Superman (Superman 1.) (1978) 104

2 díj · 7 jelölés

Clark a Krypton bolygón született. Apja, Jor-El az utolsó pillanatban indította útnak a Föld felé, mielőtt bolygójuk felrobbant. Rá hagyományozta a tudást, mellyel jobbá teheti az emberek életét. Földre érkezésekor még szinte csecsemő. Földi szülei szeretetben nevelik, de soha sem titkolják… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Christopher ReeveSuperman / Clark Kent
Margot KidderLois Lane
Gene HackmanLex Luthor
Marlon BrandoJor-El
Marc McClureJimmy Olsen
Ned BeattyOtis
Jackie CooperPerry White
Glenn FordKent Papa
Valerie PerrineMiss Teschmacher
Terence StampZod tábornok

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

247 tag · 560 karc · Utolsó karc: 2022. január 19., 20:53 · Bővebben


Kedvencelte 14

Várólistára tette 38


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 

A ’70-es éveknek az a filmje, amely népszerűvé tette a szuperhős és a képregényadaptációkat.
A látványvilága nagyon epikus, szeretem látni, amikor visszaköszön a pénz a filmekből.
Az alakítások is rendben vannak, bár Lois inkább a bajbajutott nő szerepét kapta. Luthort és bandáját pedig nem tudtam komolyan venni, olyan viccesen gagyi amit művelnek.
Pár effekten, főleg azokon, amik Supermanhoz köthetőek azért már meglátszik az idő, valamint a filmet nagyon hosszúnak éreztem a végére.
spoiler

Kemiviki 

Atya ég, de régen láttam már ezt a filmet!
Christopher Reeve óta nem voltam szerelmes egy Supermanbe se.
Ha Superman akkor ő az első a ranglistámon.
Persze mai szemmel már megkopott a film és vannak benne mosolygásra érdemes dolgok, de még mindig egy alapmű, az igazi Superman értékekkel.
Egy dolgot viszont nem szeretek a filmben, mégpedig Lex Lutor karaktere. Olyan butyuta lett :(

LoneWolf 

Gene Hackman bugyuta Lex Luthor-ját és az elismert fizikusok által is kinevetett befejezést leszámítva, Christopher Reeve Superman-je volt az első komolyabb próbálkozás a képregényadaptációk történetében, így a többi apróbb hibáját hajlamosak vagyunk megbocsátani neki. Ezen kívül, a DC Comics itt még tudta, mi fán terem a karaktere, hiszen ebben valóban olyan reményt és igaz hősiességet sugárzott minden képkocka, amitől az ember csak mosolyogni tudott gyerekként, vagy akár felnőttként is. Örök klasszikus tehát, korszakalkotó effektjeivel, humorával és persze a mára legendává vált Christopher Reeve emlékezetes alakításával.

Negative_Singularity

Gyerekkorom egyik kedvenc, és egyben meghatározó filmje is; itt a hős még erkölcsileg hős, tulajdonságai miatt áll az ember felett, és nem kizárólag a szuperereje miatt. Christopher Reeve tökéletesen hozza a ráosztott szerepet, és bár a történetbe bele-bele lehetne kötni, mégis az az igazság, hogy egy nagyon kidolgozott világból dolgozik, ami feltehetőleg a képregényhűségéből ered.
Klasszikus.

Hippoforaccus 

Nahát, el is felejtettem, hogy ez a film vicces. Ráadásul a rendezői változatot néztem meg Rátóti Zoltán szinkronjával, szóval új élmény is volt, mert eddig csak a vágott verziót láttam.
Egészen jól összerakott történet, mindaddig, amíg a spoiler fordító esemény meg nem történik, mert az egy akkora baromság spoiler, hogy kitalálni sem lehetne nagyobbat.

Sárkánybaby

Tudjátok, hogy ki az első a stáblistán? Marlon Brando. Reeve csak a harmadik!
Ezt a filmet nem láttam vagy húsz kemény éve. Gyerekként imádtam, megnéztem, amikor csak tudtam, halálosan szerelmes voltam a filmbe, Superman-be és Christopher Reeve-be.
Így, felnőtt fejjel is nagyon tetszett, és a Marvel filmekkel a hátam mögött sem tudnám 8 csillagnál alacsonyabbra értékelni. Tény, hogy nem hibamentes, vannak gagyi megoldásai, Lois néha idegesítően damsel in distress, Luthor meg… de a film olyan tökéletesen átadja azt a Superman életérzést, amit Zack Snyder-nek annyira nem sikerült megfognia, és ami vicces módon újabban a Marvel filmekből köszön inkább vissza: Superman vicces, bátor, hősies, jó szívű, sármos (magam is meglepődtem azon, hogy Christopher Reeve tényleg ennyire sármos volt fiatalon), flörtöl a csajokkal, vannak jó egysorosai…
A háttérsztoriját ügyesen megoldották minimális expozícióval, az alteregója, Clark Kent is jól össze lett rakva. Talán csak Lex Luthor céljai lógnak ki nagyon, de ha Superman filmet főgonoszért nézek, akkor az a második rész Zoddal és háttértáncosaival (akik sztoriját már most elindították, és én el is felejtettem ezt!)
A két és fél órás filmből azért néha érződik, hogy talán hiányzik még vagy fél óra világépítés, de ez tutira nem megy a hősünk kárára, márpedig ő a lényeg, és ezért a kis optimista életérzésért (és a mocsok nagy nosztalgiáért) meg tudom bocsájtani a film hiányosságait.
Aki nem riad vissza attól, hogy megnézzen egy idén negyven éves szuperhősös filmet, annak nagyon sok szeretettel ajánlom az 1978-as Superman-t!

Coffee

Anyáááám, mennyire idegesítő ez a Lois, úgy beszél Clarkról, mintha a s.ggéből rángatta volna elő. Bezzeg ha megtudja, hogy ő a menőcsávó…
Amúgy láttam már, de még gyerekként, nem emlékeztem rá, és éppen most nézem, úgyhogy majd még kiegészül. :D

Andro 

Gyerekkorom egyik nagy kedvence, amit a mai napig imádok. És itt szerettem meg Gene Hackmant is, akinél zseniálisabb, őrültebb, ugyanakkor viccesebb Lex Luthort még nem láttam. Christopher Reeve (R.I.P.) pedig kiváló választás volt Supermannek.


Népszerű idézetek

Everrie 

Lois Lane: Here I am, like a kid out of school. Holding hands with a god.

Lex Luthor: Some people can read War and Peace and come away thinking it's a simple adventure story. Others can read the ingredients on a chewing gum wrapper and unlock the secrets of the universe.

Everrie 

Lex Luthor: Miss Teschmacher, when I was six years old my father said to me…
Miss Teschmacher: „Get out!”
Lex Luthor: [laughing] Before that. He said, „Son, stocks may rise and fall, utilities and transportation systems may collapse. People are no damn good, but they will always need land and they will pay through the nose to get it! Remember,” my father said…
Otis: „… land.”

Everrie 

Clark Kent: Lois, esetleg elmehetnénk együtt vacsorázni, nem?
Lois Lane: Sajnálom Clark, ma nem érek rá.
Clark Kent: Oh.
Lois Lane: Az elnök gépe landol a reptéren, kimegyek elé és megpróbálom elcsípni egy riport erejéig. Hát ha sikerül belőle kiszedni valamit.
Clark Kent: Te soha nem lazítasz?
Lois: Minek? Láttam mások mit értek el a lazítással.. mint a nővérem. Három gyerek, két macska, és egy jelzálog. Blee. (fintorog) Én egy hét alatt bediliznék tőle.

Young Clark Kent: All those things I can do. All those powers. And I couldn't even save him.

Jor-El: Live as one of them, Kal-El, to discover where your strength and your power are needed. But always hold in your heart the pride of your special heritage. They can be a great people, Kal-El, they wish to be. They only lack the light to show the way. For this reason above all, their capacity for good, I have sent them you… my only son.

Lois Lane: Um, um, would you like a glass of wine?

Superman: Uh, no, no thanks. I never drink when I fly.

Lois Lane: Who… are you?

Superman: A friend.

KergeEgér

Can you read my mind?
Do you know what it is that you do to me?
I don't know who you are. Just a friend from another star.
Here I am, like a kid out of school. Holding hands with a god. I'm a fool.
Will you look at me? Quivering.
Like a little girl, shivering.
You can see right through me.
Can you read my mind?
Can you picture the things I'm thinking of?
Wondering why you are… all the wonderful things you are.
You can fly. You belong in the sky.
You and I… could belong to each other.
If you need a friend… I'm the one to fly to.
If you need to be loved… here I am.
Read my mind.

KergeEgér

Lex Luthor: Do you know why the number 200 is so vitally descriptive to both you and me? It's your weight and my IQ.


Folytatása

Összehasonlítás

Superman


Hasonló filmek címkék alapján