A remény rabjai (1994) 478

The Shawshank Redemption
142' · amerikai · dráma, krimi 16

0 díj · 10 jelölés

Az 1940-es évek végén Andy Dufresne bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A férfi ugyan ártatlan, ám az ítélet értelmében be kell vonulnia a Shawshank bötrön rabjai közé. Ezzel gyökeresen megváltozik Andy élete, lassan válik az elítéltek körében megbecsültté, a… [tovább]

angol

Képek 43

Szereposztás

Tim RobbinsAndy Dufresne
Morgan FreemanEllis Boyd Redding
Bob GuntonNorton igazgató
William SadlerHeywood
Clancy BrownByron Hadley
Gil BellowsTommy Williams
Mark RolstonBogs Diamond
James WhitmoreBrooks Hatlen
Paul McCraneGuard Trout
Larry BrandenburgSkeet

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 254

Várólistára tette 216


Kiemelt értékelések

lipotdorka 

Régi adósságomat pótoltam ezzel is, ismételten nem nyúltam mellé. Elgondolkodtató, megható, lebilincselő. Az alakítások, a képi világ, a történet, a rendezés, a zene.. Minden klappol. Nagyon élveztem. Kicsit szégyellem is magam, hogy eddig még nem kerítettem rá sort. :D

Pikachu 

Ez is egy olyan film, amit a tv-ben este 11kor kezdenek el leadni, ezért soha esélyem sem volt ott megnézni. Csak halogattam, halogattam, mert ilyen kultikus filmnél azért mindig ott az emberben, hogy mi van ha mindenki isteníti, alapmű, de nekem mégsem fog tetszeni? Vagy talán azért is odáztam eddig, mert kell a tartalék az igazán jó filmekből. Hát túl vagyok rajta és tényleg nem csalódtam, bár talán a Halálsoron (1999) nagyobb hatással volt rám. Meglepett, hogy ez is Stephen King műve alapján készült.

Ciccnyog

Számomra A FILM.
Elképzelhető, hogy van bennem egy nagy adag elfogultság Stephen King miatt, de most tegye fel a kezét az, aki soha életében nem mondta ki még azt a szót, hogy: remélem.
Na ugye. :)
Frank Darabont olyan finom kezekkel, nagy szívvel nyúlt a műhöz, hogy minden képkockájából árad az alázat és tisztelet. A színészek egytől egyig tökéletes választások, a zene, a hangulat mind-mind nagyon eltalált.
Maga a történet nem szokatlan, talán még izgalmasnak sem mondanám. Az érzelmek, az emberi jellemek története ez. A szabadságé. A reményé. A barátoké, akik kiállnak melletted akkor is, mikor az egész világ hátat fordított neked. Amikor tényleg semmid nem marad már, amit elvehetnek tőled, csak az utolsó reménysugár. De azt nem adja olyan könnyen az ember. :)
Ahogy az esőcseppek sírást varázsolnak az arcodra, de te mosolyogsz. Ahogy a nap első sugarai melegbe öltöztetnek, mégis kiráz a hideg. Egy fárasztó nap után egy jóleső, hideg sör. Egy kis zene. A Biblia, melyben tényleg benne van a megváltás.
És a remény, ami jó dolog. Talán a legjobb. És mint tudjuk, semmi jó nem halhat el.
Ilyen film ez. És ennél még sokkal, de sokkal több.

1 hozzászólás
sipiarpi 

Azt hiszem ez az a film amihez nem kell ajánlót írni, elég ha megnézzük az imdb-t, vagy itt a snitt csillagjait és rögtön tudjuk nem hibázhatunk vele. A parádés alkotók – Frank Darabont (a Walking Dead tv-s atyja), Stephen King (a horror mestere igazán „meglepő” novellája) – és a főszereplő színészek játéka teszik mesterművé a mozit.

MLauri

Zseniális. Egyik legjobb film valaha. Az élet kegyetlenségét és igazságtalanságait mutatja be szívbemarkoló formában. Morgan Freeman és Tim Robbins csodálatos alakítást nyújtottak.

1 hozzászólás
Kopaszkutya 

Újat nem nagyon lehet már írni róla, hiszen mindenki látta, olvasta, vagy hallott róla. Zseniális adaptáció. A halálsoron mellett a legjobb. Még úgy is ezt állítom, hogy előbb olvastam a könyvet. Bármikor meg lehet nézni, megunhatatlan alkotás.

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Mindig Monte Cristo grófja feelingem volt tőle, csak éppen ez a film inkább a börtönre koncentrál, és a bosszú sem annyira véres, de maga a zseniálisan megtervezett szökés és elégtétel, és a félelmetesen okos, de ártatlanul bebörtönzött főhős stimmel. Andy karaktere számomra abszolút szerethető és megérthető volt, ahogy Reddingé is, az alakítások hibátlanok, az érzelmek erősek. Hiába állítom, nem szabad az alapján megítélni egy filmet, hogy mások mit mondanak, mégis, gyakran engem is visszatart egy történet megismerésétől ez az érzés… és „A remény rabjainál” pont arról volt szó, hogy annyian dicsérték, tartottam tőle, vajon megérdemli-e. Nem életem filmje ugyan, de fantasztikus mű, amit semmiképp nem szabad kihagyni, tényleg meg kell nézni. Mellényúlni nagyon nehéz vele.

2 hozzászólás
Bélabá

ugyancsak @kkata76 társaságában láttam. A kisregényt nem olvastam, de film nagyon jó volt szerintem.

carragher 

Nem véletlenül van évek óta az IMDb 1 helyén.

Bea_Csakegyolvasólány 

THE BEST! Csupa nagy betűvel, mert ez a film minden képzeletemet felülmúlta *-*


Népszerű idézetek

Aprile

– Van valami itt belül, amit nem vehetnek el. Nem nyúlhatnak hozzá. Ami csak a tiéd.
– Miről beszélsz?
– A reményről.

kkatja

– Ellis Boyd Redding… 40 évet töltött le az életfogytiglanból. Úgy érzi, jó útra tért?
Ellis Boyd „Red” Redding: Jó útra? Hát lássuk csak. Fogalmam sincs, miről van szó.
– Hogy be tud-e illeszkedni a…
Ellis Boyd „Red” Redding: Tudom, mire gondolsz, fiam. De számomra ez csak kitaláció. Politikusok ötölték ki, hogy… a magadfajta öltönyt és nyakkendőt hordhasson és legyen állása. Pontosan mire vagy kíváncsi? Hogy megbántam-e, amit tettem?
– Megbánta?
Ellis Boyd „Red” Redding: Nincs nap, hogy ne bánnám. De nem azért, mert itt vagyok, vagy mert szerinted kéne. Hanem visszatekintek arra… …a fiatal, ostoba kölyökre, aki elkövette azt a szörnyű bűnt. Beszélnék vele. Értelmesen szólnék hozzá. Elmondanám neki, mi miért van. De nem lehet. Az a kölyök nincs többé… Ez a vénember vált belőle. Így kell tovább élnem. Jó útra térés? Az egy baromság. Szóval üsd rá a pecsétet, fiam, és ne rabold tovább az időmet. Mert az igazat megvallva, én szarok az egészre.

1 hozzászólás
Aprile

A mai napig sincs fogalmam, miről énekelt az a két olasz nő, és nem is érdekel. Nem kell mindent kimondani. Olyan megfoghatatlan szépség áradt belőle, amit szó le nem írhat, amibe belefacsarodik a szíved. Azok a hangok magasabbra, messzebbre szárnyaltak, mint amiről valaha is álmodtunk. Mintha gyönyörű madár szállt volna a kalitkánkba, és dala nyomán leomlottak volna a falak. Ha csak egy röpke pillanatra, de a legutolsó rab is szabadnak érezte magát.

Corvus_CoRex 

Az érdekes benne az, hogy odakinn becsületes voltam, a kezem tiszta. Csak a sitten váltam bűnözővé.

MLauri

Andy: Az érdekes benne az, hogy odakint becsületes voltam, a kezem tiszta. Csak a sitten váltam bűnözővé.

kkatja

Ellis Boyd „Red” Redding: Olyan izgatott vagyok, hogy alig tudok nyugodtan ülni, úgy kavarognak a gondolataim. Ez olyan érzés, melyet csak szabad ember ismerhet. Egy olyan szabad ember, aki hosszú útra indul, de az út kimenetele bizonytalan. Remélem, sikerül átjutnom a határon. Remélem, találkozom a barátommal, és megrázhatom a kezét. Remélem, az óceán olyan kék, mint álmaimban volt. Remélem…

Treszka

A remény veszélyes dolog. Megőrjíti az embert. Semmi szükség rá.

kkatja

Andy Dufresne: Ti még sosem éreztétek ezt? Hogy… vannak helyek, melyek nem kőből épültek, hogy van valami itt bent, amit sosem vehetnek el tőled… nem érhetnek hozzá!
Ellis Boyd „Red” Redding: Miről beszélsz?
Andy Dufresne: A reményről.
Ellis Boyd „Red” Redding: A remény veszélyes dolog. Megőrjíti az embert. Semmi szükség rá.

kkatja

Samuel Norton: Reményetek az Úrban legyen, a tökötök a kezemben van.

kkatja

Ellis Boyd „Red” Redding: Negyven éven keresztül kikéredztem pisálni. Anélkül már nem is menne.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján