látványvilág, a színészek azért próbálkoznak, van benne pár jó koreográfia, és a mese zenéinek instrumentális verzióit is szívesen hallgattam, mert nagyon kellemesek lettek. És nagyjából ezek, amik jók benne.
Mulan karakterét azért lehet szeretni, mert egy nő, aki megmutatja, hogy megfelelő energiabefektetéssel férfias környezetben is meg tudja állni a helyét, kivívni a tiszteletet és társai barátságát (illetve a legtöbb változatban valaki szerelmét). Nem tesz csodákat, nem varázslónő, nincs benne semmi elképzelhetetlenül különleges – csak bátor, talpraesett, motivált, és megtalálja magát a csatatéren, ami a társadalmi konvenciók szerint nem az ő világa lenne. Miközben elrejti, hogy kicsoda, valójában nagyon is jól megtalálja magát a katona környezetben, ott tud igazán kiteljesedni.
Ehhez képest itt Mulan egy abszolút Mary Sue. Csodálatos varázsereje van, amit el kell rejtenie mások elől, mert nő. A csatában egy ponton ledobálja a vértjeit, és nőként harcol, mert jaj, hát felvállalva magát lesz a legerősebb. Igen, a Mulanban benne volt az önelfogadás kérdése, de nem így. Nem attól leszel önmagad, és tisztelt az általad választott szerepben, hogy ledobod a vérted és ugrálsz, hanem pont attól, hogy jogod van felvenni és harcolni benne.
Az eredeti történeten kicsi változtatás, hogy itt nem a hunok, hanem a juan-juan törzsek jelentik az ellenséget (ez talán pontosabb, mint az eredeti, bár azt hiszem változatok vannak – annyit tudunk, hogy északi, mongol területekről jött a támadás), illetve kikerült a történetből Shang karaktere is (helyette Mulan egy erősen plátói érdeklődést kap egy katonatársával, Honghuival – bár Shang és Mulan kapcsolatát imádtam a mesében, és fájlaltam, hogy kikerült, Honghui messze az egyik legértékelhetőbb figura, így ezt alapvetően nem igazán bántam). Eltűnt a mesei elemek egy jelentős része, a tücsök egy katona beceneve lett, Mushu helyett pedig egy főnixet kapunk, ami Mulan családjának jelképe. A film nem igazán tudja eldönteni, most az eredeti történetet akarja adaptálni, vagy a mesét – a meséhez képest sok a változtatás, de rengeteg rá a referencia (a beszédben kimondott dalszövegektől a falat kapartam), az eredeti balladához való hűségtől pedig azért még mindig nagyon messze járunk.
Borzalmasan idegesítő a keleti kultúra pontatlan ábrázolása. A Mulan története végtelenül európai, pedig nem kellene annak lennie. Van itt minden boszorkányüldözéstől elkezdve (keleten nagyon máshogy állnak a mágiához – általában pozitív dolog) a fegyverek helytelen ábrázolásán át (Mulan miért katanát forgat Kínában?), a házassági szabályok helytelen bemutatásáig (jó, az mondjuk az eredetiben sem volt jó). A mesében sem volt minden teljesen jó, de abban mégis maradt tisztelet, volt egy értékes üzenet, egyszerűen összeállt – a live actionben ráadásul sokkal látványosabbak ezek a problémák.
Összességében egyszer megnézhető, nem is unalmas, és nem is hosszú, de határozottan nem lesz sem a kedvenc live actionjeim, sem a kedvenc kínai kultúráról szóló filmjeim között.

eszter_m 

Szívből sajnálom a kislányokat, akiknek ez lesz a Mulan élményük.

1 hozzászólás
rhysciar

Nem tudok nem elnézni az eddig itt megírt egyetlen értékelésről, úgyhogy akkor (némileg arra reflektálva) csak leírom az én gondolataimat is erről a filmről.

Le kell szögeznem, hogy imádom az eredeti Mulan történetét a Disneytől, és nagyon-nagyon vártam ezt a filmet. A látványra nincs is panasz, az tökéletesen hozza az ázsiai hangulatot: a díszletek, a kosztümök, a CGI, a harcjelenetek… így van, már önmagában a harcjelenetekről megmondható, hogy hol vagyunk, és ennek kimondottan örültem. Megvan az a túlzó stílusa, amit az ázsiai filmekből megismerhettünk: a hihetetlen ugrások, amikor már-már repül az illető; a fantasy elemek, mint például amikor a karakterünk a ruhája ujjával harcol; meg hát maga a közelharci elemek is mind-mind tökéletesen hozzák az ázsiai alapokat.

Na ennek fényében abszolút nem értem, hogy lehet ezt a filmet úgy értékelni, hogy a realitás talaján mozog. Hol? Vagy két külön filmet néztünk? Merthogy nem mondanám cseppet sem realisztikusnak, amikor védfalakon rohannak FELFELÉ a katonák; vagy amikor a háztetőkön ugrálnak/repülnek; vagy amikor a félig főgenyánk madárrá változik; vagy amikor…
Na szóval ne menjek bele.
Az idő és tér fogalmával a készítőknek totális problémája adódhatott, én nem tudtam elmenni olyan „apróságok” felett, mint amikor Mulan lehetetlen távolságokat tett meg szó szerint egy szempillantás alatt. Szörnyű volt a vágása is, mert sokszor követhetetlen volt, mikor hol jár a főszereplőnk, és csak kikövetkeztethettük, hogy ja igen, akkor valószínűleg így meg úgy juthatott el A-ból B pontba.

Más esetben nem lennék ilyen szőrszálhasogató, de ez a film korántsem tökéletes, de még a közelében sem jár. A karakterfejlődésünk nulla, Mulan egyik pillanatban még bénázik, utána a varázslatos chinek köszönhetően profi harcos. Az a baj ezzel, hogy ezt a bizonyos chit egyáltalán nem magyarázzák meg, valamiféle misztikus erőnek állítják be, ami csak kivételes embereknél jelenik meg – ehhez képest Mulanon kívül csak egyetlen embernél mutatkozik ilyesmi, de ő meg a másik oldalon harcol; és abszolút semmiféle szabályrendszerről nem esik szó, hogy mire jó ez a chi. Csak van, és ha te eléred, akkor tök jó neked, erős leszel, egyébként semmit nem érsz katonának. Csak hát közben a másik oldalon álló chivel rendelkező egyénünk különleges varázslatokra is képes, szóval most akkor a chivel varázsolni is lehet???

Túlságosan kesze-kusza a történet felépítése, túl sok mindent hagy a mesélő a nézőre, és kevés dolgot magyaráz meg. Pedig van benne potenciál, mert hát Mulán, lehetne ez egy jó film is, de azon kívül, hogy hozza az ázsiai hangulatot a látványban, semmit nem képes fejlődni. Az első fél óra konkrétan tömény fájdalom: a dialógusok olyan szinten klisések, hogy egyetlen eredeti szó nem hagyja el a szereplők száját.

Úgyhogy túlzás azt mondani, hogy ez egy jó film. Egyedül a látvány menti meg, valamint az, hogy Mulán, mert amúgy semmit nem érne. Az ázsiai hangulatot totálisan eltörli Christina Aguilera amerikai zenéje, amit egyáltalán nem értek – komolyan nem lehetett volna rábízni a zenét ázsiai előadókra? Egyáltalán miért nem lehetett volna ázsiai szöveggel elkészíteni? Túlságosan fájt volna a Disney-nek, ha a kínai (vagy tudomisén milyen nemzetiségű) karakterek mondjuk a saját nyelvükön beszélnek? Most tényleg ennyire nehéz feliratot olvasni? Sokkal hangulatosabb lett volna, és ha a történetet nem akarják ennyire hollywoodosítani, akkor talán valami egyedi darab is létrejöhetett volna. Így csak maradt a maszlag ipari munka nulla egyediséggel, és csak az az egy szerencséje van ennek a filmnek, hogy a koronavírus kellős közepén jelent meg – máskülönben senki nem nézné meg.

14 hozzászólás
Törpillaa 

Tetszett a film, de a mesét ennél jobban szeretem. Voltak jó részei, és látványos jelenetei a filmnek, a sztori is elég jó volt. Bár tartottam ettől a filmtől, hogy nagyon elfognak térni a mesétől, de kellemesen csalódtam benne. Érdekes volt, és látványos is, csak némelyik már megszokott karakter hiányzott belőle, és a zene is, de amúgy tetszett. Mulan tetszett a legjobban, a többi szereplő közül, és a főnix is. De azért érdemes megnézni, egyszer mindenképpen, nem lett olyan szörnyen rossz, de azért nem is tökéletes. Nagyon féltem, hogy csalódni fogok benne, de valamikor újra fogom nézni, mert azért tetszett is.

Netta88 

Úgy ültem le megnézni a filmet, hogy kényszerítettem magam, hogy ne adaptációként gondoljak rá, mivel már az előzetesből is sütött róla, hogy túl sok köze nem lesz a meséhez. Szerencsére bejött a dolog, mert nem hasonlítgattam, csak élveztem a látottakat. Persze még így nézve sem mondom, hogy tökéletes a film. Vannak hibái, nem is kicsik, de ettől független élveztem. Ha viszont adaptációként nézem, akkor persze nem érdemel ennyi csillagot, hiszen lecserélték Mushu-t és a szöcskét (tücsköt?)… Ciripet, egy főnixre és egy varázslónőre, és bár látványosan lettek megoldva, akkor sem Mushu és Cirip. Azt a hangulatot sem adja vissza, amit a mese, de ettől független nekem tetszett, és szívesen újranézném bármikor.

Szeszj 

Elég nagy bajban vagyok ezzel a filmmel mert én próbáltam szeretni de nagyon nem ment! Mulan mesét imádom,szerintem egy nagyon tanulságos, vicces érdekes történet, egy fantasztikus női szereplővel, eközben ez a film egyáltalán nem hasonlít rá, valahogy minden kivettek belőle amit a mesében szeretem, nem azt mondom hogy nem volt izgalmas mert voltak jó részei de mégis én elég sok helyen untam, valahogy teljes mértéig elveszett a varázsa!
Sajnáltam hogy Mushu nem volt benne, és így a humor is néha néha jelent meg ami szerintem annyira nem tett jót a filmnek!
Maga a képi világ gyönyörű lett, a tájakat még szívesen elnézegettem volna, és a harcok sem volt olyan rosszak, volt egy-két kiemelkedő!
A szereplőkkel nem volt bajom, bár a főszereplő hölgy néha kicsit műi volt de ez inkább az elején látszódott!
Tudom hogy nem kellene hasonlítani a meséhez de ha még anélkül is nézem még így sem mondanám azt hogy tetszett és élveztem, valahogy nekem ez most nem jött át de kitudja lehet hogy csak rossz időben vetem elő ezt a filmet!

Ruby_εïз 

Minden tiszteletem, de ez egy nulla! Sárba tiporták a gyerekkorom. Újra. Ez volt az utolsó Disney élőszereplős film, amit megnéztem. A Szépség és a Szörnyeteg is borzasztó élmény volt, de annak legalább volt köze a meséhez. Itt viszont szereplők, történet szálak maradtak ki. Ha csak egy film lenne, amit az eredeti Mulantól függetlenül forgatták volna, úgy azt mondanám ez egy jó film, de így… A látvány érdemli egyedül azt a három csillagot.


Népszerű idézetek

Londonna 

– Félelem nélkül bátorság sincs.

Londonna 

– Az őszinteség példája, ha nem leplezed a kétségeidet.

Londonna 

– Kívül hűvös tó, belül tűz és láng.

Londonna 

– Egy hazugság sem élhet örökké.

Sonnenschein

Loyal, brave, and true… it is my duty to protect my family.


Hasonló filmek címkék alapján