Észvesztő (1999) 249

Girl, Interrupted
127' · amerikai · dráma, életrajzi !

2 díj · 0 jelölés

1967-ben járunk. A 17 éves Susanna Kaysen alig különbözik a legtöbb amerikai lánytól; ő is bizonytalan, összezavarodott és küszködve próbálja megérteni az őrületes tempóban változó világot. A szülők kérésére találkozik egy pszichiáterrel, aki aztán tüstént néven is nevezi szokatlan viselkedését.… [tovább]

angol
magyar

Képek 9

Szereposztás

Winona RyderSusanna
Angelina JolieLisa
Clea DuVallGeorgina
Brittany MurphyDaisy
Elisabeth MossPolly
Jared LetoTobias Jacobs
Jeffrey TamborDr. Potts
Vanessa RedgraveDr. Wick
Whoopi GoldbergValerie
Angela BettisJanet

További szereplők

Kedvencelte 56

Várólistára tette 208


Kiemelt értékelések

ChöppMoly

Nálam ebben a fimben debütált Angelina Jolie. Észvesztő alakítás volt!

2 hozzászólás
krlany 

Meg kell állapítanom, hogy a 60-as években játszódó filmeknek nagyon jó a zenéjük. Ennek is. De nemcsak a zene volt jó, hanem úgy az egész. Erős történet a pszichiátriáról, ami talán inkább szanatórium. Szembenézni önmagaddal, hazugságok nélkül, talán a legnehezebb… és nemcsak szembenézni, hanem el is viselni azt, akivel szembesülsz, talán még inkább…
Azért két apróság csak van itt. Az egyik, hogy kiderült ez a személyiségzavar öröklődik, és ugye ott van a családi látszat létezés. Másfelől, ahhoz képest, hogy író akart lenni, semmit nem írt a naplóján kívül bent. Kint még annyit sem…
Jó film, jó szereplőgárdával, jó színészi játékkal.

Banditaa 

Rég nem fogott meg így film, mint ez… Napok teltek el, mióta láttam, de még nem szabadultam a hatása alól. A Downtownt pedig soha többé nem tudom úgy meghallgatni, hogy ne ez a film jusson az eszembe.

Mr_White 

A Száll a kakukk fészkére gyenge utánérzése, még akkor is, ha az írónő a saját életét írta meg (vagy épp azért). Gyenge, kidolgozatlan karakterek, akik nem tudnak elvinni a hátukon egy történetet, sablonos megoldások, kiszámíthatóság. Egyszer meg lehet nézni, de semmi több.

kilianzz

Tényleg észvesztő.
Ennyire sok karakterrel, ENNYIRE még sosem tudtam azonosulni EGYSZERRE. EGY filmben.
Azelőtt, hogy megnéztem ezt a filmet, sokáig nem találtam semmi olyat, ami igazán lekötött volna. És akkor jött ez. És bumm.
Lisa jó pár szövegét pedig sosem fogom elfelejteni.
Hú, nézzétek meg!

valii_ 

Sokkal de sokkal jobbra számítottam a film kapcsán. Nekem unalmas volt és a szereplők is olyan semmilyenek voltak számomra. Egyedül Angelina Jolie alakítása tetszett, de az viszont nagyon.

Drucocu

Őrült egy film ez. Egyrészről nagyon élveztem, másrészről meg kicsit visszataszító. De pont ez az ambivalencia tetszik benne. Szomorú sorsokat láthatunk, melynek mindegyike elgondolkodtat. A szereplők pszichológiailag elemezhetőek és akár a helyükbe is képzelhetjük magunkat. A színészi alakítások is tökéletesek. Nagyon tetszett az egész. :)

Lunemorte 

Kissé gyengén játszottak a szereplők, a karakterek kidolgozatlanok, egysíkúak, unalmasak. Talán még Jolie tudta hozni a megszokott vadságát. Ami durva volt, hogy a Borderline-személyiségzavart meghatározhatatlan személyiségzavarnak fordították…

Osli75 

Brittany Murphy miatt (kihívás) néztem meg a filmet, de nem bántam meg, bár nem ő a lényeg ebben a filmben. Angelina észvesztő, nem volt semmi és Winonát is bírtam, szerintem jól játszotta a szerepét. Kemény egy film, napokig hatással van az emberre.

LooneyLuna23

Amióta értékeléseket pötyögök ide Snittre, azóta nem sok film adta fel nekem a leckét annyira, mint jelen alkotás. A szokásosnál többet kellett gondolkodnom azon, miről is szólt, vagy legalábbis én hogyan értelmezem a látottakat, hallottakat, pedig ez nem egy csavaros krimi volt, hanem egy fiatal lány vallomása az elmegyógyintézetben töltött idejéről és ezzel együtt arról, hogy a tinédzserek felé irányuló elvárások a felnőttek világába való becsatlakozásról, a jövőjük alapos megtervezéséről bizonytalanságot, szorongást, céltalanságot válthatnak ki belőlük, vagy okozhatnak egyéb mentális problémákat. Az elején nagyon megtetszett az a történetmesélési megoldás, hogy randomnak tűnő módon ugráltunk egyik jelenetből a másikba, amivel valószínűleg azt akarták érzékeltetni, hogy milyen Susanna fejével gondolkodni, ezért is találtam furcsának, amikor ez a fajta elbeszélési módszer teljesen felszívódott a film második felére. Azért így is érdekes volt végigkövetni őt, ahogy az intézetben megismert lányokkal átéltek során szép lassan ráébredt, mit kéne másként csinálnia és hogy az egyhangú kényelemben eltelő napok a pszichiátrián csak hátráltatják őt abban, hogy igazán élhesse az életét. A többi bentlakóval kialakult szövetsége és az ebből fakadó közös kalandok sokszínű pillanatokat tartalmaztak, de egyben azt is bemutatták, hogy mint minden emberi kapcsolatnak, úgy a barátságoknak is vannak hullámhegyei és hullámvölgyei, főleg ha a felek eltérően gondolkodnak bizonyos dolgokról. Szereplők tekintetében az kicsit zavart, hogy a lányokat játszó színésznők többsége bőven idősebb volt saját karaktereinél, ettől függetlenül az alakításukkal nem volt probléma, bár ahhoz képest, hogy Winona Ryderé volt a főszerep, mégis inkább a szabadszellemű, lázadó szociopata Lisát játszó Angelina Jolie-t jegyezte meg jobban a néző, amihez talán a figurával együtt járó harsányság is hozzájárult.
Összességében nézve a történetmesélés és a színészi alakítások miatt egyszer mindenképp érdemes megnézni ezt a filmet.


Népszerű idézetek

Virtual_Angel 

– Janet, miféle fa az, ami lenn gubbaszt a földön?
– Most bokor vagyok, jó?!

1 hozzászólás
Corvus_CoRex 

Tony: És lila emberkéket látsz?
(Susanna nem érti.)
Tony: Az egyik barátom lila emberkéket látott. Aztán érte jöttek és elvitték. Nem tetszett neki. Eltelt egy kis idő és azt mondta nekik, hogy eltűntek a lila emberkék.
Susanna: Jobban lett?
Tony: Nem. Most is látja őket.

1 hozzászólás
TejesMasni

Lisa: A penge fáj, a folyó hideg, a sósav mar, a tűz meleg, a fegyver tiltott, a kötél szorít, a gáz túl büdös, így jobban jár, aki él.

Bogi

Have you ever confused a dream with life? Or stolen something when you have the cash? Have you ever been blue? Or thought your train moving while sitting still? Maybe I was just crazy. Maybe it was the 60's. Or maybe I was just a girl… interrupted.

paavel 

– Nem azért engedtek el, mert jobban vagy. Hanem mert feladták.


Hasonló filmek címkék alapján