A Sötét Kristály: Az ellenállás kora (A sötét kristály 2.) (2019–2019) 34

The Dark Crystal: Age of Resistance
51' · amerikai, egyesült királysági · kaland, fantasy, sorozat, bábfilm
1 évad · 10 rész

Amint a hatalomra éhes nagyurak elszívják az életet a Thra bolygótól, bátor Koboldok csoportja egyesül, hogy megmentsék a világukat és megküzdjenek a sötétséggel.

angol
angol
magyar

Képek 7

Szereposztás

Taron EgertonRian (hang)
Nathalie EmmanuelDeet (hang)
Donna KimballAughra (hang)
Anya Taylor-JoyBrea (hang)
Shazad LatifKylan (hang)
Caitriona BalfeTavra (hang)
Helena Bonham CarterLegfőbb Maudra (hang)
Natalie DormerOnica (hang)
Lena HeadeyMaudra Fara (hang)
Jason IsaacsThe Emperor (hang)

További szereplők

Kedvencelte 17

Várólistára tette 145


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

A látvány teljesen rendben van; tetszett a megvalósítás, bár a kacsacsőrfejű lényeket azért szokni kellett. A történetre ugyanaz igaz, mint amit a film esetében is leírtam; úgy érzem, kinőttem már belőle, ezért nem kifejezetten szórakoztatott, de mivel tele volt ijesztő elemekkel, kisebb gyerekeknek abszolút nem ajánlanám.
Sajnos nem igazán kötött le; az elején nehézkesen indult be a sztori, a végére meguntam. Nem bántam meg, hogy megnéztem, mert érdekes élmény volt, de ha esetleg lesz folytatása, azt már biztosan nem fogom bevállalni.

Nympha17

Valamikor, nagyon nagyon régen láttam az 1982-es filmet, de a mai napig csak rövid kis emlékképek vannak meg belőle, amikről sosem tudtam honnan származnak, miben láthattam őket. Aztán szembejött vele youtube-on a sorozat előzetese és úgy éreztem, hogy valami a helyére kattant :D
Mindig is imádtam a bábos filmeket, és annyira jó volt ebben a csodálatos világban lenni 10 részen keresztül. Bár a történet és a karakterek a megszokott fantasy sémákon alapulnak, a látványért sokszorosan megéri leülni és végig nézni.
A cselekmény számomra a 4. résztől indult be, addig igazából csak építkezik a sztori, hagyja, hogy megszokjuk a helyszíneket, a szereplőket, viszont cserébe utána pörögtek az események.
Arra fel kell készülni, hogy nagyon drasztikus, megrázó jelenetek is vannak, amik a gyerekeknek sok lehet, szóval tényleg oda kell figyelni, hogy mennyi idősnek engedjük megnézni.
Érdemes utána megnézni a kisfilmet is arról, hogyan készült a sorozat, rengeteg érdekességet megosztanak.
Kíváncsi leszek, a későbbiekben mennyire fog összefüggeni a filmmel, mert ez elvileg előzmény sorozat akar lenni.

Vladi

Jó volt végre olyan fantasyt nézni, ami teljesen elborult világgal és lényekkel dolgozik. A legnagyobb előnye a látvány volt, az mindenképpen 10/10, a világ is érdekes és izgalmas, de ott kicsit fura volt a videójátékokból megszokott összetömörített világarányok.
A történet elég egyszerű, ez többnyire tényleg inkább gyerekeknek való, viszont néhol iszonyú durvulások történnek, ami meg nem igazán gyerekeknek való. A Netflix által megadott 7+-os korosztálybesorolás nagyon fura, bár én a 8 éves fiammal néztem (aki már végignézte pl. az egész Dragon Ballt), valószínűleg sok nála érzékenyebb gyereknek ez még nagyon nem való, ő is kiakadt azért pár részen, és nem is nézett oda. Szóval én inkább 10+-ot mondanék korosztálybesorolásnak.
Ja és én az eredeti Dark Crystal filmet nem is láttam, szóval teljesen új volt ez az élmény, és most persze szeretnénk megnézni a fiammal a filmet, ami viszont valami fura oknál kifolyólag nincs fenn a Netflixen.

