Legendás állatok – Grindelwald bűntettei (Legendás állatok és megfigyelésük 2.) (2018) 418

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
134' · amerikai, angol · fantasy 12

Göthe Salmander szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain.A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi… [tovább]

angol
magyar
angol
angol
angol · magyar
angol
magyar
magyar
magyar

Képek 26

Szereposztás

Eddie RedmayneGöthe Salmander
Johnny DeppGellert Grindelwald
Zoë KravitzLeta Lestrange
Ezra MillerCredence Barebone
Jude LawAlbus Dumbledore
Alison SudolQueenie Goldstein
Katherine WaterstonPorpentina Goldstein
Callum TurnerTheseus Salmander
Dan FoglerJacob Kowalski
Carmen EjogoSeraphina Picquery

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 59

Várólistára tette 300


Kiemelt értékelések

LoneWolf

Ismét mindenről szólt a film, csak a címről nem. spoiler Ahogyan az előző, úgy ez sem igazán találta a fókuszt, ugyanakkor jóval sötétebb és komorabb lett, illetve LASSAAAAAABB mint a nyitó epizód. Szinte minden karakter szomorúbb, dühösebb, vagy elkeseredettebb, pedig igazából még nem is történt semmi. Miért? Ennek ellenére így is magával tudott ragadni, hisz az egész film egy óriási HP fanservice, tele már ismert bűbájokkal, karakterekkel, helyszínekkel és persze az elmaradhatatlan varázslényekkel. spoiler Minden sötétsége és szétszórtsága ellenére is megvan a maga bája, hiszen így sem nélkülözi a humort, amit sokszor maguk az állatok szolgáltatnak, csakúgy, mint az első részben. Visszatérő karaktereink sajnos a hangulatváltás miatt kevésbé energikusak, viszont Credence és Grindelwald profitálnak ebből, hiszen Depp és Ezra Miller játéka most különösen tetszett, pedig előbbit kifejezetten utáltam mostanság.
Az újoncaink sora emellett elég vegyes összképet alkot, ugyanis a Lestrange család körüli mizériát egy felesleges, amolyan időkitöltő vakvágánynak találtam, míg Göthe segítője kb. feleslegesen került a filmbe, mivel egy aranyos és egyben kissé szomorú jeleneten kívül semmit sem tudtunk meg róla. Göthe testvére is inkább csak tölteléknek hatott a cselekményben, míg az igazi nagyágyú, Dumbledore csúnyán háttérbe szorult (Ennek persze megvolt az oka.) még a rengeteg visszaemlékezéssel együtt is, Naginiről nem beszélve, akitől a nagy hírverés után többet vártam volna.
A történések tetőpontja ugyanakkor nagy fejfájást okozott. Egyszerre volt látványos és katartikus, feszült és igazán HP-s, mégis bugyuta, hatásvadász és kliséhalmaz is egyben. spoiler
Minden bakija, furcsasága és borongós jellege mellett is rendkívül élveztem a Legendás Állatok 2-őt, hisz kellemes volt ismét visszacsöppeni picit a varázsvilágba, s emellett még a megosztó csavart is elnézem neki annak reményében, hogy a folyatatások is minimum ilyen szinten maradnak majd. Mindenesetre nem ártana már kockáztatni, mert hiába a tónusváltás, Rowling és filmesek még így is erősen biztonsági játékot űznek és nem mernek igazán nagyot, formabontót lépni, a futószalag pedig az 5. filmig bizony simán meggyulladhat, ha nem tesznek ellene valamit.

2 hozzászólás
NaNa_88 

Elég sok kérdésem lenne, de igazából egyiket sem tudom megfogalmazni. Úgy érzem nem állt össze a nagy egész a fejemben. Nem tudom, hogy mit nem értek. :D
Ezen felül volt még bajom. Számomra ez a folytatás majdnem tök ugyanolyan volt, mint az első. Csak míg az elsőnél a tényleges történet hiányát elvitte az újdonság varázsa és a cukiság, addig itt már ez kevésnek bizonyult. Megint azt éreztem, hogy egy alapkövet fektetünk le és semmi más cél nem volt, csak az, hogy a szereplőinket el tudjuk helyezni a későbbi történetben. Motivációk, családfák, cukiság és vége. Az állatokat imádtam visítottam, mint óvodás a kisállat kereskedésben. A színészek és az általuk megformált karakterek szerintem szintén a helyükön voltak. A látvány tökéletes volt. Éppen csak sztori nem volt. Megint.
Ha úgy nézném, hogy ez arról szól, hogy minél több különleges teremtményt megismerjünk, akkor meg túl nagy horderejű a Grindelwald rémuralom vagy minek nevezzem. A későbbiekben ez egy rendkívül jó, izgalmas és érzelmes történet lehet, ha jól adják vissza. Viszont én ez után is úgy érzem, hogy még mindig csak előkészítjük a terepet a nagy eseménynek. Egy film esetében ez még rendben is lehet, de két egymást követőnél már nem adja. Nekem nem.
Nem unalmas, mozgalmas, látványos, helyenként érdekes, aranyos. Egy pont után már becsúszunk a komorabb hangvételbe, hiszen mégiscsak tükrözni kell, hogy nagy (lesz) a baj. Ez is szépen meg volt csinálva. A fentebb említettek miatt viszont nem tudtam teljes örömmel kilépni a moziból. Nem ragozom tovább. Hiányérzetem volt és k*rva sok megfogalmazhatatlan kérdésem. :D

16 hozzászólás
Midnightsp 

Nyilván megértem a magas értékeléseket, ezt nem is érdemes boncolgatni, mert hát a Harry Potter-canonról van szó, de szerintem ez a film meg úgy az egész sorozat már baromi híg. Ebben a filmben sem történt semmi extra, a sztori tök zavaros, Queenie a végén teljesen out of character viselkedett, a film eleje uncsi, jó persze a CGI-állatkák aranyosak olyan Guardians of the Galaxy-módon, de ez nekem speciel kevés. A HP-s utalások tömkelege is nagyon zavart, mindenki Lestrange, McLaggen meg McGalagony… vágom én, hogy elég belterjes a varázslótársadalom, de ez mégiscsak túlzás.. a spoiler jelenet, a spoiler beszólás, Nagini (jó sok szerepe volt), meg persze, amikor először feltűnik a színen a Roxfort épülete és beindul a jó öreg John Williams-féle HP-téma… annyira rájátszanak arra, hogy gyakorlatilag a teljes Y/Z-generáció ezeken a könyveken/filmeken nőtt föl, oké, én is magam alá omlok, ha meghallom ezt a zenét, ki nem? Az egész annyira hatásvadász és olcsó, hogy nálam már ellentétes hatást ért el. Story-wise meg eskü igényesebb fanfictionöket lehet találni a neten. Grindelwald gagyi főgonosz, a poénok (?) bugyuták és az egészet fölöslegesnek és erőtlennek éreztem. És hiába lesz még három rész és hiába vetett fel ez a film is rengeteg kérdést, egyáltalán nem érdekelnek a válaszok, mert az egész sztori érzelmi mélysége konvergál a nullához.
Nyilván 2024 után jönnek majd még sequelek, prequelek, lesz majd remake meg reboot meg anyám kínja és értem én, hogy Rowling asszonynak is valamiből etetni kell a családját, de attól még ez a pénztől tocsogó semmi keserű szájízt hagyott maga után.
Ja igen majd' elfelejtettem: Jude Law még mindig jó pasi.

4 hozzászólás
AniTiger

Azért sajnálom, hogy nem vagyok JKR-rel olyan viszonyban, hogy felhívjam, hogy WTF, meséld el a 3. részt. MOST!

Valentine_Wiggin 

Volt alkalmam megtekinteni egy két órás előzetest egy nyolc órás filmhez. Elképesztő mennyiségű új karakter, feltett, és részben megválaszolt kérdés, látványos harcok, aranyos lények, plot twist, plot twist, plot twist, aztán vége. Úgy álltam fel a moziteremben, hogy igazából elrepült két óra, és én még ülni akarok itt ugyanennyit.
Göthe nekem továbbra is kategóriákkal szimpatikusabb, mint Harry valaha volt. Ahogy botladozik egyik kérdéstől a másikig, kíváncsi, próbál helyesen cselekedni, de nem hős, hanem tudós, aki már attól is kényelmetlenül érzi magát, hogy tömegben kell mozognia, nem, hogy pálcát rántson, és szembeszálljon a gonosszal… annyival megérthetőbb, és annyival szerethetőbb számomra, mint az eredeti sorozat kiválasztott szindrómás főhőse.
Én meg tudtam kedvelni az újakat is, Leta helyzete nagyon nehéz (és a családfás jelenet szerintem az egyik leghatásosabb volt), spoiler Theseus tényleg nagyon jól lett kiválasztva, simán el lehet hinni, hogy Göthe testvére, Naginire pedig nagyon kíváncsi leszek, hogy jut majd el a Harry Potterekben betöltött szerepéig.
A régiek közül én kimondottan kedvelem Tinát is, Jacobot is, ez utóbbi rendíthetetlenül szolgáltatta a humort a sötétebb pillanatokban, egyedül Queenie volt kellemetlen meglepetés, az ő döntései teljesen zavarosak.
Jude Law zseniális Dumbledore, hozza azt a jószándékú manipulátor stílust, aki teljesen tisztában van a saját hibáival, de elszántan próbál megküzdeni velük. Viszont lehetne egy picit öregebb, mert nem egyszerűen fura az, hogy tizenhat év alatt mennyit öregedett (az eredeti filmek flashback-jeiig), de az ember először rá néz, majd Johnny Deppre, és nem hiszi el, hogy Grindelwalddal egyidősek.
Apropó Grindelwald, hátborzongató, erős, nagyon hatásos gonosz, és a színész szokás szerint játszhat őrültet – amiben a legjobb. Azt nem tudom, pontosan mik is akartak Grindelwald bűntettei lenni, mert tényleges bűnt kb. kettőt követett el, a többibe csak belemanipulált másokat, de nem ítélek filmet cím alapján. Nagyon kíváncsi leszek, Dumbledore hogy fogja végül legyőzni. spoiler A fiatal Grindelwaldot alakító Jamie Campbell Bowernek pedig határozottan jól áll a heterokrómia.
Credence-ről nem tudok sokat mondani, a csavarral egyelőre nem tudok mit kezdeni, de a színész azt nyilatkozta, hogy szerinte mindenki bízzon meg Rowlingban, mert tudja, mit csinál… talán neki lehet hinni, legalábbis nagyon reménykedem benne.
Összességében, várom a folytatást. Hogy fogok én nyugodtan ülni 2020-ig…

2 hozzászólás
Nikymeria

Ez a rész szerintem csak egy laza felvezetés volt.
Rowling-ot ismerve valami zseniálisra készül.
És remélem így lesz.
Depp zseniális. Eddie cukkerpofa. A legendás állatokat pedig én is „gyűjteném”.

Nagy tetteket látunk még magától, Rowling asszony. Nagy tetteket.

Lady_Hope

Ezeket a csillagokat később lehet meg fogom bánni. De nagyon jó moziélmény volt, újabb legendás lényeket ismerhettünk meg, igazából mindenből volt benne egy kevés. Tovább haladtunk Newt élettörténetében és a szálak nagyon lassan Grindewaldhoz vezetnek.
Rengeteg kérdésem van, és nagyon furcsának érzek pár szálat. És igen. A nagy sokk a végén erőltetett, és túlzás.
De rengeteg erőssége van a filmnek. A szekták működése, miért támogat valaki egy nyilvánvalóan rossz ügyet, Newt személyisége, apró kerettörténetek.
Egyedül a meglepetésekkel volt gondom. De imádtam a filmet, remélem nem leszek vele egyedül.
És keszüljetek fel…

6 hozzászólás
Dreamborder 

Nagyon vártam már! Ráadásul ez volt az első 4D-s filmem, így dupla volt az izgalom.
Úgy jöttünk ki a moziból, hogy kavarogtak bennünk a gondolatok, így én is aludtam rá (kb. 4 órát) egyet mielőtt véleményt írnék róla. Sokkal nem lettem okosabb, így inkább leírom az érzéseimet a filmről.
Először is, a látványvilág most is egyszerűen fantasztikus volt, nekem nem is kellett volna hozzá 4D élmény, hogy teljesen beleéljem magam a filmbe. A kosztümök, a zenei aláfestés profi, mint mindig. A színészi játék tetszett a legjobban. Zseniális, komolyan. Eddie (annyira aranyos, besírtam rajta), Ezra <3 , Jude Low, Johnny, mint Grindelwald *-*, Dan Fogler :D, de a női szereplők is nagyot játszottak, bár nálam egyértelműen a Queenie-t alakító Alison Sudol nyert.
Az, hogy csak 9 csillag, annak az az oka, hogy magával a sztorival voltak problémáim, legfőképpen a végével, ami ha így marad, akkor az elég béna, mert tudjuk, hogy spoiler vagy zseniális, amiből még egy jó kis történetet ki tudnak hozni, de nem gondolnám, mert akkor az egész HP sorozat gyönyörűen felépített cselekménye borulna nálam.
Annyi biztos, hogy beindította az ember fantáziáját. :)
Muszáj megjegyeznem, hogy imádtam az új állatkákat, de kicsit keveselltem a szerepüket a filmben, eléggé háttérbe szorultak. Szóval igen, legyen ez most egy 9, mert lehet ez a sorozat ennél jobb is. :)

10 hozzászólás
rhysciar

Ez nem Grindelwald bűntettei, ez inkább Rowling és a varázsvilág bűntettei.

Az egyetlen jó dolog ebben a filmben az a HP nosztalgia hangulat. Azt nagyon hozza mind a látvánnyal mind a zenével. Imádtam a Roxfortos részeket, imádtam, amikor felcsendült az ismerős HP zene, aztán kb. ennyi.

Ennek a filmnek fogalma sincs, mi akar lenni.

Ja de, bocsánat, Rowling hiszen egyértelműen bemutatta mi ez: a rajongók kielégítése, apró utalások a Harry Potter könyvekben olvasott miniatűr megjegyzésekre (emlékeztek, amikor Weasley papa megjegyezte a könyvekben Harrynek, hogy régen a Minisztériumban baglyokkal küldözgették a házon belüli leveleket, de az micsoda takarítással járt?), na meg hát a rajongók legnépszerűbb elméleteire elmondott ámen (Nagini)

Engem nagyon bosszantottak a fentebb leírt dolgok. Rühelltem, hogy betette Naginit mert csak, és ráadásul egy cirkuszi látványosságként kezelte ráadásul úgy, hogy semmi értelme az egésznek. Miért látványosság a varázsvilágban egy állatá változó ember? Még akkor is, ha ez ebben az esetben éppen egy átok? Mi ebben a csoda?
Bosszantott az, hogy ocsmány módon akart játszani a rajongók érzéseivel. Oké, tegyük be Dumblit, mert kell végre egy ismerős arc (amúgy szerintem Jude Law remek választás volt, tökéletesen hozta a bunkó, mindenkit kihasználó Dumblit), és oké, tegyünk be Roxfortos részeket, mert kell a nosztalgiavonat, és oké, akkor ha Roxfort, tegyük be McGalagony prof…

JA VÁRJÁL, HÁT MCGALAGONY AMÚGY MEG SE SZÜLETETT MÉG A FILM IDEJÉBEN!!!!!! Nyomsz egy gyors guglit, mert azért csak furcsa fiatal tanárként McGalagony, és bumm: született 1935. október 4-én. Ráguglizol a filmre, és bumm: a történet 1927-ben játszódik… AZT SE TUDJA MÁR ROWLING, HOGY MIT CSINÁL, ÉS TI MÉG MINDIG ISTENÍTITEK? Gusztustalan az egész. Ennyit arról, hogy mekkora zseni, és hogy nem csak a pénzért meg a reflektorfényért csinál mindent.

Na de hogy ne csak szidjam (bár van elég ok rá), a sztori azért valamennyire fenntartotta az érdeklődésemet, mert csak végignéztem. Nekem pl. különösen tetszett a LeStrange szál, bár most aztán nem tudom, hogy a végignézett események után hogyan is maradt fenn a LeStrange família. Tetszett még a végén, hogy Grindelwald elhintette nekünk Credence kilétét, bár nagyon remélem, hogy csak hazudott, mert így ez elég gáz. Oké, hogy új sztorit akar kreálni Rowling, de akkor ne csessze össze az eddig megírt karaktertörténeteket, mert eljut arra a pontra, hogy nem fogunk neki elhinni semmit.

Ja várjál, hogy már te is ott tartasz? Akkor oké. Én már azt sem hiszem el, hogy Newt valójában varázsló, mert amit itt a karakterekkel is műveltek, te jó ég… ez a csinált dráma Newt meg Tina között, ku*va élet, én majd besza*tam már ezen, hogy nem tudják megbeszélni. És amikor végre szóba is jön, akkor nem ám kinyögi, hogy ja, nem, én nem házasodom össze senkivel, hanem a tesóm, akkor is mi megy? Fél óra monológ a semmiről… és nem, nem érdekel, hogy elvileg Newt antiszoc, meg hogy nem bír egy normális mondatot kinyögni élő embernek, ezt meg lehetett volna beszélni.

Na és ha karakterek, hát gyerekek, én Queenie-re nem bírok mit mondani. Ez volt a legnagyobb karakterelbas*ás, amit életemben láttam. Az is lehetett volna a film címe ennyiből, hogy „Legendás állatok: Hogyan csináljunk egy szőke libát az egyik badass női karakterből?” Mert ezt remekül megtette. Komolyan, mintha Queenie-nek elfolyt volna a maradék agya is az első rész óta.

Úgyhogy én ezt inkább itt be is fejezném, különben csak tovább monologizálok arról, milyen pocsék ez a film. Nagyon sajnálom, hogy Rowling már azt se tudja, mit kezdjen magával, mert milliószor jobb sztorit kisüthetett volna, ha nem Grindelwalddal pedálozik, hanem mondjuk teljesen elszakad az eddig meglévő karaktereitől. Nem tesz jót ennek az sem, hogy keményen belenyúl a canonba, ami azért gáz, mert ha egyszer már leírsz valamit, akkor tartsd is magad ahhoz, és ne változtass meg dolgokat csak azért, mert az éppen aktuális film szerinted így majd jobb lesz.
Nem, nem lesz jobb, csak szörnyűbb…

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Jacob: Mondjon neki valami szépet!
Göthe: Olyan… a szeme… mint a szalamandráé.
Jacob: Ezt semmiképp ne mondja!

Valentine_Wiggin 

Albus Dumbledore: Tudja, mit csodálok magában, Göthe? Maga nem vágyik hatalomra. Egyszerűen csak teszi, ami jó, azért mert jó.

Valentine_Wiggin 

Göthe: Tina… én… a szeme…
Tina: Folytassa…
Göthe: De nem szabad kimondanom!

Sunshine 

Nicolas Flamel: Sajnálom, de nem tartok ételt a házban.
Jacob Kowalski: Maga egy kísértet?
Nicolas Flamel: Nem! Nem. Élek, ne féljen. Sőt, alkimista lévén halhatatlan vagyok.
Jacob Kowalski: Egy nappal se néz ki többnek 300-nál.

Sunshine 

– És [a testvére] meg akarja ölni?
Göthe Salmander: Elég gyakran.

Sunshine 

Leta Lestrange [Göthének]: Te minden szörnyeteget szeretni tudsz.

AnitaZoé

Göthe: Nézze, Jacob. Itt állt. Tina itt állt. Nagyon keskeny lábfeje van, biztos észrevette.


Folytatása

Összehasonlítás

Legendás állatok és megfigyelésük


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján