A sötét kristály (A sötét kristály 1.) (1982) 44

Jim Henson, a Muppet Show kiötlője egy minden képzeletet felülmúló világba kalauzolja el a kalandvágyó nézőt e fantasztikus animációs filmben. Ezer évvel ezelőtt az univerzum egyensúlyáért felelős Fehér Kristály megsemmisült és mindent beborított a sötét káosz. Azóta gonosz sárkánygnómok tartják… [tovább]

angol

Képek 1

Szereposztás

Stephen GarlickJen (hang)
Lisa MaxwellKira (hang)
Billie WhitelawAughra (hang)
Percy EdwardsFizzgig (hang)
Joseph O'Conornarrátor (hang)
Barry DennenKamarás (hang)
Michael KilgarriffTábornok (hang)
Jerry NelsonRituálémester (hang)
Steve WhitmireTudós (hang)

Kedvencelte 10

Várólistára tette 61


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Érdekes ez az egész, mert úgy érzem, nagyon kinőttem már ebből, ugyanakkor voltak olyan részei és ábrázolásai, ami miatt kifejezetten örülök, hogy nem láttam gyerekként. Például szerintem már maguk a bábok sem túl bizalomgerjesztőek, inkább ijesztőek. Maga a történet nem mondott sokat, de a megvalósítás miatt megérdemli a csillagokat. Nagyon sok munka lehetett benne, irtó sokat hoztak ki a látványból, pláne, hogy ’82-es sztoriról van szó. Kíváncsi vagyok a sorozatra.

bonnie9 

Ha a gyerekkorodhoz olyan filmek tartoztak, mint a Fantasztikus labirintus (1986), a Végtelen történet (1984), a [[Az aranyrózsa barlangja / Fantaghiro, a harcos hercegnő (1991)| Fantaghiro]], a Legenda (1985) vagy a Willow (1988), akkor biztos, hogy ezt a filmet is értékelni fogod.
Ami mindenképpen sok csillagot érdemel, az az akkori díszlet/maszk/báb és egyéb mestereknek a munkája. Irgalmatlan sok munkájuk van ebben a filmben. Minden él, mozog és részletgazdag. Mondjuk a bábok gyerekfilmnek szerintem brutál ijesztőek, spoiler így bevallom kicsit örülök, hogy csak most találkoztam vele.
Szinkronosan néztem, nem ismerem az eredeti elnevezéseket, de a magyarok szerintem nagyon jókat alkottak: hornyák, rejték, sárnyó, bogyóc, varty, Morgóc, futrinka (nem azonos az általunk ismertekkel), kristálydenevér, földugró.
Egy furcsaság: van benne ez http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/545460/19093878/1… a figura. Férfi hangot kapott, öreg, ronda férfilénynek tekintettem, de aztán az egyik jelenetben a hornyák lebanyázzák és akkor tűnt fel, hogy női ruhában van és mintha cicije is lenne. :D
Az ötödik elem (1997) készítői tuti nyúltak a vartyokból :))
Ami nem tetszett:
-Az elejét nagyon lassúnak éreztem (jó, piszok álmos is voltam), talán fel is adtam volna, de mégis csak a Muppet show készítője csinálta, és hozták a bábok a várt 80-as évek fantasy hangulatát, szóval kitartottam.
-Nekem iszonyúan hiányzott belőle legalább 1 ember. Gyerek, felnőtt, mindegy, de legalább egy. Még az sem baj, ha nem feltétlenül emberként, de a tünedér simán lehetett volna elmaszkírozott akárki, elvégre humanoid. (Mondjuk néhány jelenetben látszott, hogy a bábot lehetetlen helyen mozgáskor emberre cserélték, de az nem ugyanaz).
Nem lesz kedvenc, de örülök, hogy láttam. Most 6,5 csillagot mondanék, de pár nap múlva megérik bennem, hogy ez inkább 6 vagy inkább 7.

Mr_White 

Káprázatos látványvilág, butácska történet.

Hippoforaccus 

Maga a történet nem egy nagy durranás, mondhatni klisés, mégis tűrhető. DE a látványvilág… hat, az valóban mindent visz. Folyamatosan azt lestem, hogy mennyi munka lehetett benne. Egyszer mindenképpen megéri megnézni.

bfg3 

A történet nincs túlbonyolítva, de erről a kápráztosan összerakott látványvilág garantáltan elvonja a néző figyelmét. Simán felveszi a versenyt nem egy mai stop motion animációval. Megőrzésre érdemes darab.

RandomSky

Henson részint hátborzongató-félelmetes, részint kedves és vicces agymenése (a kutyánk frankón olyan, mint Hebrencs). Még nem tudtam eldönteni, hogy az üzenet erőltetett vagy erős, mindenesetre elképesztő egy fantasy/mesefilm, de jobb lett volna, ha akkoriban látom, amikor készült.

Honey_Fly 

A Labirintussal együtt gyerekkorom meghatározó filmje.

Amrita

Szép, különös, különleges, elgondolkoztató. És nagyon mókás is. :) Ha az ellenség legalább egy kicsit lenne kevésbé visszataszító, simán lehetne gyerekfilm. Felnőtt filmnek túl egyszerű a sztori (viszont érdekes a világ), gyerekfilmnek meg túl rémesek ezek a keselyűfejű gonoszok. Kiskoromban biztos féltem volna tőle. De tényleg nagyon érdekes film, kedvenc lesz.

Emilie

Remek történet, kiváló karakterek (csak némelyikük egy kissé ijesztő, de efelett sikerült elsiklanom). Kedvenc lett. :)

GentleRain 

Ez valami borzalmas volt. Évekkel ezelőtt néztem meg, de nagyon nyögvenyelősen ment le. Sokan hasonlítják a Labirintus c. filmhez, csakhogy, míg a Labirintus egy remekmű, ez a film sajnos nem.


Népszerű idézetek

Póni 

Már hogy lennék kobold, te bűzölgő hüllő! Adjam kölcsön a szememet?


Folytatása

Összehasonlítás

A sötét kristály


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján