Mulan (2020) 89

A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a Kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 22

Szereposztás

Liu YifeiMulan
Donnie YenTung parancsnok
Jet LiCsászár
Utkarsh AmbudkarSkath
Yoson AnChen Honghui
Ron YuanQiang őrmester
Chum EhelepolaRamtish
Gong LiXianniang
Jason Scott LeeBöri Khan

Kedvencelte 10

Várólistára tette 439


Kiemelt értékelések

krlany 

Emlékeim szerint a kínai élőszereplős Mulan (2009-es film) nekem ennél jobban tetszett, bár ugye ott a vége ennél komorabb. Nincs nyitva hagyva a romantikus szál… de azért ez sem olyan rossz. Nyilván Mushu nagyon hiányzik belőle, így a humor is – alig egyszer-kétszer üti fel a fejét –, de a helyettesítő spoiler voltak bajaim, no meg a spoiler is. Értem, hogy honnan jön a rajzfilmből, de hogy ide minek ebben a formában… Szerintem jobban jártunk volna egy történelmi kalandfilmmel, mint egy fantasy-vel… Azért nyomokban a Disney mesét is tartalmazza, pláne, hogy a zenéjét szimfonikussá téve a film alá került. Elég jól állt a muzsikának az átszabás (nem mintha az eredeti nem lenne zseni, csak tartalomhoz a forma). A harci jelenetek szépek. A szereplőgárda kiváló. Jason Scott Lee-nek jól állt ez a karakter, és vissza is adta a mese főgonoszát. Mulanból viszont nekem hiányzott valami azzal együtt is, hogy rendben volt. A kisugárzás, a szerepben való tündöklés, vagy mittoménmi. Az a kis plussz, amitől elhiszem, hogy megtalálta önmagát, és abban jól érzi magát. Ez a kibontom a hajam, és hadd jöjjön a csííí, ez ilyen parasztvakítósra sikeredett. No de jól van na, nem szőrözök tovább.;)

rhysciar

Nem tudok nem elnézni az eddig itt megírt egyetlen értékelésről, úgyhogy akkor (némileg arra reflektálva) csak leírom az én gondolataimat is erről a filmről.

Le kell szögeznem, hogy imádom az eredeti Mulan történetét a Disneytől, és nagyon-nagyon vártam ezt a filmet. A látványra nincs is panasz, az tökéletesen hozza az ázsiai hangulatot: a díszletek, a kosztümök, a CGI, a harcjelenetek… így van, már önmagában a harcjelenetekről megmondható, hogy hol vagyunk, és ennek kimondottan örültem. Megvan az a túlzó stílusa, amit az ázsiai filmekből megismerhettünk: a hihetetlen ugrások, amikor már-már repül az illető; a fantasy elemek, mint például amikor a karakterünk a ruhája ujjával harcol; meg hát maga a közelharci elemek is mind-mind tökéletesen hozzák az ázsiai alapokat.

Na ennek fényében abszolút nem értem, hogy lehet ezt a filmet úgy értékelni, hogy a realitás talaján mozog. Hol? Vagy két külön filmet néztünk? Merthogy nem mondanám cseppet sem realisztikusnak, amikor védfalakon rohannak FELFELÉ a katonák; vagy amikor a háztetőkön ugrálnak/repülnek; vagy amikor a félig főgenyánk madárrá változik; vagy amikor…
Na szóval ne menjek bele.
Az idő és tér fogalmával a készítőknek totális problémája adódhatott, én nem tudtam elmenni olyan „apróságok” felett, mint amikor Mulan lehetetlen távolságokat tett meg szó szerint egy szempillantás alatt. Szörnyű volt a vágása is, mert sokszor követhetetlen volt, mikor hol jár a főszereplőnk, és csak kikövetkeztethettük, hogy ja igen, akkor valószínűleg így meg úgy juthatott el A-ból B pontba.

Más esetben nem lennék ilyen szőrszálhasogató, de ez a film korántsem tökéletes, de még a közelében sem jár. A karakterfejlődésünk nulla, Mulan egyik pillanatban még bénázik, utána a varázslatos chinek köszönhetően profi harcos. Az a baj ezzel, hogy ezt a bizonyos chit egyáltalán nem magyarázzák meg, valamiféle misztikus erőnek állítják be, ami csak kivételes embereknél jelenik meg – ehhez képest Mulanon kívül csak egyetlen embernél mutatkozik ilyesmi, de ő meg a másik oldalon harcol; és abszolút semmiféle szabályrendszerről nem esik szó, hogy mire jó ez a chi. Csak van, és ha te eléred, akkor tök jó neked, erős leszel, egyébként semmit nem érsz katonának. Csak hát közben a másik oldalon álló chivel rendelkező egyénünk különleges varázslatokra is képes, szóval most akkor a chivel varázsolni is lehet???

Túlságosan kesze-kusza a történet felépítése, túl sok mindent hagy a mesélő a nézőre, és kevés dolgot magyaráz meg. Pedig van benne potenciál, mert hát Mulán, lehetne ez egy jó film is, de azon kívül, hogy hozza az ázsiai hangulatot a látványban, semmit nem képes fejlődni. Az első fél óra konkrétan tömény fájdalom: a dialógusok olyan szinten klisések, hogy egyetlen eredeti szó nem hagyja el a szereplők száját.

Úgyhogy túlzás azt mondani, hogy ez egy jó film. Egyedül a látvány menti meg, valamint az, hogy Mulán, mert amúgy semmit nem érne. Az ázsiai hangulatot totálisan eltörli Christina Aguilera amerikai zenéje, amit egyáltalán nem értek – komolyan nem lehetett volna rábízni a zenét ázsiai előadókra? Egyáltalán miért nem lehetett volna ázsiai szöveggel elkészíteni? Túlságosan fájt volna a Disney-nek, ha a kínai (vagy tudomisén milyen nemzetiségű) karakterek mondjuk a saját nyelvükön beszélnek? Most tényleg ennyire nehéz feliratot olvasni? Sokkal hangulatosabb lett volna, és ha a történetet nem akarják ennyire hollywoodosítani, akkor talán valami egyedi darab is létrejöhetett volna. Így csak maradt a maszlag ipari munka nulla egyediséggel, és csak az az egy szerencséje van ennek a filmnek, hogy a koronavírus kellős közepén jelent meg – máskülönben senki nem nézné meg.

14 hozzászólás
Irasalgor

Egy kiváló látványvilággal megalkotott, meglehetősen realista talajon mozgó, csipetnyi fantasyval megédesített alkotás a Mulan, amely megmutatja, hogy a 20 évvel ezelőtti mesék élőszereplős adaptációi meglehetősen relevánsok, ha azokat értő kezek készítik el. Bár nem hibátlan, gondolok itt a személyiségfejlődéshez szükséges érzelmi konfliktusgócok meglehetősen felszínes feloldására, valamint az elnagyolt idő- és tér érzékelésre és a lassan csorgó első és a kicsit kapkodóra vett utolsó etapra, de ettől függetlenül ebben a blockbusterek nélküli világban meglehetősen üde színfolt volt végre egy nagyköltségvetésű alkotást látni. Talán a tavalyi Aladdinnál egy hangyányival gyengébb, de aki szereti az ázsiai kultúrát és a filmjeikre jellemző túldíszített akciójeleneteket, mindezt egy biztonságosan megírt eredettörténetbe ágyazva, az meglehetősen jól fog szórakozni.

Értékelés: 8/10

eszter_m 

Szívből sajnálom a kislányokat, akiknek ez lesz a Mulan élményük.

1 hozzászólás
Krenai 

Sokat gondolkoztam a csillagozáson, mert sok eleme volt, ami nem tetszett, de akadt olyan is, ami tetszett és összességében szívesen néztem végig.
Tetszett a lelke a filmnek, éreztem, hogy van benne szív, ami a zenével érvényesült igazán. Imádtam, átéreztem néhol az érzéseket. spoiler Bár mindenképp kiemelem, hogy nem teljes mértékben, több okból is, főként mert nekem Mulant játszó színésznő nem volt elég erőteljes és kifejező színészileg, ha nem lett volna a zene és a gyönyörű kameraállások, akkor semmit se éreztem volna. (Bár a vágások nem segítettek, ott akadtak problémáim, néha túl sok volt, és rossz volt a ritmusa, különösen a harcjeleneteknél.)
Nem tetszett az út se, amit bejár. Kicsit túl sok elment a chi-re, nekem olyan volt, hogy Mulan nem saját maga és gyakorlás, küzdés miatt ér el oda, ahova, hanem dobjuk meg egy kis varázslattal és ennyi. Nem éreztem kidolgozottnak ezt a vonalat, és a másik karakternél is ez a madárrá átváltozás nekem túl varázslatos elem volt, mintha ezek a karakterek sehova se tudtak volna eljutni enélkül. Nem erős nőket láttam, hanem boszorkányokat, és direkt hívom őket így, hiába volt elmondva, hogy nem azok, mert így ebben a formában nekem azok voltak. Ha jobban kidolgozzák, és mondjuk Mulan felettese is résztvesz a chi tanításában és elmondja, hogy mindenkiben van, hogy kell irányítani, nem mindenható stb., akkor azt mondom oké, de ez így számomra nem volt az. Zavart, hogy Mulan lényegében egy kiválasztott, születésétől fogva megvan az ereje, csak csiszolgatnia kéne, és nem egy átlagos nő. Nem azt mondja a film, hogy bármilyen nő lehet olyan erős és kompetens, mint egy férfi, hanem, hogy ha kiválasztott vagy, na akkor lehetsz.
Nem fair összehasonlítani az animációs filmmel, de voltak apróságok, amiket ha összevetek azzal, akkor ez a remake kerül ki vesztesen. Például a Girl worth fighting for dal végén ahogy hirtelen ott a harc utáni pusztítás, teljes csend, a sokk, és ahogy megtudjuk, spoiler na itt úgy kerülünk oda, mintha semmit se jelentene, csak úgy ott van a pusztítás érzelmek nélkül. Többi karakternél se éreztem mélységet, senkinél, alig ismertük meg őket, itt is az animációs film magasan veri ezt a remaket.
A főnixet, ami úgy nézett ki, mintha egy papírmasé figura volna, komolyan se tudtam venni és bár érteni vélem, hogy mit szimbolizált, de feleslegesnek éreztem.

Tényleg szívesen néztem, de sok olyan dolog volt benne, ami zavart és sokat rontott az élményen. De egyszer jó volt látni.

Dia9117

Mindennek ellenére, amire anno azt mondtam, hogy el fog riasztani a filmtől… Nincs Shang, nincs Mushu és nincs ZENE. Én ezt a filmet valami leírhatatlan módon élveztem.

Zsófia 

Az ázsiai kultúrák rajongójaként könnyen lekenyerezett a film. Volt benne pár nyegle vagy túlzó cgi-jelenet, amit kihagytam volna, de a színészek ügyesek, szépek, egzotikusak, a jelmezek mesések és a képbeálltások is sokszor etetik a szemet. A történetvezetés és a rajzfilmtől való eltérések harmonikusak és indokoltak, érzésre olyasmi, mint a Kenneth Branagh-féle 2015-ös Hamupipőke, aminek nagy rajongója vagyok. A Mulan jobban tetszett az Aladinnál és a Szépség és a Szörnyetegnél, pedig rajzfilmként pont fordítva vagyok velük. Egyedül a botrányt bánom, sajnálom, ami a filmet övezi…

tonks

Olvastam egy cikket régebben, hogy azért hagyták ki többek között Mushut, mert realisztikusabb vonalat akartak. Hát nem tudom, a madárrajjá változó boszorkány, vagy a főnix madár volt realisztikusabb szerintetek? Bőven elfért volna itt a szerencsehozó tücsök, meg a kissárkány, ha már az éneklésről letettek. (Pár ismerős dallam azért felcsendült a háttérben, jó is volt!)
Nyilván nehéz volt nálam nyernie a filmnek, mert a mese toronymagasan a kedvenc disney mesém, de még így is meglepett, mennyire fantáziátlannak találtam az összes változtatást, mennyire nem volt dinamika a szereplők között. Liu Yifei-nek nagyon jól állt a fiúnak tettetem magam szerep, de minden mást faarccal nyomott végig, ez egy ilyen ikonikus főszerephez kevés volt.
A chi felemlegetése tetszett mint ötlet, és az általa felvázolt különböző utak, de hiába csapott össze többször is a két női karakter ebben a férfiak uralta világban, a mese által bemutatott független lelkű, bátorságára ráébredő Mulán marad közelebb a szívemhez.

mandu 

Próbálok nem elfogult értékelést írni és az őszinte gondolataimat belesűríteni pár mondatba.
Aki ismer, az tudja, hogy az egyik legnagyobb Mulan rajongó vagyok, így evidens, hogy úgy vártam ezt a filmet, mint magát a messiást.
Kezdjük ott, hogy ha nem láttátok volna az eredeti Mulan (2009) filmesített verziót, akkor ez akár tetszhet is nektek. Viszont aki látta, az tudja, hogy ez a mű annak a közelébe sem ér.
Nem az a baj, hogy nincs szerelmi szál, sem az, hogy kihagyták Mushut (van akinek hiányzik ez a szörnyű minigyík?) meg a dalokat, hanem az, hogy nagyon… Más?
Én el tudok vonatkoztatni a színésznőt körülvevő drámától, attól, hogy fehérnép írta a forgatókönyvet, hogy vannak részek, amik szimplán baromságnak tűnnek és azt is, hogy az ázsiai cast ellenére nekem iszonyatosan amcsi benyomása volt az egésznek.
Rengeteg negatívumot fel tudok sorolni, de ezek ellenére is képtelennek érzem magam arra, hogy utáljam ezt a majd' két órát, mert igenis szépek a kosztümök, a tájak, az aláfestő zenék, a színészek és pár jelenet kifejezetten belelopta magát a szívembe.
Nem tetszett? Megértem, mert nem Mulan színvonalú.
Tetszett? Megértem, mert mégiscsak M u l a n!

Törpillaa 

Tetszett a film, de a mesét ennél jobban szeretem. Voltak jó részei, és látványos jelenetei a filmnek, a sztori is elég jó volt. Bár tartottam ettől a filmtől, hogy nagyon elfognak térni a mesétől, de kellemesen csalódtam benne. Érdekes volt, és látványos is, csak némelyik már megszokott karakter hiányzott belőle, és a zene is, de amúgy tetszett. Mulan tetszett a legjobban, a többi szereplő közül, és a főnix is. De azért érdemes megnézni, egyszer mindenképpen, nem lett olyan szörnyen rossz, de azért nem is tökéletes. Nagyon féltem, hogy csalódni fogok benne, de valamikor újra fogom nézni, mert azért tetszett is.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján