Múlt karácsony (2019) 417

Last Christmas
102' · amerikai, angol · dráma, romantikus, vígjáték 12

Snitt-díj-jelölt 2020

Kate egy fiatal nő, aki sorban hozza meg a rossz döntéseket. Milyen volt a legutóbbi randevúja? Elfogadott egy állást, így egy áruházban ő lett Télapó egyik manója. Kisülhet ebből még bármi jó? Amikor Kate az áruházban megismerkedik Tommal, az élete új irányt vesz. Mégis úgy érzi, hogy mindez… [tovább]

angol
magyar

Képek 24

Szereposztás

Emilia ClarkeKate
Henry GoldingTom
Rebecca RootDr. Addis
Jade AnoukaAlba
Lydia LeonardMarta
Emma ThompsonPetra
Michelle YeohSanta
Ritu AryaJenna
Boris IsakovicIvan
Peter MygindDane

További szereplők

Kedvencelte 68

Várólistára tette 273


Kiemelt értékelések

Theana 

Hűűű, nem erre számítottam. Nagyon nem. Tudtam, hogy van ez a film, de tavaly valahogy nem jött össze, aztán karácsonyi filmet nem igazán szeretek év közben nézni, mert így sem tetszik, hogy októberben már karácsonyra készítenek bennünket a nagyvállalatok. És azt hiszem, ez most pont jól jött. Sok témát feldob, valamelyikbe bele is nyúl egészen jól és hatásosan, bár engem inkább azok a részek érintettek meg, amelyek nem kaptak akkora hangsúlyt és Michael George-aláfestést. Ez itt tényleg spoiler: spoiler. Sokat nevettem, engem szinte végigszórakoztatott, bár a hangulatváltás hirtelen jött néha, és számomra kissé összeférhetetlennek tűnik ennyi társadalmi és lelki probléma összegyúrva egy karácsonyi vígjáték címke alatt, de átjött. A végén a nagyon cheesy üzenet is Kate-től, amivel mellesleg teljesen egyetértek, ezért sajnálom, hogy a lecsapódása talán nem elég ütős. Kirí a műfajtársai közül, az biztos.

Haspók 

Jobbra számítottam, mint amit kaptam. De a hangulata, a karácsonyi díszek, a bolt, ahol a főszereplő lány dolgozott, nagyon tetszettek.

krlany 

George Michael remek zenész volt. Imádtam, hogy az ő muzsikája adja ehhez a filmhez a hátteret. És bár túl hamar rájöttem a csavarra, semmit nem vett el az élményből. Ez egy nagyon szerethető kis film. Jól ábrázolja a „nem találom a helyem a világban”-t és azt is, hogyan jutunk el a „megbékéltem önmagammal”-ig. Régen láttam már ilyen jó romantikus filmet, pláne karácsonyit.
Azért meg külön reszpekt, hogy a nagy népvándorlás évei közepette egy bevándorló család tagjai kapnak főszerepet, és gyakorlatilag mindenki más is (migránsok, hajléktalanok, fogyatékkal élők, feketék, homoszexuálisok) azok közül, akiket nálunk – ki, mikor kerül épp sorra, de – gyűlölni „kell”. Hát nem kell. Tök jól megfér mindenki egymással spoiler, ha hagyják. Mert nem ez a lényeg, hanem az önazonosság és az önelfogadás. Belül kell a béke meg a szeretés, és ha ez megvan, képes vagy másoknak is adni belőle.

Törpillaa 

Nekem tetszett ez a film, a zenék, a szereplők is eléggé jók voltak. Egész szórakoztató lett, élvezhető, hangulatos. Emilia Clarke és Henry Goldinggal jó páros voltak. spoiler Olykor egész vicces jelenetei is voltak, bírtam Emilia Clarke beszólásait, és humora is nagyon tetszett, bírtam Kate-t. :-) A többiek is jók voltak, Emma Thompson alakítása egész jó volt. :-) Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon cuki karácsonyi film, a vége is jó, bár nem pont erre számítottam, de a mondanivalója jó, nekem tetszett. :-)

Nihilchan 

Nem vagyok Emilia Clarke nagy rajongója, de ebben a filmben aranyos volt. Tetszett a karácsonyi hangulat, a zenék és a történet is, ami annak ellenére is élvezhető, hogy elég kiszámítható. Viszont ha nagyon őszinte akarok lenni, a humora és a mondanivalója sokkal jobban magával ragadt, mint a romantikus szál. Emma Thompson szuper volt, Michelle Yeoh pedig gyönyörű. Nagyon jókat nevettem rajta, szórakoztató volt és élvezetes, viszont nem igazán hatott meg. Összegészében szerintem egy bájos karácsonyi film.

Kemiviki 

Nagyon meglepett a film, sejteni lehetett hogy lesz itt valami csavar, de erre nem számítottam. Régen sírtam már ennyit egy filmen.
Útkeresés, új esély és nagyon jó megvalósítás. Nem mondanám amúgy tipikus karácsonyi filmnek.

UViki 

Nem volt rossz film, kivételesen Emilia, drága sem idegesített. Jó volt a sztori, érdekes a kivitelezés és a dekoráció valami eszméletlen szép. Igazi karácsonyi hangulatot teremtettek. Szemkápráztató volt.
A vége viszont teljesen lesokkolt. Nem erre számítottam.

Dorothie

Hirtelen felindulásból írt értékelés
@Krenai, kérlek, nézd meg a filmet, aztán magyarázd el, mit láttam, mert lehet, hogy én vagyok túl fáradt, vagy egyszerűen csak hülye, de nem értem. :'D

Tudom, mit láttam, értem, ami történt, de egyszerűen nem értem, miért. Annyira vártam ezt a filmet, annyira akartam szeretni, és olyat estem pofára, hogy mióta kijöttem a moziból csak sírnék.
Nem tetszett. Olyan érzésem volt, mintha csak fogtak volna egy marék lelkileg összetört embert, és bedobálták volna egy filmbe, hogy legyenek, lássuk, hogy ő is depressziós, ő is el van veszve, ő sincs jól, de igazából ennyi. Senkiről nem tudtunk meg semmit a nevén kívül.
A főszereplők közötti kapcsolatot sem tudom hova tenni, én semmilyen kémiát nem éreztem közöttük, nem izzott a levegő, nem vártam semmit. Nem, hogy nem drukkoltam, hogy legyen valami drukkoltam, de annak köze sem volt a szerelemhez, egyenesen kellemetlenül éreztem magam az egész miatt, és végig azon gondolkodtam, hogy én milyen gyorsan akarnék lelépni egyes szituációkból, mert egyszerűen kínos. Kínos. Egy karácsonyi film úgy, hogy én minden szirupos, szerelmes klisét imádok. Annyira reméltem, hogy újabb kedvencem lesz, hogy legalább még egyszer meg akarom majd nézni karácsony előtt, hogy hagyomány lesz, hogy minden évben ezzel nyitom a hangolódást, de most simán csak rosszul érzem magam.
Voltak jelenetek, amiknek valószínű jelentéssel kellett volna bírniuk, de valahogy annyira… összehajigált snittekből állt az egész, hogy szép-szép, de miért?
Számomra ezt még a zenék sem mentették meg, nem éreztem, hogy bármi jelentőségük lett volna, csak szóltak a háttérben, és voltak.
Ha az a film kerül vászonra, amiért ez a dal szinte könyörög, most imádom. De ezt nem tudom még csak kedvelni sem.

1 csillag Emilia Clarke-nak.
1 csillag Télapónak és a karácsonyboltnak.
1 csillag a világítós manóruháért.
1 csillag a Last Christmasért.
És ennyi.

Sizzy 

Annyira közel áll ez a film a szívemhez. ♥️ Tavaly a moziban kétszer néztem meg. :D Sokat nevettem a film alatt, mikor Kate elmeséli Tomnak mi történt vele, és mikor Kate rájött ki adta a szívét neki sírtam, nagyon. :'( Szerintem minden alkalommal sírni fogok rajta.
Mégis a kedvenceim között van. Miért? Mert csodálatos szerelmi történet, nem tartom nyálasnak se, úgy jó ahogy van. :) Van egy tök jó mondanivalója is, akármilyen elfoglaltak vagyunk is, időt kell szakítani segíteni a rászorulóknak, mert még a legapróbb segítség is feldobja a napjukat. Még észre kell vennünk a körülöttünk lévő apró csodákat is, meg ha jelentéktelenek is.
Frissítés: Emilia gyönyörűen énekel, szerintem már csak emiatt is érdemes megnézni a filmet. :D


Népszerű idézetek

Sizzy 

Minden apró hétköznapi cselekedet építi vagy rombolja a jellemet.
Azt jelenti, hogy a cselekedeteinkből áll össze kik vagyunk.

Kicsicsillag95 

Tom: – A manók mindig ilyen cinikusak?
Kate: – Igen. Könyörtelenül sötét időket élünk.

Bogesxd 

Tom: Miért baj, ha nem tudjuk, ha bizonytalanok vagyunk és nem értünk mindent. Miért kéne megfelelnünk?

Theana 

Kate: We… are so lucky to be alive. We are so lucky to be able to help each other in little ways and in big ways. The reason we are lucky 'cause helping each other is in fact what makes us happy. That's all.

system456 

Kereslek. Mindenütt kereslek, de nem vagy sehol. És emiatt rosszul érzem magam. Pedig végre kezdek jobban lenni, és kimászni a saját gödrömből. Nem gyógyítom meg a szívem, hogy aztán odaadjam valakinek, aki összetöri.

Bogesxd 

Tom: Van telóm, csak egy szekrényben. Unom egész nap a tenyeremet bámulni. Kipróbálhatnád.
Kate: Ja persze, kipróbálhatnám a halált is.

Theana 

customer looking at Jesus figurines in her hand: I don’t know. You gonna have to help me decide. Both are so adoring!
Kate: (…) Let’s pretend Mary had twins and you can have both!

system456 

Kate: – Miku, mióta érdekel?
Santa: – Nem érdekel. Csak nem akarom, hogy a vevők előtt ess össze holtan. Nincs elég girland, hogy betakarjam a hullád.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján