Az élet csodaszép (1946) 78

It's a Wonderful Life
130' · amerikai · dráma, fantasy

1 díj · 1 jelölés

Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a… [tovább]

angol

Szereposztás

James StewartGeorge Bailey
Donna ReedMary Hatch
Henry TraversClarence
Lionel BarrymoreMr. Potter
Thomas MitchellUncle Billy
Beulah BondiMrs. Bailey
Frank FaylenErnie
Ward BondBert
Gloria GrahameViolet
H. B. WarnerMr. Gower

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 17

Várólistára tette 149


Kiemelt értékelések

Bubu 

Sajnálatos, hogy manapság már nemigen tudnak ilyen filmeket forgatni. Csodálatosan szép történet, ötletes mesélési mód, a színészi játék mesteri a rendezés pedig talán meg is előzte a korát.
Gyerekkoromban már egyszer láttam, de csak az rémlett, hogy jó film. Ám ez tévedés, ugyanis Az élet csodaszép egy kiváló film. Ezentúl egyike lesz azoknak, amik ha nem is minden évben, de igen gyakran előkerülnek az ünnepek környékén.

Dorka 

Nem olyan óóóriási nagy film, de karácsonyra igen kellemes. Egyszerű és nagyszerű tanulsággal. :)

crissy

Az a baj, hogy a túl hosszúra nyúló felvezető elvett az értékéből… Szerintem túl keveset kaptunk abból, ami ugyanolyan lényeges, mint maga az indok, amire épül a film. Hogy is mondjam másképp… Túl kevés volt a mi lett volna, ha, számomra pedig nem egy szomorú világot mutatott be Clarence, hanem egy másik világot, a kettő között pedig van különbség.
Viszont az üzenet abszolút átjött, és nagyon jókor jött. Mintha nekem is lenne egy Clarence-em, aki segít túljutni a keserűségen és a kétségbeesésen. Mert van élet ezeken túl is, és mindig van megoldás mindenre. Mindig van miért folytatni a harcot.

ChöppMoly

Nagyon nagy szerelem ez a film első látásra. Még egyszer módomban állt megnézni, sajnos nem az elejétől. Az a helyzet, hogy bármikor megnézném. Legjobb lenne beszerezni egy Az élet csodaszép DVD-t.

piciszusz 

Nekem kicsit habos volt, illetve nagyon emlékeztetett a Karácsonyi énekre, de egyszer megnézhető film.

Junchi 

Az Alannah által is említett aránytalanság a film egyik vitathatatlan, szignifikáns defektje. Fele-fele arányban jobban működött volna, vagy 55-45, de így egy kissé kapkodónak éreztem a hipotétikus „mi lett volna, ha George meg sem születik” szakaszt, pedig hát pont ez volt a lényeg, a kvintesszencia. :D

A másik, ami egy kicsit bosszantott, az George hosszas cirkusza azzal kapcsolatban, hogy nem képes elfogadni az alternatív „valóságot”, aminek ő már nem részese. Az n-edik „biztos sokat ittam vagy belekevertek valamit a piámba” szöveg után már egy kissé fárasztott az erőlködése. Oké, a filmben pont azt látjuk, hogy George-nak muszáj volt egész életében racionálisnak és határozottnak lennie, de azért hamarabb is leeshetett volna neki, hogy itt spoiler

A végét illetően: nem igazán szeretem a túlidealizált, over-the-top happy endingeket, de itt nagyon ügyesen és jól jöttek ki belőle, rendkívül hatásos volt a spoiler

Összességében véve egy alsóbb hangú 8/10-et megtudok azért szavazni neki.

Avilda

Aranyos film volt :) Kicsit aránytalannak tartottam a felépítését, számomra nem is volt annyira hú de karácsonyi, de az biztos, hogy egy lélekemelő film.

Gabriella_Balkó 

Helyes film volt szerintem. :)
Avagy egy ember mennyit hozzá tud tenni mások életéhez, még ha nem is tudatosítja!

Timi98 

Ez csodálatos volt. Nem volt különösképpen izgalmas film, de csodálatos mondanivalóval bír és igazán hat az érzelmekre, főleg így karácsony tájékán :)

Wolly

Nagyon szép és szívet melengető egy film. A két csillagot azért vontam le, mert aránytalannak találtam a filmet.
Az elején (szerintem) túl lett húzva a tökéletesség, a végére pedig (komolyan 20 percet szántak csak rá) kevés volt a másik oldal. És annyira szíven ütős jelenet sem volt benne, ami miatt nagyon másképpen kellett volna (megint csak szerintem) döntenie.
Viszont nagyon tetszett a bankrendszer működésének a bemutatása, és a fotelben ülős rész is igazán ütős volt (pláne, hogy már akkor ilyeneket taníthattak, hogyan lehet valakivel éreztetni, hogy nem partnerként kezeljük őt, vagy ha akkor ezt még nem tanították, akkor kiválóan érzett rá a rendező).
Összességében én az ilyen kisebb részletek miatt is megmosolyogtam a filmet, de a mérleg mégis 8 felé billen.


Népszerű idézetek

Bubu 

Ne feledd, hogy az az ember, akinek barátai vannak, nem lehet felesleges.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján