Legenda (1985) 51

Legend
94' · amerikai, angol · kaland, romantikus, fantasy

A legendák földjén egy gonosz démon egyre erősebbé válik, s azt tervezi, hogy megteremti az Örök Éjszakát, és ezáltal megalapozza uralmát a világ felett. Tervének megvalósítását azonban gátolják az Egyszarvúak, a természet legtisztább, varázslatos teremtményei. Darkness ezért gonosz tervet sző:… [tovább]

angol

Képek 37

Szereposztás

Tom CruiseJack
Mia SaraLili
Tim CurryDarkness
David BennentPikula Pimp
Alice PlaytenBlix
Annabelle LanyonOona
Hirdetés

Kedvencelte 13

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

Ha semmi más nem marad meg bennem ezzel a filmmel kapcsolatban, csak a Sötétség Ura, már akkor is megérte megnéznem a Legendát. De persze ennél jóval több van benne.

Ridley Scott az atmoszféra megteremtésének mestere. Az Alien űrkamionosainak leharcolt Nostromója, az idegen bolygó élhetetlen világa és az elhagyott űrhajó belső tere, a Szárnyas fejvadász disztopisztikus jövőjének mocskos-nyirkos zűrzavara mind bizonyíték rá, hogy az ördög a részletekben lakozik, és ezt Ridley Scott is tudta, hiszen következetesen ügyelt filmjei látványvilágának rendkívüli részletgazdagságára. És ez olykor már fél siker.

A Legenda nem egy túlzottan jó film, még csak nem is túlzottan jó fantasy, és mégis, hála a rendkívül részletgazdag képi világának, a hihetetlen jelmezeknek, kosztümöknek és maszkoknak (mind fizikai, sehol semmi CGI, hiszen 1985-öt írtunk), és a pazar világításnak-fényképezésnek, a Legenda birodalma varázslatosan sokoldalú, igazi fantáziavilág, ami szinte kiugrik a vászonról (képernyőről).

A Legenda története tulajdonképpen pofonegyszerű, a gonosz és a jó, a sötétség és a fény harcáról szól, de a hangulata mégis maradandóvá teszi. Egy hihetetlenül fiatal Tom Cruise (22 éves volt mindösszesen 1985-ben) esetlen, mondhatni, amatőr szárnypróbálgatásait láthatjuk Jack szerepében, ahol még nyoma sincs Mavericknek, vagy Charlie Babbitnek, úgy egyáltalán semminek, amivé később kinőtte magát ez az egyébként nagyszerű és méltatlanul alulértékelt színész. Ridley Scott azonban megérezhette a későbbi filmsztár kisugárzását, hiszen megelőlegezte neki a bizalmat, amivel Cruise többé-kevésbé, a maga nyögvenyelős, nyekergő módján él is.

A film a szó szoros és átvitt értelmében is üde színfoltja Mia Sara, akinek sugárzó arcától felragyog a vászon és film egyaránt, kedves és ártatlan, de később megmutatja, hogy ott lakozik benne a sötétség is.

ÉS akkor most a Sötétség Uráról: Döbbenetes filmes teljesítmény. Tim Curry is ott lapul valahol, de amit a vásznon látunk, az minden idők egyik legijesztőbb, legrettegettebb filmes szörnyetege, magának az Ördögnek megelevenedett fantáziamegfelelője. Minden pillanatban, amikor Curry és teremtménye uralja a vásznat, az ember lélegzete is elakad, és képtelen levenni a szemét erről a lényről, ami valóban maga a megtestesült gonoszság.

A Legenda részleteiben vizsgálva talán kissé bugyuta és tökéletlen, összességében azonban igazi jelenséggé, élménnyé válik, amit újra és újra meg lehet nézni, és mindig felfedezünk benne valami érdekes és jelentőséggel bíró apróságot, ami korábban elkerülte a figyelmünket.
Végezetül pedig hadd hívjam fel a figyelmet Jerry Goldsmith csodálatos filmzenéjére, ami jelentősen hozzájárul a Legenda értékéhez.
A Legenda tehát minden idők egyik legkülönlegesebb fantasyje egy piszkosul tejfelesszájú Tom Cruise-zal és egy démoni Tim Curryvel a főszerepben. Van, akinek bűnös élvezet, másnak gyermekkori kedves emlék, de mindenképpen figyelemreméltó.

piciszusz 

Kiskoromban féltem ettől a filmtől, csak erre emlékszem. Meg hogy Tom Cruise itt még csóró volt, mert ronda volt a foga.

3 hozzászólás
Bubu 

A Legenda a bizonyíték rá, hogy Ridley Scott bármilyen műfajban képes alkotni és arra is, hogy nem csak számítógépes effektekkel lehet hatásos fantasy filmet készíteni. A forgatókönyvvel én még babráltam volna, de a rendezés káprázatosan szép. A vágásban is véltem felfedezni pár hibát, viszont alig észrevehetőek. A színészek közül pedig Mia Sara és Tim Curry valami hatalmas alakítást nyújtott (persze a többiekre sem lehet panasz.) Na, és a zene… Jerry Goldsmith örök kedvencem, de ennek a filmnek a zenéje még az ő szerzeményei között is kiemelkedő alkotásokat tartalmaz.
Örök kedvenc.

Emese_Szalai 

Szörnyű, nézhetetlen. Csak azért néztem végig, mert anyum áradozott róla, hogy milyen jó. Hát nem mondok inkább semmit…

Kiskakukk 

Minden megvan ebben a filmben, amit csak fantasyrajongó kívánhat: romantikus szál, UNIKORNISOK, GOBLIN, tündérek, undorító mocsári boszorkány, hülye humor, csodálatos képi világ és zene….

És az ördög alias A sötétség fejedelme azokkal a gigászi szarvakkal, milyen királyul nézett már ki! Mondjuk vicces, mikor kisgyerekként néztük, mi nagyon bírtuk az ördögöt, kicsit sajnáltuk is, hogy Lili spoiler. :D

Hippoforaccus 

Meglehetősen nyálas, és pár teherautónyival több az embereken a csillámpor, mint az normális lenne, de azért nézhető fantasy. A maszkok kifejezetten jók benne.

Zitty

Szerintem teljesen jó fantasy film, bár rá kellett jönnöm, hogy Lili a film elején nagyon irritál.

1 hozzászólás
Brienne_Lannister

A Sötétség Ura baromi menő volt de rajta kívül egy normális karaktert nem találtam a filmben. Számomra végtelenül értelmetlen és unalmas volt

2 hozzászólás
Honey_Fly 

Nagyon-nagyon-naaaagyon régen láttam. Egy csomó részlet halvány volt már. Az van, hogy nem tudom mai szemmel nézni. Ha gyerekkoromban már látott -és rám hatást gyakorló- filmet nézek akkor nálam a nosztalgia faktor elkerülhetetlen, ez van. Egyébként pedig @LukeSkywalker mindent leírt, amit lehetett.


Népszerű idézetek

duracell 

(Jack és Lili az unikornisokat csodálják.)
Jack: Ennél nincs csodálatosabb a világon. Amíg ők léteznek, a gonoszság nem bánthatja a tisztalelkűeket.

1 hozzászólás
duracell 

Jack: Hé, azt hiszem, álmodok.
Pikula Pimp: Ha az élet egy álom, félned kell az ébredéstől!

2 hozzászólás
duracell 

Lili: Félsz megcsókolni, Jack?
Jack: Félek, hogy összetöröd a szívem.
Lili: Én összetöröm a szíved? Jobban szeretlek mint a saját életemet!

duracell 

Lily: Are you afraid to kiss me, Jack?
Jack: I'm afraid you'll break my heart.
Lily: Then still your heart, for you are dear to me as life itself.

duracell 

Jack: I… I must be dreaming…
Honeythorn Gump: If life is a dream, better you dread the waking!

duracell 

Lily: This place holds more magic for me than any palace in the world.

duracell 

Brown Tom: Goblins… shot me through me brain pan.
Screwball: That's one place an arrow won't do no harm!

duracell 

Honeythorn Gump: Love you say? Well, love is another matter.

duracell 

The Lord of Darkness: Oh, Mother Night! Fold your dark arms about me. Protect me in your black embrace. I sit alone, an impotent exile, whilst this form, this presence, returns to torment me!

duracell 

Oona: What care I for human hearts? Soft and spiritless as porridge! A faerie's heart beats fierce and free!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján