A törvény nevében (2014–) 206

1 díj · 9 jelölés

A sorozat két zsaruról szól. Martin Hart és Rust Cohle egykor társak voltak, és 17 évvel ezelőtt együtt nyomoztak egy prostituált halála ügyében. Amikor új információ kapcsán meghallgatják őket, felelevenedik a múlt.

angol
angol

Képek 21

Szereposztás

Matthew McConaugheyDetective Rust Cohle
Woody HarrelsonDetective Marty Hart
Michelle MonaghanMaggie Hart
Colin FarrellDetective Ray Velcoro
Kevin DunnKen Quesado
Alexandra DaddarioLisa Tragnetti
Tory KittlesPapania
Michael PottsMaynard Gilbough nyomozó
Randal GonzalezGonzalez nyomozó
Rachel McAdamsDetective Ani Bezzerides

További szereplők

Kedvencelte 130

Várólistára tette 243


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Én azt hiszem, második újranézés után sem tudtam eldönteni, hogy a három évad közül melyik a legjobb Mindegyik évad ad valami olyan pluszt, olyan másfajta és rajtam elurakoldó hangulatot, amit a másik kettő nem tudott. Mindegyiken bőgtem, (de nem is én lennék, ha nem így lenne), de érzelmekben engem a harmadik dúlt fel leginkább. Az első misztikuma, a második nyersessége és a prolivá avanzsált rendőrök életszagú mindennapjai, a harmadikban pedig az a mély fájdalom, amit akkor érez az ember, ha elveszít valakit – fogott meg a legjobban. A színészeket olyan jól sikerült kiválogatni, hogy egyikükbe sem tudok belekötni (ez nagyon nagy szó tőlem, mert nagyítóval vizsgálom a színészi játékot), sőt, továbbmegyek: a sokáig rühellt Rachel Macadams és Colin Farell is itt harcolta ki magának, hogy figyeljek rájuk, sőt… meg is szeressem őket. Ez egy nagyon komplex, iszonyú sok munkával, pénzzel, verejtékkel és fantasztikusan kiemelkedő háttérrel/könyvvel készített remekmű. Azt hiszem, már kategorizálni sem igazán lehet, mert ha azt mondom rá, hogy dráma, vagy thriller (vagy mind2), akkor beskatulyázom. Ráhúzni ilyesmit erre a három teljesen különálló, gyökereiben azonos, mérföldkőnek és követendő példának is mondható mesterműre nem lehetséges. Minden ízlésű és felnőttségében más korosztályú ember fog találni benne olyat, ami ledöbbenti, ami meghatja, megfogja, és nem ereszti el. Kötelezővé tenném filmnézős berkekben, nagyon komolyan mondom :)

Little_Monster 

Az első évadot nagyon szerettem, borongós volt, de a hangulata azonnal magával ragadott. Alig vártam, hogy haladjanak a nyomozással, de közben élveztem, hogy lassan építkezik és szépen vezetve bomlik ki a történet. Matthew McConaughey és Woody Harrelson tökéletes párost alkottak, az összes közös jelenetüket igazi élvezet volt nézni. Engem McConaughey még sosem győzött meg ennyire arról, hogy milyen jó színész, de most az összes kalapom emelem előtte. Elképesztő karaktert alkottak a készítők, maradandó monológokkal és elsőrangú színészi játékkal. Az első évad kedvenc, nem tudom eléggé dicsérni.

A második évaddal nagy ellenérzéseim voltak, és ahogy teltek a részek, nem tudott beszippantani. Sok volt a karakter, felesleges szálak voltak, nem éreztem motivációt a szereplők közt, nem volt kohézió, ami összetartotta volna. A végére kicsit beindult, de így is nagyon messze maradt az első évad kiemelkedő színvonalától. Össze tudom annyiban foglalni, hogy spoiler. Egyik szereplő egyéni szála sem fogott meg, nem érdekelt, hogy mi történik velük és hogyan hatnak egymásra, mert hiába vártam, nem történt semmi emlékezetes.

A harmadik évadot Mahershala Ali miatt nagyon vártam, és a várakozásaimnak megfelelően jól is alakított, de itt is hiányérzetem maradt. A rejtély megoldása nem volt túl bravúros és úgy éreztem, hogy bőven maradtak dolgok a levegőben hagyva. A két nyomozó közt itt elmaradt az első évadban annyira jól működő kémia, nem voltak egymás ellenpontjai. Wayne Hays jó karakter volt, csak a többiek nem voltak elég kidolgozottak. A felesége például határozottan idegesítő volt, nem tudom, hogy a lapos mondatai, vagy a rossz színészi alakítás miatt, de sokat levont az élvezeti értékből, mikor kettejüket kellett nézni. Összességében jobb volt, mint a második évad, így legalább nem rossz szájízzel fejeztem be, de ajánlani csakis az első évadot ajánlanám bárkinek.

Kino 

Az első évadban nagyon kevés a gyengébb rész, hiszen nem csak Cohle karakterének hátborzongató vonásai, és a színészi játék viszik el, hanem az is, hogy társa jól ellensúlyozza őt. A bűntény is érdekes, bár tény, hogy nem az viszi, hanem a karakterdráma, és a negyedik epizód végétől teljesen el lehet szállni. A második évadot most fejeztem be. Sajnos gyengébb lett, mint az első, de azért nem rettenetesen gyenge, mondjuk egy 10-eshez képest 8-as. Ha az első három epizód színvonalát tartja, azt hiszem el is kaszálom. A karakterek nem ellensúlyozzák egymást, nem egészítik ki egymást, mind démonaikkal küzdő zülledékek, vagy Frank esetében valaki, aki próbál felülemelkedni ezen. A bűntény jóval kevésbé érdekes és rémisztő, mint az első évadé, a cselekmény sem fut időben két szálon, csak sok felé van megbontva. Az első részben bár beborult kissé a hangulat Ray állatias viselkedésével, különösebben sokkolni nem nagyon tudott utána. A negyedik epizód végére igyekeztek összehozni egy nagyobb durrt megint, ám technikai bravúrról most nem beszélhetünk, csupán némi akciózásról. Tulajdonképpen innentől válik érdekessé, az évad második felében is akadt gyengébb rész, de jóval kevesebb, itt már látszik, hogy ez egy szövevényes dolog és senki nem remélhet túl sok jót. A karakterekért aggódni, izgulni nehéz lett volna, mert egyik sem állt túl közel hozzám, így különösebben az sem érintett meg, ha valakit kiírtak épp. Arra meg már akkor fel voltam készülve, hogy valakit kiírnak a show-ból amikor bejelentették, hogy kettőnél több nyomozó is lesz az évadban. Azt kell, hogy mondjam: bizonyos részek 9-est is megérnek. Nem 10-est mint az elsőnél, de 9-est simán. Az összes karakter teljesen sablonosan indul, de a végére majdnem mindegyikük ki tud futni valahová, ami vagy fejlődést vagy árnyaltságot mutat számukra személyiségükben. Aki nem, annak nem is igazán kell. Természetesen az utolsó részekben már kiszámíthatóvá válnak a dolgok, ám jóval több akció és gyilok is beléjük kerül, így izgulni lehet, mindössze meghökkenni nem.

Két nagy pozitívumot tudok kiemelni: bár a Lynch-féle Hollywood-i neo-noir kissé elcsépeltnek hatott, a zene helyenként dobott rajta, bizonyos epizódokban meg elejétől a végéig mesterien feszítette az idegeket. A másik, aminek örültem az Vince Vaugh volt, bár hátast nem dobtam tőle, és a karakterének szála sem kötött le különösebben, azért ez volt az első alkalom, hogy egy összeszedett, normális alakítást láthattam tőle (rühellem a vígjátékaiban) és ezek után rá már nem mondhatom többé azt, hogy „nem színész”. Owen Wilson-ra még használom időnként. Rachel McAdams játéka és lelki vonásai kötöttek le igazán, intellektuálisan legalábbis ezt élveztem, míg Colin Farrell karakterének megzuhanásai és talpra állásai a szórakoztató kategóriát képviselték. Taylor Kitsch volt némileg gyengébb a felhozatalból, mert neki a magánéleti dolgai bár érdekesek voltak, tulajdonképpen nem tudom eldönteni, hogy mit akartak vele mondani. spoiler

Őszintén szólva én Pizzolato helyében nem kísérteném a szerencsémet. Venném a lapot a nagyon vegyes kritikákból és nem kezdenék harmadik évadba. Várni lehetett, hogy az elsőt felülmúlni, vagy megközelíteni színvonalban állati meredek munka, és az HBO-ra mindeddig jellemző volt, hogy a csúcson hagyták abba, pontosabban nem, vagy csak nagyon ritkán húzták tovább a sorozataikat, mint ameddig az ésszerűség póráza engedte. Arról lehet szó, hogy a konkurencia is kezd felzárkózni szabadszájúságban, meztelenségben és erőszakban, így bedobják a sztárokat és akkor is verik a lovat, amikor az már a földön fekszik? Reméljük nem. Kár lenne úgy emlékezni a True Detective-re, mint ami legendásan indult, de bűn rossz véget ért. Erre pedig van némi esély, hiszen a dialógusok tekintetében már rá sem ismerni az előző nagyságára a második évadban.

Stone

Mivel kb 10 perc elég volt anno a másodick évadból, h eldöntsem, sosem fogom megnézni, maradt a nagy csillaghalom.

rhysciar

Tökéletes.
Kicsit lassú, kicsit szokatlan, kicsit depressziós is leszel tőle, de tökéletes.
Meg kéne már néznem a 2. évad első részét.

2 hozzászólás
snowden

HARMADIK ÉVAD (10/6)

Csikorgott nagyon ez az évad, sok ponton nagyon középszerű az egész. Ha nem True Detective volna a címe, és nem tartanám az első évadot etalonnak, nem biztos, hogy végignézem, és hiába próbálnám elkerülni a két évad összehasonlítását, ezek az újabb részek nagyon erősen megidézik az előzményt, és szinte követelik, hogy egybevessük a kettőt. Ez viszont nem túl jó ötlet, hiszen a folytatás jóformán mindenben jócskán alulmarad. A maszkok bénák (sokszor ahogy telnek az évek, úgy tűnnek egyre fiatalabbnak a szereplők), a dialógusok sehová se tartanak, a forgatókönyv langyos (sajna Roland és Wayne párosa egyáltalán nem működik, nincs meg a kémia), a színészek a Tom Purcellt alakító Scoot McNairyn kívül nem tudnak igazán kiteljesedni, Amelia karaktere meg egyenesen irritáló. A hallucinációs jelenetek viszont végig nagyon jól sikerültek, és olyannyira el van találva ezeknek a hangulata, hogy nekem néhol már a Twin Peaks ugrott be. De sajna ez önmagában kevés, így az évad nagy csalódás.

ELSŐ ÉVAD (10/9)

Újranézve is etalon, már-már mestermunka. Nagyjából egyben van az egész a főcímtől kezdve az utolsó jelenetekig. Matthew Mcconaughey játéka instanst klasszikus, a szövegei brutálisak, egyszerre magasröptűek és önironikusak, Woody Harrelson szintén isteni. Zseniális krimi, ahol a gyilkos kiléte talán a legkevésbé fontos, és mégis kiválóan működik minden.

evé 

1 évad:
Ha elsőre maximum csillagot kapott és kedvenceltem, akkor mit mondhatnék másodszorra, amikor még jobban tetszett?! Zseniális, egyedi. Majdnem tökéletes: a negyedik rész nekem lógott a levegőben, hangulatban, stílusban is „olcsó” lett a többihez képest, de ilyen apróságon seperc alatt túltettem magam, mert az évad maga egyszerűen betalált. A zenék, a hangulat, a karakterek, a színészek (!!! akik tényleg azok mind), a több szálon, idősíkon futó történet. Az egész, úgy ahogy van. Pont, nem ragozom.

2 évad:
Sokáig halogattam a vélemények miatt, úgy voltam vele, na majd most kiderül, hogy nem is olyan rossz ez. De az… Az elején még majdnem, de a végére csak a csalódottság maradt. Pont az az egyediség hiányzott belőle, ami az elsőben megvolt. Ez egy rétestészta. Egy tízórásra nyújtott sima akció-krimi, amiből inkább kellett volna egy játékfilmet készíteni és nem ennek a sorozatnak a sikerére alapozva, ide beszuszakolni…
Rachel McAdams és Vince Vaughn játéka se mentette meg, pfff… halál unalmas volt.

3 évad:
Terveim szerint nem várok 5 évet a folytatással, de még győzködöm magam :D

Ellen_Ripley

A sorozat tökéletes, úgy ahogy van. Woody Harelson tökéletes. Matthew McConaughey tökéletes. A zene tökéletes. A forgatókönyv tökéletes.

woolfe

Lebilincselő, intelligens, gondosan kidolgozott. A történetmesélés menete kiválóan alkalmazkodik a helyszínhez. A zeneválasztás páratlan. Csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni erről a sorozatról. Hát reméljük, a második évad legalább megközelíti az első színvonalát.

doriilány

Jelenleg csak az első évadról tudok nyilatkozni, de: atya-úr-is-ten.
Annyira imádtam, hogy nincsenek is rá szavak. Alig várom, hogy újranézzem. Különösebben nem volt eddig a szívem csücske Matthew McConaughey, de ebben egészen megkedveltem, annyira jól alakított. Szerettem ezt a sorozatot, a második évad még várat magára, de egészen biztosan sorra fog kerülni az is.


Népszerű idézetek

Ellen_Ripley

Someone once told me, 'Time is a flat circle.' Everything we've ever done or will do, we're gonna do over and over and over again. And that little boy and that little girl, they're gonna be in that room again and again and again forever.

csilly

Nyelvészeti antropológusok szerint a vallás egy nyelvi vírus, változásokat idéz elő az agyban, eltompítja az ítélőképességet.

(1x3 – A zárt szoba)

Eirian

Once there was only dark. If you ask me, the light's winning.

Ellen_Ripley

The world needs bad men. We keep the other bad men from the door.

heyreka

Life's barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at.

Evione 

Ray Velcoro: I would have been different.
Frank Semyon: Of all the lies people tell themselves, I bet that's the most common.

(2x06 – Church in Ruins)

csilly

Ahol az összetartozáshoz tündérmesék kellenek, ott hülyének nézik az embereket.

(1x3 – A zárt szoba)

Eirian

Az ember abba az illúzióba ringatja magát, hogy van énje. Érzékszervi tapasztalatai és érzései által fejlődik. Bele van programozva a meggyőződés, hogy minden ember valaki. Pedig valójában senkik vagyunk.


Hasonló filmek címkék alapján