chibizso

„A sorozat borzongató élményét – a horrorisztikus jelenetek mellett – az a kérdéskör adja, amit már Henson is beleszőtt az eredeti filmbe: le kell-e győzni a halált, vagy fogadjuk el azt, mint az élet természetes velejáróját? A koncepció szintén hagyományos fantasy-toposz, ám az elnyomók és elnyomottak konfliktusával együtt nagyon aktuális üzenetet hordoz a mai tévézőknek. A sorozatban az örök élet reményében egyre elkeseredett, és elkeseredettségükben mindenre képes skeksisek visszataszító szörnyekből esendő lényekké válnak. Velük szemben a koboldok sorsa, hogy haláluk után visszatérnek Thrához, és a világ teljes részévé válnak – amire a skeksisek idegen hódítókként nem képesek – egy nyugodt beletörődés, de az emberi gondolkodástól kissé idegen megközelítés. Sőt, ez az a szemléletbeli különbség a két faj között, amelyben nézőként a rohadó dögkeselyűkkel lehet igazán közösséget vállalni. Hiszen a skeksisek hasonló problémával küzdenek, mint most a fogyasztói társadalomra beállt emberiség. Teljesen kimerítik a világuk energiáit (a Kristályt), amellyel nem csak magukat sodorják veszélybe, hanem környezetüket is (a koboldokat és az állatokat). A skeksis Tudós fejlesztései pedig csak átmeneti megoldást tudnak hozni.”

Bővebb kritika: https://roboraptor.24.hu/2019/09/14/a-sotet-kristaly-az…

jancsibohi 

Ahhoz képest, hogy első pillantásra aggályaim voltak a koboldok fejét illetően (értsd: : Hát, de hogy néznek ezek ki? Miért van ilyen kacsacsőrszerűen előrenyúló szájuk? ), eléggé beszippantott. Egyrészt mert ez a bábos-fantasy nem kicsit nosztalgikus számomra, másrészt, mert hihetetlen szépen lett megcsinálva. A látvány megvett kilóra!
Aztán jöttek a szereplők, akik nem szépek, viszont szerethetők. Kivéve a skeksisek-et, mert azok ocsmány egy népség.
Oké, a sztori nem túl bonyolult, na de nézd meg, milyen szép! :)
(Kell nekem egy mystic! )

Szencsike 

Fogalmam sem volt, hogy mibe keveredek bele, mielőtt megnéztem volna a sorozatot. A sztori alapján jónak tűnik, ilyen felütés után ültem le a képernyő elé. Megnézve a sorozatot nagyon különleges élmény volt, mert a külsőségekkel abszolút megnyert magának a sorozat. Elképesztően jól kidolgozottak a szereplők és a világ is, a Skeksis rondaságokat leszámítva minden gyönyörű volt, de a főgonoszok a maguk rondaságával is tökéletesek voltak. :)
A történet – így felnőttként – néhol elég gyerekesnek tűnt, de a mondanivaló mindenképpen átjött. Gyerekszemmel nézve a sorozatot, volt egy-két olyan jelenet, ami felnőttként is sokkolt, nem tudom, hogy a gyerek célközönség mennyire bírta ezeket. Deet és Hup voltak a kedvenceim, velük csodálkoztam rá én is mindenre, amit Thra világa mutatott magából. Eredeti, angol hanggal néztem végig, sok esetben a stáblista alatt csodálkoztam rá, hogy kik is adják a hangokat, mert olyan kiválóan végezték a munkájukat a színészek/színésznők, hogy fel se ismertem őket. Várom a következő évadot, mert izgalmasnak ígérkezik a folytatás.

Virág_

Nekem kimondottan tetszett ez a modern bábshow, érdekes volt a történet, és voltak benne nagyon ötletes és fantáziadús lények, legfőképpen a kocsik kerekeként funkcionáló tatuszerűségek. A Skeksisek hangja ugyan egy idő után sok volt, főleg Chamberlain hümmögése ragadt teljesen a fülembe, és úgy néztek ki, mintha sok-sok rongyot dobáltak volna rájuk, utána pedig odaadták volna egy kutyának is, szóval már a megjelenésükben sem találhatott az ember sok kedvelnivalót. Bizarr volt a kontraszt az egészen gyermeki és brutális jelenetek között, a fő harci jelenet inkább viccesre sikerült, de összességében végigizgultam a szereplőkkel az eseményeket.

Kiskakukk 

A 6 pontot a fantasztikus megvalósítás kapja. Nagyon jók a díszletek, a figurák, a mozgatásuk. Ügyesen keverték bele a cgi-t ott, ahol kellett. Minden csúszómászó, kukac, szörny nagyon cuki. Rengeteg a jó ötlet.

Viszont a sztori nagyon vontatottan döcög előre és az egész előadásmód nagyon gyermeteg, már-már bárgyú… Mondjuk nem titkolták, hogy a kisebb korosztálynak (is) szánták, viszont akkor mi ez a rengeteg horrorba hajló elem? A kukucsbogár? Az első manó kivégzése?

A 6. részig küzdöttem el magam, de egyszerűen nem bírom tovább idegekkel, idegesít a lassúsága, a tesze-tosza koboldok…hogy nagy sokára csodálkoznak rá a már régóta tök egyértelmű dolgokra. A „kedvencem” Brea, a könyvmoly hercegnő kobold, aki már 10 perce görcsöl a rezgő monolitok között, aztán rácsodálkozik, hogy „Ááááá, ez egy rejtvény!”. Igen, b+, ezt mindenki tudta rajtad kívül az első pillanattól, áááárgh…

Szóval szép meg minden, de én ehhez már túl öregnek érzem magam. :(
A koboldok közül Deet azért cuki. És a kamarás (meg az egész skeksis faj) szenzációs. Főleg az a vinnyogó hang, amit mindig kiad. :D

Moshrae

Az 1982-es kultfilm előzmény történetéül szolgáló Netflixes sorozat méltóan hű marad gyökereihez és a modern kori technológiának köszönhetően még különlegesebbé teszi Thra világának történetét.

Ahogy írtam a sorozat nem rugaszkodott el a régi formulától,így makettekkel, bábfigurákkal és tökéletesen kihasznált CGI-al kápráztatja el és részről-részre húzza be a nézőit….Mert meg kell hagyni rég volt már a vásznon egy ilyen mély,lélekkel teli fantasy mint ez..

Úgy tűnhet a tálalásból hogy ez egy gyereknek szóló mese,de aki látta a régi filmet az tudja hogy nem éppen így van.Néhol tud gyermeteg lenni,de ugyanekkor számos olyan pillanata van ami ma már nem megszokott a piacon és meghökkentheti a nézőt.

Hiába a sokak által emlegetett mimika nélküli figurák…Olyan karakteres az összes a történetben, hogy nincs olyan akihez nem lehetne érzéseket kötni….Emellett pedig a részletes világ csak segít abban hogy elmerüljünk Thra világában és együtt izguljunk az Ellenállásért,főszereplőink sorsáért.

Manapság sokszor elrontják a filmeket,sorozatokat azzal hogy korunk divatos problémáit erőszakolják a karakterekbe vagy éppen az eseménybe.Itt egyetlen egy ilyen kikacsintás volt,de az is annyira beleillik a világ egyediségébe,hogy szinte észre sem lehet venni.

Szóval aki szeretne rendesen kikapcsolódni és imádja a különlegesen megvalósított filmeket,vagy éppen a manapság erősen hiánycikként emlegethető fantasy stílust az ne hagyja ki.

A Sötét Kristály elvarázsol és nem ereszt. Mert minden egyes képkockáján érződik a törődés,a szeretet és az alázat a műfaj és a művészet iránt.

Az Imdb-n még nagyon hypeoltak a pontok ( 8.9 ),de simán megér 7.5-öt a 10-ből.


Népszerű idézetek

TribeBubu 

A be nem tartható ígéret nem jobb a hazugságnál.

1. évad 7. rész – Time to Make ... My Move
Virág_

Minds forget, scars remember.

1. évad 8. rész – Prophets Don't Know Everything
Nocharity 

– Must you complain about everything?
– It's not my fault that everything's terrible.

TribeBubu 

Nehéz felismerni a hazugságot, ha születésünk óta abban élünk.

1. évad 6. rész – By Gelfling Hand ...
Nocharity 

– You're all monsters!
– Have you only just figured that out? Perhaps you are not so clever after all.

Nocharity 

I wonder… in the next place… will we be joined once again? Or rend further… asunder.

Nocharity 

– It did not have to end this way between us. We were friends once.
– Another world, another time.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján