Mulan (2020) 377

0 díj · 2 jelölés

A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a Kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 24

Szereposztás

Crystal LiuMulan
Donnie YenTung parancsnok
Jet LiCsászár
Utkarsh AmbudkarSkath
Yoson AnChen Honghui
Ron YuanQiang őrmester
Chum EhelepolaRamtish
Gong LiXianniang
Jason Scott LeeBöri Khan
Tzi MaCsou

További szereplők

Kedvencelte 37

Várólistára tette 304


Kiemelt értékelések

Chriss 

Nem volt ez olyan rossz, mint amire számítottam, de olyan kiemelkedőnek sem mondanám. Zavart, hogy a harcjeleneteknél nagyon látszott a CGI, más filmekben azért ennyire nem egyértelmű, még ha tudom is, hogy trükk az egész. A rajzfilmet ezer éve láttam, szóval fel kell elevenítenem a napokban, de előbb a kínai filmet szeretném megnézni, amiről azt hallottam, hogy ezt kenterbe veri. No kíváncsi vagyok. A tájak gyönyörűek voltak, már csak azok bemutatása is megérdemelte a plusz csillagokat. A színészi játék sem volt rossz, nem zökkent ki az ember, de annyira mély nyomot sem hagyott. Nem hiszem, hogy újra fogom nézni, de a rá fordított időt nem érzem feleslegesnek. Az biztos, hogy komorabb volt a hangulata, mint a Disney világának, de úgy tudom, hogy direkt ilyenre akarták.

Nihilchan 

Aki esetleg még nem látta a filmet, de tervezi megnézi, az mindenképpen vonatkoztasson el a rajzfilmtől, illetve más élőszereplős Mulan alkotástól is. Mert ha nem teszi, még ennél is nagyobbat fog koppanni. Engem nem zavart, hogy eléggé megvariálták a Disney által megszeretett történetet, az viszont nagyon rosszat tett neki, hogy az összes létező humorfaktort kivették a filmből. Voltak szép jelenetei, izgalmas részei, de nagyon őszintén már a harmadik percben éreztem, hogy ez nem az én filmem lesz. Eléggé szenvedtem vele, ami azt illeti, mert Liu Yifei játéka nem kötött le igazán. Viszont minden egyes képernyőn töltött másodpercében elcsodálkoztam azon, hogy Gong Li még mindig mennyire gyönyörű. Nem tudom… nekem ez kegyetlenül felejthető lett még Disney élőszereplőshöz képest is.

krlany 

Emlékeim szerint a kínai élőszereplős Mulan (2009-es film) nekem ennél jobban tetszett, bár ugye ott a vége ennél komorabb. Nincs nyitva hagyva a romantikus szál… de azért ez sem olyan rossz. Ha már Disney, nyilván Mushu nagyon hiányzik belőle, így a humor is – alig egyszer-kétszer üti fel a fejét –, de a helyettesítő spoiler voltak bajaim, no meg a spoiler is. Értem, hogy honnan jön a rajzfilmből, de hogy ide minek ebben a formában… Szerintem jobban jártunk volna egy történelmi kalandfilmmel, mint egy fantasy-vel… Azért nyomokban a Disney mesét is tartalmazza, pláne, hogy a zenéjét szimfonikussá téve a film alá került. Elég jól állt a muzsikának az átszabás (nem mintha az eredeti nem lenne zseni, csak tartalomhoz a forma). A harci jelenetek szépek. A szereplőgárda kiváló. Jason Scott Lee-nek jól állt ez a karakter, és vissza is adta a mese főgonoszát. Mulanból viszont nekem hiányzott valami azzal együtt is, hogy rendben volt. A kisugárzás, a szerepben való tündöklés, vagy mittoménmi. Az a kis plussz, amitől elhiszem, hogy megtalálta önmagát, és abban jól érzi magát. Ez a kibontom a hajam, és hadd jöjjön a csííí, ez ilyen parasztvakítósra sikeredett. No de jól van na, nem szőrözök tovább.;)

eszter_m 

Szívből sajnálom a kislányokat, akiknek ez lesz a Mulan élményük.

1 hozzászólás
rhysciar

Nem tudok nem elnézni az eddig itt megírt egyetlen értékelésről, úgyhogy akkor (némileg arra reflektálva) csak leírom az én gondolataimat is erről a filmről.

Le kell szögeznem, hogy imádom az eredeti Mulan történetét a Disneytől, és nagyon-nagyon vártam ezt a filmet. A látványra nincs is panasz, az tökéletesen hozza az ázsiai hangulatot: a díszletek, a kosztümök, a CGI, a harcjelenetek… így van, már önmagában a harcjelenetekről megmondható, hogy hol vagyunk, és ennek kimondottan örültem. Megvan az a túlzó stílusa, amit az ázsiai filmekből megismerhettünk: a hihetetlen ugrások, amikor már-már repül az illető; a fantasy elemek, mint például amikor a karakterünk a ruhája ujjával harcol; meg hát maga a közelharci elemek is mind-mind tökéletesen hozzák az ázsiai alapokat.

Na ennek fényében abszolút nem értem, hogy lehet ezt a filmet úgy értékelni, hogy a realitás talaján mozog. Hol? Vagy két külön filmet néztünk? Merthogy nem mondanám cseppet sem realisztikusnak, amikor védfalakon rohannak FELFELÉ a katonák; vagy amikor a háztetőkön ugrálnak/repülnek; vagy amikor a félig főgenyánk madárrá változik; vagy amikor…
Na szóval ne menjek bele.
Az idő és tér fogalmával a készítőknek totális problémája adódhatott, én nem tudtam elmenni olyan „apróságok” felett, mint amikor Mulan lehetetlen távolságokat tett meg szó szerint egy szempillantás alatt. Szörnyű volt a vágása is, mert sokszor követhetetlen volt, mikor hol jár a főszereplőnk, és csak kikövetkeztethettük, hogy ja igen, akkor valószínűleg így meg úgy juthatott el A-ból B pontba.

Más esetben nem lennék ilyen szőrszálhasogató, de ez a film korántsem tökéletes, de még a közelében sem jár. A karakterfejlődésünk nulla, Mulan egyik pillanatban még bénázik, utána a varázslatos chinek köszönhetően profi harcos. Az a baj ezzel, hogy ezt a bizonyos chit egyáltalán nem magyarázzák meg, valamiféle misztikus erőnek állítják be, ami csak kivételes embereknél jelenik meg – ehhez képest Mulanon kívül csak egyetlen embernél mutatkozik ilyesmi, de ő meg a másik oldalon harcol; és abszolút semmiféle szabályrendszerről nem esik szó, hogy mire jó ez a chi. Csak van, és ha te eléred, akkor tök jó neked, erős leszel, egyébként semmit nem érsz katonának. Csak hát közben a másik oldalon álló chivel rendelkező egyénünk különleges varázslatokra is képes, szóval most akkor a chivel varázsolni is lehet???

Túlságosan kesze-kusza a történet felépítése, túl sok mindent hagy a mesélő a nézőre, és kevés dolgot magyaráz meg. Pedig van benne potenciál, mert hát Mulán, lehetne ez egy jó film is, de azon kívül, hogy hozza az ázsiai hangulatot a látványban, semmit nem képes fejlődni. Az első fél óra konkrétan tömény fájdalom: a dialógusok olyan szinten klisések, hogy egyetlen eredeti szó nem hagyja el a szereplők száját.

Úgyhogy túlzás azt mondani, hogy ez egy jó film. Egyedül a látvány menti meg, valamint az, hogy Mulán, mert amúgy semmit nem érne. Az ázsiai hangulatot totálisan eltörli Christina Aguilera amerikai zenéje, amit egyáltalán nem értek – komolyan nem lehetett volna rábízni a zenét ázsiai előadókra? Egyáltalán miért nem lehetett volna ázsiai szöveggel elkészíteni? Túlságosan fájt volna a Disney-nek, ha a kínai (vagy tudomisén milyen nemzetiségű) karakterek mondjuk a saját nyelvükön beszélnek? Most tényleg ennyire nehéz feliratot olvasni? Sokkal hangulatosabb lett volna, és ha a történetet nem akarják ennyire hollywoodosítani, akkor talán valami egyedi darab is létrejöhetett volna. Így csak maradt a maszlag ipari munka nulla egyediséggel, és csak az az egy szerencséje van ennek a filmnek, hogy a koronavírus kellős közepén jelent meg – máskülönben senki nem nézné meg.

14 hozzászólás
Törpillaa 

Tetszett a film, de a mesét ennél jobban szeretem. Voltak jó részei, és látványos jelenetei a filmnek, a sztori is elég jó volt. Bár tartottam ettől a filmtől, hogy nagyon elfognak térni a mesétől, de kellemesen csalódtam benne. Érdekes volt, és látványos is, csak némelyik már megszokott karakter hiányzott belőle, és a zene is, de amúgy tetszett. Mulan tetszett a legjobban, a többi szereplő közül, és a főnix is. De azért érdemes megnézni, egyszer mindenképpen, nem lett olyan szörnyen rossz, de azért nem is tökéletes. Nagyon féltem, hogy csalódni fogok benne, de valamikor újra fogom nézni, mert azért tetszett is.

Ruby_εïз 

Minden tiszteletem, de ez egy nulla! Sárba tiporták a gyerekkorom. Újra. Ez volt az utolsó Disney élőszereplős film, amit megnéztem. A Szépség és a Szörnyeteg is borzasztó élmény volt, de annak legalább volt köze a meséhez. Itt viszont szereplők, történet szálak maradtak ki. Ha csak egy film lenne, amit az eredeti Mulantól függetlenül forgatták volna, úgy azt mondanám ez egy jó film, de így… A látvány érdemli egyedül azt a három csillagot.

Netta88 

Úgy ültem le megnézni a filmet, hogy kényszerítettem magam, hogy ne adaptációként gondoljak rá, mivel már az előzetesből is sütött róla, hogy túl sok köze nem lesz a meséhez. Szerencsére bejött a dolog, mert nem hasonlítgattam, csak élveztem a látottakat. Persze még így nézve sem mondom, hogy tökéletes a film. Vannak hibái, nem is kicsik, de ettől független élveztem. Ha viszont adaptációként nézem, akkor persze nem érdemel ennyi csillagot, hiszen lecserélték Mushu-t és a szöcskét (tücsköt?)… Ciripet, egy főnixre és egy varázslónőre, és bár látványosan lettek megoldva, akkor sem Mushu és Cirip. Azt a hangulatot sem adja vissza, amit a mese, de ettől független nekem tetszett, és szívesen újranézném bármikor.

_Andrea_

Ha a régi Disney rajzfilmhez hasonlítjuk a filmet, mindenképp csalódást fog okozni ez a feldolgozás.
Számomra ez még nem lett volna feltétlenül gond. A problémám az, hogy a látványos, akciódús jelenetek elvitték a filmet és a karakterkidolgozásra, karakterfejlődés ábrázolására, a karakterek közti kapcsolatok bemutatására egyszerűen nem maradt elég képkocka. A film eleje kicsit vontatott, a vége meg elkapkodott – szerintem ez csak vágási-szerkesztési kérdés. Lehet, hogy egy 3 órás rendezői változatban szépen kikerekedne a történet. spoiler

Irasalgor

Egy kiváló látványvilággal megalkotott, meglehetősen realista talajon mozgó, csipetnyi fantasyval megédesített alkotás a Mulan, amely megmutatja, hogy a 20 évvel ezelőtti mesék élőszereplős adaptációi meglehetősen relevánsok, ha azokat értő kezek készítik el. Bár nem hibátlan, gondolok itt a személyiségfejlődéshez szükséges érzelmi konfliktusgócok meglehetősen felszínes feloldására, valamint az elnagyolt idő- és tér érzékelésre és a lassan csorgó első és a kicsit kapkodóra vett utolsó etapra, de ettől függetlenül ebben a blockbusterek nélküli világban meglehetősen üde színfolt volt végre egy nagyköltségvetésű alkotást látni. Talán a tavalyi Aladdinnál egy hangyányival gyengébb, de aki szereti az ázsiai kultúrát és a filmjeikre jellemző túldíszített akciójeleneteket, mindezt egy biztonságosan megírt eredettörténetbe ágyazva, az meglehetősen jól fog szórakozni.

Értékelés: 8/10


Népszerű idézetek

Londonna 

– Félelem nélkül bátorság sincs.

Londonna 

– Kívül hűvös tó, belül tűz és láng.

Londonna 

– Az őszinteség példája, ha nem leplezed a kétségeidet.

Londonna 

– Egy hazugság sem élhet örökké.

Sonnenschein 

Loyal, brave, and true… it is my duty to protect my family.


Hasonló filmek címkék alapján