Száll a kakukk fészkére (Száll a kakukk fészkére 1.) (1975) 361

One Flew Over the Cuckoo's Nest
133' · amerikai · dráma 16

10 díj · 5 jelölés

A Ken Kesey regényéből forgatott film egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett záratja magát. Hamarosan rájön: a műintézmény lakói – akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide – semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ,… [tovább]

angol

Képek 11

Szereposztás

Jack NicholsonPatrick McMurphy
Christopher LloydTaber
Danny DeVitoMartini
Louise FletcherMildred Ratched nővér
Sydney LassickCheswick
Brad DourifBilly Bibbit
Will SampsonBromden indián „főnök”
Vincent SchiavelliFrederickson
Scatman CrothersTurkle
William RedfieldDale Harding

További szereplők

Kedvencelte 135

Várólistára tette 275


Kiemelt értékelések

Debut

Ritkán fordul elő, hogy egy film el tudja hozni a legfontosabb díjakat – a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb színész és színésznő – a nagyobb díjátadókról – Oscar, Golden Globes, Bafta – és mindezt tényleg megérdemelten is kapja meg. Az elmegyógyintézet hálás téma, de szerencsére kapunk egy „kis” társadalomkritikát is. Ahogy megismerjük McMurphy karakterét egyértelmű lesz, hogy hogyan fog végződni a történet, de az oda vezető út nagyon élvezetes. A kiváló rendezés és a remek forgatókönyv helyett én a színészeket emelném ki, mert egy pillanatra sem éreztem, hogy eljátszott karakterek eljátszott „drámácskáját” nézném. Remek film.

Stendhal

Nézzétek és olvassátok! Mind a film, mind a könyv egyszerűen zseniális. Hiába az eltelt 40 év, a film megjelenése óta, nem tudnak ebből jobbat összehozni. Milos Forman rendezése, Jack Nicholson McMurphy alakítása felülmúlhatatlan.

Banditaa 

A könyv az egyik kedvencem, mindig is az lesz. Végre megnéztem a filmet is és meg kell mondjam, hogy majdnem olyan jó, mint a könyv. Jack Nicholson egyszerűen zseniális, de a többi szereplő is fantasztikus. Azt sajnáltam, hogy kimaradtak dolgok a könyvből, mert pl. a végkifejlet is érhetőbb lett volna. Egyedül Ratched nővér nem stimmelt, itt már-már szimpatikus figura volt (annak ellenére, hogy itt is voltak húzásai), és nem derült ki, hogy ez az egész valahol McMurphy és a nővér harca, pontosabban azé, amit képviselnek.

piciszusz 

Kihívás miatt néztem meg, de amúgy is kellett egyszer már látnom ezt a filmet. Csak annyit tudtam róla, hogy könyvadaptáció, mindenki nagyon odavan tőle és gyogyiban játszódik. De nem nagyon tudom hova tenni a filmet egyelőre. Tetszett is, meg nem is.
A színészek közül nagyon sokat felismertem: a fiatal Danny DeVito-t, a fiatal Grimát a Gyűrűk urából (:D), az álmos/szomorú szemű palit, meg a dilis professzort a Vissza a jövőbe-ből és persze a zseniális Jack-et, viszont mindenki nagyon jól játszotta a rá osztott szerepét, még a pszihós nővér is.
A sok állókép alatt azon gondolkoztam, hogy vajon Kubrick itt nézte-e ki magának Jack-et a Ragyogáshoz? :P

2 hozzászólás
NoraMoha

Egyszerűen zseniális! A színészgárda kiváló, és jó volt fiatalon látni néhány nagy nevet :) A történet pedig magával ragadott teljesen (így kb. 10. nézésre is). Hol szórakoztató, hol tanulságos, de van amikor megrázó és szívbemarkoló.
Ha nem láttad még, nézd meg, nem fogod megbánni!

Timi98 

Tetszett, nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz. Kicsit talán hosszú volt, és nem mindig kötött le 100%- osan,de összességében érdekes film volt. Nagyon szeretem Jack Nicholsont, most is hozta a tipikusan ragyogó alakítását.Az elmegyógyintézetben, vagy azzal foglalkozó filmek mindig érdekesek, így itt sem volt kérdés, hogy lebilincselő történetet kapunk- e.A film nagyon részletes karakterfestést végez, lassan, fokozatosan előrehaladva ismerjük meg őket és így személyes drámájukat is. A film rengeteg igazságot mond, társadalomkritika is van benne bőven. Érzelmeket vált ki, mentes mindenféle túlzásoktól, kliséktől.

StAngela 

Kivételes alkotás és nem csak a színészi játék miatt vagy azért, mert Ken Kesey remek regénye került filmvászonra!
Egyszerűen minden benne volt, ami kellett.
A regényt is imádtam, de ez tényleg nagyszerűen sikerült!
Kár lett volna kihagyni! ;)

Zsófi

„Fáradt vagyok, borzalmasan fáradt vagyok.” Imádom ezt a filmet! :)

Gizmoo0707 

Fantasztikus ezeket a nagy színészeket ilyen fiatalon látni! Nagyon jó a film végig és a végén a csattanó… Először azt éreztem, hogy most beülök egy sötét sarokba és ott zokogok hetekig, de utána volt benne valami az utoljó 1-2 perc az teljesen magával ragadott és mosolyognom kellet. Ilyen szívbemarkoló keserédes befejezést eddig egy könyvben láttam (aminek a megfilmesítése még folyamatba van és nagyon kétlem, hogy úgy át fogják tudni adni mint itt.)


Népszerű idézetek

jCsilla

Én megpróbáltam, legalább megpróbáltam, az istenit!

alexakarola 

McMurphy: Ugyan már Főnök, hiszen akkora vagy mint egy baromi nagy fatörzs!

Zikk

Randle Patrick McMurphy: A modern tudomány istenverte csodája vagyok.


Népszerű triviák

Virtual_Angel 

A filmben a statiszták többsége valóban pszichiátriai beteg volt.

Kapcsolódó filmek: Száll a kakukk fészkére (1975)

Száll a kakukk fészkére (1975)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján