Végtelen történet (Végtelen történet 1.) (1984) 165

The NeverEnding Story · Die unendliche Geschichte
102' · amerikai, német · kaland, dráma, fantasy 12

Bastiannak nem könnyű az élete. Édesanyja meghalt, az apja pedig állandóan azzal gyötri, hogy rosszul tanul és folyton álmodozik. A fiú egy szép napon besétál a könyvesboltba, ahol rábukkan egy érdekesnek látszó könyvre. Lenyűgözi Fantázia császárnőjének története. Az uralkodónő egyre gyengébb,… [tovább]

angol · nincs

Képek 9

Szereposztás

Barret OliverBastian
Gerald McRaneyBastian apja
Noah HathawayAtreyu
Moses GunnCairon
Tami StronachCsöppnyi-császárnő
Chris EastmanRosszfiú
Darryl CookseyRosszfiú
Nicholas GilbertRosszfiú
Thomas HillKoreander
Deep RoyPirinyó

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 44

Várólistára tette 54


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

A könyvet nagyon régen olvastam, de valamikor újrázni kéne. Bizonyos szempontból ennek nagyon örülök, mert sokkal tisztább élményt kaptam, mintha még pontosan élne bennem a regény cselekménye – képes vagyok csak a filmet értékelni.
Nagyon sokan úgy vélik, hogy a gyereklélek csupa fény, boldogság, szivárvány és unikornis, amiben nincs helye a sötétségnek. Szerintem mindig azok a mesék írták le legjobban a gyermekek elméjét, amelyek nem féltek bemutatni, hogy egy kisfiú, egy kislány tudja elképzelni a legfélelmetesebb szörnyeket, a világban őt érő minden támadásból képes lehet valamilyen azt reprezentáló szörnyű, veszélyes tájat alkotni. Egy gyerek, aki éppen először szembesül a halál gondolatával, az iskolai támadásokkal, nem csupa szép dologból építi a saját mesevilágát. A Végtelen történet (talán a Szólít a szörny, és a Fantasztikus labirintus, illetve könyvben egyéb Michael Ende művek, pl. a Momo vagy a Varázslóiskola mellett) egyike azoknak a történeteknek, amik szerintem a legmélyebb megértést mutatják a gyerekek érzései és gondolatai iránt.
Persze, nem tudtam figyelmen kívül hagyni a rengeteg szimbólumot, amelyek egyrészt a felnőtt, fásult világ, és a fantázia szembenállását (Gmork megjegyzése a hatalomról nagyon erős – belegondolva, valamilyen formában az egész felnőtt világot a hatalom mozgatja. A pénz, a karrierépítés, a kapcsolatok, sokszor ráépülnek arra, hogy egyre feljebb jusson az ember, egyre több legyen a kezében, észre sem véve, hogy közben a lényeges dolgok elvesznek), másrészt pedig az olyan feleszméléseket, mint a korábban említett első találkozás a halállal (a kőóriás – ahogy beszél, ahogy leírja, hogy hiába tűnik erősnek, nem tudja legyőzni, tökéletesen bemutatja, milyen, amikor kilenc-tíz évesen az ember először veszít el valakit, és először válik számára realitássá, hogy az élet véges), a helyzet, amikor a megtorpanást nem az okozza, hogy nem lehet továbblépni, hanem az, hogy még minden előttünk áll, és nem tudjuk, merre forduljunk (a lehetőségek tengerén történik a legnagyobb elakadás), a gyógyulás és a fájdalom kapcsolata, akár fizikai, akár érzelmi szinten ("Ahhoz hogy meggyógyuljon, fájnia is kell", Fantáziának is szinte teljesen el kell pusztulnia, hogy újra felépülhessen)… hiába nem a legjobb adaptáció, de mint film, nagyon jól működik. És hiába régi, a látványvilága is szép, Falkor nagyon aranyos, a főcímdaláért pedig továbbra is odáig vagyok.
A gyerekszínészek fantasztikusak, Bastian és Atreyu színészei is olyan természetességgel játszanak, hogy az követendő példa. Személy szerint én a szinkront is merem dicsérni, mert pl. a császárnőnél fantasztikusnak találom, hogy nem kislányhangot adtak neki. Annyira kiemelte a karakter kortalanságát, időtlenségét, hogy szerintem zavarna is, ha gyerekhanggal hallanám.
Akármikor újranézős. A gyerekkorom egy újabb szeletét láttam más perspektívából, és nagyon megérte.

Ciccnyog

Meghatározó gyerekkori filmjeim egyike, ennek hatására olvastam el a könyvet is. Mit mondjak róla? Fantázia birodalma olyan, amilyennek megálmodjuk, mindenkinek a sajátja lesz a legszebb. Ki ne akarná bebarangolni?

krlany 

Gyerekként zseniális volt, így 30 évvel később újranézve, azért már nem annyira… és nem a technika vagy a mondanivaló miatt, hanem az olyan kis apró logikai bakik miatt, ami csak a felnőtteknek tűnik fel spoiler.:) Meg mondjuk a sárkány lehetne szerencsehozó sárkány, nem pedig plüss kutya!:D

Cendrillon0002 

A könyv ezerszer jobb,de gyerekként nagy hatással volt rám. Először apukám mutatta olyan négyéves koromban franciául, azóta DVD- is megvan. Gyönyörű a látványvilág, a zene, a gyerekszínészek nagyon jól játszanak. Hatalmas gyerekkori kedvenc, részbe ez is megszerettette velem a fantasy műfajt.

Zajec_Sternenkind 

Imádom! Ezen nőttem fel, és nyomot is hagyott rajtam: ez a történet tanított meg arra, hogy a képzelet végtelen, és merjünk álmodozni, fantáziálni, mert egyszerűen csodálatos az elménk gondolati zuga, az a megfejthetetlen valami, ami varázslatos világokba repít el minket. Aztán ez a film tehet arról is, hogy írni kezdtem, és szerepjátékozni, és olvasni, úristen, de rengeteget olvasni!
Imádom – nem tudok róla mást mondani. Vagyis de: kiskoromba mocskosul bele voltam zúgva Atreyu-ba :D

Kelly_Olvas

Nagy kedvenc! Magdaléna, ez volt a kissrác anyukájának a neve, szerintem is az egyik legszebb női név.

Brienne_Lannister

Nagyon tetszett a történet és szerintem maga az ötlet,miszerint a könyvet olvasó bekerül a történetbe egyszerűen fantasztikus.Az a kutyafejű sárkányizé milyen volt már benne :'D
Egyet viszont nagyon nem értettem.. spoiler Két problémám volt a filmmel,az első a zenéje a másik a lány a végén…mind a kettő rettentően irritáló volt.

6 hozzászólás
Blissenobiarella 

Gyerekkori kedvenc, nagyon sokszor láttam, de a könyv elolvasása után sajnos sokat veszített az értékéből a szememben.

Hippoforaccus 

Lehettem vagy nyolc éves, mikor utoljára láttam, de akkor nem tetszett olyan nagyon. 22 évvel később ugyanez a helyzet. Attól a kutyafejű menyét-gyík-vidra-sárkány izétől, ami nem tudja megvakarni a füle tövét a frászkarika kerülget, és a többi lénnyel sem kötnék közelebbi barátságot, olyan rusnyák. Elméletileg ez egy gyerekmese… Miért kell szerencsétleneket megállítani a fejlődésben ezekkel a kreatúrákkal? :)


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Ahhoz, hogy meggyógyuljon, először fájnia kell.

Kiskakukk 

A reményt vesztett emberek könnyen irányíthatók.
És aki irányítja őket, azé a hatalom.


Folytatása

Összehasonlítás

Végtelen történet


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján