A remény rabjai (1994) 721

The Shawshank Redemption
142' · amerikai · dráma, krimi 16 !

0 díj · 10 jelölés

Az 1940-es évek végén Andy Dufresne bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A férfi ugyan ártatlan, ám az ítélet értelmében be kell vonulnia a Shawshank bötrön rabjai közé. Ezzel gyökeresen megváltozik Andy élete, lassan válik az elítéltek körében megbecsültté, a… [tovább]

angol

Képek 45

Szereposztás

Tim RobbinsAndy Dufresne
Morgan FreemanEllis Boyd Redding
Bob GuntonNorton igazgató
William SadlerHeywood
Clancy BrownByron Hadley
Gil BellowsTommy Williams
Mark RolstonBogs Diamond
James WhitmoreBrooks Hatlen
Paul McCraneGuard Trout
Larry BrandenburgSkeet

További szereplők

Kedvencelte 386

Várólistára tette 323


Kiemelt értékelések

lipotdorka

Régi adósságomat pótoltam ezzel is, ismételten nem nyúltam mellé. Elgondolkodtató, megható, lebilincselő. Az alakítások, a képi világ, a történet, a rendezés, a zene.. Minden klappol. Nagyon élveztem. Kicsit szégyellem is magam, hogy eddig még nem kerítettem rá sort. :D

1 hozzászólás
Nia1985

Számomra A FILM.
Elképzelhető, hogy van bennem egy nagy adag elfogultság Stephen King miatt, de most tegye fel a kezét az, aki soha életében nem mondta ki még azt a szót, hogy: remélem.
Na ugye. :)
Frank Darabont olyan finom kezekkel, nagy szívvel nyúlt a műhöz, hogy minden képkockájából árad az alázat és tisztelet. A színészek egytől egyig tökéletes választások, a zene, a hangulat mind-mind nagyon eltalált.
Maga a történet nem szokatlan, talán még izgalmasnak sem mondanám. Az érzelmek, az emberi jellemek története ez. A szabadságé. A reményé. A barátoké, akik kiállnak melletted akkor is, mikor az egész világ hátat fordított neked. Amikor tényleg semmid nem marad már, amit elvehetnek tőled, csak az utolsó reménysugár. De azt nem adja olyan könnyen az ember. :)
Ahogy az esőcseppek sírást varázsolnak az arcodra, de te mosolyogsz. Ahogy a nap első sugarai melegbe öltöztetnek, mégis kiráz a hideg. Egy fárasztó nap után egy jóleső, hideg sör. Egy kis zene. A Biblia, melyben tényleg benne van a megváltás.
És a remény, ami jó dolog. Talán a legjobb. És mint tudjuk, semmi jó nem halhat el.
Ilyen film ez. És ennél még sokkal, de sokkal több.

1 hozzászólás
Pikachu 

Ez is egy olyan film, amit a tv-ben este 11-kor kezdenek el leadni, ezért soha esélyem sem volt ott megnézni. Csak halogattam, halogattam, mert ilyen kultikus filmnél azért mindig ott az emberben, hogy mi van ha mindenki isteníti, alapmű, de nekem mégsem fog tetszeni? Vagy talán azért is odáztam eddig, mert kell a tartalék az igazán jó filmekből. Hát túl vagyok rajta és tényleg nem csalódtam, bár talán a Halálsoron (1999) nagyobb hatással volt rám. Meglepett, hogy ez is Stephen King műve alapján készült.

Nihilchan 

Vannak filmek, amiket azért nem nézek meg, mert olyan dicsfény és kultusz övezi őket, hogy előre félek a csalódástól és attól, hogy nem fogom tudni megfelelően értékelni a filmet. Ez tartott vissza A remény rabjaitól is. Utólag persze kicsit mérges vagyok, mert ezt az élményt kár volt eddig megtagadnom magamtól.

Maga a történet nem dúskál az izgalmakban egészen a film háromnegyedéig, de mégis nézeti magát és egy percig sem unatkoztam. Nagyon hamar beszippantott, érdekeltek a szereplők, kíváncsi voltam a jellemükre. Úgy gondolom, fele ennyire sem lenne hatásos Tim Robbins és Morgan Freeman kiváló játéka nélkül. A kedvenc szereplőm egyébként Brooks volt.

Az alapján, ahogy haladt előre a film, abszolút nem gondoltam, hogy olyan lesz a végkifejlet, amilyen. De nagyon jó, hogy így alakult. Én nem vagyok egy bizakodó figura, de a sok rossz és szörnyűség ellenére is imádtam azokat a pillanatokat, amikor felcsillant a remény.

Szerintem mindenképpen megéri megnézni azoknak is, akik nem szeretik a börtönsztorikat. Csak ajánlani tudom.

sipiarpi 

Azt hiszem ez az a film amihez nem kell ajánlót írni, elég ha megnézzük az imdb-t, vagy itt a snitt csillagjait és rögtön tudjuk nem hibázhatunk vele. A parádés alkotók – Frank Darabont (a Walking Dead tv-s atyja), Stephen King (a horror mestere igazán „meglepő” novellája) – és a főszereplő színészek játéka teszik mesterművé a mozit.

Szeszj 

Wow nem gondoltam volna hogy ennyire tetszeni fog, sok jót halottam róla de valahogy én nem akartam megnézni. Már bánom mert ez a film valami mestermű, csodálatos volt, magával ragadó, és persze elgondolkodtató is. Sajnos a könyvet még nem olvastam de az is tervben van egy ilyen film után.
Még mindig a film hatása alatt vagyok, teljesen elvarázsolt.
A színészek huuu tökéletesek voltak, annyira lenyűgöztek.
Igazából az egész film lenyűgözött. Ilyenkor bánom hogy ilyen filmeket nem néztem meg korábban.
– Van valami itt belül, amit nem vehetnek el. Nem nyúlhatnak hozzá. Ami csak a tiéd.
– Miről beszélsz?
– A reményről.

2 hozzászólás
MLauri

Zseniális. Egyik legjobb film valaha. Az élet kegyetlenségét és igazságtalanságait mutatja be szívbemarkoló formában. Morgan Freeman és Tim Robbins csodálatos alakítást nyújtottak.

1 hozzászólás
Kopaszkutya 

Újat nem nagyon lehet már írni róla, hiszen mindenki látta, olvasta, vagy hallott róla. Zseniális adaptáció. A halálsoron mellett a legjobb. Még úgy is ezt állítom, hogy előbb olvastam a könyvet. Bármikor meg lehet nézni, megunhatatlan alkotás.

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Mindig Monte Cristo grófja feelingem volt tőle, csak éppen ez a film inkább a börtönre koncentrál, és a bosszú sem annyira véres, de maga a zseniálisan megtervezett szökés és elégtétel, és a félelmetesen okos, de ártatlanul bebörtönzött főhős stimmel. Andy karaktere számomra abszolút szerethető és megérthető volt, ahogy Reddingé is, az alakítások hibátlanok, az érzelmek erősek. Hiába állítom, nem szabad az alapján megítélni egy filmet, hogy mások mit mondanak, mégis, gyakran engem is visszatart egy történet megismerésétől ez az érzés… és „A remény rabjainál” pont arról volt szó, hogy annyian dicsérték, tartottam tőle, vajon megérdemli-e. Nem életem filmje ugyan, de fantasztikus mű, amit semmiképp nem szabad kihagyni, tényleg meg kell nézni. Mellényúlni nagyon nehéz vele.

2 hozzászólás
Subika 

Már az idejét se tudom mikor vettem meg DVD n de mivel nem szeretem se a hábórús se a börtönös filmeket csak mindig törölgetem róla a port .Tudtam egyszer megnézem mert szuper jókat hallottam róla ill olvastam .Most is nagyon féltem mit fogok látni mert mint tudjuk szörnyű dolgok történek oda bent de ez messze nem erről szól ez tényleg a REMÉNYRŐL és a benne lévő titokzatoságról a tervről és a célról és nem utolsó sorban a barátságról .
Fantasztikus benne a két fő párosunk Tim Robbins és Morgan Freeman .Azon meglepődtem hogy Stephen King alkotásából készült teljesen mást szoktunk meg tőle
Aki még nem látta minden képen nézze meg mert ez nem egy börtönös film hanem ebbe annyi érzés gondolat és emberi reakció van hogy ezt tényleg csak meglátva tudod magadévá tenni és aki megnézi tuti hogy bizonyos jeleneteket mondatokat nem felejt el .Az biztos hogy én még megfogom nézni !!! Mert zseniális az egész film elejétől a végéig és csak le kell vennem a szekrényem polcáról .


Népszerű idézetek

Aprile

– Van valami itt belül, amit nem vehetnek el. Nem nyúlhatnak hozzá. Ami csak a tiéd.
– Miről beszélsz?
– A reményről.

kkatja

– Ellis Boyd Redding… 40 évet töltött le az életfogytiglanból. Úgy érzi, jó útra tért?
Ellis Boyd „Red” Redding: Jó útra? Hát lássuk csak. Fogalmam sincs, miről van szó.
– Hogy be tud-e illeszkedni a…
Ellis Boyd „Red” Redding: Tudom, mire gondolsz, fiam. De számomra ez csak kitaláció. Politikusok ötölték ki, hogy… a magadfajta öltönyt és nyakkendőt hordhasson és legyen állása. Pontosan mire vagy kíváncsi? Hogy megbántam-e, amit tettem?
– Megbánta?
Ellis Boyd „Red” Redding: Nincs nap, hogy ne bánnám. De nem azért, mert itt vagyok, vagy mert szerinted kéne. Hanem visszatekintek arra… …a fiatal, ostoba kölyökre, aki elkövette azt a szörnyű bűnt. Beszélnék vele. Értelmesen szólnék hozzá. Elmondanám neki, mi miért van. De nem lehet. Az a kölyök nincs többé… Ez a vénember vált belőle. Így kell tovább élnem. Jó útra térés? Az egy baromság. Szóval üsd rá a pecsétet, fiam, és ne rabold tovább az időmet. Mert az igazat megvallva, én szarok az egészre.

2 hozzászólás
Corvus_CoRex 

Az érdekes benne az, hogy odakinn becsületes voltam, a kezem tiszta. Csak a sitten váltam bűnözővé.

Aprile

A mai napig sincs fogalmam, miről énekelt az a két olasz nő, és nem is érdekel. Nem kell mindent kimondani. Olyan megfoghatatlan szépség áradt belőle, amit szó le nem írhat, amibe belefacsarodik a szíved. Azok a hangok magasabbra, messzebbre szárnyaltak, mint amiről valaha is álmodtunk. Mintha gyönyörű madár szállt volna a kalitkánkba, és dala nyomán leomlottak volna a falak. Ha csak egy röpke pillanatra, de a legutolsó rab is szabadnak érezte magát.

MLauri

Andy: Az érdekes benne az, hogy odakint becsületes voltam, a kezem tiszta. Csak a sitten váltam bűnözővé.

Treszka 

A remény veszélyes dolog. Megőrjíti az embert. Semmi szükség rá.

Victorious 

Heywood: The Count of Monte Crisco…
Floyd: That's „Cristo” you dumb shit.
Heywood: …by Alexandree Dumb-ass. Dumb-ass.
Andy Dufresne: Dumb-ass? „Dumas”. You know what it's about? You'll like it, it's about a prison break.
Red: We oughta file that under „Educational” too, oughten we?

1 hozzászólás
kkatja

Ellis Boyd „Red” Redding: Olyan izgatott vagyok, hogy alig tudok nyugodtan ülni, úgy kavarognak a gondolataim. Ez olyan érzés, melyet csak szabad ember ismerhet. Egy olyan szabad ember, aki hosszú útra indul, de az út kimenetele bizonytalan. Remélem, sikerül átjutnom a határon. Remélem, találkozom a barátommal, és megrázhatom a kezét. Remélem, az óceán olyan kék, mint álmaimban volt. Remélem…

Victorious 

Andy Dufresne: [in letter to Red] Remember Red, hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies.

Victorious 

Red: Get busy living or get busy dying. That's goddamn right!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján